ГЕРБ готова да пробва гласуване по интернет за изборите догодина

ГЕРБ готова да пробва гласуване по интернет за изборите догодина

© Цветелина БелутоваИзбирателите да могат да проверяват в интернет дали са в т.нар. забранителни списъци и при грешка да искат отстраняването й, отново да се пробва експериментално онлайн гласуване, драстично да се намали броят на застъпниците, смятани за легална форма за купуване на гласове, както и да се забрани министри да са в партийните предизборни щабове. Това са част от предложенията на управляващата партия ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, огласени днес на кръгла маса, организирана от президента Росен Плевнелиев.


Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и автор на Изборния кодекс Искра Фидосова обеща до края на юни да са готови с предложенията си и призова останалите парламентарни сили да внесат идеите си до 10 юли, за да може достатъчно рано преди парламентарните избори през 2013 г. да са приети правилата.


Тя отхвърли като спекулация публикации в медиите, че ГЕРБ, подобно на гръцкия изборен закон, обмисля "бонус" за най-голямата партия, спечелила изборите - ако няма мнозинство от 121 депутати, да си го набави с допълнителни мандати за сметка на партиите, останали под 4-процентната бариера. "Не сме помисляли подобно нещо, преди две години, когато обсъждахме Изборния кодекс, сме решили каква да е системата за разпределяне на мандатите", заяви Фидиосова.
На последните избори "2 в 1", на които за първи път беше приложен новият Изборен кодекс, хиляди гласоподаватели с пълните права да избират както президент, така и местна власт, бяха лишени от това си конституционно право, като бяха включени в т. нар. забранителен списък (на местните избори не могат да гласуват граждани, чийто настоящ адрес е в чужбина).


Според Изборния кодекс 45 дни преди изборите списъците трябва да бъдат обявени публично (обикновено в кварталния магазин или на витрина на заведение), а гражданите могат да искат отстраняване на грешки от тях до две седмици преди самия вот. Така на последните избори много хора не успяха да реагират навреме и да поискат да бъдат включени в списъка.


Сега идеята на управляващите е всеки избирател да може с ЕГН и персонален код да може да провери в интернет дали е в избирателния списък, както при последните няколко избора гражданите можеха да проверяват избирателната секция и адреса й, в която могат да гласуват. Проверката обаче вероятно ще е на страницата на Централната избирателна комисия, която вече ще отговаря за избирателния регистър, уточни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 


Спорове за активната регистрация


Директорът на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) Иван Гетов отрече "мъртъвци да са гласували на изборите". Всеки български гражданин е длъжен да има постоянен адрес в България, а щом е регистриран, той попада в избирателните списъци, обясни Гетов. По думите му това, че в малките населени места хората знаят къде са съседите им в момента и могат да злоупотребят, като "гласуват" от тяхно име, не означава, че в списъците има мъртви души.


Според Гетов няма гаранция, че при активна регистрация, за каквато настояват неправителствени организации, всички гласоподаватели, които са заявили желание да гласуват, ще отидат до урната и тогава някой пак може да ги нарече мъртви души или фантоми.


Искра Фидосова заяви, че са против активната регистрация, защото това ще затрудни избирателите и съответно ще намали избирателната активност. Десницата подкрепи идеята избирателите предварително да регистрират желанието си да гласуват, но само ако за това се предвиди достатъчно много време.


За електронното гласуване - по интернет или с машини


ГЕРБ е готова отново да въведе експериментално дистанционно гласуване по интернет за следващите избори, макар то да беше обявено за противоконституционно от съда, се разбра от думите на Фидосова. Съдът отмени онлайн гласуването, тъй като не е гарантирана тайната на вота. Фидосова призова парламентарните сили, съобразявайки се с решението на съда, да се опитат да уредят отново как да се гласува по интернет.


За електронното гласуване се обяви президентът Росен Плевнелиев, който е оптимист, че в недалечното бъдеще то ще е водещо, след като в интернет са 5 млн. българи у нас и всички емигранти в чужбина. Въвеждането на електронното гласуване ще реши много от проблемите при организацията на вота зад граница, смята и шефът на дирекция "Правна" във външното министерство Красимир Божинов.


БСП и "Атака" обаче поискаха дистанционно гласуване с машини на принципа на банкоматите. "Синята коалиция" подкрепя и двата варианта.


Според Мая Манолова от левицата така ще се избегне субективният фактор при определянето на действителни и недействителни бюлетини. Освен това инвестицията ще е еднократна от 5-6 млн. лв. и ще се спести от отпечатването на бюлетини. Десислав Чуколов от "Атака" пък предложи отново да се гласува с бюлетини, за да има възможност за повторно броене на резултатите, ако те бъдат оспорени.


Преподавателят по конституционно право Мартин Белов обаче изрази резерви към дистанционното  гласуване - по пощата, по интернет, с машина, тъй като крие риск за тайната на вота. Освен това няма бюлетини и не остават следи, ако се наложи евентуално преброяване на резултатите.


Фидосова също не приема машинното гласуване, защото "какво ще покаже машината не зависи от волята на избирателите, а от човека, който обслужва машината".


Мерки срещу контролиран вот и СРС за купуване на гласове


Цветанов обяви за голямата заслуга на Изборния кодекс ограничението на контролирания вот с изискването избирателите да отбелязват волята си само със син знак "Х". И даде да се разбере, че няма да бъде променено въпреки настояването на ДПС, БСП и неправителствени организации, според които при "синия Х" лесно една бюлетина може да бъде превърната в недействителна.


Управляващи и опозиция се обединиха и за намаляване на броя на застъпниците, които според тях са легалният начин за купуване на гласове от партиите. Сега всеки кандидат в една изборна листа може да регистрира по двама застъпници. Така по изчисления на Мая Манолова, ако една партия има пари и няма скрупули, може да си купи 1 млн. избиратели. На последните избори в Кюстендил една формация регистрира 1000 застъпници, които ако са били "пазарени" да осигурят по пет гласа, си е напазарувала 5000 гласа, които в тази община изкривяват вота, коментира Манолова. 


Според Фидосова общият брой на застъпниците на една формация - партия, коалиция или инициативен комитет, не бива да нахвърля два или три пъти броя на секциите в страната. Освен това те ще бъдат обявени и в интернет.


ГЕРБ ще забрани в партийните предизборни щабове да влизат министри и членове на изпълнителната власт, обяви вицепремиерът Цветан Цветанов, който ръководеше щаб на управляващата партия на последните избори.


Управляващите предвиждат още възможност да се използват специални разузнавателни средства (СРС) за организаторите за купуване на гласове. За целта наказанието ще бъде увеличено вероятно от 1 до 6 години затвор. Сега то е до 5 години лишаване от свобода, но според закона за СРС подслушване и следене може да се прилагат само за тежки наказания със затвор над 5 години.


От опозицията обаче повториха опасенията си, че целта на СРС няма да е преследването на брокерите на гласове, а саморазправа с политическия противник.


Без безплатна кампания, медиите само ще обявяват договорите си с партиите


Въпреки призивите на неправителствения сектор и по-малките политически формации за безплатни предизборни дискусии в медиите по време на предизборна кампания в частта за медиите ГЕРБ предлага само те да обявяват съдържанието на договорите си с партиите. Това ще даде възможност всички да проследим дали договореното се изпълнява или някоя медия публикува повече от това, за което й е платено, аргументира се Фидосова.


Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, определи за основен проблем платеното медийно отразяване на предизборните кампании, тъй като то дава предимства на финансово силните партии. Марин Лесенски от институт "Отворено общество" пък коментира, че в момента България има нужда от масово наблюдение на изборите, за да си върнат гражданите доверието в изборния процес. Мартин Белов препоръча разминаванията в избирателните списъци да се преодолее с еднократна регистрация на населението.


Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, който прави граждански мониторниг на миналите избори, предложи да се даде гласност и на стенограми от заседания на ЦИК и при предишни избори. Освен това методологията за определяне на изборния резултат да стане част от Изборния кодекс, а наблюдателите да имат достъп до всички етапи на изборите, не само в изборния ден, а дори и при отпечатването на бюлетините.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  По интернет или не, ще си изберем отново клонинг на БКП&ДС.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тоя път са се запасили с хакери.......... Те чувалите оправиха, пък по интернет ли няма да ни праснат....... Никакво доверие им нямам на мутрите!

 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Мисля си,че може да се измисли вариант за гласуване по интернет,без то да бъде компрометирано,все пак това е бъдещето!

 4. 4 Профил на funny_jazzy
  funny_jazzy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво за което. Важно е да се даде шанс и стимул на повече хора да гласуват...

 5. 5 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Това звучи прекалено хубаво за да е истина, вероятно готвят някаква уловка или вече обмислят манипулации.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 6. 6 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  стига бе, то съвсем евтино ще стане да си купиш правителство.. вече и на мургавите няма да им дават щури пари..

 7. 7 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 779 Разстроено

  До коментар [#2] от "rosko1306":
  Единственият сигурен начин да се гласува по електронен път е явният вот!
  Иначе настръхвам пред възможността масово да извратят резултатите от електронно гласувалите. Не сме всички IT-специалисти, че да следим за измами все пак…

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Трябва да бъде ометена цялата стара политическа класа иначе нищо не става!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Гласуване по Интернет/с машини за гласуване = Невъзможност за НЕЗАВИСИМ одит на резултата по какъвто и да е начин. В САЩ вече започват да се отказват от тези методи на гласуване, а ние зорлем се опитваме да се вкараме в този капан.

 10. 10 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#2] от "rosko1306":

  ГЕРБ са решили да минат и без кебабчета ЗА ДА ИЗЛЪЖАТ МАТРЯЛА . Готви се огромна измама този път няма да сменят чували и да арестуват протизници

 11. 11 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  Ай да видим...

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  .."драстично да се намали броят на застъпниците, смятани за легална форма за купуване на гласове"....Добре, но това няма да намали купуването на гласовете на мунчовците!? Което става в махалите от съответни дилъри. Няма да ги спрат никакви срс-та!.........Единственото спасение е активиране на гласуването чрез данъчни облекчения или разиграване на томбола с номерата на гласувалите?! Само така ще се намали тежестта на етническата партия и на потдаващия се на корупция лумпенпролетариат!!!!!

 13. 13 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Интернет гласуването е добра идея, но трябва да се измислят мерки за предотвратяване на злопупотреби. Имам опасения, че без усилия в тази насока няколкостотин хиляди аркадаши от Голямата екскурзия, които не знаят какво е това интернет, ще гласуват до 1. Същото важи и за едва кретащите активни борци.

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#2] от "rosko1306":


  [quote#2:"rosko1306"]Тоя път са се запасили с хакери.......... Те чувалите оправиха, пък по интернет ли няма да ни праснат....... [/quote]


  Опозицията - Така ви харесвам! С робско мислене и дух на неудачници.

 15. 15 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  при тоталния контрол върху интернет, не бих се учудил, ако Единая Россия получи 110%

 16. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  За сиганите по жиесема.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 17. 17 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изпитвам отвращение към поредните мошеници!

 18. 18 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#14] от "Wornoxmaniak":

  Робите на Боко тиквата в ДЕЙСТВИЕ .

 19. 19 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Цолев":


  [quote#5:"Николай Цолев"]Това звучи прекалено хубаво за да е истина, вероятно готвят някаква уловка[/quote]


  Много логично съждение, особено като се имат пред вид, най-бпрутално контролираните и манипулирани последни местни избори от Борисов,Цветанов и компания.

 20. 20 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#18] от "bokko":

  Специален поздрав за огладнялата опозиция:

  http://www.youtube.com/watch?v=xEHq1VX8iEs

  Обърни внимание 1.15 секунда от видеото, как гледате за парички в купичката. От мизерия сте заприличали на скелети. Кадърността, потенциалът и интелигентността ви ги знаем.

 21. 21 Профил на Ivan Todorov
  Ivan Todorov
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Добре бе хорица с негативни мнения

  Според мен дистанционно гласуване е постижимо. Ако бъде обяснено на хората всичко като хората и да има независими експерти които да следят процеса всичко ще е ток и жица. Реално погледнато това е система с проста функционалност. Само трябва да се измисли начинът за идентифицирането на всеки избирател.

  Отново към негативните, вярно че някой от вас знаят само как да отварят сайта на Дневник и да се логват с акаунтите си, но все пак си мисля, че не би трябвало да товарите толкова много. Повече товарите ГЕРБ отколкото метода на гласуване.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Щом го предлагат от ГРОБ- Искра дебелата берта и незаконно "избраният" президентин, значи е уйдурма! Спомнете си изборите за втория мандат на Буш- разгроми демократите с много милиони гласове. Ама фирмата на която платиха за електронната охрана на мексиканската граница, проведе електронното гласуване! А контракта за границата бе за много милиарди ДОЛАРЕС! Умната ей братя българи! Като каза по горе Командантето, цялата пасмина от така наречената политическа класа, а всъщност крадци безподобни трябва да бъде изметена! Иначе "избори", като всеки път- все едни и същи!

 24. 24 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1440 Весело

  [quote#6:"stan"]стига бе, то съвсем евтино ще стане да си купиш правителство.. вече и на мургавите няма да им дават щури пари.[/quote]
  Верно, много евтино излизат самите избори на печелещите ги, но като си помисли човек колко може да спести бюджета от орязване на помощите им, а и от поне ограничаване на престъпленията ако заработи както трябва и полиция и съдилища...

 25. 25 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak":

  Потенциала на ГЕРБ ако е равен на потенциала на един пожарникар .Кефете се на пожарникарския интелект

 26. 26 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 581 Весело

  А от ГЕРБ и техните "специалисти" сигурни ли са, че системите им ще понесат натоварването? Щото практиката до сега показва, че каквото и електронно нещо да въведат никога не издържа и после се появяват мистериозни хакери, които били виновни за зависването на системите.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#21] от "ivandtodorov":

  И според мен онлайн гласуването е разумен вариант. С една дума - бъдещето. Както можем да се преброим, така можем и да гласуваме електронно. Ако във века на всякакви информационни технологии, които улесняват делника ни като цяло, продължаваме да гласуваме с хартиени бюлетини, все едно сме в зората на гръцката демокрация с цветните камъчета.

 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  герб ги поздравявам, че реализираха изборния кодекс, но той е правен от маскари за маскари и те тепърва ще си го променят без да се съобразяват с опозицията. дано им приседне накрая!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak":

  ГЕРБ се уплаши че ще загуби което е реално и реши да плати за електронно манипулиране на изборите ..

 30. 30 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#25] от "bokko":

  Тази черта от характера на опозицията с подценяването ми е една от любимите!

 31. 31 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#28] от "hue":

  Ще им преседне ама откраднаха много пари и още повече потрошиха от некадърните калинки ..

 32. 32 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1383 Любопитно

  Има ли държава, където да се е гласувало по интернет за правителство до сега?

 33. 33 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#29] от "bokko":

  Не ни пука от: Подлизурковци, анкетьори и лизачи. Постоянно загрижени сме за настроенията в обществото. Нормално е опозицията да ни мрази в момента, но поколенията ще ни благодарят.

 34. 34 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аз лично, ако и тоя път не ми осигурят възможност да гласувам дистанционно - няма да гласувам. В 21 век живеем, тия кретени ще ме карат да попълвам хартийки!

 35. 35 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#33] от "Wornoxmaniak":

  Те Ви благодарят като напускат България по голяма благодарност няма .Накрая ще управлявате само цигани с конски каруци по недовършените магистрали ,защото няма да има от кого да събирате данъци за да крадете

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  До коментар [#33] от "Wornoxmaniak":

  ..."поколенията ще ни благодарят".....За какво? Реформи ли правите, заплати ли вдигате, парични резерви ли увеличавате?!

 37. 37 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  На Цветанов само тоя знак му е познат..Другите символи го объркват..Задочниците във ВИФ не ги обременяват с повече ...Важно е да познаващ Х и да можещ да пазищ равновесие с две папки..Ако пък го забрави , винаги може да гласува с палец..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 38. 38 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#36] от "dobrich":

  Възхищавам се на нашия
  министър-председател, Бойко Борисов,
  не вярвам, че нашата партия
  и страната имат нужда от нов лидер.

 39. 39 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#35] от "bokko":

  Разбира се, че щях да ви подкрепя,
  но не мисля, че можете да спечелите.

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  До коментар [#38] от "Wornoxmaniak":

  Ти жена ли си, кое му е възхитителното? Но ти не ми отговори на въпроса?????

 41. 41 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#38] от "Wornoxmaniak":

  И аз се възхищавам на простотията на матряла който избра пожарникаря и сега хората са бесни на излъганите надежди .

 42. 42 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#40] от "dobrich":

  Ако беше малко по информиран щеше да знаеш, че българите емигрират най-малко в чужбина по времето на ГЕРБ в сравнение на всички други управления досега. А всички циганите гласуват против нас.

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Весело

  До коментар [#42] от "Wornoxmaniak":

  хахахахаха.....Аз не съм те питал нито за емиграцията на българите, нито за кого гласуват циганите?! Аз те попитах това: Реформи ли правите, заплати ли вдигате, парични резерви ли увеличавате?!

 44. 44 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Ха такаа,
  електронното правителство оправихме,
  ред е на гласуването - кеф, лесни и евтини избори!

 45. 45 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "bokko":

  Не бесни са само некадърниците от опозицията. Народът разбира кризата и знае, че Бойко Борисов е правилният човек да го преведе през нея.

 46. 46 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#43] от "dobrich":


  [quote#43:"dobrich"]Реформи ли правите, заплати ли вдигате, парични резерви ли увеличавате?![/quote]

  И трите. И още много неща. И се случва наистина. Не знам защо клечиш в Дневник и не го знаеш това?

 47. 47 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#32] от "tang_07.":

  В Испания може да се гласува електронно. В Германия го правят по пощата, а във Франция може да упълномощиш някого да гласува за теб.
  Поздравления за решението на ГЕРБ, дано да се осъществи, в чужбина много хора се надяват на това!!!

 48. 48 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante":Как да бъде ометена ,като те редят листите? Това ,което умуват сега е как да се прецакат противниковите кклоновопартийни структури. За да се омете сегашната политическа класа са необходими мажоритарни избори в 200-240 едномандатни избирателни района. Няма сигурност за спечелване на такъв район у никого. Само един е сигурен - Доган. Всички други могат да спечелят ,но могат и да загубят. При мажоритарните избори ДПС се свежда до 7-9 процента,колкото е ареалът на избирателите й. Даже в Кърджали /в града / ще има българин депутат. Само ,че тогава полотическата класа ще е застрашена - няма да знае кой ще влезе в парламента,няма да може да го контролира. При личности от регионалин мащаб изборът им е гарантиран, както на кметските избори ,въпреки впряганите на държавната машина резица кметове повториха и потретиха мандата си.

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1325 Весело

  До коментар [#46] от "Wornoxmaniak":

  Маниак, мани-мани....Чудо на чудесата, прах в очите на слепите....

 50. 50 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak":

  явно си ампутиран от доста неща...

  аре да се поздравиш с това парче
  http://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE

  и специално например с частите 0:50, 4:50 и 9:30

  и после пробвай да се погледнеш в огледалото или пък да обясниш на децата си (ако имаш) що е то морал у ГЕРБ...

 51. 51 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#47:"galina_blanca"]Поздравления за решението на ГЕРБ, дано да се осъществи, в чужбина много хора се надяват на това!!! [/quote]

  Хахаха, и след изборите ще се върнат да му се порадват отблизо, на управлението на ГЕРБ, казваш?

 52. 52 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#6] от "stan":

  ...вече и на мургавите няма да им дават щури пари..
  Вместо пари ще им купят по един Ipad! Те да не са по-долу от ония в парламента, я!

 53. 53 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#45] от "Wornoxmaniak":

  ама ти представяш ли си да трябва, дори и за секунда, да трябва да повярваме че Бойко е на-доброто, с което разполага и заслужава България?....

 54. 54 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#53] от "Yomega":

  Хайде сега скъпа кажи кой е по достоен от него?

 55. 55 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#47] от "galina_blanca":

  Благодаря за информацията!

 56. 56 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#50] от "Yomega":

  Добре изработена стратегия. Човекът спечели с нея. Нали?

 57. 57 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":

  Разчитаме на собствените си сили. Затова и никой не успя да ни победи досега. Ние в ГЕРБ вярваме, че
  хората трябва да имат свободата и възможността да реализират потенциалът си, особено младите хора. Няма смисъл да се твърди, че всички сме равни, ние не сме едни и същи, не сме били и никога няма да бъдем. ГЕРБ насърчават българският народ да имат повече, отколкото предците си. Затова сме лидери. Затова и ще спечелим следващите избори. Казвам си ви го отсега, за да си го знаете когато почнете да мрънкате пак. Приятна вечер на всички.

 58. 58 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#54] от "Wornoxmaniak":

  сериозно бъркаш понятията...Няма нужда от по-достойни и най-достойни а от компетентни, образовани и най-вече необременени хора.

  Бойко не е нито едно от трите и дори в прав текст си го е казвал неведнъж. Имаме много способни хора, които не са покварени, ако ти не познаваш такива, средата ти не е читава...

 59. 59 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#56] от "Wornoxmaniak":

  Я пак помисли какво означава 'спечели'?
  Толкова ли е трудно да мислите в тази 'партия'?

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  [quote#48:"cobanmaala"]Как да бъде ометена ,като те редят листите? [/quote]
  не знам ,нямам идея ...особено като вече на всички е ясно ,че кукловодите им също са едни и същи !
  Но за начало хората трябва повече да се интересуват какво се случва и да използват правото си на протест !

  Да не гледат медиите с дебилни водещи а да търсят и искат достъп истината ...за по малко от няколко десетилетия нещата ще се подредят !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Принципно съм за интернет гласуване, но като се сещам колко "честни" бяха миналите избори организирани от ГЕРБ ... по добре - не.

 62. 62 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#46] от "Wornoxmaniak":
  И на кого увеличихте заплатите?
  А, бонуси раздавате, калинки раждате,.....

 63. 63 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#58] от "Yomega":

  Отговори на въпроса: Кой е по-способен от г-н Бойко?

  Кажи на всеослушание? Пак питам? Кой?

  Или ще увърташ?

  Кажи?

 64. 64 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#62] от "faq":

  Не знам на някой в тази страна да не му е увеличена заплата, нали по твоята логика. За бонусите по-добре си мълчи, а. Нищо са: Нула (0) в сравнение с милионите раздавани от червените крадци.

 65. 65 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Весело

  След прозрачността на разходите това е втората новина, която ще разплаче щатните плювачи.Има защо! Както е тръгнало, до изборите ще останат без работа.

 66. 66 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#47] от "galina_blanca":

  Отстрани е лесно да поучаваш.
  Като си толкова успешен, стой в родината си и покажи, че можеш.
  Иначе си смешен.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 836 Неутрално

  За непросветените в ситемата на интернет - има тъй наречения ИП адрес, който показва откъде идва информацията. Няма нищо скрито и покрито. Както и да гласуват тези в чужбина по интернет, не могат да гласуват отново с бюлетина (или не би трябвало!!). Така че ако се възприеме гласуване по интернет, то трябва да предшества това с бюлетина поне месец. За да се направят избирателните списъци само за хората дето не са гласували по интернет. И да се забрани да се гласува на друго място по точно същите причини. Има избори и човек може да си планира така времето, че да иде да гласува в секцията си. Мургавите са неуправляеми така или иначе. Но те в повечето случей не са определящи при добра избирателна активност! Не се и надявам някой от НС да ме чуе, повечето партий искат запазване на статуквото...

 69. 69 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#54] от "Wornoxmaniak":

  Иван Гатев, Александър Раков, Георги Ранделов... ако не знаеш кои са, е просто си смешен, както обикновено, но без да гледаш в интернет...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 70. 70 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#67] от "faq":

  Моята я увеличиха, ма! Моята! Това червените тикви никога няма да узреят и да започнат да работят.

 71. 71 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#69] от "capricornicus":

  Ама и да гледам, никой не знае кои са тези хора?

 72. 72 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#69] от "capricornicus":

  Между другото чел ли си "Не му беше времето"?

 73. 73 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#63] от "Wornoxmaniak":


  искаш да ти кажа конкретно име, и да кажеш ами да, той е бившо СДС, БСП, и т.н. това важи за почти всички в ГЕРБ, които по дефиниция са 'фурнаджийски лопати' - хора без много политически принципи и сменили пристрастия неведнъж (примери да давам ли?)

  Личи си, че си изпаднал дълбоко в риториката на Бойко - че всичко зависи от един човек в първо лице единствено число "Аз построих, аз направих, аз спасих" т.е. след Бойко, държавата ще рухне ли?

  Няма успешна държава, която се гради на личности; успешните държави са стъпили на здрави институции - ГЕРБ обезличават институциите за сметка на личности и това е ужасно вредно

  пресен пример с Волейболната федерация - зачеркват се всякакви съществуващи правила и се ходи при Бойко като при мирови съдия или старейшина да отсъди...

  Остави магистралната емоция настрана и помисли колко вредни са тези процеси.

  Искаш конкретно име - Ясен Видов, например?
  Или трябва да е име, което познаваш? Защо мислиш, че трябва да познаваш, по-способния от Бойко? Пак мислиш с капаци. Нищо, всички се развиваме постоянно, дано и с теб е така иначе сме като мушкатото в саксията.


 74. 74 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "Wornoxmaniak":

  Тези хора отговарят за хора, които въртят пари повече от БВП на БГ... а това, че не ги знаеш, показва само, че не всички са с нарцисов комплекс...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 75. 75 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#73] от "Yomega":


  [quote#73:"Yomega"]Личи си, че си изпаднал дълбоко в риториката на Бойко - че всичко зависи от един човек в първо лице единствено число "Аз построих, аз направих, аз спасих" т.е. след Бойко, държавата ще рухне ли?[/quote]


  По какво личи? И не е ли само това в главата ти? От 4 години пиша, че най-доброто за България беше управление на ГЕРБ+СДС+ДСБ. Не се разбраха. Е, и?


  [quote#73:"Yomega"]Няма успешна държава, която се гради на личности; успешните държави са стъпили на здрави институции - ГЕРБ обезличават институциите за сметка на личности и това е ужасно вредно[/quote]

  23 години укрепвахме институциите като мислехме, че демокрацията ще дойде сама? Дойде ли? Харесва ли ти този модел. И онези от федерацията, а и всички други ходят при г-н Бойко защото е справедлив.


  [quote#73:"Yomega"]Искаш конкретно име - Ясен Видов, например?[/quote]

  Кой по дяволите е Ясен Видов?

  [quote#73:"Yomega"]Или трябва да е име, което познаваш? Защо мислиш, че трябва да познаваш, по-способния от Бойко? [/quote]


  Лично аз смятам, че томислав Дончев е много по способен от г-н Бойко. Но като дойдат избори народът си иска г-н Бойко! Ясен ли съм?

 76. 76 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#74] от "capricornicus":

  Добре!

 77. 77 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#73] от "Yomega":

  Аз затова му дадох, хора професионалисти но То, с промит мозък от Туй и гледащ с вакли очи Пожарникаря... просто не му влая в чугунената комуноидна тиква...

  Та ГЕРБерастите смяташ, ще направят избори...

  Изгони ГЕРБ, спаси България!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 78. 78 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#76] от "Wornoxmaniak":

  Така че Порни, спри с масовката и се вземи в рАце, след малко почва мача и те искам на линия да коментираш...

  ГЕРБерастите, ще минат и ще си отидат ама аз и ти, оставаме, поне да е на по бира

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 79. 79 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#72] от "Wornoxmaniak":

  Не, но си го сложих в туду листата като мине края на тримесечието ще го прочета, нищо, че не ми е най-любимия автор...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 80. 80 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1060 Весело

  Още 1 възможност за ГЕРБ за фалшификации на изборите

 81. 81 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Горе долу ми е все тая как ще се гласува,то като няма за кого...

  rock n' roll is king!
 82. 82 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#78] от "capricornicus":
  Portugal para viver

 83. 83 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#75:"Wornoxmaniak"]ГЕРБ+СДС+ДСБ. [/quote]
  за втория и третия - да, но какво правят там ония с гегите, бре)))

 84. 84 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1060 Весело

  "Честният" Цвъки ще контролира гласуването по интернет. Доказал е, че винаги можем да му имаме доверие
  С милионите, които е спечелил досега, лично ще гарантира честността на изборите по интернет

 85. 85 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak":

  Подмий си устенцата, имаш нещо кафево - май е от това, което и където досега си близал !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 86. 86 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#35:"bokko"]

  До коментар [#33] от "Wornoxmaniak":

  Те Ви благодарят като напускат България по голяма благодарност няма .Накрая ще управлявате само цигани с конски каруци по недовършените магистрали ,защото няма да има от кого да събирате данъци за да крадете [/quote]

  И ще трябва сами да се издържате, може да се научите да ручате асфалт, като алтернатива на екскрементите, дето и сега си ги близвате !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 87. 87 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Нали знаете, какво е бот в IRC? Купонът ще е голям

 88. 88 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Ще ми се да видя за кого ли съм "гласувал" на следващите избори

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 89. 89 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Разбира се, че е възможно гласуването онлайн. Въпросът е, че управляващата в момента пляка май няма желание да чуе гласа на живеещите в чужбина българи. Харченето на десетки милиони левове за подслушване на български граждани без видим резултат говори, че колосалните суми могат да бъдат употребени за изграждане на солидна система за гласуване по нета.

 90. 90 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#5] от "Николай Цолев":

  това е новата хрумка след протестите

 91. 91 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#89] от "Lemmy":

  възможно е да се гласува онлайн, като с гласуването за миските, едната спечели, пък после уж имало някакви хакери та спечели "нашето момиче", и да, при онлайн гласуване никакви наблюдатели няма да "пречат" и фоторепортери не надничат

 92. 92 Профил на tanya_ivanova32
  tanya_ivanova32
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не съм сигурна, че тези мерки ще са от полза...ПРАВЯТ НИ НА ГЛУПАЦИ !!! През 2007г. и през 2011г. се включих в изборите, като част от изборните комисии и като съвестен гласоподавател...Оказа се, че в Сливен е имало много лица ( не от ромски произход, за да не се "набиват" на очи ) , които са гласували в повече от една изборна секция, просто ги има в много списъци и те си вървят цял ден през града и си пускат бюлетини с " правото " на глас в повече от едно от училищата, в различни квартали на града, на различни от действителните им адреси ( на които живеят ), а комисията няма как да разбере действително ли лицето има нещо общо с посочения в списъка адрес !!! Вероятно има намесени и фалшиви заготовки с лични карти, чрез които става възможна измамата...Сега когато всеки може да СИ посочи адрес, без да представя акт за собственост на жилището...И СЕГА КОГАТО СЕ УБЕДИХМЕ, ЧЕ НЯМА ЛОЯЛНОСТ НА СЛУЖБИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, ИЗГОТВЯЩИ СПИСЪЦИТЕ - МАЙ ТРУДНО ЩЕ МЕ УБЕДЯТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА им ГЛАСУВАМ доверие...Списъците биват захвърляни веднага след като се вкарат данните от гласуването в база данни ( чрез компютрите ) и после никой вече не си играе да им прави проверки... Кой-колко пъти и на колко места е гласувал, трудно може да се установи, особено в много големите градове и квартали ( освен ако няма конкретен сигнал или донос ). Само основните протоколи с резултатите се проверяват - така се изопачават и обезсмислят НОРМАЛНИТЕ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ !!!

 93. 93 Профил на tanya_ivanova32
  tanya_ivanova32
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Попитайте го този "шеф" на ГРАО ИВАН ГЕТОВ - попитайте го, нека да обясни ПРЕД ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ОБЩЕСТВЕНОСТ, какво означава това, което е казал " ...това, че съседите ви знаят къде сте в момента и могат да гласуват от ваше име...не било значело еди си какво..." !?? От къде - на къде и как така...КАК ТАКА СЪСЕДИТЕ МИ ЩЕ могат да ГЛАСУВАТ ОТ МОЕ ИМЕ , кой им го позволява , как така ще има в списъците лица , които гласуват на много места !?? -АМИ тогава ДА ВЗЕМЕМ ДА ви ВЪРНЕМ ЛИЧНИТЕ си КАРТИ, ЩОМ ТОВА, КОЕТО ГО ПИШЕ ОТЗАД НА ГЪРБА НЕ Е ВАЖНО И ЩОМ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЩИТЕ ЛИЦА СА ДОБРЕ ИЗВЕСТНИ ( от години едни и същи схеми за изборни измами се прилагат, миналата година имаше криминални лица, съмнителни общественици някакви, дори държавни служители са си позволявали да гласуват повече от веднъж за даден вид избор...) !!! НИЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ли сме или ГЛУПАЦИ в тази страна !?? НЯМАТЕ НИКАКВА ЛОЯЛНОСТ КЪМ СЛУЖБИТЕ И ДЪРЖАВАТА СИ, БЕЗБРОЙ АДМИНИСТРАТИВНИ ГРЕШКИ, ВКЛ. И В СПИСЪЦИТЕ, КОИТО ИЗГОТВЯТЕ...РОДИНАТА СИ ОСТАВА НАША !!! ОТ ДЪРЖАВАТА ВИ НЕ СТАВА НИЩО, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ !!! ДОРИ В БРЮКСЕЛ СЕ УБЕДИХА, ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА РЪКОВОДИТЕ И ДА ОРГАНИЗИРАТЕ НОРМАЛНО ПРОЦЕСИТЕ И ДЕЙНОСТИТЕ В СТРАНАТА, явно проблемите са свързани с НИВО ЛИЧНОСТ и КАЧЕСТВА на личността, има нелоялни СЛУЖИТЕЛИ, има и злоупотребяващи гласоподаватели на които им се дават възможности - ИЗВОДИТЕ СА, ЧЕ няма честни избори на някои места в страната...!!!

 94. 94 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#19] от "bate_Ventzi":

  Не всичко, което казва лидерът ви Станишев, е истина.

 95. 95 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Преди години ние бяхме сред най-големите поддръжници на електронното гласуване, но анализът ни показа, че преди него трябва да се въведе ДОИП. Причината е, че не търсим краткосрочен, а траен резултат - истинското решение.

  (Впрочем, как ще се запази тайната на вота?)

 96. 96 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Твърдо ЗА електронното гласуване.
  Така ще се неутрализират всички гласове за БСП-ДПС-Атака.

  Fortuna favet fortibus.
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 98. 98 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1060 Весело

  [quote#88:"Без коз"]Ще ми се да видя за кого ли съм "гласувал" на следващите избори [/quote]

  Много е вероятно на следващите избори с изненада да разбера, че вече съм гласувал и то за ГЕРБ

 99. 99 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#94] от "kaka_ginka":

  Да оставим настрана въпроса на кого е лидер Станишев, но доколкото си спомням, областният управител на Пловдив обучаваше актива на ГЕРБ как да се манипулират изборите.Депутати от ГЕРБ мъкнеха по улиците чували с бюлетини, кой знае на къде. Изборната администрация на ГЕРБ лиши 12 000 души от право на глас,чрез незаконното им вкарване в т.н. забранителни списъци и т.н. и т.н.
  За какъв Станишевв за какви пет лева става въпрос.

 100. 100 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ПРЕДИ ВСИЧКИ ИЗБОРИ .ПОВЕЧЕ ОТ 10 г. ,СЪМ ДАЛ РЕШЕНИЕТО ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ.

  ЧЕТЕТЕ НАЗАД ПИСАНИЦИТЕ МИ.

  ЕДИН ОБАЧЕ НЕ СТИГА.

  А И КОЙ ИСКА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ.

  ТИЯ КОИТО РЕШАВАТ НЕ.

  ЗАЯВЯВАТ КАКВО ЛИ НЕ , ВЕРВАЙТЕ ИМ.

  СВОБОДЕН
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK