Медиен мониторинг: Някои медии директно работят като пиар на властта

Бойко Борисов има положително или неутрално отразяване във всички изследвани медии, с изключение на в. "Сега"<br /><em>Снимката е архивна</em>

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов има положително или неутрално отразяване във всички изследвани медии, с изключение на в. "Сега"
Снимката е архивнаРазминаването между общественото мнение и медийният рейтинг показва, че голяма част от медиите директно работят като пиар на публичните фигури. Това каза изпълнителният директор на фондация "Медийна демокрация" доц. Орлин Спасов. Организацията представи редовните си данни за медийната среда у нас, като изследването обхваща 38 148 публикации за периода от 1 януари до 30 май 2012 г. сред вестниците "Труд", "24 часа", "Телеграф", "Стандарт", "Преса", "Сега" и онлайн изданието "Дневник". Данните са изготвени от агенция "Маркет линкс".


Станишев и Първанов по-споменавани и с по-положителни публикации заради лидерската битка в БСП

© Надежда Чипева, Капитал

Станишев и Първанов по-споменавани и с по-положителни публикации заради лидерската битка в БСП


Рейтинг срещу обществено мнение


Данните показват, че премиерът Бойко Борисов има положително или неутрално отразяване във всички изследвани медии с изключение на "Сега". За него има между +4 и 4.5 пъти повече позитивни публикации, отколкото негативни. Медийният рейтинг на президента Росен Плевнелиев е +5, а на председателя на Народното събрание Цецка Цачева +9, но тя е по-скоро "маргинален публичен образ". "При ключови фигури медиите напомпват, "допингират" рейтинга им", коментира Орлин Спасов.
С негативен рейтинг е председателят на БСП Сергей Станишев (-2), лидерът на формацията "България на гражданите" Меглена Кунева с -1, а най-негативен образ в изследваните медии е лидерът на ДПС Ахмед Доган с -10. Доган е оценяван положително само от "Телеграф", където силно позитивно отразяване има и ГЕРБ, което говори, че изданието работи за коалиция между тях, коментира Спасов.


От "Медийна демокрация" сравниха данните от медиите с публикуваното неотдавна изследване на "Алфа рисърч" за общественото доверие към властимащите. За първи път се появи голяма разлика между медийния рейтинг и общественото доверие, каза Спасов. Според "Алфа рисърч" оценката за Борисов също остава положителна - 36%, но почти толкова - 33% от анкетираните, имат отрицателно отношение към него. Общественото мнение е силно поляризирано, но премиерът получава +4-4.5 пъти медиен рейтинг, което е сериозно разминаване, коментира изпълнителният директор. Сходна е ситуацията и с Плевнелиев.


Стандартите за новинарска стойност са променени, а бих казала подменени, а стойността на информацията постепенно, но сигурно девалвира, коментира данните Гергана Куцева

© Цветелина Белутова, Капитал

Стандартите за новинарска стойност са променени, а бих казала подменени, а стойността на информацията постепенно, но сигурно девалвира, коментира данните Гергана Куцева


Да споменат името ти 3670 пъти


Данните от изследването на "Медийна демокрация" показват, че премиерът продължава да бъде най-споменаваното име в медиите - 3670 пъти за януари - май 2012 г. Втори е вътрешният министър Цветан Цветанов с 1453 споменавания. Трети и четвърти се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев и президентът Георги Първанов с 1234 и 1224. Според Спасов по-голямото отразяване при тях идва от лидерските битки за председателския пост в БСП, които се разиграха в изследвания период.


Отношението към Бойко Борисов е най-положително при "Телеграф", следван от "Стандарт", "Преса" и "24 часа". Положително към неутрално е при "Труд" и "Дневник", докато "Сега" е преминал от неутрално към преобладаващи отрицателните публикации. Към Цветан Цветанов ситуацията е поляризирана. Положително е оценявана работата му от "Телеграф", а неутрално към негативно за него пишат "24 часа", "Труд", "Преса", "Стандарт". Силно изразени критики към него има във "Дневник" и "Сега", показват данните. Към Плевнелиев единствено критики отправя "Сега", а останалите медии в изследването са изцяло положителни към работата му.


При опозицията Станишев получава по-положителна оценка от всички медии спрямо 2011 г. Най-позитивно е отношението на "Стандарт", неутрално към негативно на "Труд", "Преса", "Дневник" и "24 часа", а негативно - "Телеграф" и "Сега". При Първанов данните показват, че медиите изграждат друг образ на предишния президент - на човек, който има силна роля във вътрешнопартийните игри, посочиха от "Медийна демокрация". Неутрално към положително вече гледат на него от "Стандарт", "Труд" и "24 часа", негативно към неутрално от "Преса". При "Дневник" и "Сега" публикациите са станали малко по-критични, а "Телеграф" задържа най-негативно отношение към Първанов.


И в блоговете също Бойко Борисов е най-споменаван, но по-скоро в отрицателна светлина, посочи наблюдаващата интернет медиите Николета Даскалова. Там 32 000 пъти е споменат премиерът, Плевнелиев - 11 800, следван от Цветанов с 10 900 публикации, а четвърти е Станишев с 9150. Политическите процеси гравитират около фигурата на министър-председателя, докато Доган и Кунева са в периферията на вниманието в интернет, показват данните на фондацията.


Изпълнителният директор на Фондация "Медийна демокрация" Орлин Спасов<br /><em>Снимката е архивна</em>

© Юлия Лазарова

Изпълнителният директор на Фондация "Медийна демокрация" Орлин Спасов
Снимката е архивна

За медиите и корпоративната власт по Оруел


Стандартите за новинарска стойност са променени, а бих казала подменени, а стойността на информацията постепенно, но сигурно девалвира, коментира данните Гергана Куцева от "Медийна демокрация". По думите й в новините продължава да доминира институционалното отразяване, което дава на управляващите значително предимство на информационния терен. От 2009 г. до днес информационната зависимост на българските медии от изявите на министър-председателя Бойко Борисов се превърна не просто в норма, а в опасна диагноза, добави тя.


Куцева коментира и последните протести по повод промените в Закона за горите. В онлайн средата се оформиха ясно два различни информационни потока - от една страна са социалната мрежа "Фейсбук", блоговете и някои информационни сайтове, които се противопоставиха на традиционните медии, сред които информационните агенции и онлайн версиите на вестниците, посочи тенденциите тя.


"Като престъпление" определи отразяването на протестите на някои традиционни медии Тодор Тодоров от "Медийна демокрация". Според него ясно са били показани начините за скриването и манипулирането на информация. "Техниките на манипулацията напомнят роман на Джордж Оруел, такива каквито можем да открием в Северна Корея", каза Тодоров. Той посочи за пример Би Ти Ви, чийто оператор Иван Филчев участва в бой с един от протестиращите на "Орлов мост" и последвалото интервю на журналистката Диана Найденова с еколога Петко Цветков, което взриви социалните мрежи.


"Тази засилена загуба на доверие към традиционните медии трябва да носи послание, от което да се притесним", каза още той. Според Тодоров наблюдаваме сериозна девалвация на класическите медии.


Цялото изследване на "Медийна демокрация" може да бъде прочетено на сайта на фондацията - http://www.fmd.bg.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Тази засилена загуба на доверие към традиционните медии трябва да носи послание, от което да се притесним", каза още той. Според Тодоров наблюдаваме сериозна девалвация на класическите медии."
  ----
  хайде, притеснявайте се и не харчете нахалос пари за показване и доказване на неща, които са кристално ясни!

 2. 2 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  "Доган е оценяван положително само от "Телеграф", където силно позитивно отразяване има и ГЕРБ, което говори, че изданието работи за коалиция между тях,"  То само това остана....

 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А кои не работят като ПР на властта?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  могат ли да се нарекат медии парцалите, собственост на олигарси, е спорно!

 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "Отношението към Бойко Борисов е най-положително при "Телеграф", следван от "Стандарт", "Преса" и "24 часа". Положително към неутрално е при "Труд" и "Дневник", докато "Сега" е преминал от неутрално към преобладаващи отрицателните публикации"
  На това му се вика автоцензура,щом всички медии не смеят да критикуват остро властта и за това хората все по-малко четат вестници и все повече се информират от интернет.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Загубата на доверие към традиционните медии не е лоша, а добра новина.Това означава, че хората мислят и не вярват сляпо.Това е много добра новина за българската демокрация!

 7. 7 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  Това, в което няма разминаване, е подобното съотношение "първи-втори по споменаване", сред медиите и блогърите - ББ е на две ръце разстояние от следващия. Излиза, че обществото ни е силно фокусирано върху бащицата, а медиите не искат и/или не могат да повлияят на това.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Весело

  [quote#0:"Дневник"] Доган е оценяван положително само от "Телеграф", където силно позитивно отразяване има и ГЕРБ, което говори, че изданието работи за коалиция между тях, коментира Спасов.
  [/quote]
  Ето това е една от най-важните информации от статията - ГЕРБ и Доган заедно

 9. 9 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Росенчо Плевнелиев милия и той назад отишъл - никой не иска да го интервюира и да му липсва от премиерската журналистическа манжа, щото той яде от паничката на Бойко Борисов.

 10. 10 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  Г-н Марчев, знаете ли дали подобен медиен мониторинг е правен при предишните правителства и от кого? На сайта на тази фондация има архив, но до 2009 г.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 11. 11 Профил на Веско Паскалев
  Веско Паскалев
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Дневник, засрамете се! Вече ще четем Сега!

 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Ами то на медиите това им е работата. А и бат. Бойко си е готин, колоритен, за това го отразяват. Я си представете някой сухар, като Дянков, .... А, каква скука щеше да е ??? Какво щяха да правят медиите тогава ???

 13. 13 Профил на Георги Марчев
  Георги Марчев
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мария":

  Изследванията са започнали през 2009 г. На тази фондация няма по-стари данни.

 14. 14 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "vogonche":

  "Сега" са много зле - Дневник е за предпочитане.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Мен това, че Слънцеподобният е толкова "споменаван" днес не ме притеснява. Притеснява ме, че е споменаван ... напълно основателно!
  До там го докара, мат'ряла, като си тури всичките яйца в една ... ъъъъ ... не кошница, а ... шепа. И сега тази шепа почна да стиска, май
  А къде бяха "медийните експерти", когато се надуваше балона преди 3-4 години? Да "свирнат" на мат'ряла к'во става?
  Е, духайте си супата сега!
  Те' ви "демокрацията" по байТошовски!
  Парламентът - с под 10% рейтинг, а Цацка, председателят на Народното събрание, е ... "по-скоро "маргинален публичен образ".
  Ха, честито! Приехали, както казват руснаците ...

 16. 16 Профил на ugabuga
  ugabuga
  Рейтинг: 421 Весело

  <i>До коментар [#3] от "NPaine":

  А кои не работят като ПР на властта?
  </i>
  Тези, които работят като ПР на "опозицията".

 17. 17 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  До коментар [#13] от "Георги Марчев":

  Благодаря. Жалко, че не може да се сравни с преди. Имам подозрения, че онзи лаф за "пресата-метреса" като цяло не е лишен от основания.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 708 Весело

  "някои", а кои са тези които не се ползват като полит-агитатори

 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  благодарение на лизнето извършвано от голяма част от парцалите наричани вестници, България ще стане първата държава в света без хартиени вестници в най скоро време, и без това по интернет сме в топ 5 на света така че няма проблем

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  Вече 19 коментара и никой не е попитал - Абе на тия кой им плати.Герберугите са явно на инструктаж..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 21. 21 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  По-скоро въпросът е: Колко и кои медии не са ПР-и на властта? Мисля, че процентът е много по-малък спрямо тези, които ги обслужват.

 22. 22 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#20] от "hristov19":

  не всички, има поне един дежурен минусчия! прави медиен мониторинг и цъка през всички акаунти!

 23. 23 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Вестниците и телевизиите отстъпват пред интернет, където може да се прочетат независими анализи. За съжаление собствениците на медиите се водят от финансови или властови интереси и на последно място остава безпристрастното отразяване. Това им отрежда място в миналото, а не в бъдещето.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#13:"Георги Марчев"]Изследванията са започнали през 2009 г.[/quote]
  Разбира се,че ще е така,2-те години от 2007 до 2009 не са били интересни за тях.
  4 пъти по-позитивни публикации за Бойко!Прецедент!
  Не може да няма нещо гнило,Пожарникарчето не е изобщо по-добър от Сергей,изключено.
  Изобщо излишно харчене на пари за разни изследвания и анализчета.

 25. 25 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Как ще свети Слънцето без услужливи медии?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 26. 26 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Che Това с допингирането е доста забавно като се има предвид колко е лесно да се влияе на хората чиито ориентир е поведението на стадото, а какво е то научават точно от медиите.

  Che Когато рейтинга започва да пада както през февруари се свлече до критичния минимум и за управляващата формация и за изпълнителната власт.

  Rere Тогава медиите цитират уж социостратегически данни на агенцийки, които са напълно невярни и противоположни за да си ги предпазят от болезнено свличане. Просто опъват...

  http://www.youtube.com/watch?v=-AWoZmAxKxg

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 27. 27 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ДОБРО УТРО! И кво стана с демокрацията или се връщаме към режима и диктатурата?

  Консорциомът наречен кръгът КТБ е лидерът в тая област по слагане обслужване лизане и т.н. Начело с верните преторианци на властта наречените от Сашо Диков светата троица на Бойко Бареков-Кулезич-Кошлуков!

 28. 28 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе Дневник,бива ли такова нещо и вие,срама нямате ли )) и още нещо :не ми изтривайте коментарите,не съм написал нищо нередно!

 29. 29 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#28] от "remover":

  Те срама нямат само ще те докладват на Цвъки и ще пишеш в полицията .Те така правят да знаиш. Да не се чудиш за какво те викат ..

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#2] от "popovski31":

  Просто телеграф е собственост на едните и финансирани от другите. Ще ти светне един ден и ще се сетиш....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Изобщо от както дойде Бойко изчезнаха журналистите ...останаха само говорители и четци на сценарии !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1846 Разстроено

  До коментар [#2] от "popovski31":За съжаление най-вероятно това ще ни очаква след средата на другата година.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на rogof
  rogof
  Рейтинг: 237 Весело

  Нищо ново под звездите....когато гражданското общество се събуди от столетната си /какавидена обвивка/слава богу ,че го има вече и пак той да го пази от любителите на "култа",на преден план първите му впечетления са наглоста до която може да стигне политическата класа в стремежът си за все по голям "разврат".Нали така беше..."Всяка власт развращава,а абсолютната най-много..."Вижте линка и запомнете ,че се учат един от друг и пъ.........ят в едно гърне....Докато гражданинът не го срита...http://bgonair.bg/bg/analysis/comments/kogato_mediite_sa_v_legloto_na_vlastta/

 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  ...
  Престъпници и политици познати Му бяха;
  всичките институции крака Му видяха,
  телевизията знаеше Неговия глас,
  и вестницте знаеха и на всеки час
  вратата им за Него отворена беше.
  Интервюта даваше, даже докат' спеше.
  ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#24] от "ret":

  Ми той си е медиен любимец от 2002.Нали именно медиите плюс ПР ите на лукоил и много пари го доведоха на власт.Сега подготвят новата негласна коалиция- ДПС и ГЕРБ.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 36. 36 Профил на rogof
  rogof
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нищо ново под звездите....когато гражданското общество се събуди от столетната си /какавидена обвивка/слава богу ,че го има вече и пак той да го пази от любителите на "култа",на преден план първите му впечетления са наглоста до която може да стигне политическата класа в стремежът си за все по голям "разврат".Нали така беше..."Всяка власт развращава,а абсолютната най-много..."Вижте линка и запомнете ,че се учат един от друг и пъ.........ят в едно гърне....Докато гражданинът не го срита...http://bgonair.bg/bg/analysis/comments/kogato_mediite_sa_v_legloto

 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#33:"rogof"].Нали така беше..."Всяка власт развращава,а абсолютната най-много..."Вижте линка и запомнете ,че се учат един от друг[/quote]
  Ами не е точно така ...днес кукловодите са невидими и това е проблем не само на Франция хората искат да протестират но никой не може да посочи кой е техния враг , защото няма пари и безработицата расте ! ?
  Те не знаят кой е зад корпорациите и кой действително ги управлява !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#30:"Тони!"] Просто телеграф е собственост на едните и финансирани от другите. Ще ти светне един ден и ще се сетиш.... [/quote]
  Ей затова влизам тук,научавам ценна информация от светнати всезнайковци.

 39. 39 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  10 начина за манипулиране с помощта на медиите
  Ноам Чомски
  1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“.
  2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение“. Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи. Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.
  3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година. Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.
  4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати. Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.
  5. Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.
  6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …
  7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.
  8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава у хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …
  9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделния човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.
  10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.
  Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите, споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#38] от "ret":

  Странно че я научаваш сега. Тя е факт от доста време, има разследване на еврокомисията, има и едни залежали на бюрота на бат Боко препоръки за законови промени по темата, ама той се прави, че ги е забравил. Нищо, крайния срок иде...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дневник --- пиар ---- на ---- властта !-!-!-?-?-?
  Не ---- може ---- да ---- бъде !

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "purple_rain":

  Когато има критики към ГЕРБ или към кметове на управляващите, кметовете забраняват разпространението на този вестник. Жив пример е в-к Сега и България днес. когато в-к Сега от 4 юни публикува далаверите на ботевградския кмет още сутринта вестника е иззет от будките в града. Днес пък нямаше вестниците на Любомир Павлов. Очевидно атовете се ритат жестоко.

 43. 43 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  Коректното заглавие е - Има и пренебрежимо малък брой медии които не работят като ПР на властта.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 44. 44 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":

  По принцип ти съчувствам,не съм бил на твое място,но горе-долу те разбирам,да нямаш зъби,да си отритнат и мразен и постоянно социолозите да те слагат около 1-ия %,нямаше да ми е добре,даже не бих си и помислил да пиша по форуми.
  Че е такъв живота няма как да ви се изясни,а че не променяте абсолютно нищо с писанията си още по-трудно.
  Обречена кауза,това е,бонбон.

 45. 45 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#44] от "ret":

  [quote#44:"ret"]да нямаш зъби,да си отритнат и мразен и постоянно социолозите да те слагат около 1-ия %,нямаше да ми е добре,[/quote]

  Същото в детайлите , не буквално , го четох от привърженик на НДСВ , когато дойдоха на власт.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 46. 46 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#45] от "hristov19":

  Бил съм малък тогава.

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#44] от "ret":

  Тва не е лексикон. Нямаше нужда от автопортрет. Ако имаше нещо по темата - давай. Ако имаш някакъв аргумент против моите аргументи - давай. Да ми ревеш колко си жалък не ми е интересно. Преди на бой налиташе, не дойде, сега самосъжаление търсиш... Милиционерска му работа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1407 Весело

  [quote#30:"Тони!"] Ще ти светне един ден и ще се сетиш.... [/quote]


  [quote#32:"Gopeто"]За съжаление най-вероятно това ще ни очаква след средата на другата година. [/quote]


  Няма да стане.Знам го със сигурност,защото тукашния областен на ДПС живее на 50-100 метра от вкъщи,та от дума на дума научавам това - онова

 49. 49 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Що се чудите, че медиите били служители на някого си? Ами който плаща пиенето, той пръчва и музиката. Нали хората, които работят там също получават заплати. Пък после били хвалели този или онзи. Еми ще ги хвалят. Ако се замислите, само премиерските бисери и тези на свитата са достатъчни за да препълнят статистиката. А ако добавим и останалите светила в политиката, ми то не остана място за новини.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#42:"stoicho2"]още сутринта вестника е иззет от будките в града[/quote]

  Иззет или изкупен?

  Ефектът в края на краищата е един и същ, но разликата е огромна!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тони!":

  Не си ми на нивото,бонбон,просто изчезваш сега и забравяме какво сме писали.

 52. 52 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  То така ще бъде докато ББ и ЦЦ са на власт... и пускат СМС любови...

  Затова, интернет, блогове и повечко мислене... за четене между редовете.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 53. 53 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Да бяха само някои - разбирам, ама аз за друг вид не се сещам даже ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#51] от "ret":
  Колко угодно.. па забравяй - като те е срам и страх от собствените ти мисли.
  Аз па като се обърна назад в спомените си искам да мога да ги гледам открито и честно. И го правя. Дали можеш да схванеш разликата от високото си ниво - силно се съмнявам. Ченге.  До коментар [#48] от "popovski31":

  Разкажи ни и на нас какво научаваш. Защото към момента - в две от областите, в които ДПС има силно лоби - медиите и автобусните превози, власта им осигурява всевъзможни удобства.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  между т.нар. традиционни медии, т.е. 3-4 от по-големите телевизии и вестниците с по-голям тираж, трудно може да се намери и една обективна - всичките обслужват някакви частни интереси. Добре, че влиянието им все повече намалява.

 56. 56 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Гневно

  Днес нямаше свободен избор, какъв вестник да си купя. Националната агенция за разпространение на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които имат 20 милиона за да си купят ИПК Родина, нямат няколко стотин хиляди лева, за да си погасят задълженията към агенция Стрела. Тя им спря доставката на в. 24 часа и в. Труд. Разбирам това. Като купуваш стока, трябва да си я плащаш, нали така. Аз искам да чета и в. Труд и в. Монитор, но нямах този избор днес. Нека който каквото дължи, да си го плати. Аз не искам да съм заложник на липсата на елементарна икономическа култура.

 57. 57 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  [quote#54:"Тони!"]Разкажи ни и на нас какво научаваш. [/quote]


  Управление ГЕРБ-ДПС няма да има...Тукашните депесари в тандем с със социалистите,започнаха да въртят номера на новия кмет(ГЕРБ)

  ПП:Шефа на завода за санитарна арматура в Севлиево(Идеал Стандарт Видима)Красимир Копчев,бе лидер на листата на общински съветници на БСП...Спечели,но се отказа от мястото си в Общинския съвет,за сметка на Йордан Стойков(вече бившия кмет)...Случайно или не,точно тази година,малко остана да пропадне "Гран при" на България (мотокрос)
  "Видима" не даде пари за организация на състезанието,а то,състезанието, съществува заради...."Идеал Стандарт Видима"

  БСП/ДПС са на нож с ГЕРБ..

 58. 58 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]"Тази засилена загуба на доверие към традиционните медии трябва да носи послание, от което да се притесним", каза още той. Според Тодоров наблюдаваме сериозна девалвация на класическите медии.[/quote]

  А пък аз се радвам, че най-накрая са почнали да се притесняват. Ще се зарадвам още повече, когато и медиите се притеснят и проходите от реклама почнат да падат. Щото безплатни/полу-безплатни вестници и в момента има.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 59. 59 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#14:"nochkopenev"]"Сега&quot; са много зле - Дневник е за предпочитане.[/quote]

  Кой ти наби минусите?

  Това са само внедрени мишки от "Сега". Сигурен съм.

 60. 60 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#13] от "Георги Марчев":

  значи мониторинга е фалшив. Резултати от подобен мониторинг биха били актуално след като се превъртят няколко правителства - от опозиционни партии и тогава да се види как са се държали определени медии ..Сега надувате някакъв фалшив балон...Също е вярно ,че някои медии сервилничат към опозицията - по точно казано винаги критикуват правителството ,а думичка не казват за поразии на опозицията...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 61. 61 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 503 Весело

  [quote#0:"Дневник"]Доган е оценяван положително само от "Телеграф", където силно позитивно отразяване има и ГЕРБ, което говори, че изданието работи за коалиция между тях[/quote]
  глупости на търкалета. Дебелата Ирена се преориентира към нов господар, защото стария залязва.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#57] от "popovski31":

  Е как тогава да разчитаме тоя нож, след като на национално ниво са с общи бизнес интереси? Дай тогава някакво обяснение за държавните пари в КТБ примерно, че никой от гербавите не иска..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#16:"ugabuga"]Тези, които работят като ПР на "опозицията".[/quote]

  Във всяка ДЕМОКРАТИЧНА сържава МЕДИИТЕ са ОПОЗИЦИЯ на властта и разкостват властта! В Германия заради медиен натиск немският президент подаде оставка само заради съмнения че е взел кредит на по-изгодни условия от стандартните след огромен медиен натиск! Медиите подкрепят опозицията и атакуват властта в демокрацията! В Б-я медиите атакуват опозицията и подкрепят властта! Като зада се сложат още повече на властта вече атакуват и протестиращите срещу властта!

 64. 64 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#62:"Тони!"]Дай тогава някакво обяснение за държавните пари в КТБ примерно[/quote]


  Корупция? Далавери? Мафия? Особено при факта че има общинска банка БНБ че и държавна банка ББВР как пък точно банкатана олигарха Василев избраха. Според експерти само на година държавата губи от лихвите между 60 до 100 милиона лева! Това за 10 години - щото те вече в няколко правителства успяват е 1 милиард рева! А честито на печелившите.

 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Няма що да се тюхкате, при капитализЪма Париза, Царица....
  Затова и който влага пари в медии очаква да му върнат инвестицията и да му умножат влиянието сред естаблишмента в страната (ако тази дума може да се употреби днес в България) много повече, отколкото да "отразяват" както и да е действителността.... разбира се има и щестлавие, перчене, показване по ТВ-то но основното е Царицата...
  Ето и Любо пъпката не се ограничи само в спекулации с имоти, които прави много успешно във Франция според Тв:, а си купи вестници, защо за да отрази точно спекулациите, едва ри....

  Парица, Царица не забравяйте..... Алеко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  С постоянните си лъжи СМИ качиха говедата на власт, но няма как да ги задържат!

  За скакалците - въже!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#31] от "comandante":

  И микрофонодържачки

 68. 68 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#56] от "salinarka":

  Информацията ти е точна и не съвсем.Всички фирми,разпространителки на печатни издания,имат задължения към някого.Времената са трудни за тях,няма изключения.Господата от Труд и 24 часа се направиха на най-големите и миналия четвъртък са изпратили писма,че задълженията трябва да се погасят до 16 часа на следващия ден.Е,няма как да се реагира.Сега печатат много по-малки тиражи и е интересно какво ще кажат рекламодателите!

  rock n' roll is king!
 69. 69 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Искам под тази тема да кажа и няколко заслужени думи за модерацията и какъв е нейния принос според мен.
  Покрай изборите станах свидетел на няколко опита за манипулиране на дискусии в полза на герберужките, както и на Витков. Откровено невъзпитаните, асоциални и агресивни гербери като ret, a.k.a. Героги Харизанов по горе отнесоха по няколко банана и това беше. Но баш порай изборите същия плюеше от друг ник наред и никой не го бараше.
  Самата Юмито, или президентшата баш преди изборите модерираше в Дневник, а ние ще спорим дали медията е имала пиар роля в изборите. Това е моето виждане. Практически Дневник не успя да прояви критичност в нито един момент и в нито една своя статия от която коментарите под нея да ахнат. Точно обратното! Дневника и модерацията му успяха да притъпят известната критичност която беше проявявана под статиите.
  Добрата новина е че тази тенденция от след като затихнаха скандалите около нарушенията на изборния кодекс като че ли позатихна и някак си Дневник се опитва да се спише в казионните критикари на управляващите. Нещо което според мен ще удави в посредственост и медията и аудиторията и.
  Според мен - вижте ми аватара. Журналиста е един факел, ръката която го държи е медията му, а ние всички се водим по тази светлина на четвъртата власт.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  "Медиен мониторинг: Някои медии директно работят като пиар на властта.." - Останалите работят като пиар на БСП и съратниците им от тройната коалиция (тук влиза и Кунева).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  [quote#66:"др. Иванов"]За скакалците - въже![/quote]
  За кой вид скакалци? Червените ли, или гербавите? Аз казвам и за двата вида.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2125 Весело

  Каква гротеска! Изданието на руската газова мафия, лично контролирано от руския компрадор Сашо Дончев, свърталището с най-много ченгета в медиите вестник "Сега" - флагман на опозиционната преса. Клоака.

 73. 73 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Хаха, навремето участвах в едно подобно изследване, което не видя публичност, защото бяха такива резултатите и даже личеше кога при плащане от министерство за ПР в медии се вдигат положителните статии за политици. И тогава Бойко беше нумеро уно с куп публикации на ден за него, а беше 2007-8 проучването...

  Та... Какво излиза?

  "Данните от изследването на "Медийна демокрация" показват, че премиерът продължава да бъде най-споменаваното име в медиите - 3670 пъти за януари - май 2012 г."

  Значи, 6 изследвани медии за 5 месеца имат 3670 статии с НЕГОВОТО име в тях. Това са по 734 статии на месец за 6те или 122 месечно на медия, 4 СТАТИИ ДНЕВНО, даже в почивните дни. Темите са ясни- от това кога си е бръкнал в носа, през поредния мач, някоя лентичка, как се скарал на министър да се жени и т.н. Това дали не значи яко плащане за толкова статии? Никога не е имало друг политик така постоянно да се пише и говори за него с години. Всички други в годините са били с в пъти по-малко "новини" за тях в медиите.

  Самата тенденция за смесване на положителни с неутрални материали социолозите я свързват с ПР- да се шуми около името, не винаги да е положително, че става съмнително. Примерно днес пишат "Откри път." и е неутрално, но слагат и "Тигрите разгромиха с невероятна игра на Бойко Хиените от Долно Нанагорнище.", както и две-три материалчета с "Ако беше казал Борисов как да се оправи...", "Не се допитаха до Борисов...", "А Борисов по тоя въпрос...".

  Отваряш консервата с копърка и изскача да познаем кой... А това е доказано, че вдига рейтинга при проучвания- всеки е чувал името и голяма част от хората импулсивно избират него като отговор.

 74. 74 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Ти трябва винаги да настройваш българите един срещу друг,да ги разединяваш и да вземаш мълчаливо страната на властта...Презирай тълпата, но не пропускай да я насърчиш в друга посока;чрез администрацията ти трябва да я убедиш че тези които проповядват освобождението от "монархическата тирания" са луди хора и срещу тях са оправдани всички крути мерки и т.н..."Цар Фердинанд-"съвети към сина"-Не знам дали нашите медии са ги изучавали,но едва ли някой ще отрече,че вече 20 г.правят точно това,и което е най-интересно справиха се меко казано-перфектно.И как после господарите им/наши и чужди/,няма да управляват вечно,щом сме толкова лесно податливи на манипулации,дезинформации и пропагандни измислици...

 75. 75 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 942 Любопитно

  интересно какво ще се случи с целият този медиен слугинаж след като един ден герб паднат от власт ?

 76. 76 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  http://www.dw.de/dw/article/0,,16038456,00.html?maca=bul-begenes_bg-4437-xml-mrss
  --------------------------------------------------
  Преди четири дни препоръчах тази статия - Да си отгледаш медии,там всичко е казано!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 77. 77 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#75] от "Stewie":

  Едва ли ще стане нещо кой знае колко интересно-чисто и просто без никакви скрупули и задръжки,ще служат на следващите властимеющи...Друг е въпроса, че в болшинството случаи,управниците са едни и същи-някой да е видял Бай Ганьо в опозиция!!!/на политическата конюнктура,разбира се.../

 78. 78 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#75] от "Stewie":

  Ще слугуват на следващите, какво друго да им се случи!?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Болеста "Кфяв език" е болест по говедата в Англия и болест на журналистите в България...

 81. 81 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вие всички тука трябва да сте много наивни за да си мислите че медия се прави с цел да информира някого.
  В модерния свят това е инвестиция от милиони срещу които ако няма приход значи да играеш руска рулетка с напълно зареден револвер.
  А при пазара на реклами просто е предизвестено кои фирми къде ще инвестират за реклама и съответно какво искат да се пише. Нали не се надявате че при случай че Каолин пеели търгове за сероочистки на завишени цени то в Дневник ще има нещо друго освен хвалебствия.
  Медия в българия се прави с няколко цели - дезинформация, индоктринация, манипулация.

  Over and out.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на dukatinche
  dukatinche
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "wreck":
  И всичко това Чомски обобщава в едно изречение-”При т.н.”Демокрация” медиите играят същата роля,каквато играе тоягата при диктатурите…”Разбира се,при нас тоягата се е превърнала в бухалка,чиито удари с перверзно удоволствие вече години наред търпим,че и се състезаваме, кой ще е първият помлян от нея... Е,докога???

 84. 84 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Точно по този повод днес се загледах в сутрешния блок на БНТ.
  Водещата ми хареса - спокойна, стараеше се да бъде обективна, без да се заяжда, изслуша всяка гледна точка.
  Не знам дали би задала неудобни въпроси на Бойко Борисов например, но мисля че би могла, защото се държи толкова добронамерено, че никой не би ѝ се разсърдил.
  Мисля, че се казва Жени Марчева.

 85. 85 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Журналистиката била четвърта власт?! По скоро тя е тампон, салфетка, изтривалка и тоалетна хартия на силните на деня. Поне в България. Ето един типаж:
  http://razuznavane.com/?p=2194
  Това е един от многото примери. Има и почтени журналисти, но колко са те.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 86. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ния":


  До коментар [#65] от "boby1945":

  Кво сте се хванали с тая мантра за инвестирането и желанието за печалба? Да беха инвестирали, да печелят, и да пишат каквото си искат. Обаче не трябва да забравяме, че най-голямата медийна групировка се финансира от държавата. Тва лекичко променя тоя бизнес модел, дето го описвате.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 87. 87 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#84:"Dragoslava"]Мисля, че се казва Жени Марчева. [/quote]
  Една от малкото бели лястовици на журналистическия небосклон. Сега си представи ятото гарвани - Бареков, Кулезич, Бенатова, Найденова, Патрашкова, Дачков, Салич, Николаев... Боже Господи, къде отиваме.

 88. 88 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#68] от "TAC":

  Това обяснение е несериозно и непрофесионално. Няма да си купя днес нов мерцедес, ако дължа на сервиза за старата ми кола пари за смяна на маслото, нали?

 89. 89 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Както и да ти се струва,това са фактите!Едното място,на което работя е в една фирма за разпространение на вестници и списания.Само да ме разбереш правилно - не казвам,че задълженията не трябва да се погасяват!Но при добро желание винаги може да се постигне договорка.В момента всяка фирма може да закупува на търговска отстъпка Труд и 24 часа от разпространителската фирма Стрела на ВГБ(вестникарска група България - те издават горните вестници) при следните условия -предплащат заявения тираж за седмицата,непродадените бройки се приспадат от парите за следващата седмица!Тоест,трябва да ги финансираш,за да продаваш изданията им,които вече губят позиции!

  rock n' roll is king!
 90. 90 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 237 Неутрално

  То и без мониторинга на "Медийна демокрация" беше ясно, че вестниците на Пеевски работят като ПР на властта, а най-обективни са независимите медии като Труд, 24 часа, Дневник, Сега!

 91. 91 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#75:"Stewie"]интересно какво ще се случи с целият този медиен слугинаж след като един ден герб паднат от власт ? [/quote]

  Е, как какво - ще си врътне за*ника и ще започне да слугува на новия господар..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK