Домашно насилие, или болката, заключена под дрехите

Домашно насилие, или болката, заключена под дрехите

© Боян Христов
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) (1) Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които или са били в семейна връзка, или във фактическо съпружеско съжителство.


Под натиска на неправителствени организации и заради влизането на България в ЕС през 2005 г. бе приет Закон за защита срещу домашното насилие. Той постановява необходимостта правителството да приеме Национална програма за превенция и защита срещу домашното насилие.


Съществуват конкретни разпоредби (глава 7 "Борба с домашното насилие"), посветени на насилието над жени в Националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2005 и в този за 2006 г. Но до момента са предприети твърде малко стъпки за изпълнението им.


Законът за подпомагане и финансова компенсация на пострадалите от престъпления бе приет на 01.01.2007 г. Предлагат се услуги за жертви на насилие, но те се предоставят предимно от неправителствени организации и броят им е недостатъчен. Установяването на спонсорирани от държавата горещи линии и социални услуги за жертвите на насилие разчитат главно на външни източници за финансиране. 
 

Беше тихо. Децата отдавна бяха заспали, а майка им лежеше и не мърдаше. Тя знаеше, че той ще се върне пиян. Настръхна, когато помисли, че ще посегне на нея и децата. Тогава чу как някой се опитва да отключи вратата. Знаеше, че е мъжът й, но не смееше да стане и да го посрещне. Надяваше се, че просто ще си легне и ще заспи. Изведнъж вратата на спалнята се отвори. Едър и нестабилен, започна да се приближава. Тя съзря злобните очи. Случваше се отново...


Това е една от историите, която се чува редовно по горещата телефонна линия в България. Само от  януари до май 2012 г. обажданията са 280.
Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, сочи проучване на "Алфа рисърч", предоставено на БТА през 2011 г. , по повод 25 ноември - Световният ден за премахване на всички форми на насилието срещу жените. Според изследвания на неправителствени организации около 600 000 българки са жертва на някаква форма на домашно насилие, като за 60 000 от тях то е постоянно.  По данни на МВР за 2010 г.  жените, жертви на насилие, са 26 497 - 36% от всички, а 27 жени са били умишлено убити. Незначителен процент от пострадалите търси помощ.


Жертвите могат да се обърнат към


кризисните центрове за жени и деца

 жертви на домашно насилие към организациите от Алианса за защита срещу домашното насилие. Центровете са шест – на сдружение "Център Отворена врата", фондация "SOS-семейства в риск", фондация "Асоциация Анимус", женско сдружение "Екатерина Каравелова", сдружение "Асоциация "Деметра" и фондация П.У.Л.С. – Перник. Има кризисен център и в сдружение "Самаряни", но те не са част от алианса.


Най-дългият срок, за който приютяват пострадали, е от 3 до 6 месеца. Престоят може да е от 3 до 6 седмици или съвсем кратък - от 3 до 5 дни. Това се решава от социалните работници и психолози в центровете.


Има само една гореща телефонна линия, управлявана от неправителстената организация фондация "Асоциация Анимус" – 02/ 981 76 86. Тя е доброволческа и безплатна. Предоставя психологическа и правна помощ.


Въпреки многобройните жертви всяка година никъде в страната


няма програма за мъже с агресивно поведение


която да е задължителна. Отделни неправителствени организации "Център Отворена врата" и "Деметра", поддържат подобни програми, но постъпването в тях е доброволно. Част от тях са финансирани чрез проекти към структурните фондове на ЕС, а други - чрез външни спонсори.


Според Закона за защита срещу домашното насилие извършителят може да бъде задължен да посещава специализирани програми. Но засега такива държавни програми не съществуват.


Не съществуват задължителни курсове за полицаи


които да ги научат как да реагират, когато се сблъскат със случаи на насилие над жени. Според член 6(2) от Закона за защита срещу домашното насилие: "Органите на изпълнителната власт извършват подбор и обучение на лицата, натоварени със защита по този закон." Но в момента няма такива задължителни и редовно провеждани обучителни програми.


Периодично по проекти неправителствените организации правят подобни курсове и обучения, но те са доброволни.


По европейски стандарт годишно държавата трябва да отделя


по 1 евро на глава от населението


за борба с домашното насилие.


"Всички неправителствени организации са създадени и финансирани извън държавния бюджет. В момента част от кризисните центрове са финансирани чрез държавно делегираната дейност. Парите, които получават, минават през общината. Но средствата, отпускани от държавата, са крайно недостатъчни. Парите, които са предназначени за храна на жертвите в кризисните центрове, са 1.30 лв.", разказва Катя Кръстанова, психолог и психотерапевт към "Асоциация Анимус"


Насилието си остава тема табу


според нея. "Преживяната болка и унижение живее единствено в съзнанието на жената. Пострадалите полагат неимоверни усилия, за да прикрият всичко, защото се срамуват. Тяхната психика е травмирана, те продължават да се надяват или да прощават на своя насилник. След поредния побой просто мълчат и търпят, отново и отново. Причините за това са различни. Някои го правят от страх. Страх за живота си, страх за децата си или страх от това, че могат да останат сами. Други прощават от любов или материална зависимост, а има случаи, в които жертвите са възпитани така - трябва да понасят и да се справят", коментира Кръстанова.


…На сутринта сякаш нищо не се бе случвало. Тя стана, облече се и отиде да приготви закуска. Децата мълчаливо ядяха, а тя пиеше кафе - там, застанала права до прозореца, втренчена в улицата, с присвити ръце и поглед, който беше празен…

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Разстроено

  Това е нещо, което не го пожелавам на никоя жена и никой мъж!
  А насилие към дете, трябва да се третира като престъпление и виновните в затвора!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  .
  статията е тенденциозна и непълна !!! не са описани случаите на домашно насилие спрямо мъже, които също не са малко и всички имат такива познати !!! неслучаяно и на снимката се вижда , че центъра е за подпомагане на ЛИЦА а не само на жени и деца !!!
  БЪДЕТЕ ОБЕКТИВНИ, ЗА ДА ВИ УВАЖАВАТ ЧИТАТЕЛИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Пернишка изневяра

  Пернишка изневяра било, когато друг бие жена ти …

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  лица я. ако жена ти упражнява домашно насилие над теб, мъж ли си?

 5. 5 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Честно казано, тръпки ме побиват, когато чета или чувам за подобни истории... Да упражняваш насилие над деца или над партньора си, с когото си се събрал да споделиш живота си и да отгледаш децата си е изключителна проява на първобитност, комплексарщина и зле прикрита слабост. Съжалявам, но не разбирам и малодушието и страха на "половинката", която търпи такова унижение и потъпкване на човешкото достойнство! Да, сигурно има хора, които са възпитани да търпят или такива, които се страхуват да останат сами, но все пак... Сигурно на някои ще им прозвучи наивно, но нали хората се събират, защото им е хубаво заедно (без да изброявам другите разумни доводи) - когато стане гадно, защо трябва да продължават да са заедно и да търпят свинщини, жестокост и унижения?!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 6. 6 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не мога да разбера мъжете, упражняващи каквато и да е форма на насилие над жените и децата си, а извън дома, пред равни на самите тях са страхливци.Това , според мен е висша проява на слабост от тяхна страна и избиват комплексите си у дома пред по-слабите от тях.

 7. 7 Профил на Виктория Сотирова
  Виктория Сотирова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти за колко случая за малтретиране на мъже знаеш, а за колко такива над жени и деца? Хайде да съпоставим цифрата и да не пишем глупости. В 99,99% от случаите една жена физически не може да пребие мъж, камо ли да го докарва до безпомощно състояние редовно.

  За съжаление статията е повърхностна и просто маркира нещата, а всщ положението е трагично, защото помощ в такава ситуация няма от никъде. Нито полицията те защитава, нито от този телефон на "Анимус" ти дават конкретни насоки.
  Нашето общество си заравя главата в пясъка пред този проблем.
  Пред очите на съседите да те бият те няма да си мръднат пръста, а просто ще затворят вратите на домовете си.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#7] от "verrasster":

  аз знам ! а ти не знаеш ли ? Само бъди честна !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Виктория Сотирова
  Виктория Сотирова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Знам само за един случай на мъж малтретиран от жена си.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#9] от "verrasster":

  а знаеш ли колко лежат в Сливенския за убийство на мъжете си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#9] от "verrasster":

  просто проблемът засяга всички полове и това не бива да се премълчава в статиите по този въпрос !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Виктория Сотирова
  Виктория Сотирова
  Рейтинг: 237 Неутрално
 13. 13 Профил на Виктория Сотирова
  Виктория Сотирова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  и като говорим за насилие...
  http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/71834/direktorka-zabranyava-linejka-za-uchitelka-pred-insult
  Това няма общо с темата, но пак си е вид издевателство.

 14. 14 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#1:"madagaskar"]А насилие към дете, трябва да се третира като престъпление и виновните в затвора! [/quote]
  Насилвайки майката по какъвто и да е начин е психическо насилие и към детето, което понякога травмира много повече отколкото само физическо насилие.
  В България, особено в по-малките градове (всички по-малки от София, Пловдив, Варна и Бургаз) няма абсолютно никаква помощ за жертвите. Познавам поне 3 семейства, в които мъжът е пияница, нехранимайко или психично болен с агресивно поведение, но жените и децата са принудени да търпят, защото няма нито къде да отидат, нито имат пари...Много тъжни истории.
  Тази ситуация се влошава още повече и от отношонието на хората, които имат властта да помогнат (т.нар. Социални служби). Тези хора са на тази службица цял живот и тяхното спокойствие, че не могат да си загубят работата и властта, която имат да решават човешки съдби ги е направило ужасно цинични. Примерът ми е шефката на социалните в Свиленград, Росица Христова.

 15. 15 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#10:"КМЕТ В СЯНКА"]а знаеш ли колко лежат в Сливенския за убийство на мъжете си ? [/quote]
  А защо ли се е стигнало до убийство, за това замислял ли си се?

 16. 16 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#7:"verrasster"]Пред очите на съседите да те бият те няма да си мръднат пръста, а просто ще затворят вратите на домовете си.[/quote]
  Хората са станали цинични и безчувствени. Това е най-големият недъг на обществото. Когато започне да ни пука повече, тогава може би ще се върна надеждата някой ден да се "оправим".

 17. 17 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Освен домашно насилие има и домашно безсилие. Някои са безсилни да на накарат половинката си да тръгне на работа, да помогне нещо в къщи, или да накарат свекървата или тъщата да не си врат носа по задниците на хората. Някои така са устроени, подобно накърлежи, ако му извадиш носа от чуждите работи, ще умре. Физическото насилие е скотска работа, но всеки решава за себе си, докога ще търпи. Психическия тормоз е по префинен и не по малко опасен.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 18. 18 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Разстроено
 19. 19 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За съжаление проблемът с насилието е много по-дълбок и тази статия нито загатва за проблема, нито предлага адекватно решение. написана е колкото да се отчете че нещо е написано от Икономедия по въпроса с домашното насилие.

  Надявам се да ме разберете правилно. По долните редове са плод първо на щастието да съм имал достатъчно зряла, интелгентна и най-важното, честна приятелка която да ми загатне какво е насилие и как действат жените. Второ, чел съм с дни по темата и смея да твърдя че виждам голяма част от картината. И трето, съм изпитал повечето на свой гръб.

  Първо, не се информирайте по темите за насилие от български източници !!! Потресаващо неинформирани сме за един от най-явните ни недъзи.
  Говоря ви за статии и книги на психолози.
  Всякакви медиини изяви по тази тема, не само че не информират, но дезинформират.
  Медиите ви предлагат едно изключително опростено и тесногръдо виждане по въпроса с насилието. Концетрират вниманието едиствено върху битовото ФИЗИЧЕСКО насилие и създават нагласа, че мъжете са проблемът. "КМЕТ В СЯНКА" и има право, но само драска по повърхността. Проблемът е не само семеен, нито дори екзистенциален, а дори културен и расов.

  Ето защо не мога и няма да го описвам. Ще ви изредя няколко ФАКТА и информирани мнения, които трябва да ви накарат да се замислите, и ако имате желание , сами да проучите въпроса.
  Долните факти са базирани на дългогодишни представителни проучвания на Западни и Северно Американски психолози.

  1. Насилието е психологичско действие, а не физическо. Физическото насилие е относително рядко срещано на фона на останолото насилие което се извършва в семейството или обществото.
  Физическото насилие обаче е своебразна ескалация и последна и крайна фаза при взаимоотношения базирани на насилие.
  2. Доминиращата форма на насилие е психологическо и емоционално. Резултатът и щетите върху психиката на жертвата са идентични с щетите от физическото насилие. (Има малки вариации при емоционалното насилие.)
  3. В семейството, физическото насилие от единият партьор, е много добър индикатор за психологиеско насилие от другият партньор !!!
  4. Жените са доказано по-агресивният пол. Те са не само по-склонни , но и доказано извършват повече насилие.
  Дори при гей двойките, женските гей двойки имат много по-високи нива на насилие отколкото хетеросексуални или мъжки гей двойки.

  Всичко това мога да потвърдя от собствен опит. Живях в семейство(а) доминирани от жени. Мъжете (баща, дядовци, вуйчовци) бяха доминирани от жени. Не съм виждал физическо насилие в семейството си, и въпреки това животът беше АД. Ад причинен от "нежната" половина. Същото съм виждал и в чужди семейства и се оказва, че въобще не съм изключение.

  Надявам се шокът от горните факти да отмине бързо, и да седнете и да прочетете нужната ЧУЖДА литература.

  I'm my worst enemy!
 20. 20 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#19:"Patilan"]4. Жените са доказано по-агресивният пол. Те са не само по-склонни , но и доказано извършват повече насилие[/quote]

  С това изби рибата! Що не погледнеш в затворите кой лежи за извършени насилия? 99% са мъже. А твойте едипови проблеми с мама е по-редно да ги обсъждаш със специалист, не в обществени форуми. Но твоя си работа.

 21. 21 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 466 Любопитно

  [quote#10:"КМЕТ В СЯНКА"]а знаеш ли колко лежат в Сливенския за убийство на мъжете си ? [/quote]

  А ти знаеш ли колко лежат във всички други затвори за убийство на жените си?

 22. 22 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Ето и още нещо за насилието въобще, не само за насилието в семейството:
  http://www.razkritia.com/176557/манекенки/

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 23. 23 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Това горното всъщност е гавра

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 24. 24 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Трупане на агресивност, която не се знае кога и към кого ще се прояви.

 25. 25 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Добре е да се пише по тази тема. Проблемът е голям и има много аспекти, повечето от които са свързани също с други нерешени проблеми. Няма как в една статия да се обхване всичко и дано бъде последвана от други. В българското общество няма дори нагласа да се забележи, че проблемът съществува, та какво остава да се изгради активна обществена нетърпимост към него.

  Свободата, Санчо, ...
 26. 26 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "ditenat":

  Браво, очаквано, когато нямаш как да обориш някого минаваш на лични нападки. Елементарно и често срещано състояние на безпомощност.
  Не знам каква е аналогията със затворите !?
  В затоврите има повече мъже, защото те са склонни да извършват физическо насилие. Просто и ясно е и по това спор няма !!
  Съдебната система е производна на обществената нагласа. Когато в обществото няма разбиране за насилието, то няма как и в съдебната система да навлезе нещо различно.
  Да не говорим, че дори на академично ниво няма разбиране какво е насилието. Това разбира се след няколко часово търсене в интернет - не е изчерпателно, но представително за това какво търсят и четът хората.


  Найвно е да очавкаш съдебната система да регулира човешките отношения?

  I'm my worst enemy!
 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Защо домашното насилие не се окачестви като категория престъпление и вместо жертвата да се чуди къде да се скрие (от 3 до 6 месеца; а после???), то насилникът да бъде запрещван и вскякъв достъп до цивилизацията да му бъде отнемана?
  Защото, извинете, но подобно поведение е по-зле от животинското даже!

 28. 28 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#19] от "Patilan":

  Не мисля че е толкова често явление мъжете да бъдат предизвикани от жените си към насилие. Но е вярно че за такава връзка трябват двама. Мъж-насилник и жена, която след това го манипулира с чувството му за вина, и същевременно има нужда да бъде доминирана. Това е по-често срещаният вариант, мисля.

 29. 29 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  Насилието ражда насилие.

 30. 30 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "nero__":

  Точно така, трябват двама. Едно от нещата които никой все още не може да си обясни защо жените продължават да си избират агресивни мъже с ясно изразени вторични полови белези.

  Както казва Dragoslava , а и както всички знаем - насилието ражда насилие. Не се появяваме от нищото.

  Мъжът е физически по-силният и по-време на конфликт е естествено да използва силните си страни - физическа сила.
  Жените са психически по-силният пол. Малко хора си дават сметка какво означава това, а и не е мястото да се описва.
  По време на конфликт, жените също използват силните си страни.

  Първият проблем е че хората не си дават сметка какво е психологическо насилие. Както вече казах, то е много по-разпространено , а ефектите са идентични с тези от физическото насилие.

  Вторият проблем е че дискусиите се поляризират на мъже срещу жена. Проблемът е единствено обществен. Това че жените са по-агресивният пол е статистически незначимо.

  Насилниците се отглеждат такива. До пълнолетие човек е предопределен дали ще бъде насилник или не.

  I'm my worst enemy!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK