За хората от протеста - част 3

За хората от протеста - част 3

© Красимир ЮскеселиевТова е трета част от представянията на хора, участвали в протестите срещу промените в Закона за горите. Започнахме с четири лични истории, а днес публикуваме причините на читатели на "Дневник", които ни отговориха по имейл на въпросите.


Припомняме ви и идеята на поредицата:


Едно от нещата, които дразнеше участниците, беше, че в много медии, а и сред хората, незапознати достатъчно с протеста, те бяха определяни като "еколози", "екоактивисти". Свързваха ги със зелените организации и партии, които организираха протести и акции срещу промените и още докато те се обсъждаха в парламента. Но на Орлов мост, пред НДК, пред Народното събрание имаше много и различни хора, които нямат общо с тези организации, освен че в случая споделят обща кауза. Това роди и един от плакатите - "Не сме еколози, хора сме".
Затова "Дневник" потърси каква е била мотивацията за участието в протеста на такива хора и как им се е сторила организацията (тя се случваше спонтанно, през интернет, sms-и, Foresquare...) и енергията.
Всеки читател, който иска да сподели и своите преживявания може да го направи във форума, като отговори на въпросите или да ни пише на [email protected]:


Какво попитахме:


- Моля, представете се - с какво се занимавате и дали членувате в природозащитни организации, или други?
- Защо бяхте на протестите ?
- Какво беше вашето лично послание в протеста?
- Може ли да опишете преживяването?
- Какво мислите за организацията на протестите?
- Вашата реакция на ветото ?
- В какъв друг протест бихте участвали?
- Чувствате ли се активен гражданин ( има ли други инициативи, кампании, в които участвате?)


Ето и отговорите на още двама от участниците в протестите:


Ангел Григоров, на 34 г., от София. Работи като редактор и водещ в новините на програма "Хоризонт" на БНР. Не членува в никакви природозащитни организации:


Бях на протестите, защото скандалните поправки в Закона за горите са поредната нагла проява на една пагубна за демокрацията тенденция през последните 23 години на срастване на държавата с организираната престъпност в лицето на бивши доносници на Държавна сигурност и забогатели от сделки с държавата, т.е. на гърба на гражданите, "капиталисти".


Дължим го на децата ни!


За хората от протеста - част 3

© Надежда Чипева


Ако трябва да опиша преживяното с една дума, то тя е ВДЪХНОВЕНИЕ. Срещнах много млади, усмихнати и образовани хора, семейства с малки деца, бременни жени. Доскоро бях убеден, че извършвам престъпление спрямо детето ми, продължавайки да живея в България, и сериозно обмислях възможностите за емигриране в чужбина. Сега дишам по-пълноценно и ходя по улицата по-изправен.


Не познавам организаторите, запознат съм с каузата. Ориентирах се по съобщенията във Facebook.Четете утре "За хората и протеста" - част 4 - с още писма от читателите на "Дневник"

Реакцията ми на ветото е умерено скептична! Допускам, че ветото е подписано от президента по нареждане на премиера с цел временно възпиране на общественото недоволство.


Бих участвал във всеки протест, който е легитимен от гледна точка на обществения интерес. Министърът на вътрешните работи нарече "незаконно" окупирането на Орлов мост. Макар и "незаконен" от формална юридическа гледна точка, протестът за мен е повече от "легитимен". Разликата между "законно" и "легитимно" е обяснена великолепно в "За обществения договор" на Ж.Ж. Русо - произведение, което, убеден съм, Цветан Цветанов е пропуснал да прочете. Както многократно сме ставали свидетели, законите у нас се пишат най-често с цел узаконяване на беззаконията и това ги прави нелегитимни!


Да, чувствам се активен гражданин. Участвах активно с протестите срещу проучванията и добива на шистов газ и срещу международното споразумение АКТА.


За хората от протеста - част 3

© Георги Кожухаров


Мария Иванчева, социолог и активист не в екооганизации:  


От 200 7г. следя събитията около екопротестите. Интересни са ми, новаторски са като тактики, но са до голяма степен съсредоточени върху интересите на средно богати софиянци, които обичат природата и могат да си позволят да къмпингуват с добра екипировка през лятото и да ходят на ски/сноуборд през зимата. Макар че доста от приятелите ми и хората около мен се разпознават в тази кауза, аз самата я намирам за доста тясна.


Не защото каузата за опазване на природата не ми се струва справедлива - напротив, в дългосрочен план това е може би най-смислената кауза: оставяме на следващите поколения един все по-неблагодарен и труден за живот и обитание свят. Той е все по-беден откъм алтернативи за изхранване и неконсуматорско забавление. Те засягат всички нас, включително хората, които излязоха на контрапротестите. От друга страна, намирам, че докато болшинството от българите гладуват и са без работа, грижата за карането на ски и сноуборд - доста скъпи спортове, недостъпни за повечето хора - са по-скоро пир по време на чума.


Хората от планинските райони наистина страдат от хроничната безработица и безизходица, създадена там. За жалост монополизиранто на природния им ресурс няма да реши тези проблеми, но протестиращите за Закона не са получили шанс да изкажат алтернтивни модели за препитание за хората в тези райони. Но затова от втория ден, откогато ходя на всички протести, следя по-скоро хората, които излизат там с някаква цел отвъд сноуборда и ските, с идеи за различни механизми на политическо представителство и преразпределение на общите блага. Малко са, но ги има.


За мен горите са само част от една много по-голяма картина. Една апокалиптична картина на един свят в криза, в който елитите доминират мнозинството от хора, като ги подчиняват и с твърда ръка (полиция и армия) и с мека сила (медии и рекламни манипулации). Затова е и много опасно да мислим само за българското проявление на този процес, без да гледаме глобалната картина или дори само тази в съседните страни - нека си спомним протестите в Румъния тази зима или си дадем сметка какво преживява Гърция от 2008 насам.


Не става дума за това, че ние в България не сме схванали как да правим сносен капитализъм, а за това, че сносен капитализъм няма. И че дори социалната държава, която Западът така "успешно" изгражда до 70-те (само за да я срине оттам насетне) е една система, изградена върху кървавите пари, натрупани от черния труд и пълното ограбване на хората в колониите. Не можем да се заблуждаваме, че приватизацията само в сферата на горите е опасна, докато в сферата на образованието, здравеопазването и пенсионното осигуряване ще донесе "здравословна конкуренция".


Продължаваме да излизаме на протест срещу закона за горите, без да си дадем сметка, че от учителската стачка насам сме пропуснали стотици възможности да застанем на страната на хора, пострадали от приватизацията и разпродаване на безценица на човешкото достойнство и труд. Ако повече хора на протестите започнат да виждат връзките между тези процеси, можем да търсим и нови форми на контрол над властта и едрия бизнес. Иначе със или без закон за горите, ще продължим да живеем с все по-малко солидарност и сигурност и с все по-крайна експлоатация на болшинството от корпорациите с помощта на държавата.  


На втория ден попаднах почти направо в мелето на първа линия пред полицаите. Беше леко нереално, не можех да си представя, че пред мен арестуват мои приятели и аз не мога дори да си помръдна ръката, без да получа ръгване в ребрата от полицейска палка или да извлекат и мен. Опитвах се да говоря на полицаите, които сами блокираха улицата, за да ни предпазят нас от това, че те самите имат причина да са озлобени срещу олигарсите. Като че ли на всички ни се искаше да намерим почтителни, но твърди думи и тон, с които да им кажем, че полицаите не са просто машини, които властта използва, за да се брани от нас, а са хора, които също ще искат да си заведат децата на море и планина и няма да могат.


В следващите дни протестите бяха по-малко насилствени, а полицаите четяха лозунгите ни срещу сливането на държавна власт и олигархия и на моменти дори тихичко ни се радваха. След това протестите също утихнаха и дори крайно десните се опитаха да "яхнат вълната" - засега без особен успех. Макар на 20ти да се събраха много хора, вече бяхме някак беззъби, изплашени, някаква групичка, която може да вика само лозунги за Витоша, без да разбира по-големия проблем. Все още ми се иска да вярвам, че енергията от първите дни ще се върне, защото тя беше по-разрушителна срещу статуквото, но и по-градивна в създаването на обща воля на нашето недоволство. В последните дни все едно сами и без особена намеса на властимащите започнахме да си мерим думите и да въплъщаваме това, което те искат от нас, а не да търсим как да изискваме нещо повече от тях.  


За хората от протеста - част 3

© Красимир Юскеселиев


Този въпрос има две измерения. От една страна, организация на протестите номинално нямаше. Това политическите власти не можаха да го схванат. Не можеха да разберат, че ние не сме там, защото сме платени и купени или организирани отгоре. Дори беше малко смешно, че министърът на културата Вежди Рашидов каза, че плакатите, писани на ръка от група ентусиасти, били платени. Все едно този човек и творец сам не става от леглото, без да му дадат тлъста пачка пари... Имаше обаче някакво криворазбрано "представителство" на протеста. То беше артикулирано от хора от няколко организации, които в нито един момент не са твърдели, че представят другите хора от площада. Това са експерти по темата, хора, обжалвали гласуването на закона, ходили на заседания в парламентарни комисии и изисквали неуспешно среща с премиера.


Точно поради това те бяха припознати от Бойко Борисов и хората му като наши представители. За жалос, в този момент - след гласуване от парламента и преди вето от президента - те трябваше да откажат среща с Борисов. Това беше минималният жест, с който да покажат, че се разграничават от едновластието му и вмешателството на изпълнителната власт в законодателната и в работата на президента. Вместо това те отидоха на тази среща и макар да го направиха - вярвам - от истинска загриженост към горите, така съдействаха неволно за нарушаването на демократичната процедура. Нещо повече, те бяха и тези, които от петък насетне се изказваха изрично срещу "гражданско неподчинение" и изискаха позволени протести. Да се прави това срещу власт, която сама не спазва разделението на властта и процедурите на демокрацията, е наивно, да не кажа опасно примиренчество.


Ветото - да не забравяме, второ за една седмица - без особени аргументи от страна на Росен Плевнелиев, беше още един знак за това, че премиерът "командва парада", а президентът е негласна буква. Грозно, макар и не изненадващо за жалост. Междувременно народните представители - от чието повторно гласуване зависи законът за горите - явно вече готвят "вратички", през които големият бизнес да се внедри все пак в планинските райони по по-подмолен начин: чрез отдаване на хижи на фондации и туристически дружества, каквито Цеко Минев и компания вече имат под егидата си. На този фон ветото губи своята тежест.   


Протест срещу приватизацията и комерсиализацията на общите блага на хората (вода, енергия, здравеопазване, образование, осигуровки, публично пространство, информация и т.н.), както и за достоен и осигурен труд. Много от тези каузи, парадоксално, напоследък са подети от крайната десница. Разликата е, че за тях единствени потребители на общи блага трябва да са "етническите българи", а това разделение между хората е недопустимо за мен. Общите блага трябва да са за всички хора. Но за да се случи това, необходим е механизъм за управлението им от хората - а такъв все още няма. Иска ми се тези протести да са начало на един по-широк обществен дебат в тази насока.  


Да, чувствам се активен гражданин. Мисля, че ситуацията все по-малко позволява да не бъдем всички такива. 


Четете утре "За хората и протеста" - част 4 - с още писма от читателите на "Дневник"Ако сте участвали (реално или виртуално) отговорете и вие на въпросите ни във форума или на [email protected]. Може да споделите и своите снимки от протеста.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Всичко,започващо с "еко" и "зелени",си е чиста проба рекет,подбуждан от червени олигарси,за да запазят за себе си определени ниши на икономиката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Сега пък да си еко е срамно и никой не е!!! Да се чуди човек на криворазбраната свобода....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 4 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Защо не питат тези дето не са участвали - и тене са еко, но са ХОРА... и са милиони...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 4. 5 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#1] от "top_13":
  1 000 000+++++++++++++++++
  Това е най-истинското нещо което съм слушал през последните години и казва всичко !!!!!!

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 5. 6 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Част 3та на защитата на "Екоталибаните" с помощта на овчи/агнешки главички

 6. 7 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Чувствам ли се активен гражданин - чувствам се поредния кандидат емигрант...
  На 34 години съм, мениджър в международна компания - стандарт доста над средния, не членувам никъде, бях на три протеста, нито са ме били/арестували/бутали, нито са ме заплашвали, нито са ми плащали.
  Защо бях ли, еми защото тази година ми е последния напън да остана в България. Защото ме задушава апатията и безпътицата на хората около мен. Защото от 5 години имам само 10 приятеля и не искам да се запознавам с никой.
  Как се почувствах ли - като на концерт на АЦ/ДЦ - готино Най-накрая за малко не-чалгирано, не-предблоково, не-семколюпещо време изкарано с други българи, повечето интелигентни и млади, готини и истински европейци.
  Какво ще се случи ли - нищо ... най-много и те да се доотвратят от България и да хванат самолети, автобуси или дори на стоп да мият чинии, да работят в банки, да сглобяват компютри, да чистят вируси от корпоративни мрежи, да оправят коли или да боядисват къщи, но най-вече да се оправят странно добре в среди и култури, които би трябвало да са им чужди, негостоприемни и сложни...

 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 10 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Като гледам как Дневник и Капитал са се захванали с тоя протест явно сред (без)мозъчните тръстове е настъпил смут. Някой иска да им отнеме узурпираното право да представляват гражданското общество. Сега са подхванали анализи и словоблудства за да измислят как да окачествят проявата на истинско гражданско общество и как да действат. Да я оплюят ли, да я яхнат ли ... дали ще се даде ... въобще, казус имат. Затова са се разжужали толкова интензивно "експертите".
  Ако беше икономика - лесно - ще му кажат популизъм. Ако беше шистов газ, пак лесно - не се обяснила добре на хората технологията, пък и там няма мърдане - западният споносор има думата. А то на, казус, закон за горите. Никому не ясен, не подлежащ на природните закони на икономиката и безразличен за спонсорите. Ами сега?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 10. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#11:"lz2"]ЗАЩО СЕ ПРОТЕСТИРА В ЗАЩИТА НА НЯКОЛКО ДЪРВЕТА,А НЕ СЕ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ИЗСИЧАНЕТО НА МИЛИОНИ?!
  Това е поредната ти глупост,протеста е срещу закона за горите а не срещу изсичането на няколко дървета.Ако ти си го разбрал така, съжалявам.И да твърдиш че хората там са политически ангажирани пак е глупост.Никой не се опитва да възпрепятства развитието на туризма,напротив,просто сме против раздаването на държавата на парче и непрозрачните процедури(не може един човек да изнудва цяла държава,справка ,зимата).И като си се заговорил за писти,я се поинтересувай на колко места България има възможности да се изградят писти,но такива които да са рентабилни и на достатъчна надморска височина.Така че дай да не си говорим глупости,спирали сме развитието на туризма,за нащите климатични условия и географски дадености ние просто нямаме условия за по-голямо развитие на зимния туризъм.И да не забравяме че не всички ходят в планината или гората за да карат ски или сноуборд.Този закон ще развърже ръцете за поредното безразборно застрояване(разбирай пране на пари)и после ще ти оставят едни празни паметници на глупостта,като на Банско.Така че ако за теб ние сме еко талибани и каквито там ни наричаш,ок.За мен ти си поредната заблудена душица която гледа само собствения си комфорт и удобства,и от време на време се прави на интересен по форумите.

 12. 13 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Фанатизмът, под каквато и да е форма, води до изкривени и уродливи общества. Българинът е мързелив и съзнателно, и подсъзнателно се чуди как да не се напъва за да създава. Много, ама мнооооого, ама свръхмного искам да запитам "протестиращите" - "Защо не се качихте тази зима на Витоша и не блокирахте дейността на тези рекетьори и изнудвачи "Витоша ски"??? Защо не заявихте позицията си пред истинските мутри, олигарси и престъпници, виновни за унищожаването на горите, планините и морето ни? Защо не показахте колко сте принципни в студа, в снега, във вятъра??? Мързеше ли ви? Защо така и не намерихте време, сили и знания да създадете свое производство, бизнес, "несураттефтерена" ферма...? Повечето недоволници се оказват "обслужващ персонал" в криза. Кризата в България ще трае дотогава, докато мързела е определящ за народа ни. Истински принципните хора работят за себе си и семейството си и се борят срещу истинските виновници и заплахи при всякакви условия и по всяко време. А българите - карат по линията на най-лекото съпротивление и се самозалъгват, че това ги прави значими. Уви! Що просто не си признаете, че страшен купон става в жегата... на биричка и революцийка с цаца?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 14 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 427 Любопитно

  До коментар [#11] от "lz2":

  Ако това горе са ти аргументите,ще да си някой гении,да знаеш.

 14. 15 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Santa_Claus":

  аз съм еко и ще продължавам да бъда - на улицата, на бюрото или сред природата...

  на мария иванчева бих казал че прекалено по инерция се е увлякла по "левичарски" идеи - приватизацията на активи и услуги не е проблем сама по себе си - проблема е че разпоредителя на тези сделки (държавата) не си търси интереса в договорите и контрола ! както слабостта на "дясната" идея е че е подценила (случайно или нарочно) желанието на парламентаристи и държавни служители да търгуват с влияние вместо да защитават обществения интерес...

  колкото до нас - еколозите. може на голяма част от протестиращите сега да им е "светнало" че има проблем, но ние работим за тези неща от 20 год. и много добре знаем че протеста е само средство за да седнем на масата и да свършим работата (т.е. да ремонтираме конкретни думи в конкретни закони) така че в следващите месеци да не загубим стотици хектари гора. протеста служи за да те чуят, но опита сочи че не можем да им се доверим да предложат нормален закон - много често дори не са способни да го направят - просто не могат дори и да искат. така че може да изглежда малка стъпка, но предотвратява конкретно престъпление и когато се обърнеш назад след 10 год. виждаш че стъпка по стъпка обществото се е придвижило мнооого напред !

  "...без особени аргументи от страна на Росен Плевнелиев..." - съжалявам но тук не съм съгласен - това са най-сериозните аргументи в полза на околната среда които съм виждал от държавен служител за всичките тези години. Факта че идват от канцеларията на президента е много важен сигнал за обществото. Това е и първия държавен служител който чувам да се позовава на чл. 55 от Конституцията за правото на чиста и здравословна околна среда - днес огромни групи от български граждани са с нарушени права по този член - това са живущите с централните райони на големите градове, това са стотиците населени места в близост до минни проекти, индустриални инсталации и кариери за строителни материали, това са жителите на морските градчета където фекалиите плуват по брега поради липса на пречиствателни станции...всички тези хора могат да осъдят държавата още днес ако заведат иск. Появата на чл. 55 в общественото пространство (при това от най-високо място) е голяма стъпка напред !

 15. 16 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#13:"moriarti"] "Защо не се качихте тази зима на Витоша и не блокирахте дейността на тези рекетьори и изнудвачи "Витоша ски"??? [/quote]
  Ми защото нямаше дейност мойто момче.А за останалите ти въпроси-това е работа на държавата,и когато тя реши да подари това законче на народа,както се изразява вожда,то това беше единствената възможна реакция.

 16. 17 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Haftor":

  Много е полезно да отидат в уредения свят, да видят там как се живее, че не е цветя и рози, мислещи и обединени българи просто няма, нивото е ниско, всички оцеляват, а чужденците са си чужденци... а парите са много само ако ги харчиш в България !

 17. 18 Профил на Сандо
  Сандо
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Santa_Claus":


  ...

  на мария иванчева бих казал че прекалено по инерция се е увлякла по "левичарски" идеи - приватизацията на активи и услуги не е проблем сама по себе си - проблема е че разпоредителя на тези сделки (държавата) не си търси интереса в договорите и контрола ! както слабостта на "дясната" идея е че е подценила (случайно или нарочно) желанието на парламентаристи и държавни служители да търгуват с влияние вместо да защитават обществения интерес... "

  Иванчева нищо не приема по инерция. Струва ми се, че ти си този, който приема по инерция мантрите на "дясната" идея. В приватизацията на общите блага има проблем по дефиниция. Едни общи неща стават частни и за ползването им, бившите им притежатели (всички хора) вече заплащат на един частник. Е не е читаво, откъдето и да го погледнеш.
  Проблемът с вас експертите, е че гледате на проблема професионално. Това, разбира се е добре от гледна точка на това, че познавате проблемите издълбоко и можете да разкриете опитите на лобистите да подхлъзнат някакви прецакващи мнозинството поправки под масата. От друга страна обаче е лошо, защото отказвате да видите очевидните взаимовръзки между приватизацията на горите и приватизацията на електроразпределителните дружества, водата, образованието и здравеопазването. Вие сте си експерти и по същество - елит. И искате да си останете такъв. А това става само с "цивилизован диалог" с властта, демек с другите елити. Вие се припознавате и легитимирате едни други. Например в случая с преговорите с Боко, вие легитимирахте заграбването на власт от негова страна. Той си позволи да изземе правомощията на парламента, после нареди на президента да наложи вето и вие по същество признахте тия му действа за легитимни. По тоя начин може би ще спасим/те горите, но ще се появят алчни щения към следващия сегмент общи, още неприватизирани блага. И тогава вие няма да протестирате, щото вие нали такова горите... А е време да уплашим властта, да си дадем сметка, че проблемите на миньорите, учителите, земеделците, лекарите, циганите, жените, майките... са общи проблеми на всички ни. Само тогава имаме шанс да се преборим за по-справедлив живот.

 18. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#1] от "top_13":

  +++++++++++++++

 19. 20 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Имам усещането, че не най-смислените каузи събират много привърженици, а понякога маловажни.
  Аз имах желането да предизвикам една дискусия за свободата в е-медиите, но не срещнах пукнат съмишленик. Нормално беше модераторите да ме бойкотират, те не обичат да ги обсъждат. Но пишещите не проявиха интерес. Те дори не се дразнят, като ги баннат. На е-пространството се гледа като бащиния и хората, чудно защо, се примиряват. Не намират за обидно да попълват милиони пароли и регистрации, чунким влизаш в трезор на банка. Да те броят като офца, е нещо много далеч от разбиранията ми за свобода.

 20. 21 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За недосетливите, нарочно употребих оФца. А оВцата е приятно същество, за разлика от примирената оФца.

 21. 22 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сандо":

  нека не спорим - не залитам по дясната идея по простата причина че такава няма - държавните субсидии за "капиталисти" са повсеместни и отдавна са държавна политика дори в Великобритания

  ако се чувствах "елит" или не разбирах "взаимовръзките" нито щях да съм на кръстовището, нито щях да работя в организация в обществена полза

  някой може да е отишъл там за да се бори с "Боко", но аз знам че Боковците са просто един типаж а не конкретен човек - има си лаборатория която ги произвежда. така че трябва да се действа стъпка по стъпка за да отидеш където искаш - не можеш да очакваш че ще прелетиш няколко цивилизационни етапа. виждаш докъде доведе скока на едно недоразвито гражданско общество от тоталитаризъм в демокрация

  както казват мъдреците "важен е пътят, а не къде ще стигнеш" защото решенията са вътре в индивида или вътре в организма на обществото, а не в някакъв модел, "рай"или "справедлив живот" който да стигнем - въпроса е когато стигнем да сме готови за това - справедлив живот от несправедливи хора не може да стане - по пътя трябва да направим несправедливите справедливи както и да постигнем обществен консенсус кои са ценностите които ни водят

  ..но безспорно най-важното е да създаваме и обменяме енергия и опит ежедневно

 22. 23 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#16] от "bluechemical":

  Нямаше САМО лифтове, моЙто момиче. Но останалите дейности на въпросната фирма си вървяха. А и можехте офисите й да блокирате, ама кой да се сети... Винаги е по-лесно да си мързелив и да си намираш все оправдания. Типично за българина. А сега се оказа, че държавата е виновна, а не изнудвачите-мутри??? Вие май сте следвали "Логика" на "Позитано".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 23. 24 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Когато човек отиде на Витоша, на всяка полянка вижда катуни- където се палят огньове, пекат меса, на много десетки се носи лютив дим, чуват се дивашки крясъци и след това остава сметище от празни бутилки, торбички и всякакъв боклук. Къде са тези защитници на гората? Ами те са същите.

 24. 25 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 675 Неутрално

  - десетки метри - Извинявам се.

 25. 26 Профил на maxwavelength
  maxwavelength
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#7] от "Haftor":

  Разбирам те брате, тежичко е. Но не забравяй, че махаличкофците и т.н също са хора, като мене и тебе и същата мелница ни мели. и тр да се опитаме да се разбираме и да си отваряме очите едни на други, а не да се отвращаваме и подтискаме, от това какви са тия и кави не са. и в тях има хляб, колкото и във всеки останал. за всички ни е еднакво объркваща и подтискаща средата, но се надявам става все по ясно, че ни е я правиме. и тогава и кръга от приятелите ти може и да се поразшири и да мернеш, поне съмишленици и сред тези, които не припознаваш, като потенциални приятели и да видиш, че и те на същия огън се пекат. не знам попадал ли си на този филм и ако си, как си го видял http://siff.bg/index.php?page=movies&id=563&lang=bg
  а за емигрирането и нормалността там, еми тя първо е тамошна нормалност, за нас доста неща не са ок, второ, с доста зор е постигната, та така, лесно нема

 26. 27 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Не ме слагай в никакви политически рамки,смешник.И ако съдиш за българите по себе си,ок.Но да слагаш всички под твоя знаменател,е леко тъпичко.А иначе такива като теб,да дават акъл от разстояние,бол.Действия трябват,смешнико,действия.ма видиш ли,така ни наредиха от "ПОзитано".Някой от вас(вкл. ти)толкова са ви обременили политически,че не можете да си помислите че се действа с чисти помисли.Жалки сте.

 27. 28 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#2:"lz2"]Всичко,започващо с "еко" и "зелени",си е чиста проба рекет,подбуждан от червени олигарси,за да запазят за себе си определени ниши на икономиката! [/quote]

  И Цеко, подкрепян от герб очевидно е червен олигарх, щото аз поне не съм чул да има някой бесепар, който да е срещу него, нали така?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 28. 29 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#13:"moriarti"] Българинът е мързелив и съзнателно, и подсъзнателно се чуди как да не се напъва за да създава.[/quote]

  Ма теб нещо не те мързи да пишеш по форумите.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 31 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#29] от "epoc":

  Аз съм изключение, драги! А и не ме е мързяло навремето да се ограмотя, за разлика от вас. Друго някое въпросТче?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 31. 32 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#30] от "волтер":

  Нима тогава имаше "флаш"-ки? Май я карахме на перфокарти, магнетофонна лента, после дискети и т.н. Но... вие откъде да ги знаете тези работи? Лошото при промитите мозъци е, че в един момент съвсем спират да мислят. Волтер, дишай, издишай, ПАУЗА, дишай, издишай...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 32. 33 Профил на dimitrovden
  dimitrovden
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#4] от "Santa_Claus":
  Щото са овце и чакат да изберат поредния "овчар", който да ги "поведе"

 33. 34 Профил на anabel
  anabel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Haftor":

  Все едно чета себе си, преди да замина. Ако тези протести се бяха случили преди, да речем 10 години, нямаше да замина, или поне щях доста да се замисля. Хубавото е, че тука в чужбина наистина странно се оправяме, предвид идиотизма в който сме живели. Толкова трудно сме живели, че тук ни се вижда като писта за скоростно излитане, и политаш, само като размахаш ръце!
  Но човек винаги гледа назад, и като поживее малко сред култура, в която се оправя, пак гледа назад, но с други очи преценява положението в родината. И то не му се струва така безнадеждно, като люпене на семки пред блока в състояние на перманентна безработица. Просто защото не го гледа вече от този ъгъл! Имаме ресурс, имаме природа и, стига влстта да спре да ни пречи с узаконен рекет, бихме се справили удивително добре и в България! Така мисля аз, и повечето емигранти, които са добили самочувствие, смелост и широта на възгледите благодарение на културата тук, а не там. Според мен, в нас и вас е надеждата за България. И да не забравяме, че шепа кадърни хора могат да постигнат много повече, отколкото маса зомбирани индивиди! Тук или там, важното е да се пази съзнанието и да се работи за България!

  п.с. Ако емигрираш сега, след максимум 5 години вече ще мислиш за връщане, и то не поради трудности тук. Изобщо не казвам, че това е лошо просто споделям личен опит.

 34. 35 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#31:"moriarti"]Друго някое въпросТче? [/quote]

  Да, пробвал ли си да спреш наркотиците?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 35. 36 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#35] от "epoc":

  Типично въПРОСТче.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 36. 37 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#34] от "anabel":

  Госпожо (или госпожице), всеки ден почти ми се случва да обяснявам на млади (и нетолкова млади) хора това, което вие сте споделила вкратце. Не ми вярват, не ме разбират, не желаят да вникнат в елементарния смисъл. Искат да се засилят и да си бухнат главата в стената. Не виждат кой и как е разсипвал и разсипва държавата ни, а повтарят като папагали нечии чужди фрази и внушения. Вече не е модерно да мислиш, а да си модерен по принцип. Важното е да си част от течение, клика, мафия, сган... То и преди беше така, ама май чак толкова не сме се обезличавали до тълпа папагали. А и най-важното - българина го мързи да работи за себе си в България. По-удобно е да се мрънка.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 37. 38 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Да си "еко" е начин на мислене и начин на живот. Или мислиш за природата при всяко свое действие, и най-елементарното дори, или си "природен" за само на думи. Разбирам част от хората, които са протестирали - до голяма степен е търсен повод за протест въобще, протест срещу много по-сериозно уродливи черти на обществото и живота ни от това, което се декларира, че ще ни сполети с новия закон за горите. НО! Не може да се претендира за принадлежност към някаква еко-идея от хора, които си хвърлят боклуците по улиците, които търпят мръсотията и прахоляка на улиците в големите градове, които спокойно се возят, често без билет, в смрадливия градски транспорт, чиито входове приличат на катакомби, които паркират върху мижавите зелените площи и тротоарите и т.н, и т.н. Това, за съжаление, са 90 % от българското население, и голяма част от този процент са "протестирали" против нещо, с което не са се запознали, от което нямат понятие. Да не говорим за хората от т. нар. екоорганизации, които се оплетоха като пилета в кълчища, когато ги попитаха срещу какво точно от поправките в закона протестират, и които спотер случая ту твърдяха, че представляват протестиращите, ту се кълняха, че протестите са съвършено спонтанни и те не са ги организирали. Споделям написаното по-горе от някой, че българинът го мързи да работи, да мисли и да се бори за промяна.Факт, за съжаление. И за това никой не ни е виновен.

 38. 39 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 607 Неутрално
 39. 40 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 492 Неутрално

  [quote#33:"dimitrovden"]До коментар [#4] от "Santa_Claus":
  Щото са овце и чакат да изберат поредния "овчар", който да ги "поведе" [/quote]
  Или реалисти?

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 40. 41 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#13] от "moriarti":

  Имаше протести тази година и на Витоша, имаше хора които се качвахме и карахме горе ски дори и без лифтовете и казвахме открито, че на нас скиорите и хората, които обичаме природата не ни ни трябват мутри като Цеко. Трябват ни хора които да имат акъл, да са попътували поне малко и да са поспортували, за да знаят как се трябва да се правят нещата. Да го направят така че те да печелят, ние да печелим и природата да печели, а така само отвращават хората.

  Но ако се беше интересувал/а щеше да знаеш. Точно заради такива като тебе трябва да се организират и протести на Орлов мост, за да ви заболи малко и да се сетите че нещо не е наред.

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 41. 42 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 275 Любопитно

  Възхитих се от коментара на Мария Иванчева - може би единственото смислено изказване на фона на преобладаващите глупости и дребнотемие във форума. Коя е тя? Първоначално я помислих за поредния грачещ бард на прехода и изпитах недоверие. Оказа се, че се лъжа. Освен това тя пише сериозно, културно и аргументирано за разлика от нашумелите млади журналистически звезди, използващи някакъв неприятен бомбастичен, цитатнически, майтапчийски и жаргонен израз, който, подозирам, трябва да прикрие техните епидермални познания по разисквания от тях проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK