Раздадоха престижните награди за наука "Питагор"

Сергей Игнатов, министър на образованието

© Анелия Николова

Сергей Игнатов, министър на образованиетоМинистерството на образованието, младежта и науката обяви имената на отличените учени с годишната награда за наука "Питагор". За отличието бяха номинирани 16 учени в 7 категории. Седемчленно жури, съставено от представители на академичните среди с председател акад.  Стефан Додунеков определи призьорите.


Просветният министър Сергей Игнатов връчи голямата награда "за успешен ръководител на международни проекти" и чек за 10 000 лв. на проф. дхн Ованес Мекенян от Лабораторията по математична химия в Университета "Асен Златаров" - Бургас. Другата голямата награда "Питагор" за млад учен с чек за 10 000 лв. и статуетка, бе връчена на доц. д-р Екатерина Борисова от Института по електроника на БАН.


Награда за утвърден учен в областта на природните и математическите науки бе присъдена на проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Проф. Витанов е познат не само с научните си постижения (той получава наградата "Питагор" за втори път), но и около скандала с двамата млади физици Валентин Кожухаров и Андон Рангелов, на които той е ръководител. Те трябваше да връщат на Фонд "Научни изследвания" общо около 100 000 лева, но след като случаят им беше преразглеждан няколко месеца, фондът реши да не иска от тях парите обратно.
В областта на техническите науки е награден чл.-кор. проф. дтн Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика на БАН.


Проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, отличи доц. д-р Андрей Чорбанов от Институт по микробиология на БАН в категорията "Утвърден учен в областта на биомедицинските науки".


Призът за "утвърден учен в областта на обществените и хуманитарните науки" отиде при проф. дин Димитър Попов от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


Отличие за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса беше присъдено на доц. д-р Димитрина Йотова Илчовска от Института за царевицата, гр. Кнежа.


Победителите бяха удостоени с кристални плакети "Питагор" и чекове за 5000 лв. на церемония във вторник вечерта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 830 Любопитно

  Учудващо, не виждам името на ученото Слънце, доктора от Магнаурската школа, Пикасо на МС, кандидат за футболист на годината, тигъра от Бистрица, победителя на Бекер, повелителя на Винету, носителя на златната ножица, рекордьора по събрани ленти и благодетеля на българите.Защо така, бе Игнатов, не се ли научи от Вежди и Божо "Вампира"?

  apoloniy
 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Да получиш подобна награда в България и то от такъв като египтолога ингатов е по-скоро обидно, отколкото повод за гордост.

 3. 3 Профил на Emil Horozov
  Emil Horozov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Награденият Атанас Чорбанов е един от героите на нашия доклад за изключителните нарушения от порядъка на поне десетки милиони при конкурсите на Фонд "Научни изследвания". Вижте:

  http://sci-society-bg.eu/sites/default/files/docs/Doklad_fond_2008_2009_Full.pdf

  Приложение 6. Става въпрос за RNF_09_0017, както и

  http://sci-society-bg.eu/node/5

  където са класиранията. Получил е гранта си след като е скрита най-слабата му рецензия.

  Има още много интересни неща около този шампион. Например една от участничките в неговия проект е и член на комисията и рецензент на съперниците си.

  След тези данни не е изненада, че МОМН и Албена Вуцова го награждават.

  Емил Хорозов, бивш управител на фонда

 4. 4 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1554 Весело

  Майка плаче!!! Как може да има само един млад (и то, колко да е млад) учен? За сметка на това в БАН са отворили леярната за академици и чл. кор., което галванизира труповете на хора в будна научна кома и ще дръпне поне 2-3 млн. лв. от бюджета на Академията за техните възнаграждения.

  Но най-смешен е Митьо Пелазга (кубето, дето министърчето лично го награждава) - доказан плагиат и лентяй, който докато Александър Фол беше жив не посмя да напише нищо смислено, а после беше прекалено късно... Както "собствената му кръв" веднъж обобщи: "Баща ми ли?! Преписа три книги и издаде учебник!".

  CONTADOR GRATUITO!
 5. 5 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Най-интересното е, че "достойният" академик Съботинов, наречен от това правителство "феодален старец", с просълзени очи получи някаква унизителна награда от този министър. Съботинов, защо не му върнеш наградата. Това е унижение за целия БАН.

 6. 6 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 998 Неутрално
 7. 7 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "horozov":

  И Вуцова ли е в журито? :О

 8. 8 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Поредната гнусна подигравка с науката. Чавдар Руменин бе принуден да напусне ИФТТ на БАН за това, което простичко се нарича плагиатство, след това стана велик учен, чл.-кор и т.н.

  За Н. Витанов пък четете http://fairscience.wordpress.com/
  Човекът подал патент, като се
  подписал като служител на израелски университет.
  Поради що НЕ се срами да приема наградата?!

 9. 9 Профил на pushkata
  pushkata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  г-н Пушкаров, престанете да хвърляте кал по хората и се вгледайте в собствената си посредственост. Отговорете защо все още получавате заплата в БАН, след като научната Ви продукция е толкова оскъдна. Какво точно давате на данъкоплатците срещу заплатата, която получавате?

 10. 10 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вярно ли е, че миналата година Витанов е бил в комисията на Питагор и раздавал награди на някои, които тази година я присъждат на него. Искам да видя списъците на тези две "независими" комисии.

 11. 11 Профил на nvvitanov
  nvvitanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаеми проф. Пушкаров, отговарям веднага: Да, миналата година бях в журито като бивш носител на Питагор (за 2008). Не съм давал награди на сегашното жури, понеже в него, доколкото ми е известно (може и да греша, не си спомням всички в него), няма победители от миналата година. Председател на журито миналата година беше проф. Петър Атанасов, който ще Ви каже, че всички решения бяха взети единодушно. Председател тази година беше проф. Додунеков, който каза, че и сега всички решения са били единодушни. Да подлагате на съмнение решенията на проф. Додунеков и ръководеното от него жури мисля, че е най-малкото неетично. Ето за Ваше улеснение наукометрията на тримата финалисти в моята категория за периода 2009-2011, който се отчита при решенията:

  nv vitanov, 40 статии, 217+335+315 цитирания (за 2009+2010+2011)
  k troev, 11 статии, 48+83+73 цитирания
  i landjev, 10 статии, 16+6+19 цитирания

  Това е за неинформираната публика, иначе Вие много добре ги знаете тези неща.

  Аз лично бях впечатлен от постиженията на другите кандидати и считам, че и те бяха достойни за наградата. За журито изглежда са натежали числата.

  Ето и Вашите данни за този период, за информация на публиката:

  i pushkarov, 0 публикации, 21+15+14 цитирания

  Със съжаление забелязвам, че използвате ненаучни аргументи в дискусиите и затова няма да споря с Вас.

 12. 12 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Такива награди са престижни с това, че оценяват качества и стимулират за по-нататъшна научна дейност.
  Не всичко е пари.

 13. 13 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#11] от "nvvitanov":
  Проф. Витанов, благодаря, че отговаряте на нещо, което аз не съм Ви питал изобщо. Разбирам, че във Вашите очи изглеждам като крокодил, и Ви съчувствам. Не следих писанията във форума, поради което научих за Вашия постинг със закъснение. Все пак ще коментирам, това, което ми пишете. Като искате да ставате за смях, защо да не Ви помогна. За мен Вашето име все повече се асоциира с лъжа и манипулация. Ако наистина искате да ми отговорите, трябваше да започнете с написаното във http://fairscience.wordpress.com/ където Вашите лъжи са добре изложени. Въпросната статия беше прочетена от над 500 души и получих доста ласкави отзиви за нея (не за Вас).
  Виждам, че Крокодилат Ви е поставил ясен въпрос: ЗАЩО СТЕ СЕ ПОДПИСАЛИ КАТО СЛУЖИТЕЛ НА ИЗРАЕЛСКИЯ WEITZMANN INSTITUTE ПРИ ПОДАВАНЕ НА ПАТЕНТА? КОЛКО ВРЕМЕ И НА КАКВА ДЛЪЖНОСТ СТЕ БИЛИ в този институт? ИЗПОЛЗУВАЛИ ЛИ СТЕ РАЗРАБОТКИ, ПРАВЕНИ В СУ и/или с пари на ФНИ? Ето как сте се записали в патента:
  VITANOV, Nikolay V. (Weizmann Institute of Science,P.O. Box 9, Rehovot, 76100, IL)
  Вие ли сте това и това ли е Вашият адрес?
  Вие продължавате да се правите, че нищо не се е случило. Ако има нещо невярно, защо мълчите? А дали то е вярно, не зависи от броя на моите цитати и публикации, които Вие и Вашите клакьори все още не можете да преброите правилно (цитатите ми от 2009 г. насам са 100, публикациите- 5, една от които в EPL (IF ~ 3), имам издадена зад граница една книга на английски език, водил съм всичките шест теоретични дисциплини от магистърската програма на американски университет в Истанбул, канен съм като водещ лектор на конференции и т.н.).
  Моите данни нямат никакво значение, защото не аз кандидатствам за наградата Питагор, а Вие. Аз съм получил досега всички престижни награди – два пъти големите награди за наука на СУБ, наградата „Акад. Г. Наджаков”, която се присъжда о СУ и БАН, бил съм ръководител на най-успешния докторант на ВАК, получил и наградата за най-добър млад учен на Еврика (не на ФФ са СУ) – изобщо всичко това, което сега се опитва да обедини Питагор. Нека сега други получат наградата, но по достоен начин.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK