Пияни мъже потрошиха автобус с камъни и раниха двама пътници

 

© Дневник

 Двама пияни мъже са задържани в понеделник, след като са счупили с камъни стъклата на автобус на градския транспорт по линия номер едно, предаде агенция "Фокус". При инцидента има двама леко наранени пътници.


Техническият директор на фирмата "Карат – С", чиято собственост е потрошеният автобус, Чавдар Васински уточнява, че инцидентът е възникнал като след Панчарево в автобуса по линия номер едно се качват група пет – шест души, роми, употребили алкохол, които започват да буйстват.


В автобуса е имало почти само възрастни хора и няколко млади момичета. По-голямата част от групата слиза на "Горубляне", остават двама, видимо най-пияни. Те продължават да буйстват в автобуса, удрят по прозорците, по седалките, по тръбите.
На "Горубляне" се качили няколко младежи, които са направили забележка на хулиганите да се държат по-прилично, но ромите не приели забележките. Възниква спор – словесен и физически – стигнало се е до леко спречкване вътре. След като автобусът достига спирката под бул. "Цариградско шосе", шофьорът спира, младежите избутват пияните роми навън, след което те започват да замерват автобуса с камъни.


В този момент в автобуса вече има над 30 души. "Вътре в автобуса се пищеше, хората викаха, аз им казах – лягайте на земята, докато изтегля автобуса. Щяха да го потрошат целия", коментира пред "Фокус" шофьора на рейса Стайко Христов.


"Страшно беше. Хората бяха легнали по пода на автобуса, хвърчаха стъкла. Някои от хората имаха порезни рани. Като изтеглих автобуса по-далеч от спирката, където го замеряха, им подадох вода, да си изчистят кръвта от ръцете, от стъклата, които са ги порязали", продължава водачът.


Той допълва, че ромите, които са нападнали автобуса, са се качили в друг рейс по същата линия. Неговият водач обаче спрял да види защо колегата му седи на аварийни на място, където няма спирка.


Пътниците от атакувания автобус разпознали нападателите. В този момент дошли и извиканите полицаи, които ги арестували.


Щетите по нападнатия автобус, пътувал по линия номер едно от снощи са седем счупени стъкла, казват от фирмата. "Редовни са инцидентите с шофьори на автобуси на градския транспорт, особено в квартали, където има роми", коментира инцидента собственикът на транспортната компания "Карат – С" и председател на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.


По думите му – толкова големи инциденти като вчерашния, не са чести, но - счупено стъкло, откъртена седалка, набит шофьор са редовни случки. Най-често стават в тези краища, където има цигански квартали.


"Добре е, че на този автобус стъклата са залепени с рекламно фолио, което е задържало стъклата. В противен случай, ако се бяха пръснали, щеше да има доста наранени пътници", коментира Миролюб Столарски.


На въпрос – необходимо ли е шофьорите на автобуси да бъдат обучавани за реакция при подобни ситуации, той казва: "Никой не знае – каква ще бъде ситуацията. Те са шофьори, не са хора от специалните служби. Ако продължава така, може би преди да ги пращаме на работа в тези квартали, ще трябва да ги обучаваме на курс по бойни изкуства.


По повод навика на ромите да пътуват без билет Столарски казва, че несъбираемостта е в такива граници, които трудно могат да се преглътнат от една община, особено в състояние на криза".


Цялото общество заплаща щетите, нанасяни по превозни средства при хулигански прояви, коментира инцидентът заместник-кметът по транспорта на Столична община Любомир Христов. Според него толкова сериозни щети не са много чести и по-скоро, са изключение.


Христов посочва, че ежедневно има информация за пререкания между граждани, които пътуват, без да са заплатили пътуването, със служители на Центъра за градска мобилност и контролират редовността на пътниците. "Предприели сме съответните действия и заедно с екипите на контрольори имаме включени представители на Общинска полиция и на СДВР, които да подпомагат контрольорите в изпълняването на техните задължения", казва заместник-кметът по транспорта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK