ГЕРБ поправя грешката си във Варна с "кмет в сянка"

Сваленият от поста областен координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров

© Дневник

Сваленият от поста областен координатор на ГЕРБ във Варна Павел ДимитровОбластният координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров е свален от поста си и ще бъде сменен от общинския съветник Иван Портних. Това стана известно след проведеното снощи заседание на мастния актив на партията, председателствано лично от зам. председателя й Цветан Цветанов.


"Назначаването ми на поста беше официално обявено снощи, но формално то трябва да бъде потвърдено и от изпълнителната комисия на партията във вторник", каза за Дневник.bg Портних.


Павел Димитров е подал оставката си като областен кординатор още на 15 юни, стана също известно днес, но до снощи тя не е била официално обявена.
По време на посещението си във Варна Цветанов заяви, цитиран от регионалното издание "Днес+", че Мотивите на Павел Димитров да подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ-Варна вероятно са "съществуващата нагласа в местната структура и това, което се е натрупало като умора в него".


Предисторията на "умората"


Оставката на Димитров се обсъжда в ГЕРБ още от началото на годината заради създадената нетърпимост към него в местната партийна организация във Варна. Тя достигна върховата си точка по време на изборите за местна власт през есента на 2011г. Тогава като кандидат на партията за четвърти мандат на поста си беше преизбран Крил Йорданов – факт, който стана причина за дълбоко разцепление и криза в местната структура на ГЕРБ. Като главен виновник за нея беше сочен именно Павел Димитров, който според членове на местната структура на управляващата партия е направил невъзможно издигането на друга кандидатура заради неудовлетворените си амбиции именно той да бъде номиниран за поста.


В хода на предизборната кампания през миналата година неофициално бяха обсъждани няколко кандидатури за кандидат-кмет на ГЕРБ във Варна, сред които изпълнителният директор на "Пристанище Варна" АД Данаил Папазов и самият Иван Портних. И двете кандидатури обаче бяха провалени именно след намесата на Павел Димитров, твърдят активисти на партията.


Неуспешният опит


Свалянето на Димитров от поста областен координатор ГЕРБ във Варна се очакваше да стане още на 7 март т.г., по време на проведеното тогава и дълго дискутирано преди това заседание на Изпълнителната комисия на партията. За изненада на всички обаче на заседанието бе прието решение не за отстраняването на Павел Димитров, а за свалянето от поста председател на комисията "Финанси и бюджет" в ОбС – Варна на бившия общински председател на ДПС в града Янко Станев. Като мотив беше посочено "отстъпление от принципите на партията" с оглед резултатите от местните избори и кадровата й политика във Варна.


Избирането на Станев бе станало с гласовете на мнозинството, доминирано от ГЕРБ в Съвета, след натиск от страна именно на Димитров.


За наследник на Станев тогава бе избран Иван Портних, но проблемите на ГЕРБ с Павел Димитров продължиха.


През последните месеци неговото име бе непрекъснато свързвано с два от най-скандалните проекти във Варна, чието изпълнение започна след четвъртото преизбиране на Кирил Йорданов за кмет. Първият от тях бе въвеждането на т.нар. "синя зона" в града, която се оказа тайно приватизирана още преди да е станала факт. Вторият – подготовката на прословутата сделка, при която почти фалиралото общинско дружество "Градски транспорт" трябваше да купи с банков заем проспериращия си частен конкурент "Транстриумф холдинг". Сред основните участници и в двата скандала бе общинският съветник от ГЕРБ Марио Шиваров, определян като "дясна ръка" на Димитров. Според присъствали на снощното заседание на местната структура на ГЕРБ във Варна, именно тази близост е била един от най-силните аргументи в изказванията на противниците на Димитров.


Алтернативният кмет


В един от коментарите си по повод свалянето на Павел Димитров днес Цветан Цветанов заяви, че още през следващата седмица ще организира среща между кмета на Бургас Димитър Николов и новоназначения областен координатор на ГЕРБ във Варна Иван Портних. По време на срещата щели да бъдат обсъдени "добрите европейски практики и ще бъде обменен опит за по-доброто бъдеще на морската столица".


Както е известно, кметът на Бургас е една от най-успешните кадри на ГЕРБ в системата на местното самоуправление. По време на първия му мандат на поста развитието на Бургас получи силен тласък, а като бенефициент по проекти за модернизация на градската инфраструктура градът дори задмина дългогодишния си конкурент Варна. Възходящото развитие на Бургас продължи и след преизбирането на Николов за втори мандат през есента на миналата година.


"Портних е един млад човек, който оглавява една от най-важните комисии в Общинския съвет на морската столица - "Финанси и бюджет", каза днес Цветанов. Идеята за бърз контакт на новоназначения областен координатор на ГЕРБ във Варна с кмета на Бургас обаче веднага бе коментирана от активисти на партията като първа стъпка в опита на ГЕРБ да поправи, предизвиканата от Павел Димитров грешка с кандидатирането и последвалото преизбиране на Кирил Йорданов във Варна.


Така с "назначаването" на "кмет в сянка" ГЕРБ ще се опита да укрепи изгубените си позиции в града година преди предстоящите парламентарни избори. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK