Токът скача с 13%, а не с 10 на сто от 1 юли (допълнена)

Ангел Семерджиев , ДКЕВР

© Цветелина Белутова

Ангел Семерджиев , ДКЕВРОт 1 юли токът ще скочи с около 13 на сто, вместо обявените досега 10 на сто, съобщи от трибуната на парламента шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Изненадващо той пожела да говори пред депутатите и изказването му беше предавано пряко по БНТ и БНР.


Семерджиев каза, че късно снощи е било взето решение за крайното увеличение на цената на електроенергията и той е пожелал първо пред Народното събрание да обясни защо се налага това вдигане. Решението било единодушно.


От думите на Семерджиев се разбра, че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от възобновяеми енергийни източници и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия в общия микс, от който се определя цената на електроенергията.
Първоначално Семерджиев говори само за добавката за зелена енергия. Но след това посочи, че всъщност имало три основни фактора за по-голямото увеличение. Единият бил подпомагането на възобновяемите енергийни източници, но също фактор било и подпомагането на когенерацията при ефективно използване на горива – природен газ и въглища, както и нова добавка, дължаща се на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от Марица Изток 1 и 3. 


В България цените на електроенергията като крайна стойност са най-ниските в ЕС, но всяко повишение се приема критично от потребителите, затова държим да има абсолютна прозрачност и да се знае точно от кой е предизвикано вдигането, заяви Семерджиев.


Още в началото на изказването си, Семерджиев каза, че се е наложила корекция на добавката за зелена енергия. Това се налага се, тъй като и до момента НЕК като обществен доставчик претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници, допълни той. Това производство било много над прогнозите от миналата година, а и от края на април.


Има ускорено въвеждане в експлоатация от фотоволтаици и допълнителни разплащания от НЕК, които не са предварително планирани, каза шефът на регулатора. В момента се уточнявало точното количество въвдени в експлоатация и подлежащи на изкупуване мощности.


Затова сега се налагала корекция на зелената добавка и вдигането на крайната цена с още 3 на сто от предварително планираното.


Това беше трудно решение, но иначе рискувахме националният доставчик да не може да покрива разходите за тези три компонентна, които описах, каза Ангел Семерджиев. По думите му регулаторът вече работел с Министерството на икономиката и енергетиката, за да може в бъдеще тези три фактора да не влияят така на крайните цени.


Той припомни последните законови промени, ограничаващи и поставящи нови изисквания пред пускането в експлоатация на нови зелени мощности. И изрази надежда, че така ще се постигне по-малко влияние върху крайните цени.

Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  това ,което ще кажа ще бъде цензурирано,така ,че всеки да си допълни празниет полета ... .... ..... ....

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Гаврата е безгранична! Ще ни изморят до крак, с най-голямо удоволствие, докато ги търпим!

  По-долу, съвсем накратко ще отбележа размерите на отделни схеми, прилагани и предстоящи да се прилагат през последните години само от българския клон на ЯМ, до които съм достигнал благодарение на това, че „не работя”. Ако сега или по-късно започна да работя, както ме съветват, това би означавало отстъпление и отказ от всичко постигнато до сега. А то е:

  • Модернизация на блокове 3 и 4 , в периода 2002 – 2006 години. „Инвестирани” 600 000 000 (шест стотин милиона) лева. Възвръщаемост – нула.

  • Модернизация на блокове 5 и 6 в периода 2002 – 2007 години. „Инвестирани” 1 000 000 000 (един милиард) лева. Възвръщаемост – отрицателна, защото ...

  ... статия във в-к „Дневник“, от края на 2003 г., където ето какво е заявено от шефове на централата:

  АЕЦ "Козлодуй" вложи 289 млн. лв. в модернизацията на пети и шести блок

  Цитат: „Прогнозната цена на мерките до 2006 г. е 491 млн. евро, като 356 млн. евро са от заеми. В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години.“

  Но вместо да се случи това следва:

  • Модернизация на блокове 5 и 6 в периода 2012 – неизвестна години. Ще бъдат „инвестирани” минимум 500 000 000 (петстотин милиона) лева. Възвръщаемост не се очаква, защото веднъж вече „модернизирани и с удължен ресурс” блокове не подлежат на повторно такова.

  Април 2012 г.,в-к „Дневник“ месец пуска следната „новина“:

  Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй"

  Цитат: „Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.
  На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експлоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.“

  Справка. 5-ти блок е въведен в експлоатация през 1987-ма година, а 6-ти през 1991-ва. (Това може да се провери в сайта на централата: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history) Посочените в статията години сочат 30 години проектен живот на 5-ти блок и 28 години за 6-ти.

  • Строителството на 7-ми блок в Козлодуй. Двойно оскъпяване на обекта, един блок на цената на двата спряни в Белене, което води до „усвояване” на минимум още 8 000 000 000 (осем милиарда) лева допълнително от ЯМ.
  • Схемата с подмяната на ядреното гориво на блокове 5 и 6, стартирала през 2004 г. Пропуснати невземания за над 2 000 000 000 (два милиарда) лева, които продължават да се трупат.
  • Други схеми. Кухи консултантски договори, доставки на консумативи и оборудване, ремонтни дейности, реклами и спонсорства и още много, много други схеми и схемички (някои от които описани тук) могат да бъдат оценени сумарно на още 2 000 000 000 (два милиарда) лева.
  • Проекта „Белене”. Кой ли пък може да каже колко се източиха и още колко предстои да се точат от там? Но без риск да сгреша ще посоча сумата от още минимум 2 000 000 000 (два милиарда) лева.

  Да продължавам ли? Мисля че и това е повече от достатъчно. Който си направи труда да сумира посочените числа ще види, че става дума за над шестнадесет милиарда лева, откраднати и предстоящи да се откраднат от ЯМ България, за период от около 20 години. А след две години АЕЦ „Козлодуй” ще навърши 40 години от съществуването си. Да не би да си мислите, че през останалото време не се е крало? Или пък може би си мислите, че в другите клонове на ЯМ по света не се случват такива неща?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Гневно

  че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от т. нар. зелена енергия и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия.

  Точно в най-непрозначната част!
  Хората изпраха една камара пари с "вентилаторите" и сега държавата им помага да направят пари от тях!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 4. 4 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Е, друго си е с 13 %, така по може ...

 5. 5 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Зелена енергия" скоро ще се озове в синонимните речници я срещу някоя псувня, я срещу "тъмната страна на Силата"... От толкова кръвосмучещи под знамето на "зелената енергия" някои ще почервенеят, а други направо ще посинеят, както е тръгнало!

 6. 6 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 488 Неутрално

  чакам с интерес как НСИ ше крепи цифричките за инфлация до края на годината .. честито на всички от острова на финансовата стабилност

 7. 7 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не е ясно изобщо защо българския данъкоплатец трябва да издържа такива безполезни пиявици като тази комисия и членовете и.

 8. 8 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 490 Неутрално

  и така до кога?...

  Умен и красив жълтопаветник.
 9. 9 Профил на Борислав Николов
  Борислав Николов
  Рейтинг: 221 Гневно

  за съжаление пак сме пеб...ни, този идиот и неговата комисия ще ни докарат до просяшка тояга,личи че идват избори и трябва да се пълнят партийните каси.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Ха, такааааааа! Увеличение на точец, на водица, на туй и онуй, а работа, заплата - или нема, или все същите (в масата - символични). Евала Семерджиев, евала правителство! Урок по оцеляване по български.

 11. 11 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Само доброто възпитание ме спира да си кажа мнението!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 12. 12 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1066 Гневно

  И на вас да ви...

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#8] от "WALL-E":

  Докато обществото не покаже нетърпимост. Същото е и с бездомните кучета, и с други съществени социални проблеми.

 14. 14 Профил на vanquez
  vanquez
  Рейтинг: 381 Неутрално

  спокойно, преди изборите рапона ще осъществи божествена намеса и ще го смъкне собственоръчно с 4-5%, всичко е изчислено...

 15. 15 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Да си дойдем на думата,уредихме нашите хора с договори на огромни цени за зелената енергия,сега правим социална политика с когенерациите,сякаш всички са длъжни да плащат за евтиното парно на някои градове и накрая най-голямата далавера с договорите за Мариците!!! Май трябва да сме благодарни на тази убавци,че го вдигат само а 13%!!!

 16. 16 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Токът скача с 13%, а не с 10 на сто от 1 юли"
  Аз на тоя ще му таковам и мамата и жената, а не само мамата!

 17. 17 Профил на faggot
  faggot
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ами нормално е. Американски Тец-ове бачкащи в съдружие със сингапурски олигарси от бг произход. Разни ВЕИ-та и соларни паркове на вуйчовото и чичовото с цел презабогатяване... отделно т.н. западни инвеститори като електрорзпределители.... ето ти дивия изток и златната треска от Клондайк на едно.

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#15] от "purple_rain":
  До коментар [#17] от "faggot":

  Един виден депутат, от поколението "Ку-ку" и от социалистите, има собствен ВЕЦ. Било му мечта и си го е построил.

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Евалла пичове!

  ЕС има издадена директива за спиране строежа и дори разрушаване на ветрогенератори при Калиакра, защото пречат на полета на прелетните птици по пътя, известен като "Виа Понтика". Може би това налага да се вдигне цената на тока, за да бъдат компенсирани нанесените щети и пропуснатите ползи на Боко, Цветелина и компания? Вие каво мислите, а???

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#16] от "Северозападнал":

  Мачкай Боко тъпия матрял той това заслужава да тъне в мизерия

 21. 21 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Охааа, сигурно в Германия, Австрия и Чехия ще увеличават пенсиите и 10% им се е видяло малко, Българите могат повече, давай 13%. Така ще е и с дадените на концесии сектори от икономиката, само увеличения обръщане на парите от оборота в някаква конвертируема валута и изпращане на парите някъде далеч от България. Бойко уж обещаваше, че подобни безобразия щял да ги спре, ама сигурно е имал в предвид другия мандат, дето ще трябва да "управлява" в коалиция !!!

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако може добавката за зелена енергия да ми я платят затоплистите които се събираха на орлов мост.
  Да си застанат зад думите и да заплащат разликите за зелена енергия защото аз не искам да хрантутя и субсидирам разни мафиоти наслагали слънчеви батерии и цоцащи НЕК по същия начин по който се точи нафта от БДЖ.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на kachev
  kachev
  Рейтинг: 8 Гневно

  "В България цените на електроенергията като крайна стойност са най-ниските от ЕС, но всяко повишение се приема критично от потребителите," е как не бе хора то зимата сметките за ток надвишават по стойност МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА - искат да ни върнат на село да живеем в землянки ли какво??????????????????

  www.cleanup.bg
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#17] от "faggot":

  Като каза сингапурски олигарси - моля, въпросният господин приема това название като клише.

  Инак, от вчера четох, че вече можем да избираме доставчика си на ел. енергия, тоест феодалният принцип до момента уж свърши...

 25. 25 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Протестите обаче са само за горите и дупките. Други гаври в България няма и не е имало

  С такова население, такъв живот.

  In debt we trust
 26. 26 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И сега какво? Понеже миналата зима им беше малко, че сега следващата още повече....Кеф безкраен!

 27. 27 Профил на traicho
  traicho
  Рейтинг: 221 Неутрално
 28. 28 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 514 Неутрално

  престанете това безумно сравнение как у нас цените били най-евтини от целия ЕС. писна ми да го слушам. кажете в процентно изражение колко от заплатите си дават за ток средно в ЕС и колко тук. не ни взимайте за толкова тъпи. най-малки данъци - тук, най-евтин ток - пак тук, най-евтина храна - у нас.. и накрая като му се тегли чертата кво излиза? че от заплатата е останал един голям .... Аман от популистки простотии. то бива наглост, ама това минава всякакви граници вече. толкова псувни ми се въртят в главата, че сръбски циганин ще го хване срам, ако ги разбере.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#20] от "bokko":

  Ти коя земя обитаваш и към кой материал се причисляваш, колега?

 30. 30 Профил на mrakogor
  mrakogor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имало и по-лошо от тройната коалиция.........................

 31. 31 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Класиката в жанра - бизнеса да яхне партиите.

  In debt we trust
 32. 32
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 33. 33 Профил на known
  known
  Рейтинг: 8 Неутрално

  за Бога, хора - санирайте!

 34. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  Важното е, че не е шоково. Точно както беха обещали.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#25] от "Dollar Akbar":

  Е, не баш. Онзи ден имаше организиран протест по Фейсбук именно срещу новата цена на тока. Възможно е това да се пренесе и на улицата, или да се потърсят други форми на обществено неподчинение.

 36. 36 Профил на sevkom
  sevkom
  Рейтинг: 417 Разстроено

  В България цените на електроенергията като крайна стойност са най-ниските от ЕС, но всяко повишение се приема критично от потребителите, затова държим да има абсолютна прозрачност и да се знае точно от кой е предизвикано вдигането, заяви Семерджиев.

  А доходите на българина са най -ниските в целия ЕС.Този клоун който обслужва само монополните интереси трябва за бъде изпратен там където няма електричество .

 37. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Ако напиша нещо по въпроса то ще е от репертоара на един известен доктор хонорис кауза.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 38. 38 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Даже Валя Ахчиева си имала ВЕЦ ли ТЕЦ ли неразбарх,някакъв ел.генератор,щяла да продава и печели

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дедо Либен":

  ВЕИ мафията сигурно се превива от смях, че е изработила "мръсната рая 7 милиона изорда" по 3 начина:

  - купува им скъпия ток
  - плаща далекопроводите до чукарите на Шабла, Сливенския балкан, Бузлуджа и навсякъде другаде, където са си изтипосали перките
  - сега ще плаща и глоби по наказателна процедура за мора над прелетните птици по Виа Понтика

  Довечера надрусаният ВЕИ инвеститор като се пльосне в джакузито с по бутилка уиски във всяка ръка и по една курветина под двете мишници, ще крещи "На 7-те милиона капути им е... майката! Аз съм големят шеф - раята да яде лайна..." И други подобни

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 40. 40 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Скъп ток, скъп газ - ето ти добра основа за "зелена" политика - населението ще се топли на дърва, а на екологията и горите ще покажем среден пръст ...

 41. 41 Профил на Moriache
  Moriache
  Рейтинг: 381 Гневно

  Това изчадие Семерджиев,заедно с комисията му,трябва да бъдат подложени на мъченията,които Влад Цепеш е подлагал противниците си,а именно набиване на кол! Дракула.

 42. 42 Профил на danchovski
  danchovski
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Никаква полза от вдигането на толкова перални... исках да кажа перки. Но давайте, още, на Ви зелена енергия.

 43. 43 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#29] от "Читател":

  Нали се кефите на Боко сега се кефете на увеличението с което ще направят пачки управляващите .Аз обитавам една земя с народ мърша за това вече ще гласувам с краката си както направиха над 1 милион българи напуснаха България .Нека робския матрял да пълни сметките на управляващите ..и да се кефи на добър живот

 44. 44 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Аз предлагам да излезем на улицата на революция, бунт или както искате го наречете, а не само да пишем през 6м. по темата щото горе-долу през толкова вдигат цените. Как хората се организират по света и то в близкия изток да речем където режимите са жестоки,а тук дремем като мисирки?!
  Айде ако има последователи да се организираме.

 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Любопитно

  Май се опитват да върнат мат"рала към топлофикациите.С климатик излиза по-евтино и сега -малка прецакня!

 46. 46 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Тая комисия само се правят,че изчисляват нещо най-напред "изчислиха" че се налага увеличение с 10% -- матряла трае -и тази сутрин шефчето се събужда и го осенва мисълта да им туря още 3 % -бълха ги охапала

  nemam nervi
 47. 47 Профил на faggot
  faggot
  Рейтинг: 5 Неутрално

  [quote#27:"traicho"]време е за револзция[/quote]
  Българин и революция... моля не ме разсмивай. Виж- българин утрепал жена си и децата си от безпаричие -редовна новина.

  п.с. Айде да не бъркаме суицидност с наличие на топки за революции. 48. 48 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#41] от "Moriache":

  Човека не е виновен Семерджиев нали знаете командва в България цар Боко .Той Ви направи пътиша той вчера беше главен икономист на ЕС и спасяваше еврото ,той Ви натрсе невиждана мизерия .Благодарете му..

 49. 49 Профил на igra4ka_pla4ka
  igra4ka_pla4ka
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Да благодарим за това скромно увеличение с незначителните за нашия висок стандарт 13%, на кръга около Иво Прокопиев,които си прокараха високите изкупни цени на енергията от възобновяеми източници и сега правят здраво пари,пък материала да си плаща като поп или да минава на лоени свещи и дърва за отопление,какво толкова!

 50. 50 Профил на begajmani
  begajmani
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Споко! Понеже ЧЕЗ и ЕОН подават електричество за потребителската мрежа далече под стандарта 240 Кв, то можем да претендираме 13% увеличение да се начислява само на реално подаденото напрежение - обикновено на 50% от стандарта.

 51. 51 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Българите трябва да научим значението на думичката ПОГРОМ. Ако не я научим винаги ще има производните на Ангел Семерджиев. !!!

 52. 52 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изцедихте народа напълно,мошенници такива!Не ви е срам!

 53. 53 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#18] от "Читател":

  Не издребнявай!
  Ако не е той - друг ще е!

  Въпросът би трябвало да бъде по друг начин поставен:

  защо са приети такива антихуманни закони, които защитават собствениците на ЕРП-та, съоражения за производство на ток като язовири, но не предвиждат защита за ПОТРЕБИТЕЛИТЕ?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 54. 54 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#43] от "bokko":

  Кой се кефи на Борисов? Ти, преди да гласуваш с краката си, какво направи, за да промениш статуквото?

 55. 55 Профил на sevkom
  sevkom
  Рейтинг: 417 Неутрално

  СЛЕД ТОКА ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАК СЕ НАДПРЕВАРВАТ ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ СИ И ВИК ДРУЖЕСТВАТА.

 56. 56 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#43] от "bokko":

  Мисля да гласувам пак след 10 години- като гражданка на някоя друга държава. Всеки ден, който минава, се чудя какво правя тук.

 57. 57 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Много, но от сърце. Но все още не мога да разбера каква е функцията на ДКВЕР?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 58. 58 Профил на volokin
  volokin
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Ако ми позволите да направя една прогноза:
  След два дена и "неистови" преговори, ББ ще излезе пред медиите и ще обяви, защото е много добър и мисли за нас, че е договорил токът да поскъпне "само" с 9 или 10%.
  Всички ще сме му много благодарни!

  Just below my skin I'm screaming...
 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Не е ли е хубаво чужденци да печелят от нашата енергетика?
  И не даваме по нещо на света!

  "От 1 юли токът ще скочи с около 13 на сто, вместо обявените досега 10 на сто, съобщи от трибуната на парламента шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев." - ето кой трябва да поведе гей парада !!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на known
  known
  Рейтинг: 8 Неутрално

  като си броя минусите, откривам, че малко хора са разбрали иронията ми. Продъниха ни ушите колко била хубава зелената енергия и колко лошо - АЕЦ. И Президентът каза да санираме, че да плащаме по-малко. Това българите сме като овцете - само навеждаме глава като ни стрижат вълната.

 61. 61 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ама какъв Семерджиев ви гони вас бе хора . Боци ги решава тия неща . Кога в ГЕРБ някой друг освен Боци е взел някакво решение ?

 62. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 872 Разстроено

  За сектата на "зелените енергетици" няма какво да се коментира,лошото е,че Парламента се превръща в клуб по интереси,където всичко,което дори на улицата звучи нагло и безсрамно,тука компетентно може да се сподели-спиране на производства,искане на права да лекуваш населението от нещо,от което само ти си болен/вж. борбата със свинския грип на първия здравен министър от ерата Борисов/ и други такива.

 63. 63 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ѡлегъ":

  Ти нещо да не му симпатизираш? Сетих се за него като човек, който има със сигурност бизнес, свързан с производството на зелена ел. енергия. Определено има и други.

  Колкото до потребителите - тях, в общия случай, кучета ги яли. Важното е далаверата да върви.

 64. 64 Профил на freedom
  freedom
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Когато денят започва с подобни новини, как ли завършва?

 65. 65 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#54] от "Читател":

  Какво да направя нали пиша само че имам по 1 месец баннн и справки в милицията на Цецо .

 66. 66 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Гневно

  Благодарим ви, любими наши изнудвачи! Вие сте ......................
  .......................................................................................................
  (тъй като админа ще ме цензурира, ако напиша каквото наистина заслужават, допълнете многоточието с "благословии" по ваш избор.)
  БРАВО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ! ОВАЦИИ!

 67. 67 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Гневно

  Боккккооооооооооо......
  Боккккооооооооо........

  ИЗБОРИ ИДАТ !!!!!щ
  МАМИЦАТА ВИ НА ВСИчКИТЕ В чРЕВЦАРА ДА...

  АЗ НЯМА ДА ГО ЗАБРАВЯ ТОВА !!!!

  КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО ПЛАщТ ЗА ТОК В ГЕРМАНИЯ ВЕ ЦЪРВУЛИ !!!!
  КОГАТО МИ ДАДЕТЕ ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ, ТОГАВА МИ СРАВНЯВАЙТЕ С ТЕХНИТЕ ЦЕНИ !!!

  УРУДИ МРЪСНИ И ГНУСНИ !!!!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 68. 68 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#0:"Семрджиев"]От думите на Семерджиев се разбра, че основната причина е въвеждането в експлоатация на твърде много мощности от възобновяеми енергийни източници и регулаторът е решил да вдигне добавката за зелена енергия в общия микс, от който се определя цената на електроенергията.[/quote]

  Кой ми сра в памперса?

  Ами къде бляхте, докато цената на фотоволтаичните модули спадна с 40-50% последната една година?

  Защо не осъвременявахте преференциалните цени през 2-3 месеца последната една година?

  Оставка.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 69. 69 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Евала, нямам думи! Идва лято трябва да понапълним малко торбичките на ЧЕЗ.

 70. 70 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Гневно

  [quote#16:"Северозападнал"]Аз на тоя ще му таковам и мамата и жената, а не само мамата! [/quote]

  аз и него ще таковам ...
  с дръжката на лопатата !!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 71. 71 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#65] от "bokko":

  Това много криминално звучи. Мислиш ли, че с писане ще промениш обществото?

 72. 72 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  -ало енергото ли е?
  -не водното е......
  нищо и на вас да ви.........

 73. 73 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бата Бойко ти внимавай,
  Изборите са на праг
  моля те не му се давай ( на регулатора имам предвид)
  направи се пак на благ
  матеряла ще те псува
  заради поскъпнал ток
  може даже да гласува
  за Станишев (мушморок)

 74. 74 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 649 Неутрално

  [quote#32:"drakar65"]Тоя шушумига на снимката, заедно с целото ДКЕВР/егати и шибаните абревиатури/ да се махат! Не съм съгласен от моите данъци да ги издържам![/quote]
  Само тели? А Мутрата?

 75. 75 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Гневно

  Да си ходи тоя...Закривай я тая агенция !!!!
  За какво си ми ве ГЪЗ !!!!!, като не можеш да регулираш алчните олигарски. За к'во си ми ? Трети път питам ...за к'во си там, кому си необходими ? Само да и плащаме 5000 лв. заплата като шеф на комисия, на тебе и останалите лешпери и роднини, които си докарал въртре !?

  ЗАКРИВАЙ !!!!!!

  Ах, още малко...само да науча добре езика аз !!!!1

  И НА ПОчИВКА НЯМА ДА ИДВАМ ТУКА. ОТ ТАКАВА ДЪРЖАВА, НАПРАВИХТЕ СМЕТИщЕ ТУКА !!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 76. 76 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Е това минава всички граници....
  "В България цените на електроенергията като крайна стойност са най-ниските в ЕС, но всяко повишение се приема критично от потребителите..."
  Интересно, защо ли? Как така са най-ниските. Защо ли всеки път изтъкват това? По тази логика се оказва, че България трябва да е страната с най-високия стандарт на живот в EU, понеже имаме най-ниските цени на какво ли не, като се започне: гориво, електроенергия, вода, мобилни услуги...А пък младите бягат навън, явно защото не им понася високия стандарт на живот.......Алчни комунисти са всичките!!!!!

 77. 77 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Просто не бъдете дребнави! Не може някой си тъп чиновник назначен от Боко да ви обещае нещо лошо, пък след това да не си изпълни обещанието! Как ще изглежда в очите Ви след това, а? А и Боко, и Сергей и Симеон слугиваха само на олигархията и приближените си бизнес интереси! Ако гласуваш за тях или участвалата в управлението Кунева не очаквай нещо по-различно и за в бъдеще! И ми кажете, през последните 23 години 1 или 2-ма премиери позовлили си да се заядат с местни олигарси или вносни мафиоти и какво им е политическото бъдеще след това!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 78. 78 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#71] от "Читател":

  Не мисля ама когато администраторите те докладват постоянно на милиционерите на Цвъки и вместо да си гледаш работата ходиш на справки в полицията /милицията на Цвъки / ще ти писне . Другите и това не правят .а само навеждат глави и псуват на ум.

 79. 79 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 541 Гневно

  Ще му оскубя брадата на тази гнусна твар и ще му счупя очилата !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 80. 80 Профил на faggot
  faggot
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А евтиния ток от АЕЦ-а за износ по комшиите. За крепостните в БГ- шок след шок електрошок.

 81. 81 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Весело

  Още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още, още...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 82. 82 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пак минахме метър,само 13% ни тряснаха и то в името на зеленото,ами те нали затова олигарсите се набутаха в схемата да правят тези паркове,предварително като знаеш тъпото правителство за колко се продава защо да не се качиш на влака, цуцаш си гарантирано от закона а цървулите имат да плащат най евтиният ток в Европа.А Семерджиев не говори за наличност и качество както е в Европа за него само цената е важна.А ако случайно си включим и втора мозъчна клетка в тази насока защо ли Китай напуска Българският пазар на зелена енергия,това правителство се е усетило какво дърво яде Българина от зеленото,или по вероятно Европа пак се е усетила и скоро ще чуем за глоби и други.Хайде догодина дано да са 20% че е време за Революция.

 83. 83 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  Че някой да не е очаквал друго? Ей сега ще излезе Бойко да обясни че тия 13% увеличение са всъщност 5% поевтиняване.

 84. 84 Профил на sonny
  sonny
  Рейтинг: 5 Весело

  познайте какво следва?
  ще се появи един "рицар" на бял кон /всички знаят кой/ и увеличението няма да е 13%, а 10%;
  и ще излезе, така че вместо лошо, той е направил добро за БГ;
  елементарни сте!!!

 85. 85 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#78] от "bokko":

  Че какво толкова казваш, та чак за справки в полицията те викат? Ако сравниш с революционерите от 19-ти век, на тях също не им е било по-лесно.

 86. 86 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Нека сега някой да обясни, доколко конкретното повишение на цената на ел.енергия ще се отрази върху доходите на населението, цените на основните стоки и услуги и състоянието на икономиката, и дали безработните и социалнослабите обществени групи ще са в състояние да понесат тази тежест.

 87. 87 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Какво включва цената на тока и защо постоянно се налага корекция но само нагоре?
  -Многомилиардните разходи за "гьола Белене", продължили с пълна сила и при последното правителство!
  -Бетонирането на "цанков Камък" и т.н...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 88. 88 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Разстроено

  честито! ... от мутренска държава,какво друго да се очаква ... освен рекет ... вече и на децата е ясно,че властта в България е инструмент за легален рекет ... за пълнене на касите на мафиотски структури,наречени "партии","комисии"; и т.н. ...

  Liberate Your Mind!
 89. 89 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#63] от "Читател":

  Аз дори и представа нямам, кого визираш!
  Та за симпатии към съвършено непознат за мен човек и дума не може да става.
  Просто исках да споделя мнението си, че трябва да мислите принципно! А не като клюкари, люпещи и плюещи семки пред блока, да се хващате за 1 по-известно име.
  След като законът не ви защитава ако не тоя депутат, друг ще е на негово място и и вие отново ще плащате масрафа, а той по силата на закона, ще ви гази.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 90. 90 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Пак ви будалкат. Най-пряката връзка на това поскъпване е с НЕпоскъпването на газа и от там, на парното. И не говоря само за изкупуването на електроенергията от когенерация на потресаващите 316 лв. Мвтч (новата цена на фотоволтаиците е 250-260 лв., а на перките около 150)
  Говоря за скрито преразпределение. Помните ли, че топлофикациите искаха повишаване на нощната тарифа? Е, сега въпросът се решава радикално. Който се топли на ток тази зима, ще види зор, а топлофикациите ще се стабилизират(временно) като при това ще отпишат по давност несъбираеми вземания от мат'ряла... Въпросът е кои ще са повече доволните или недоволните.
  Очаквайде контрамитинг на доволните срещу недоволните

 91. 91 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 546 Гневно

  Така ще е! Докато на Орлов мост има само 3000 души ще е все така. Като станат 150 000 не зелена, ами пембена да е енергията няма да се гаврят така с нас.

 92. 92 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  жалки боклуци сте това в ДКЕВР , най-големите душмани на България , жалко че в днешна България няма хайдути като навремето да направят една наказателна акция срещу самозабравилите се чорбаджии.

 93. 93 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Гневно

  С НАШИТЕ ПАРИ ТРЯБВА ДА ФИНАНСИРАМЕ МНОГОТО ГОЛЕЧИ И ПЕРМАНЕНТНИ КРАЖБИ ОТ МАФИЯТА, КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ДА БОГАТЕЕ!!!!!!!

 94. 94 Профил на colombiano
  colombiano
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не само че е имало и по-лошо от тройната коалиция...................., ами като гледам отива и към по-лошо от Жан Виденовото време....!!!Мутра,крадец,мафит,пожарникар,лобист......!!! От такъв човек какво друго да очакваме?

  До коментар [#30] от "mrakogor":

  el que sube como palma cae como coco
 95. 95 Профил на rossen1967
  rossen1967
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вашта мама политическа! Корупция и продажност! Кой ще плаща тази цена при тези замразени доходи? Малоумници!!!

 96. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  А относно зелената електроенергия много ми се иска да видя дела и в 25-трил, Мвтч, които сме произвели през 2011-та. И понеже сега щяло да се поризвежда още повече, нега видим дяловете и за 2012-та. Ще се сетим ли да попитаме догодина по това време?

 97. 97 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  Кърлежи..Направо сте си за електрически стол,колкото и да струва!

 98. 98 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Затова ли Бюреков води кампанията? С един куршум - 2 заека. Първо ни се набеждава виновник за да вдигнем цените, второ - същият виновник се оказва че не е лоялен към ГЕРБ та трябва да се смаже. А и бизнесът му не е лош, защо да не го вземат "правилните" хора?

 99. 99 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#85] от "Читател":

  Мене не ме бърка даже вече ме е смях как се оправдават тези от милицията че трябвало нещо да вършат за да си оправдаели заплатите .Пълни смешници как да не ги съжаляваш ...

 100. 100 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#93] от "moni56":

  Ей Добави правилната Мафия защото другата се изтиква ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK