Пунктовете за скрап вече ще работят с банкова гаранция от по 25 000 лева

Пунктовете за скрап вече ще работят с банкова гаранция от по 25 000 лева

© Надежда ЧипеваПлощадките за черни и цветни метали вече ще получават разрешение да работят срещу банкова гаранция от 25 000 лева. За всеки следващ пункт фирмите за скрап ще трябва да внасят по 5 000 лева. Това решиха днес депутатите при второто четене на новия Закон за управление на отпадъците.


Първоначалното предложение на вносителя - министерството на околната среда, беше гаранцията да е 50 хиляди лева. По предложение на Петър Курумбашев от левицата размерът й беше намален наполовина. Други три предложения от опозицията за още по-ниска гаранция, бяха отхвърлени.


Банковите гаранции ще се учредяват в полза на министерството на околната среда. Фирмите ще ги губят, в случай, че им бъде отнето разрешителното за работа. Те ще бъдат ползвани и за покриване на задълженията им, когато търговците не платят навреме наложени глоби.
Законопроектът се обсъжда още от лятото на миналата година, но заради спорове приемането му се бави. Сред текстовете има и няколко, които въвеждат със закъснение правилата на европейската рамкова директива за отпадъците. Заради забавянето Европейската комисия започна дело срещу България и още няколко държави в съда в Люксембург.


Най-ожесточен бе спорът около предложеното от екоминистерството правило площадки за метален скрап да се допускат само в градове с общ устройствен план, какъвто имат едва под 1/3 от общините в страната. Браншовите организации на рециклиращия бизнес настръхнаха, защото това би означавало да се закрият огромен брой от сега действащите пунктове за метали. В крайна сметка Конституционният съд отмени тази разпоредба като дискриминационна. В законопроекта остана правилото, че пунктовете трябва да са в места с "устройствен план", което е доста по-либерален режим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK