Комисията за конфликт на интереси проверява депутат от ГЕРБ

Емил Димитров

© Надежда Чипева, Капитал

Емил ДимитровКомисията за конфликт на интереси проверява депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори. Името му се свързва с промените в Закона за горите, на които президентът наложи вето след протестите в центъра на София.


Срещу Емил Димитров е подаден такъв сигнал преди месец от Тома Белев от природозащитната организация "Зелени Балкани", който потвърди това пред новините на държавната телевизия.


Депутатът отричат пред телевизията да има конфликт на интереси: "Нямам пряк интерес никъде, повтарям го, и държа на това нещо и не съм в конфликт на интереси."
Димитров казва, че е изненадан от проверката и че е научил за нея от медиите, а от комисията още не е търсен.


"Гори имах, лични, и съм ги продал много отдавна, още преди да вляза в парламента, съм излязъл от всички фирми. Преди два месеца заявих, че ще вкарам в парламента закон за публичност на средствата на организации с нестопанска цел в обществена полза, подчертавам. Това могат да бъдат здравни, културни, спортни, екологични организации. Ако са се припознали в този закон и това е ответна реакция - благодаря!", коментира той.


От комисията обясняват, че сигналът до тях съдържал само общи твърдения и затова им предстои дълго проучване. Написаното срещу депутата е свързано с предложените промени в Закона за горите.


"Твърди се, че с тези промени се цели оказване на подкрепа в частен интерес на самия народен представител и на свързани с него лица. Няма конкретика с някакви конкретни дружества, нито със свързани лица. Трябва да се проучи този текст, който е внесен. Трябва да сме сигурни, че е внесен точно от него. Така че фактите са много", поясни пред БНТ Филип Златанов, председател на Комисията за конфликт на интереси.


Ако се установи вина в случая на Димитров, той може да бъде наказан с глоба от 5 до 7 000 лева. Очаква се проверката да приключи до месец и половина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK