Да бъдеш лидер на СДС

СДС е на кръстопът

© Георги Кожухаров

СДС е на кръстопътПредстои важно решение за СДС. С предстоящите вътрешни избори на партията за нов председател ще бъде избран пътят напред. След като през месец май беше отхвърлена "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г.,  Мартин Димитров подаде оставка. Последва избор на временен председател - шефа на изборния щаб Борис Марков. Първият тур на вътрешните избори е на 8 юли, а евентуален балотаж - на 15 юли.


В момента в дясната формация се борят два кръга - на противниците на съюза и на привържениците на Иван Костов. За поста се кандидатираха депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, зам.-председателят и неуспял кандидат за президент Румен Христов, членът на националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров, както и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.


"Дневник" разговаря с петимата кандидати накъде трябва да поеме СДС и какви да са отношенията с ДСБ, ГЕРБ и бъдещата партия на Меглена Кунева - "България на гражданите".
А сега накъде?


СДС трябва да възстанови своя диалог с хората, защото нашата сила винаги идва оттам. Преди повече от 10 г. ние забравихме, че оттам идва нашата сила, заяви Лъчезар Тошев. Той вижда много по-голям формат, отколкото настоящите партии в "Синята коалиция", които вече били с доста скромни като членски състав и като влияние. Моята кандидатура дава възможност обособените две крила в СДС да сключат примирие и да се насочим към смислени общи дела в бъдеще, каза още Тошев.


И Ваньо Шарков иска да обедини десницата. СДС трябва да тръгне към обединяване на всички десни избиратели, трябва да стане силната партия, която да е притегателен център за всички реално съществуващи десни партии, а не заявили се като такива, смята той. Шарков вижда такава обединена десница в следващото управление на страната.


Ваньо Шарков

© Юлия Лазарова

Ваньо Шарков


Емил Кабаиванов пък посочва, че за него най-важното е десният симпатизант да види силно и единно СДС, което да се ползва с доверието на голямата част от десния избирател. Това можем да постигнем първо с един силен екип, посочва той. По думите му екип има и в момента, но "той не можа да се оформи за съжаление и да започне да работи през последните няколко години".


Аз съм за самостоятелно явяване на СДС на парламентарните избори догодина, защото във времето занимаването с вътрешните проблеми и коалиции показа, че е крайно непродуктивно, казва Иван Сотиров. Поставя си като амбиция партията да извърши една радикална промяна, с която да се възродят идеите и принципите, които са направили партията силна в началото. Наново да станем генератор на енергия за промяна на България, добавя Сотиров.


Трябва да възродим СДС, поиска и Румен Христов. Решението той вижда в спирането на вглеждането на десните политици само в себе си. Партията трябва да стане движещата сила, която поставя проблемите и дава прагматичните им решения, защото когато десните хора усетят, че ние имаме какво да им предложим като реална политика, те ще се върнат при нас, смята той. Христов посочва, че СДС може да постигне 8-10% на предстоящите избори, което означава 20-25 депутати. Наистина трябва да работим здраво, допълва той.


Лъчезар Тошев

© Красимир Юскеселиев

Лъчезар Тошев


Отношението към ГЕРБ, Костов и Кунева


Според Емил Кабаванов въпросът за бъдещото на "Синята коалиция" не е затворен веднъж завинаги. Това, което представляваше съюзът през последните години, не повиши доверието в СДС, нито коалицията успя да убеди мнозинството от десни избиратели, че е политическият субект, който може да спечели тяхното доверие, смята кметът на Карлово. По думите му СДС ще търси и намери пътя си, "защото силният партньор е желан от всички". Кабаиванов отказа да коментира Кунева и ГЕРБ.


Искам да върнем СДС по такъв начин, че да могат да гласуват за един десен политически субект, а не да се разпиляват гласовете им, посочи Ваньо Шарков. По думите му не трябва да ни управляват популизъм или социализъм, "защото съм сигурен в едно, че само обединената десница може да спечели гласовете на десните граждани".


За Кунева той коментира: "Няма как да бъде различно като отношение към хора, които се опитват да крадат история и идеи, хора. Нямат и силата да се извиняват. Тя си създава фалшив образ. Това е по вина на разпиляната десница. Ако десницата не беше разпиляна, Кунева нямаше да може да направи партия." По отношение на управляващите каза: "До изборите няма как да бъдем друго освен опозиция, защото, след като не си в управлението, значи си опозиция, няма друга трета възможност."


Иван Сотиров

© Юлия Лазарова

Иван Сотиров


Ако получа подкрепа, СДС няма да се разцепи, а след това да продължи да бъде важен фактор на българската политическата сцена. Това отговори Лъчезар Тошев по темата за отношенията с ДСБ. Той обаче иска първо да бъде възстановен диалогът с общността. Чак след като изясним и имаме обща позиция по това какви са проблемите, как могат да се решат - тогава да намерим своето представителство. Но накрая добави: "Не бих искал да се връщам към стари варианти, които са се изчерпали". Сходно мнение изрази и за проекта на Кунева "България на гражданите" и ГЕРБ - първо вътре да се възстанови общността, а после да се редят коалиции.


Румен Христов също не вижда бъдеще в "Синята коалиция". Своята позиция той ясно изрази още през месец май, когато заяви, че с отхвърлянето на съюза с Костов е настанал хубав ден за демокрацията в България. За проекта на Кунева заяви: "Този въпрос ме подсеща за една хубава народна приказка – "Нероден Петко". Не мога да коментирам намерения. Когато партията стане факт, когато видя програмата й, хората, които ще я изпълняват, тогава мога и да кажа повече." Добавя, че Кунева се маскира като дясна, а е била "гордостта на тройната коалиция" като министър. И той не одобрява използването на кадри от митингите в началото на 90-те години на събранията на партията.


За ГЕРБ неуспелият кандидат за президент беше лаконичен: "Когато смятаме, че грешат, ще ги критикуваме, когато предлагат добри неща за България - ще ги подкрепяме категорично. Няма да премълчаваме, ако ГЕРБ вземат решения, които са в противоречие с интересите на българските граждани, и ще ги разобличаваме."


Румен Христов

© Надежда Чипева

Румен Христов


Според Сотиров след изборите за следващия парламент и волята на избиратели е съвсем нормално СДС да търси партньорство с партии, които са близки в идейно отношение, които са заедно в едно политическо семейство в Европейската народна партия (ЕНП). По отношение на Кунева и ГЕРБ той заяви: "Това, което показа времето, като че ли персоналните проекти могат да постигнат в краткосрочен период много голям ефект, но след това също толкова бърдо изчезват. В момента, в който една политическа сила загуби персоналната подкрепа, тя се срива."


За конкурентите


На въпроса кой припознава за основен конкурент Шарков каза: "Противници в десницата нямам. Моите противници са в БСП." За кмета на Карлово всеки има шансове. Гарантирам, че моята предизборна кампания ще бъде толерантна и в нея ще говоря това, което аз предлагам. Няма да си позволя да коментирам колегите, обясни Емил Кабаиванов.


Емил Кабаиванов

© СДС

Емил Кабаиванов


Сотиров очаква дебатът по време на изборите да се изроди в търсенето на реванш след решението от 15 май, когато беше отхвърлена "Синята коалиция".


Румен Христов определи като основен конкурент Ваньо Шарков, като направи сравнение със състезание на дълъг скок на олимпиадата. Провежда се вътрешно състезание и победителят отива на големия финал - в нашия случай не олимпиада, а парламентарни избори, защото е много важно кой ще поведе СДС към парламента догодина. Каква ще бъде визията на лидера - за самостоятелно явяване или коалиция. В този смисъл основният ми конкурент, който застъпва тезата за коалиране с ДСБ, е Ваньо Шарков, аргументира се Христов.


В неделя ще се проведе първият тур на изборите, на който ще се разбере кой ще скочи най-добре и ще достигне до балотаж. Или може би ще има победа още на първия тур.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK