"Училищни истории" - епизод 4: Съветът на Симеон Дянков

Снимка за спомен

© tanuki films

Снимка за спомен
"Училищни истории"
Уеб-сериал | 3 града. 5 учители. 6 истории.
Проект на "Заедно в час", tanuki films и "Дневник"

"Дневник" представя четвърти епизод от уеб сериала "Училищни истории" - проект на "Заедно в час",  създаден по идея на tanuki films и реализиран от тях.

"Казвам се Филип Башлуков, ученик 12 клас в СОУ "Любен Каравелов" в Копривщица и малък земеделец."


Началото на мотивационно писмо за програмата "Мениджър за един ден" е резултат на 10 пренаписвания, 12 часа гледане на интервюта в YouTube и много инат. Tова е пътят, който Ива и Мария, учители на "Заедно в час", изминават заедно с Филко.
"Има едно нещо, което за всичките ни ученици е най-сложно - писането на мотивационни писма. Те не са свикнали да търсят силните си страни, никога не са мислили за себе си по този начин".


Филко не е изключение. След като първо отказва да кандидатства за програмата с обосновката "не е за мен тая работа", той цяла нощ гледа в интернет интервюта с министъра на земеделието, за да може да опише, защо не е доволен от земеделската политика на България, която пряко го засяга.


Объркването, което настава в главата на Филко вследствие на 2 години телевизионни изявления на Мирослав Найденов, се превръща в основа на писмото и мотивация за желанието му да се срещне с министъра. Когато телефонът най-накрая звънва, Филко разбира, че няма да получи тази възможност. Вместо това обаче е поканен на гости при Симеон Дянков в Министерство на финансите. Любопитен да види, с какво се занимава министерството отвътре, Филко се връща скептичен: "Толкова кафета не бях пил през живота си."


Министърът му дава и важен съвет - да си разкопчава сакото, когато сяда.


"Когато ни попита, с какво искаме да се занимаваме като завършим, аз отговорих, че планирам да стартирам малък бизнес.  Г-н Дянков каза, че той също искал да направи това, но в България се оказало много сложно - затова станал министър."


На Филко обаче вариантът с министерския пост не му допада - "не е за мен, само седят на мохабети, нищо не правят". Независимо от обезкуражаващите напътствия на г-н Дянков, решава да кандидатства по европейска програма за изграждане на слънчева електроцентрала върху земята си. Изпъстрил е формуляра за кандидатстване с коментари - "важно, и не го разбирам!", "горе-долу важно, разбирам го" и "не го разбирам, но не е и много важно". Ива и Мария помагат с дешифрирането.


Но преди да започне този първи свой проект, Филко трябва да преодолее едно последно училищно препятствие в Епизод 4 на уебсериала - матурата. Дневник" цени усилията и инициативите на "Заедно в час", подкрепя ги и разказва за тях. През май и юни на сайта може да гледате първия български уеб сериал "Училищни истории". Той е документален и разказва за различните учители - млади хора, избрани да превърнат ходенето на училище във вълнуващо и полезно занимание и за учениците, чийто живот променят.
Първи епизод: "Скучно е да пътуваш сам" може да гледате тук.
Втори епизод: "Дао-то на провала (или как да събереш 97 НЕ-та)" може да гледате тук.
Трети епизод: "Гери и 40-те разбойника" може да гледате тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK