Изложбата FREE ME - творби на студенти срещу експлоатацията на човешкото тяло

Артистичното представяне на проблема с трафика на хора е част от проекта The NO project. Арт- инсталациите могат да бъдат видяни в изложбата FREE ME, в Центъра по изкуствата на Нов български университет.

© The NO project, The NO project

Артистичното представяне на проблема с трафика на хора е част от проекта The NO project. Арт- инсталациите могат да бъдат видяни в изложбата FREE ME, в Центъра по изкуствата на Нов български университет.Основен източник на жени, експлоатирани сексуално, в Европа са Унгария, Румъния, Нигерия и България според агенция "Евроюст". В Амстердам клиент плаща около 50 евро, а всяко момиче трябва да има поне по 20 клиента за ден. Парите се пращат в банки в България, Румъния или Нигерия, а проследяването на престъпниците става почти невъзможно, коментират от агенцията.


"В България са установени 542 жертви за 2011 г. , а осъдените са 166. За първи път има присъди, които са по 8 и 10 години", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който присъства на откриването на изложба, осъждаща трафика на хора.


Според оценката на Международната организация на труда (МОТ) за 2012 г. , броят на жертвите на принудителен труд, включително сексуална експлоатация са 20,9 млн. души в целия свят. От тях 5,5 млн. са деца.
По данни на Европол, децата които са принудени да извършват престъпни дейности, се търгуват като стоки от 20 000 EUR.


Трафикът на хора носи печалба, която възлиза на повече от 25 млрд. EUR годишно в полза на международните престъпни организации. Макар че много от жертвите идват от страни извън ЕС, вътрешният трафик от граждани на ЕС, нараства значително, сочи оценката на МОТ.


Предварителни данни, събрани от държавните членки на равнище ЕС показват, че три четвърти от идентифицираните жертви са обект на трафик с цел сексуална експлоатация ( 76% през 2010 г.). Другата част са обект на трудова експлоатация (14 %), просия (3 %) и принудително подчинение в домашни условия (1 %).


Въпреки това прекалено малко от извършителите на престъпления се озовават зад решетките, докато жертвите се опитват да се възстановят и да се интегрират повторно в обществото. Предварителни данни показват, че броят на осъдителните присъди на трафика на хора по света е намалял от около 1500 през 2008 г. на 1250 през 2010 г.


За българско момиче, което 8 години е било експлоатирано в Холандия, разказа министър Цветанов. Този случай е бил разрешен с помощ от холандия. За тези 8 години сводникът е спечелил 4 млн. евро, каза министърът. Жената е работела всеки ден, без нито една почивка и е обслужвала около 25-30 човека на ден, като е печелила между 2000 – 3000 евро. Цветанов продължи: "Когато разговарях с нея и с прокурора, разбрах че са я възприемали като "усмихнатото момиче". В последствие се е оказало, че е това "усмихнато момиче", е било подложено на физически и психически натиск, за да упражнява тази професия. След първия побой са й казали, че ако сподели на някого какво прави, родителите й ще пострадат. Поради тази причина, не е посмяла да говори и е премълчавала това 8 години. Родителите й разбират за положението, когато тя се се осмелява да се обърне към полицията. Техните думи са - По-добре да ни беше казала и ние да сме мъртви, но ти да бъдеш щастлива. Да бъдеш жива и здрава."


Изложбата FREE ME, посветена на борбата с трафика на хора, включва творби на 18 студенти от Нов Български университет. По време на 10-дневен уъркшоп те са имали възможност да изразят своята гледна точка по проблема. Джуди Бойл, създателката на проекта The NO project, стимулира техния творчески подход чрез интерактивен семинар, с който обяснява какви са мащабите и последиците на съвременното робство.


"Това е едно глобално престъпление, което се основава на експлоатацията на човешкото тяло. От малките телца на бебета, до тези на възрастни хора. То се води от бизнеса, а имено от търсене и предлагане. Да, можем да говорим за домати, а не за хора", коментира Джуди Бойл


Изложбата е отворена за посещение до края на месеца от 08:00 до 20:30 часа в работни дни и от 9:00 до 17:00 часа в почивни дни.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Монополите направиха хората бедни и безработни. После защо има тълпи проституиращи жени и деца. Трябва да се хранят, а нямат образование, нямат работа, нямат бъдеще. Всичко е следствие колосалната несправедливост в разпределението на благата.

  Има ли живот след демокрацията ?
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 691 Гневно

  [quote#1:"mediator37"] Всичко е следствие колосалната несправедливост в разпределението на благата. [/quote]
  Нищо подобно - всичко се дължи не колосалната алчност и егоизъм на хората. За да има такива деца и момичета, трябва да има 20-30 клиенти на ден, които ЗНАЯТ, че това е незаконно, че това са малтретирани малолетни ... но продължават да искат своето "агнешко".

  Алчността на брокерите/сводниците е не по-малка... И затова не са виновни компаниите или монополите ..

 3. 3 Профил на diablo
  diablo
  Рейтинг: 426 Весело

  Тия идиоти се опитват да спрът и последния износ на страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK