Изборът на Владимира Янева за председател на СГС на съд в Страсбург

Изборът на Владимира Янева за председател на СГС на съд в Страсбург

© Анелия НиколоваИзборът на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС) се превръща в тема на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. А тъй като СГС е най-големият и ключов съд в България, темата тепърва ще доказва значението си за това дали България може да постигне стандартите за принципно кадруване на шефовете в съдебната система и за независим и безпристрастен съдебен контрол върху това кадруване.


Жалбата до ЕСПЧ (виж прикачения файл) е подадена от другата претендентка за поста - съдия Величка Цанова. Мотивът й - за нарушаване на основния член 6 от Европейската конвениця за правата на човека - правото на всеки за разглеждане на делото му от справедлив и безпристрастен съд.Мотивите на ВСС: "Защото така смятаме"
Жалбата информира подробно за цялата сага, която и медиите описваха: че на 30 май 2011 съдия Янева бе предпочетена от ВСС пред Величка Цанова за председател на Софийския градски съд изцяло въз основа на субективни оценки. Янева била човек с характер – това е единственият мотив, който по време на дискусията във Висшия съдебен съвет изтъкват изказалите се в нейна полза членове на ВСС. В същото време съдия Цанова има по-добра атестация, гледала е много повече дела, няма отменени актове, натрупала е административен опит, ползва се с безспорен авторитет сред колегите си. Всички тези обективни факти, представени документирани пред съвета и имащи пряко отношение към избора на председател на СГС, са игнорирани, без да е ясно защо.


Изборът на Владимира Янева предизвика скандал веднага след гласуването сред иначе видялата какво ли не съдебна система, но и сред наблюдатели извън системата. Не толкова с това, че Янева се оказа близка семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, който пък в продължение на две години посочва кои са добрите и кои са лошите магистрати. Но и с факта, че е държала без движение едно от делата "Софийски имоти", по което подсъдими са лица, с които тя е сключвала търговски сделки в качеството си на пълномощник на баща си.


Две оставки от ВСС заради непрозрачния избор


Изборът на Янева предизвика недоумение преди всичко със своята непрозрачност и немотивираност. Двама от членовете на ВСС – съдиите Галина Захарова и Капка Костова, дори подадоха оставки от съвета в знак на протест срещу безпринципното гласуване. (Водевилен щрих от този избор беше това, че четирима членове на ВСС промениха бързо мнението си след първото тайно гласуване и на балотажа се преориентираха към Янева.) Захарова и Костова  мотивираха радикалната си стъпка с неприемане на установения порочен модел на кадруване, който прегазва "принципие на законност, откритост, достъпност, отговорност, отчетност и предивидимост".


Във ВАС и навсякъде - всички средства оправдават целта (спасяването на избора)


Цанова обжалва пред ВАС, но там започна серия от очевидно нагласени "номера", които да подготвят обявяването на избора за законосъобразен, въпреки че най-напред – на 3 ноември 2011, Тричленният състав на ВАС го отмени с основен мотив, че изборът на Янева е гласуван тайно. Отмяната обаче беше съпътствана с отказ на един от тримата съдии – Иван Раденков, да подпише решението, въпреки че такава възможност не е предвидена в закона, появиха се и твърдения на източници от съда, че съдията е притискан от ръководството на ВАС.


Че са впрегнати всички усилия за спасяване на избора на Янева се видя и от датата на насрочване на делото на Петчленния състав – 27 декември, когато по традиция вече отсъстват  съдии заради Коледните празници, включително и от Седмо отделение. Което  развързва ръцете на председателя  да  разпредели делото на сговорчиви или "обработени" магистрати.


Междувременно се появи – по странно съвпадение в решаващия момент – и решение на Конституционния съд (№10 от 15. 11. 2011), което пък обяви , че конституцията не изисква явно гласуване на ВСС (макар че в основния закон не пише как да се избират точно административните ръководители, а тайното гласуване се предписва за "съдии, прокурори и следователи").
И така – паралелно и най-вече чрез подбора на състава, ВАС събра основания да  обяви за правилно и законосъобразно избирането на Янева и елиминирането на Цанова. С основен мотив - че ВСС взема решенията си с "оперативна самостоятелност" и затова не е длъжен да ги обяснява.


За да бъде законосъобразен обаче, актът на ВСС е трябвало да съдържа редица доказателства, че изборът не е произволен, а е съобразен с предварително обявените от същия ВСС критерии, коментираха още тогава юристи. По същото време председателят на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев "мотивираше" пред  журналистите решението на  ВСС: "Ами така чувства мнозинството, така гласува, това е демократичният избор".


"Оперативната самостоятелност на административния орган не е чувство или усещане, харесване или прищявка.  Оперативната самостоятелност е правно регулирана дейност (...) и не освобождава административния орган от задължението да мотивира акта си и да съобрази решението си с материално-правните и процесуално-правни  изисквания. А съобразяването с тях следва да е отразено в мотивите към акта", пеше в жалбата си Величка Цанова.


Молба за приоритетно разглеждане от ЕСПЧ


С писмо до Европейския съд по правата на човека адвокат Ина Лулчева, пълномощник на съдия Цанова, моли съдът да насрочи приоритетно разглеждането на жалбата (виж втория прикачен файл).Тази жалба не просто се отнася до отказа на справедлив процес по повод избора на председател на най-големия окръжен съд в България – Софийския градски съд, който решава важни за функционирането на властта и бизнеса въпроси. Това става в контекста на "тревожна продължителна тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в  България чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища", пише в писмото.


Обжалването на избора на шеф на СГС и разобличаването на съдебния контрол на ВАС, описани в жалбата и писмото, би трябвало да стресне управляващите, защото и те самите смятат тези две съдилища са жизнено важни за формалното  оцеляване на властта:  СГС ги  засяга  лично - този съд гледа делата на високите властови нива, на лицата с имунитет и магистратите; ВАС пък засяга пряко управлението на властта   – ако отменя актовете на администрацията, управлението й блокира.


Затова не е случайно, че изборите на председателите и на двете съдилища – СГС и ВАС, родиха скандали и намериха място в предишен доклад на Еврокомисията като примери за съмнително и неубедително кадруване на ВСС. За шефа на  СГС – с немотивирания и непрозрачен вот за Янева, а за ВАС – с предизвестеният и безалтернативен избор на Георги Колев.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Крайно време е съда в Страсбург най-накрая да постанови, че на територията България е изцяло в ръцете на организираната престъпност!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нека да си направя един цитат на себе си от вчера. Та аз предлагам, да се узаконят ей тези правила, за подбор на служителите в съдебната система:

  [quote#4:"miron4o"]1. За да влезете в юридическите среди трябва да бъдете: Син/дъщеря на адвокат, прокурор, съдия или минимум втори братовчед на посочените.
  2. За съдия се изисква признака подкупност.
  3. За прокурор, освен признака подкупност, се изисква и признака некадърност. Не бива се поемат рискове с неподкупен и кадърен прокурор, че става страшно.
  4. За следовател изискванията са като за прокурор.
  5. За Конституционен съдия, член на ВАС и ВКС,главен прокурор и министър на правосъдието се изисква 15г юридически стаж и признака партийна принадлежност.
  Направо да ги узаконяват тия 5 точки и да си решават проблемите. [/quote]

  Към алинея първа да се прибавят нотариус и ЧСИ, а към алинея пета ВСС.

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  Цветанов вече ще търси "Октопода" и във Страсбург.
  Опасявам се, че ще арестува съдиите в Страсбург

 4. 4 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Човек трябва да се бори за принципите си! Когато и вие се чувствате ощетени, действайте, а не псувайте! Браво на съдия Цанова!

  Viva EU
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  ВСС си е за съд!Заедно с трите въховни съдилища,са за тотална подмяна!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Весело

  Е не така,какво ще прави физкултурника многоимотник,ако Янева не е председател на Софийския градски съд?

 7. 7 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  С основен мотив - че ВСС взема решенията си с оперативна самостоятелност и затова не е длъжен да ги обяснява.

  Смятайте ни за осъдени..Отново..И пак заради Цвък и кръговете му..Тоя човек надминава по простотия и лакомия всичко известно до момента..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Въпрос: Какво би станало с решенията на Владимира Янева като преседател на СГС, ако изборът и' бъде обявен за незаконен?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Лицемерно е да се говори за независимост на съдебната система в България. Назначенията от бившата тройна коалиция на висши магистрати нима са били по-прозрачни?! И що за независим е един партийно назначен магистрат?! Глупости! Решението на проблема е самата съдебна система сама да номинира и избира своите началници, без намесата на партии. Но тогава пък правосъдието наистина може да стане независимо, което е някак си неудобно за корумпираната ни политическа система през т.н. преход.

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "kuty":

  И какво като го постанови? Неговите решения не са задължителни за БГ съда

 11. 11 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво!!!

  До дупка, пък можем да доживеем да видим първите от върхушката по затворите след това... като паднат 2013 от власт!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#11] от "capricornicus":

  А дано, ама надали... като цъфнат налъмите. Но надявайте се де, щом това ви помага да се чувствате по - добре....

  По това се познава читавия народ - че не се надява, а действа

  Тия дето се надяват обикновенно си остават с надеждите.

 13. 13 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Европейския съд за правата на човека и властимащите в България са в корелация от типа:" кучето си лае, кервана си върви". Най-тъпото, е че като осъдят България да заплати поредното обезщетение, всички ние го плащаме от джоба си, а съответните длъжностни лица, които реално са причинили проблема не биват санкционирани. Друго щеше да има някаква лична отговорност и последващо възстановяване на държавните разходи от джоба на конкретния чиновник.

 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Искаш ли една работа са де осере - даваш я на Цецо!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Статията е необходима и навременна!Това пък още повече изисква от автора, която много уважавам, и от редактора да поправят всички печатни и неволни правописни грешки( преди публикуването), сега.
  Да бъде приятно да се чете и разсъждава по този, важен за демокрацията и независимостта на властите, казус!

  apoloniy
 16. 16 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Колко още доказателства трябват, за да се разбере, че в кочината България изобщо няма правосъдие? Още стотици ли, още хиляди ли?

 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ох, чакам го това от 2 години!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1026 Весело

  Решението на съда в Страсбург да допусне до разглеждане делото за избора на Янева е поредно въпующо доказателство за необходимостта да продължим да борим организираната престъпност. Още повече, чя е пропълзяла навсякъде - ето, и в Европейския съд е плъзнала. Затова трябва правомощията на Цецко да се разширят, по възможност не само за Европа, а и за цялото земно кълбе (защото организиранвата престъпност ще се организира и в световен мащаб).

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Весело

  Калинка,калинка,калинка моя...Леле,от колко ДДТ имаме нужда..

 20. 20 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  само си представете съдия от Страсбург легнал и ченгето цеково му обяснява че е абсолютен престъпник, мда

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 21. 21 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  Разбирам сарказмът Ви, но съм твърдо убеден/Вие също/, че там никога няма да успее.
  Иначе нямаше да имаме никаква надежда.

 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#21] от "desen":

  Прав сте.
  Но пак шеговито, народа е казал:
  "Луд умора няма" и
  "Тъп човек и силен вятър, нищо не може да ги спре"

 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Време е да кажем на Страсбург колко са некадърни...
  И ни се бъркат в нещата...

 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Ето защо не ни трябва повече интеграция с Европа, както вчера обясняваше мутрата. Откъде накъде някакъв си европейски съд ще се бърка в мутренските ни работи.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Всичката мара втасала та стигнахме дотам че да се занимаваме с избора на Янева. Ако човек бегло следи статиите току виж останал с впечатлението че до избора на Янева всичко в съдебната ни система е било перфектно и проблемите започват с начина по който тя е избрана. Те съдиите заговорничат с бандитите, пускат ги на гьотере, вземат подкупи, раздават си полулегални бонуси, уреждат роднините си с общински имоти по морето, превзели са на практика държавата, но това разбира се са дреболии в сравнение с избора на Янева защото тя била семеен приятел на Цветанов. Всичко останало в съдебната ни система е пренебрежимо, а изборът на Янева е съществен недъг. Да ама това е същото като да виждаш треската в окото на другия, а да не виждаш гредата в собственото око. Статиите на Петя Владимирова вече дори не ги чета защото знам какво представляват - замазване на съществуващото положение чрез общи анализи и липса на конкретика когато се обсъждат реалните проблеми на онаследената съдебна система, а в същото време преекспониране и политизиране на несъществени проблеми с цел отвличане на вниманието от съществените такива. Платена журналистика! Какво има да се чудим.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 26. 26 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1053 Весело

  Сега може и да го закъсат с разрешителните за подслушване. Нали подписването им бе основно занимание на Янева

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  Ами очакваше се! Изборът беше толкова нагласен за "нашия" човек, че озвучи цяла България че и оттатък.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  [quote#25:"emil"]Всичката мара втасала та стигнахме дотам че да се занимаваме с избора на Янева. [/quote]
  то щото за всичк отака казваме, големите проблеми почти винаги са група от малки проблеми ,а проблема с приятелката на Цеко не е малък изобщо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Този казус дава основание на правна Европа , тя да излезе от рутиннодипломатичната рамка на своя подход към Съдебната ни система и спре вниманието на нашето целокупно Общество , над действителния източник на Не само нейните проблеми в него - конюнктюрно замислената и неработеща Конституция , която имаме ...

 30. 30 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дневник, не слагате ли каруцата пред коня?...
  Нека видим решението на съда в Страсбург по казуса, пък тогава да коментираме, а? С нетърпение ще очаквам да публикувате решението... А то иначе позитански талибани бол...ама стават само за разлайване на кучетата...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 31. 31 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  Изборът на ВСС: "Защото е момиче с характер"

  Смех...Цецо защити момичето!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 32. 32 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Аз възнамерявам да заведа дело в СТрасбург. Защото са ми нарушени човешките права и начело на държавата стоят идиоти

 33. 33 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво на съдия Цонева !
  Май тя е момиче с харектер !

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#30] от "Анализатор":

  Защитата на талибаните на ГЕРБ донесе пълна мизерия в България ,това вече ясно и на децата който ще трябва да живеят в обрулената от ГЕРБ държава и да изкупват греховете на бащите си избрали тези талибани

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#32] от "rosko1306":

  Аз пък мисля да съдя тези идиоти за геноцид над българския народ в Страсбург .

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 39. 39 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#30] от "Анализатор":

  Ей кефи се вчера икономиста на ЕС Боко пожарникаря от Банкя спасяваше Еврото .Цецо физкултурника изнасяше лекции .Смях и сълзи ..

 40. 40 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#38] от "be_google":

  За съжаление вече бъдещето ще се определя от ГЕРБ защото откраднаха много пари с които могат да купят всички

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Искат хората да им е сигурна работата при евентуално случайно стигане до съда...Не можаха да я отстранят чрез Хамстера, сега опитват чрез Брюксел...А тя вече доказа, че е различна от досега "независимите".

 44. 44 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И на авторката се чудя. С този устрем към другата правда и честност иска да възстанови тройната.

 45. 45 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Част от един виц гласи така: един дядо отишъл на лекар и се оплакал, че не може да спи вече с мацки, - ами това е нормално, казал лекарят..- да, но имам един набор разправя че има страшни успехи...- ами и ти, разправяй, бе...- рекъл лекарят

  Така че чета, разправяния много и доводи всякакви ама фактите говорят друго. Разбира се, тук има разправячи, които не могат и не искат да ги видят, ама хората в страни, които са ни съюзници ги виждат.

 46. 46 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#44] от "evkalipt":

  Да ти кажа - не съм привърженик на управлението на тройната, дори никак, ама това вашето ги надмина В ПЪТИ! И са по-тъпи, и крадат повече, и никаква работа не вършат! Разсипаха бизнес, разсипаха всичко

 47. 47 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#42] от "be_google":

  А ограбения резерв на здаравната каса и резерва къде ги смятате най последно откраднаха парите от приватизацията на Булгартабак .А натези които пишат минуси нека кажат къде са парите от Българтабак .Защото Ви мажат очите и Ви крадат здраво .

 48. 48 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "emil":

  Случаят Янева съвсем не е просто един от многото, с които Владимирова по някакжа прищяжка се захванала. Казусът с Янева е емблематичен за начина, по който политическата система корупира съдебната. Защото ако в съдебната власт има системна корупция - тя идва точно от политическата система и минава през назначенията на председатели и във ВСС. Янева беше началото на пазарлъците на ЦвЦв за овладяване на съда. Едновременно - беше спазарен ВАС. Предстоят ВСС и Главния п-ор. Когато скоро Венета Марковска и Борето Велчев се окажат във Конст съд - това пак ще е част от тази сделка.

  А задаваш ли си въпроса защо Цветанов мълчи като партизанин на разпит за ВАС - за съдиите с имотите в Приморско, за скандалното им оневиняване? Владимирова малко е подценила значението на ВАС - там е фабриката за корупция. През ВАС се разграбва огромен публичен ресурс. Много често там се легализира корупция като просто държавата не се защитажа, губи делото и от това - със съдебно решение, а не със акт на министър или кмет, "който трябва" придобива съответния държавн ресусрс, освобождава се от данък и пр. Еъо едно примерче - http://www.bivol.bg/koral-plevneliev-nikolov-delo.html. Въпросната дама сега е Главен Секретар на Президента. Та така

  verum esse ipsum factum
 49. 49 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#43:"evkalipt"]А тя вече доказа, че е различна от досега "независимите". [/quote]
  С какво по точно?

  verum esse ipsum factum
 50. 50 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"~"]Въпрос: Какво би станало с решенията на Владимира Янева като преседател на СГС, ако изборът и' бъде обявен за незаконен? [/quote]

  Няма проблем, тя делата не ги решава в качеството си на председател на СГС.

  #killwhitey
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Така лесно ако се ставаше председател на СГС ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#1:"kuty"]Крайно време е съда в Страсбург най-накрая да постанови, че на територията България е изцяло в ръцете на организираната престъпност! [/quote]

  малийй... колко много истина....

 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#48] от "Штирлиц":

  [quote#48:"Штирлиц"] Янева беше началото на пазарлъците на ЦвЦв за овладяване на съда.[/quote]

  Ами да нали за това е цялата дандания. Защото се уплашиха че Цветанов ще вземе да ги смени по начина по който това ставаше досега. Т.е. хайде да прекратим тази лоша практика за да си останем ние и от тук нататък да поправим нещата по конституционен и еволюционен път - т.е. никога.

  Съдебната система може да се промени по два начина. Като се самореформира или като бъде подменена изцяло. Аз на тия които вече са в нея не им вярвам, те са мошениците настанили се и експлоатиращи съдебната система. Каква самореформа от тях? Другият начин, чрез подмяна, също носи риск да се получи същият резултат както преди - корумпирана съдебна система само че не на тия а на ония. Риск не риск пак е по-добре от нищо правенето. Старите назначаваха съдиите и съветите за да им помагат в далаверите. Остава ни да вярваме че новите ще го направят за да променят нещата. Ще го направят ли наистина заради това - не знам, но поне искам да видя. Факт е че правят опити за борене на корупцията в министерствата, полицията, митниците. Факт е че правят арести на бандити които преди лежерно пиеха кафе с топ полицаи. Да видим, може пък и в съдебната система да направят нещо. Какво рискуваме? Най-много нещата да останат същите. По-лошо няма как да стане.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 55. 55 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#44] от "evkalipt":

  Смяната на един диктатор с друг, не означава, че е премахната диктатурата.

 56. 56 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "bokko":
  Плачете ли? Плачете! За власт плачете нали? Защото я използвате, за да крадете. Това се ви най-големите постижения: в сферата на политиката - да убивате, в сферата на икономиката - да крадете, а в сферата на информационното общуване - да лъжете. Вземете пример от Бойко - той използва властта, за да гради - вижте колко пътна мрежа се направи, откак е на власт. Вие защо не я направихте?
  Пазете си крокодилските сълзи, че още има да плачете. Случая с Владимира Янева е само първия - ГЕРБ полека лека ще подменят цялото корумпирано съдийско котило, назначавано от ДС и номенклатурата.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 57. 57 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#51] от "be_google":
  Ти май искаш нещо да кажеш, но не знаеш точно какво. Много е лошо така! Съчувствам ти искрено! А сега по темата:
  "Га идяхти съдийските кифтета ни ривахти, нали?"
  Сега се уплашихте, че друг ще ги вземе. Че са доста тлъсти...
  Не бой се! Той ги взема, за да ги унищожи! И да няма повече явления като Красьо Черничкия.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 58. 58 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#54] от "emil":
  т.е.
  - взимаме 1н човек с няколко години ефективен стаж и го правим председател на едно от най-важните съдилища и това според Вас е "промяна на нещата"? (имам ли калинка в окото си )))
  - въпреки минималния си стаж, този човек е успял да "натопи гагата" в Софийски импоти (близо до времето когато ББ беше кмет а ЦЦ - зам) - и това според Вас е борба с корупцията?
  - като част от тази сделка Георги Колев става шеф на ВАС (преди това стана шеф на СГС при тройната коалиция, понеже Светлин Михайлов нямаше как да бъде преизбран поради прекалената си "усложливост" към ДПС) - това са някакви нови хора според ВАС?
  - става бесен скандал, всички, които някога са се борили за реални реформи на съдебната система протестират, ЕК директно и изрично критикува назначението на Янева, но тя и не помисля да се дръпне от поста - а Вие още искате да видите какво "ще направят"?
  -ЦЦ критикува "съда", но не обелва и дума за ВАС, а и децата вече разбраха, че ако има Мол на съдебната корупция, това е ВАС - и Вие още мислите, че има борба с корупцията??
  Е, предполагам, това се нарича да вярваш в дядо мраз въпреки всичко....

  verum esse ipsum factum
 59. 59 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "be_google":
  Хайде стига, орева орталъка като млада вдовица за стар войнишки ... Автомат Калашников 7,54
  Дай си сметка само колко престъпни мутри пуснаха на свобода вашите червени съдии с мотива "поради липса на достатъчно доказателства" за последните три години, дори Красьо Черничкия, Вальо Топлото и Мургина излязоха невинни агънца според продажни съдии. Ако от ГЕРБ бяха пускали жалби за всички тия случаи до Страсбург, сега България щеше да е докарана до просешка тояга заради солените глоби. Но май трябва да започнат да го правят, но винаги с обратен иск на държавата към съдиите, издали абсурдно-смешни решения в полза на отявлени престъпници. Обратен иск на 100%! Само на едно комуне-съдия и само веднъж е достатъчно - останалите от страх ще се ...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 60. 60 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "ПАСТОРА":

  Както казах, приказки много. Ако обаче човек иска да е обективен трябва да си прецени личните предубеждения и личните ползи от това или другото. И все пак да не Буритиново магаре.

 61. 61 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#46] от "rosko1306":

  Да, виждам че предпочиташ тройната.

 62. 62 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е не може ли Цецко да си плати тоя път глобата от собствения си джоб, а не от нашия?

  Over and out.
 63. 63 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ния":
  Не, не може! Нека първо "крайно нуждаещите се" съдии и приятелите им да си платят маскарлъците. Не гледай прашинката в чуждото око, а виж гредата в твоето!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 64. 64 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#56] от "Анализатор":

  [quote#56:"Анализатор"] За власт плачете нали? [/quote]

  В случая плачат за последно убежище. Те властта вече я загубиха за дълго. Съдебната власт им трябва такава каквато е за да им пази гърба и заграбеното. Освен това им трябва за да поддържа постоянно висока престъпност и хаос и да насаждат по този начин униние у хората. Изобщо искат да протакат и пречат колкото си може по-дълго. Изобщо не ги е еня накъде върви тази държава. От 23 години всичко се случва насила и въпреки.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 65. 65 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Манекенки и фотомодели на скандалната модна агенция “Май Ейнджъси” са били принуждавани с бой и малтретиране да проституират и пълнят джобовете на арестуваният Антон Петров- Хамстера, който е контролирал цялата схема.
  Непослушните жрици най-напред се предупреждавани, а след това мерките били съвсем жестоки и безкомпромисни. Режете лицата им и ги пребивайте, насъсквал Хамстера бабаитите си.
  http://frognews.bg/news_45900/Hamstera_nasaskval_mutrite_Rejete_litsata_na_manekenkite/
  Ако бяхме държава с нормална съдебна система, това не би могло да се случи. От това по-лошо не може да бъде. И магарета да сложат на местото на сегашните съдии, пак ще е по-добре!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 66. 66 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#64] от "emil":
  Да, прав си! Изпуснах една дума - "изгубената"
  И би звучало така: За изгубената власт плачете нали?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 67. 67 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "Штирлиц":
  Абе не ми приказвай приказки на едро! Вижте си червената съдебна система и се скрийте в земята от срам! Хванаха ли варненския митничарски шеф Георги Владимиров - Фози на местопрестъплението? С Борислав Манджуков. Уволни ли го начаса шефа на Национална Агенция Митници? Кой го възстанови едва ли не на следващия ден отново на работа - един съдия-червенушко. Безсрамници!
  И това е само последния случай. Кой губи от това, че престъпниците са на свобода? Държавата, народа! Кой си пълни гушите? ... "Крайно нуждаещите се"...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 68. 68 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2106 Весело

  Я-ааа, смяната дневални на Цецо-интелигентното е застъпила по форум. Похвално, похвално! Коридорът да лъщи!

  Батакът в съдебната система трудно ще се оправи не за друго, ами като гледам ниските хоризонти на тиквения електорат, то какво значение има дали синът на Петър Танчев оглавява конституционния съд, дали партизански внук се вживява в главен прокурор, дали Гоцев солташак върти ВКС или Цецов милиционер коли и беси във ВАС, а бедната Калина Янева управлява СГС? Комунистическата мутро-ченгеджийска клоака си има собствени закони, без значение коя Тиква е начело в момента.

 69. 69 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тикви командват раята и дружно живеем в клоака.

 70. 70 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#62:"Ния"]Е не може ли Цецко да си плати тоя път глобата от собствения си джоб, а не от нашия?[/quote]

  Много бързаш с "глобата", още няма решение на съда в Страсбург.

  То ако всеки загубил конкурс почне да ходи в Страсбург?

  Комунягите реват за своите съдии, а трябва всички да ги сменят!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 71. 71 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ейй, тва герберските промити мозъци няма аналог в световен мащаб, рц..тц..тц..Вие кога ще се осъзнаете, бре? Колко още трябва да се дигнат цените и данъците, за да прогледнете?
  Май сте безнадеждни..няма и лекарства за вас, сал идин Бойко ще ви бие инжекции отзад..за кураж))))

 72. 72 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В България има проблем със съдебната с-ма и той се решава по-неправилният начин, а как да се реши, ето и моят отговор. Через пряка демокрация. Крайно време е УЛИЦАТА да поеме нещата в ръцете си, защото управляващите само това разваля сънят им.Съдебната с-ма е много по-сериозен въпрос от закона за горите, отгоре на това закона се съдъпжа в съдебната с-ма, НО младите ги няма, явно са доволни и щом е така да си траят.

 73. 73 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#71:"aron25"]Ейй, тва герберските промити мозъци няма аналог в световен мащаб, рц..тц..тц..[/quote]

  промити не промити , самото ти изречение доказва ,че все пак ИМА мозък в главите ..за разлика от твоята куха кратуна , която има само промита стена на черепа....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 74. 74 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  Само да не се окаже ,че Янева е за тоя пост.

 75. 75 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  правото на всеки за разглеждане на делото му от справедлив и безпристрастен съд.
  Тая ,защо толкова години работи в системата като знае с какви хора работи пък и шев ще им става-наглостта няма край.
  До коментар [#1] от "kuty":


  До коментар [#4] от "Христо Илиев":

 76. 76 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#67] от "Анализатор":
  наистина - дай да караме конкретно - възстанови го съдия от ВАС. Който съдия пък беше уволнен дисциплинарно за нещо, което много напомняше на корупция и също възстановен - пак от ВАС. Можем ли съвсем конктерно да напражим извод, че ВАС е молът на корупцията в съдебната система?

  Ако можем да го направим този конкретен извод, той ни позволява конкретния въпрос кой се бори срещу тази корупция. Цецко? - НИТО ДУМА. Ако някой е алармирал за тези случаи - само ЕК и ССБ. Цецко пък атакува ССБ. Айде сега анализирай какво конкретно ни показва тази картина..

  verum esse ipsum factum
 77. 77 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво, Щирлиц! Кратко и точно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK