Парламентът уважи ветото върху закона за горите, ГЕРБ – лидера си

Парламентът уважи ветото върху закона за горите, ГЕРБ – лидера си

© Красимир ЮскеселиевС 5 гласа "за" Закона за горите, 38 "против" и 84 "въздържал се" днес депутатите приеха ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона. ГЕРБ, с чиито гласове точно преди 2 седмици (на рождения ден на премиера Бойко Борисов) законът бе приет, днес уважиха ветото с "въздържал се". В залата присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, специално изпратен от министър – председателя със заръка да инструктира депутатите от управляващата партия да приемат ветото "изрично, декларативно, без компромис". От 82 депутати на ГЕРБ в залата 81 гласуваха "въздържал се" и само един – в подкрепа на закона.


Депутатите на "Коалиция за България", "Синята коалиция", ДПС и "Атака" бяха против. Освен единствения член на ГЕРБ, гласувал "за", законът беше подкрепен и от независимите депутати, избрани от РЗС.


Дискусията преди гласуването отново се съсредоточи върху най-оспорвания текст в закона - поправката "Витоша ски", облекчаваща ски строителството. Текстът бе поискан еднолично от фирма "Витоша ски" в края на миналата година и предвижаше ски писти, лифтове и влекове да се строят в горския фонд без промяна на предназначението на терените и съответните такси, с отстъпено право на строеж. Това бе текстът, заради който хиляди граждани излязоха на протести в София, довели до задния ход на премиера по законопроекта и президентското вето.
Да питаме местните хора?


Поправката за пореден път бе защитена от председателя на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски. Татарски, който преди да влезе в Народното събрание, бе кмет на Разлог, заяви, че за регламента, облекчаващ строителството на ски курортите, трябва да бъде искано и мнението на общините в планинските райони. "Трябва да питаме местните общности за консенус, защото иначе накрая всички ще дойдем в София", каза той. Той призна, че срещата с "Витоша ски", на която бе поискана поправката, е била смущаваща - "сигурно началото тръгна с известна форма на притискане на срещата в земеделското министерство". Въпреки това Татарски я намира за необходима, за да се стимулират инвестициите в ски-курорти, които щели да дадат поминък на местното население в планините.


Татарски, който бе сред участниците в контрапротеста в защита на закона за горите, отново обвърза закона с Пирин и Рила, макар че той съвсем не ги касае. И двете планини са национални паркове (изключителна държавна собственост) и там действат специалните режими на Закона за защитените територии.


Той съобщи, че до края на годината правителството щяло да бъде готово с почти митичната национална концепция за устройствено развитие, която да регламентира и развитието на ски туризма в България.


"Вие сте председател на комисия в българския парламент, с отговорност към 8 милиона българи, а се изказвате като бивш кмет. Над Банско пистите може да са добре развити, но градът се превърна в крепости - безкрайни гигантски празни блокове", репликира го Михаил Михайлов от ДСБ. "Знаем в какво се превърна Черноморието, дано Разлог не стане като Банско", добави Александър Радославов от левицата.


За ползите от презастрояването и таргета на алкохолния туризъм


В отговор Татарски не се поколеба да защити и съвременния облик на Банско: "Ако не беше Банско и голфът (голф-комплексът над Разлог - бел. ред.), всички щяхме да сме се изселили насам. Не съм съгласен, че районът бил унищожен с това строителство. Да попитаме местните хора дали искат планината да е в "Натура 2000" и ЮНЕСКО или не..."


"Защитените територии пречели на икономическия растеж. Ами давайте да ги махаме и да започваме икономическия растеж", контрира Петър Курумбашев от Коалиция за България.


"Действително трябва да има децентрализация, но какво направихме по Черноморието през 90-те, когато оставихме общините да се развиват както намерят за добре? Първите регулации въведохме едва преди 5-6 гоини и то постфактум. Искаме ли отново това да се случи или трябва да има държавно регулиране и планиране на този процес?", каза Курумбашев Левият депутат посочи, че заради поправката "Витоша ски" в бъдеще ще бъдат демонизирани всички проекти за ски-курорти, и на тях ще се гледа с подозрение. Гората е последният национален ресурс, запазващ чувството за равенство у хората, предвид разграбените заводи и земи в последните 20 години, каза още Курумбашев - "а с този закон вие им казвате: вашите деца ще носят голф топките на моите деца, как си представяте този социален фракинг и хората да го приемат това".


В отговор Румен Стоилов от ГЕРБ реши да се включи със защита на презастрояването на Слънчев бряг. "15-20 % е прирастът като ходност на Слънчев бряг годишно. Това показва, че има таргет, независимо, че много хора казват: да, голямо строителството. Финансовите потоци го показват всяка година. Освен това имам сведения, че самите министерства са идвали разрешенията за строежите на Слънчев бряг", каза той.


ГЕРБ, вие какво сте?


Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че ако ГЕРБ опита в бъдеще да "напудри законопроекта", с козметични поправки, които не решават основния спор, сините депутати ще се противопоставят.


"Най-големият проблем е, че с него отива на вятъра честната конкуренция. За да спечелиш трябва да си близък до властта – това пише в този закон. Призовавам партия ГЕРБ, ако има хора с достойнство, е да станат и да кажат: сгрешихме. И ние искаме да развиваме общините, но това не става с лобизъм за напреднали. Една партия е силна, когато може да си признае и грешките", каза Димитров.


"Вашият министър-председател ви е казал: аз имам достойнство, нека се разберат тия и тия. Как може такова нещо – вие какви сте – жители, функционери, население, какво сте?!", обърна се към ГЕРБ лидерът на ДСБ Иван Костов. Ако сте граждани, ще сте разбрали, че имате политическа роля – да ръководите процеса по изработване и вземане на решения. Малко преди него в реплика независимият Георги Терзийски намекна, че колегите му от ГЕРБ се чувствали като "поданици", не като граждани.


Според Костов, маниерът на законотворчество с преговори между управляващи, инвеститори и екоактивисти представлявал "взривяване на политическите механизми на тая страна". "И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?! Ние създаваме законите на тая страна. Какво се разбират? Какво ще ни сервирате зад гърба. Не може да се разхвърля тази отговорност, щото министър-председателят имал достойнство... Това е отказ от обществената роля, която ви е възложена!", заяви съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция".


"Искам да призная, че обществото е останало с усещане за недостатъчен диалог и ние ще уважим това виждане", каза председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), която бе натоварена от премиера с ръководенето на преговорите по ски поправките и търсенето на "консенсус". "Този законопроект, ако се приеме, ще е във вида, в който наистина има обществено съгласие. Докато няма убеденост у еколозите, че регионите се развиват без увреждане на околната среда, той няма да се приема. Ако няма убеденост, протсто няма да предложим този член", заяви Танева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  дайте имената на тия "за" и на тия "против"

  останалите са страхливи подметки

 2. 2 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "изрично, декларативно, без компромис" и "въздържал се" нещо не се вързват ...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 3. 3 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Гневно

  Въздържал означава, че нямаш мнение, че оставяш другите да решават вместо тебе! И това най-голямата парламентарна група!
  МЕДУЗИ!
  Вземете се в ръце и сторете нещо запомнящо се, нещо конструктиво! Стига сте се въздържали, че ще се изтървете накрая и ще се омиришите!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 923 Весело

  "Парламентът уважи ветото върху закона за горите, ГЕРБ – лидера си"

  А за пореден път депутатите от ГЕРБ бяха "уважени " от лидера си!
  Ама то си е така "мурвите" трябва да бъдат "уважавани"!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Закон, който се приема от 109 депутата.
  Вето, което минава с 84 въздържали се.

 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  ДЕМОКРАЦИЯ = Един човек изпраща друг един човек, да инстртруктира 82-ма "народни" представители, да приемат ветото на един трети човек, също инструктиран от първия.

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "madagaskar":

  Най лошото , което може да те сполети е да решава вместо теб човек без мнение, това е равносилно на бездействие и нищоправене.Тогава за какво вземат заплати в този парламент???

 8. 8 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 753 Весело

  Хаха, въздържатели! Сал един Вежди остана да държи фронта.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Весело

  "Парламентът уважи ветото върху закона за горите, ГЕРБ – лидера си..."

  Ха-хаа....
  То си има и нарочен виц за "уважаването".
  Само,че там се уточнява и колко пъти....

 10. 10 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  "В залата присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, специално изпратен от министър – председателя със заръка да инструктира депутатите от управляващата партия да приемат ветото "изрично, декларативно, без компромис"

  Ако са гласували "въздържал се", то категоричното "изрично, декларативно, без компромис" отношение е твърдо НЕ на инструктора Мирослав Найденов!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 11. 11 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  +++++++++++++++++++

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 12. 12 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Има ли изненадани?! Театърът продължава...
  До коментар [#6] от "Beyond":

  Много точно обобщение на ситуацията....

  PHILIP
 13. 13 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 237 Весело

  Струва ми се, че най-сетне напипахме вярната формула за управление на България - а тя е, че парламентът е излишен. Депутатите от ГЕРБ и без това правят каквото им каже Бойко, другите са малко и от тях също полза няма. Само трошат пара.

 14. 14 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#9:"messia"]Само,че там се уточнява и колко пъти.... [/quote]

  Че кой пък ще тръгне да брои до толкоз?

 15. 15 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  С ''въздържал се'' достойнство и съвест не се купуват!
  Народна поговорка

 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Я някой по - знаещ да ми обясни. За да се приеме ветото "за" или "против" трябва да се гласува? "Въздържал се" не се ли прибавя към "против". Ако е така, защо е прието ветото в този случай?
  Благодаря предварително за спестеното ми ровене из интернет!

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Гневно

  38 "против" - само толкова ли може "опозицията" ?

  Лицемерни колаборационисти!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1249 Разстроено

  Е, толкова смотани дупетати не сме имали досега! Евала на тоя гербаджия, дето си е гласувал в подкрепа на закона, поне е последователен, докато останалите са... абе нямам думи... гнус ме е от тях... то бива-бива навеждане, ама чак пък толкова да си плюят на суратя...

 19. 19 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мълчанието на агнетата ....втора серия!

 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  От ГЕРБ се сещам, кой е гласувал против ветото. Един мазен етрополчанин, който силно се надявам да бъде изгонен от парламентарната група на ГЕРБ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "lol":

  Останалите са всички от ГЕРБ. А къде е опозицията? Или тя (Курумбашев) само гледа да се присламчи? Искам да знам и как е гласувал самият той.

 22. 22 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#20] от "Gopeто":

  Нека го държат, да видят всички що за "партия" са.

 23. 23 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "messia":

  Тези ни "уважават" непрекъснато. Като му щукне на някого как да вземе парички от нас всичките, поръчва си и почват да ни "уважават" - с нови цени на ток, нови райониране в София, такси смет, вода.... Няма спиране!

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#6] от "Beyond":

  Първи човек, втори човек, трети човек? Ти сигурен ли си? Щото аз поне за двама си мисля като за плужеци, а третия ... абе третия не съм сигурна какво точно е

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално
 27. 27 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gopeто":

  поне си отстоява позицията, най- лошите са тия страхливи путки без мнение, които очевидно нямат идея какво правят в парламента ...

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  Пазбрахте ли сега,каква е разликата между ТУК и БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ.
  В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ се УПРАВЛЯВА на база УПРАВЛЕНСКИ СТРАТЕГИИ,
  УПРАВЛЕНСКА ПОЛИТИКА,
  ДИСКУСИЯ С ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.
  Тук са го ударили на УВАЖАВАНЕ.
  Е,точно затова сме бедни.

 29. 29 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#26] от "Канопус":

  +++++++++++++++++++++++++++

  Красота!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Докато не започнат хората да мятат яйца и домати по тях този цирк ще продължава - лапат пари за лобистки закони , получават заплати и премии за това ,че нищо не правят за страната си !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gopeто":

  Подозирам че въпроса е формулиран не "Да приемем ветото", а "Да отхвърлим ли ветото". Тоест статията подвежда.

 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#27] от "lol":Това наистина в ситуацията е достойно за уважение. Лошото е, че не му пука от Бойко по-скоро, заради парите, които има, а не защото си има собствени виждания. Така той не придава по-качествен облик на ГЕРБ - точно обратното. Превръща парламента и правителството в инструмент за прокарване на лични интереси в законите.
  Мисля си, че Борисов притеснявайки се от лош имидж (за него това е всичко) да се отърве от него и да спечели симпатии сред много от протестиращите младежи на орлов мост.
  Това последното разбира се е твърде малко вероятно, защото там са предимно интелигентни младежи. Но ще го ползва при всяка поява в телевизиите като аргумент за това как слуш хората.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1047 Весело

  А, ГЕРБ как точно са "уважили" лидера си?

 34. 34 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  Аз ще ги уважа всичките.

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#31] от "Skydiver":Благодаря!
  Сега се питам освен предполагаемия ГЕРБ-аджия, кои са другите 4-ма. Дали са "независимите" от ГЕРБ или някои други.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#27:"lol"]поне си отстоява позицията, най- лошите са тия страхливи путки без мнение, които очевидно нямат идея какво правят в парламента ... [/quote]

  Е, те и другите от ГЕРБ ако имаха възможност да сечат гори като него и те щяха да да гласувт против.
  Разликата е в материалния интерес.
  Затова пък другите ГЕРБаджии имат интереси в автотранспорта, нотариалната дейност и т.н., т.н.

 37. 37 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  А лидера им не забрави да ги унижи преди това.За пореден път..Публично..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 38. 38 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#3:"madagaskar"]Въздържал означава, че нямаш мнение, че оставяш другите да решават вместо тебе![/quote]

  Иначе казано - български депутат.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 39. 39 Профил на hlapaka1987
  hlapaka1987
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Браво на протестиращите! Само такъв е пътят на истинската демокрация, която е изчезнала в България през последните 3 години от управлението на ГЕРБ. Време е българският народ да се осъзнае и да спре да търпи. Трябва да протестираме и срещу добиването на шистов газ и срещу отказа за строежа на АЕЦ ''Белене''. Не може 10 човека да управляват живота на милиони и да предопределят не само техните съдби, но и тези на децата им.

 40. 40 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#29] от "madagaskar":

  Грасиас

 41. 41 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#40] от "Канопус":

  До преди да го видя, бях пощурял за нещо сладко! В момента даже яденето мисля да откажа!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 42. 42 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#41] от "madagaskar":

  Глей само да не станеш като Искрето ...

 43. 43 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#42] от "Канопус":

  хаха!
  Висок съм едно евро на курс продава (194) Представи си ако стана широк кат` нея! Какви подаръци ще мога да нося само, а?
  хахаха

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 44. 44 Профил на madmartigan
  madmartigan
  Рейтинг: 237 Весело

  Из тост на Бойко Борисов в парламента:
  - Вий мене увъжавати ли мъ?!

  Manager of Life, The Universe and Everything
 45. 45 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно
  До коментар [#39] от "hlapaka1987":

  Не позна 1 управлява живота ти избран от хора които нямат образование и продаващи се за кебабчета

 46. 46 Профил на aravind
  aravind
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бойко, нужно ли е да протестираме и за шистовия газ, АЕЦ Белене, тока и парното,или направо да идваме да преговаряме и се разберем по тези въпроси като мъже, а?

 47. 47 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тези думи на Костов са изключително верни и силни. Запомнете ги:
  "Според Костов, маниерът на законотворчество с преговори между управляващи, инвеститори и екоактивисти означава "взривяване на политическите механизми на тая страна". "И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?! Ние създаваме законите на тая страна.
  Какво се разбират? Какво ще ни сервирате зад гърба. Не може да се разхърля тази отговорност, щото министър-председателят имал достойнство... Това е отказ от обществената роля, която ви е възложена!", заяви съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция"."
  Те надхвърлят конкретния случай. Те показватлипсата на всякакъв капацитет на държавност и отговорност за управлението у Борисов и ГЕРБ.

 48. 48 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Според Костов, маниерът на законотворчество с преговори между управляващи, инвеститори и екоактивисти означава "взривяване на политическите механизми на тая страна". "И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?! Ние създаваме законите на тая страна.
  Какво се разбират? Какво ще ни сервирате зад гърба. Не може да се разхърля тази отговорност, щото министър-председателят имал достойнство... Това е отказ от обществената роля, която ви е възложена!", заяви съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция".
  "Този законопроект, ако се приеме, ще е във вида, в който наистина има обществено съгласие. Докато няма убеденост у еколозите, че регионите се развиват без увреждане на околната среда, той няма да се приема. Ако няма убеденост, протсто няма да предложим този член", заяви Танева.
  Два примера за управление,Герберският е излишен..
  "

 49. 49 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gopeто":

  Доколкото съм информиран:
  Статията е подвеждаща и по един елегантен начин представя пред обществото слагачеството на нашите избраници. В противен случай трябва да представи отмятането им от собствените решения (не, че не са го правили).
  При наложено вето от Президента е необходимо Парламента да прегласува своето решение за да бъде отхвърлено ветото -
  т.е. гласува се "ЗА" повторното приемане на закона.

  pastor
 50. 50 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#43] от "madagaskar":

  Оу, ти си ценен кадър, я се записвай в партията ... Както някакъв русенец, дето го приели в гроб, щото си сложил снимка на ББ на капака на колата!

 51. 51 Профил на lothlorien
  lothlorien
  Рейтинг: 413 Любопитно

  Хм, 5 гласа "за", 38 "против" и 84 "въздържал се". Това прави общо 127 "народни" представители.
  А, останалите 113 къде са? Така и така хронично си приемаме закони с половината народни представители, другите за какво са ни? ...хрантутници

  "Ти виждаш нещата и питаш "защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?" " Дж. Б. Шоу
 52. 52 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#17] от "Pavlik Morozov":

  Интересно, според останалите медии 5 са гласовете против ветото, а 38 - за. Или "Дневник" нещо се е объркал, или...

 53. 53 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#52] от "Руританец":

  Най-вероятно. Но нима опозицията има 38 члена ? Ще ги видя догодина, като поискат да се прикачат и да си припишат заслуги...

 54. 54 Профил на aravind
  aravind
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "hlapaka1987":

  +++++

 55. 55 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 466 Неутрално

  абсолютна порнография е по въпрос от национално значение , по който има организирани протести и мащабна гражданска кампания да гласуват някакви си 127 депутати - от тях от "опозицията" - 38. След подобно нещо не считам че е налице представителна законодателна власт в България и институцията Народно събрание следва незабавно да се закрие!!!

 56. 56 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проблемите не са само в закона и той не е панацея. Предлагам кашата, дозабъркана от рекета на Цеко да се разплита примерно така:
  1. Цеко пуска лифтовете (кабинковия - веднага). Управляващите да търсят начин (вкл. национализация). Задача, извън обсега на закона.
  2. Дефинират се другите нещата, които са извън обсега на закона - осигуряването на строг текущ контрол върху качесрвото на извършваното в гори и планини, изчистването на емоционалните и личностни фактори в дискусията и др. подобни.
  3. Договарят се мерки за изградане на доверие и консенсус в областта на опазването на природата.
  4. Дискутира се законът, който е част от проблематиката.

  damian
 57. 57 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ура!
  Следва народен празник !

 58. 58 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 409 Весело

  84 се въздържаха да не пръднат

  nemam nervi
 59. 59
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 60. 60 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#56] от "damian":

  Корекция по т.1 - Цеко се изритва от Витоша!

 61. 61 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  ..."Защитените територии пречели на икономическия растеж. Ами давайте да ги махаме и да започваме икономическия растеж", контрира Петър Курумбашев...

  Ха-ха-хааа!
  Ама и Курумбашев е един изрод!
  Бива ли така, с лопатата по яйцата ...

 62. 62 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 696 Весело

  ГЕРБ - ибрикчии на мафията и олигарсите !

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 63. 63 Профил на Нахален!
  Нахален!
  Рейтинг: 480 Любопитно

  странна работа... един път го приемат единодушно, после го отказвт ... добре де - щом в крайна сметка закона е не-добър за България - защо тогава го гласувахте ЗА предният път?

  А въздържалите се са абсолютни МЕДУЗИ!!!

  Genius by Birth, Slacker by Choice !
 64. 64 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 581 Весело

  ""И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?! Ние създаваме законите на тая страна. Какво се разбират? Какво ще ни сервирате зад гърба. Не може да се разхвърля тази отговорност, щото министър-председателят имал достойнство... Това е отказ от обществената роля, която ви е възложена!", заяви съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция".

  Ваньо как ги е наредил пак, мощно, но и точно!

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 65. 65 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Иван Костов дава отлично определение за управлението на ГЕРБ - това е политика на съглашателство. Харесаха ми въпросите му към депутатите на ГЕРБ, които се държат като безмълвно стадо.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Весело

  "И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?!"

  Абе, Ваньо, абе, Костов,
  не е нотариат!

  Това е гуменото печатче на Полихаев!
  Тия, гражданьетье за ... ъъъ ...таквозата де.
  Де'ге, по-точно, че да разбере и Цацка ...

 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3113 Любопитно

  "Вашият министър-председател ви е казал: аз имам достойнство, нека се разберат тия и тия. Как може такова нещо – вие какви сте – жители, функционери, население, какво сте?!", обърна се към ГЕРБ лидерът на ДСБ Иван Костов.

  Интересно? Още ли се чуди?
  Че те и слепите улични кучета вече ги знаят.
  Даже не са и циркаджии. А чиста проба помияри ...

 68. 68 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  По някои краища на страната, традицията е след като мъжа уважи жената, на сутринта тъщата да извърти баница...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 69. 69 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Да попитаме местните хора дали искат планината да е в "Натура 2000" и ЮНЕСКО или не..."
  КОй да питаме, местните овчари ли? Абе, хора, като строите магистрали - питате ли селския падар дали е съгласен? Има си учени в тая държава, които да могат да преценят въздействието на нещо си върху околната среда. По моята работа едно саниране на читалище да се направи се иска ОВОС, а вие ей така урбулешката......
  И второ - протестите далеч не бяха само против промените в закона, а основно ПРОТИВ начина, по който се правят и облагодетелстването на определени хора! Не на всички, а на някой.

 70. 70 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#30:"comandante"]Докато не започнат хората да мятат яйца и домати по тях този цирк ще продължава - [/quote]
  Трудна работа, и яйцата и доматите скъпи....... Те затова и ни натискат надолу, че да нямаме яйца и домати, ама виж, камъните са без пари..... Както е тръгнало......

 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Андрей Райчев е поставил най-точната диагноза на Герб:

  "Герб умее да държи властта, но не умее да управлява!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Защитените територии пречели на икономическия растеж. Ами давайте да ги махаме и да започваме икономическия растеж", контрира Петър Курумбашев от Коалиция за България. Сигурно гражданските процеси също пречат, затова да очакваме и гражданите да бъдат изселени-такава ли е пълната герберска идилия?

 73. 73 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Зачетох се много внимателно в последния абзац на статията, там пише така:

  "Искам да призная, че обществото е останало с усещане за недостатъчен диалог и ние ще уважим това виждане", каза председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ)

  Значи излиза, че диалог всъщност имало, ама обществото понеже си пада малко дебилно, недоразбрало че с него е воден диалог, така ли?
  Да не би "диалогът" да е бил в стил Диана Найденова: "Може да се изкажете, когато ви позволя, защото все пак това е диалог." ?

  За неразбралите да поясня - обществото е виновно, щото е останало с грешното усещане, но видите ли гербаджиите са толкова великодушни, че милостиво ще се съобразят с това виждане, нищо, че е неправилно. Тцъ, тцъ, тцъ... какъв жест, колко били снизходителни, доброжелателни, щедри, милосърдни и отзивчиви...

 74. 74 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Преполагам, че ще се получи много цветуща полемика на Парламентарния констрол в петък. Прави ми впечатление, че и в други материали нещата са представени така, сякаш министър Найденов е неспособен да вземе решението сам и има нужда от изричната помощ на Борисов. В крайна сметка, щом не е постигнат консенсус, няма какво друго решение да бъде взето.

 75. 75 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#74] от "mila34":

  Твоят кумир Мирко за можене сигурно може, ама ... не смее, бе Миле!

  И ти още ли се мотлявиш в тоя форум?

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#74] от "mila34":

  А да, и баш полемиката не може да е "цветуща", освен ако не започнат да си разменят цветущи нецензурни реплики, което не ми се вярва да стане (е, ако Веждито се изказва ... тогава не съм много сигурна). Засега цветуща може да е само бъркотията в главата ти, ама не знам дали това се оправя

 77. 77 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#76] от "luda_krava":

  Виждам, че сте доста запозната, но пропускате все пак практиката подобни решения да се вземат от всички по еднакъв начин, нещо като вот на парламентарната група. Затова смятам, че не става дума точно за кураж, а за синхрон.

 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#77] от "mila34":

  Естествено, че не става дума за кураж, те ако притежаваха това качество, нямаше да са в парламентарната група на ГЕРБ, там куражът не е на почит

  Синхрон е, без капка съмнение! Синхронно гласуват както е наредило Слънцето и после пак в синхрон се отмятат по нареждане на Слънцето. Само един там им разваля синхрона

  Знаеш ли как се нарича на чист български тоя вид синхрон? Подлизурство се нарича.

 79. 79 Профил на dimk
  dimk
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Гласували: 127 депутати. Къде е другата половина на парламента?! Докога?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK