Гасенето на пожара на Витоша запали легион доброволци

Гасенето на пожара на Витоша запали легион доброволци

© Георги КожухаровКметството на с. Бистрица на обяд. Цари оживление, младежи чакат в редици да се запишат в една папка. Зеещата каросерия на един прастар камион чака да погълне нова порция огнеборци – за пожара на Витоша, димът от който се вижда в далечината. Първата порция е отпътувала сутринта.


По облеклото личи, че отрядът ще е смесен – професионални пожарникари и доброволци. След като всички се разписваме – с ЕГН и телефонни номера ("ако някой не се отпише, ще го броим за изчезнал и ще започнем да го търсим", обяснява служителка в кметството), тръгваме.


Спирката е накрая на с. Бистрица. Оттам част от пожарникарите продължават с малко камионче и четириколки (АТВ) нагоре през гората с инструментите (гребла и лопати за гасене на пожара) и с бутилки минерална вода. Там, където вече не може да се провре голяма машина, идва на помощ един от мотоциклетистите от форума на "Офроуд България". Заради трудния терен той обаче също е само донякъде и водата се носи нагоре по всевъзможни импровизирани начини – обикновено в пожарникарски каски, а един от пожарникарите е натъпкал с бутилки и гащеризон с вързани крачоли, и го е понесъл като огромна мешка.
Служител на "Пожарна и аварийна безопасност" организираше на място екипа. "А сега се изтеглете оттук, за да не се налага да ви вадя", нарежда пожарникарят, когато пореден обрат в посоката на вятъра обръща вятъра към огнеборците

© Георги Кожухаров

Служител на "Пожарна и аварийна безопасност" организираше на място екипа. "А сега се изтеглете оттук, за да не се налага да ви вадя", нарежда пожарникарят, когато пореден обрат в посоката на вятъра обръща вятъра към огнеборците


До горе, където е пожарът, се стига доста трудно – минава се през почти отвесна на места пътека, а до самите пламъци се стига по каменна река. Наложило се е да се отсекат част от стволовете и клоните на нападалите в долината сухи стволове, обясняват Иван и Стефан, докарани тук от държавното горско стопанство в София, докато почиват с моторните си резачки на по цигара.


На отиване пресрещаме множество доброволци от първата смяна, дошла тук към 6 сутринта. Повечето са младежи от София, научили за пожара основно от Фейсбук или новините – като 18-годишния Александър, който се връща с една лопата и 28-годишната Росица. Впрочем, след "смяната", Росица отива на работа – предупредила е още вчера, че ще закъснее, защото идва да помага.


Сухите дървета наоколо са стотици и тъкмо от тях е тръгнал пожарът. Това е "ветровално петно" - стволовете са били повалени от смерч през зимата на 2001 г. Тогава стихията за 2-3 часа е превърнала в сечище долината на Бистришка река в резервата "Бистришко бранище". Кметът на Бистрица Николай Гюров днес обясни, че кметството е искало преди няколко години да бъдат премахнати дърветата, но не е получило разрешение, понеже мястото е резерват и там не се допуска и санитарна сеч.


"Това е резерват – естествено, че няма да се прави санитарна сеч", отсича Димитър Стоев от отдел "Защитени територии" на министерството на околната среда, който е на мястото на пожара. Бидейки резерват, т.е. изключителна държавна собственост, това място се стопанисва тъкмо от екоминистерството. Идеята на резервата е природата тук да се развива без човешка намеса – пожари е имало винаги, много преди появата на хората и тя се е възстановявала, обяснява колегата му Борислав Бечев. Според двамата служители, сегашният пожар обаче не е естествено явление – нямало е гръмотевична буря, която да запали гората. За да се самозапали сухата трева и дървесина, трябва поне стъкло – някоя захвърлена бутилка, която да послужи като лупа, но какви бутилки в това трудно достъпно място...


Също както кметството и огнеборците, от екоминистерството смятат, че бедствието е предизвикано от човешки фактор. Засега обаче контролните органи само гадаят причините за инцидента.


Много от доброволците са сред гражданите, участвали в протестите срещу Закона за горите в София. "Ние сме "еколозите" от Орлов мост", казва Иван Калчев, който почива с трима други младежи под каменната река. Иван казва, че е съгласен с клишето "еколози", с което медиите кръстиха протестиращите, защото "екология" идва от гръцкото "ойкос", която буквално значи "дом, къща" на старогръцки, но на практика обозначава "всичко". "Икономика също идва от "ойкос", добавя Иван. На дежурния журналистически въпрос по каква причина се е включил в протестите срещу Закона за горите, той отвръща: "Защото държавата ни се управлява от шибани мутри. Така го напиши!".


Пожарът в резерват "Бистришко бранище" тръгна от "ветровално петно" - място, покрито със стотици изсъхнали дървета, повалени от смърч през зимата на 2001 г.

© Надежда Чипева

Пожарът в резерват "Бистришко бранище" тръгна от "ветровално петно" - място, покрито със стотици изсъхнали дървета, повалени от смърч през зимата на 2001 г.


В място като това младежите могат да са особено полезни, защото подскачането по камъните рядко е по силите на възрастни хора. Това личи и от думите на един доброволец на средна възраст, който се движи с темпото на малцината репортери, тръгнали към самото място на пожара. "Като станете на 50, ще ви питам как ще се катерите оттук", казва човекът, на име Димитър Куманов. Димитър е от рибарски клуб "Балканка", който "за тази година сме пуснали 28 хиляди риби". Клубът участва в зарибяването на планински реки с пъстърва, казва той. "Гледаме да пазим и горите, че от тях идват и реките", казва той на шега.


Макар че до обяд екипът, потушаващ огъня отсам, е успял (според пожарникарите, които го ръководят) да отсече пътя на огъня оттук до хижа "Физкултурник", сутринта организацията явно не е била на ниво. "Беше мазало. Пожарникарите са гасили десетки хиляди апартаменти в София, но се оказа, че горски пожар виждат за втори път."


Горе сред тлеещи нападали стволове и задушлив облак от пепел, който се вижда от София, групата от около 50 души продължава да реже дървета и клони, за да ограничи пътя на огъня.


Долу пред кметството, където периодично днес се появява вътрешният министър Цветан Цветанов, за да отчете свършеното пред телевизонните камери, следобяд се е подредила следващата група желаещи да се включат в работата. "Аз съм от Панчарево и видях хеликоптерите да пълнят вода от езерото. Тогава разбрах какво става", казва двайсетина-годишен младеж на опашката за доброволци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Моля ви, сменете заглавието! Обърнахте ми стомаха!

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не забелязах в статията един виден пожарникар да се е записал доброволец?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много хубаво написана статия, браво! Чете се на един дъх.
  Потресаващо е това което Стоев казва: "пожари е имало винаги, много преди появата на хората и тя се е възстановявала"
  То по същата логика и меторит е ударил земята и тя пак се е възстановила, нали? Санитарна сеч защо да няма? Кое му забранява да извозват вече падналите дънери? По-скоро ги е мързяло да провеждат търга.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  До коментар [#2] от "kuty":
  А аз не разбрах Цеко Минев отишъл ли е доброволец.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  До коментар [#1] от "Handy":

  И на мен - превръща се в сеир - докога?

 6. 6 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Възхищавам се на такива хора! Браво момчета и момичета, единни в правди и в неправди.

 7. 7 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#1] от "Handy":

  Кво му е на заглавието? Оригинално е.
  Става въпрос, за пожар все пак, не за безплатни кебапчета и бира на предизборен митинг!
  Така че тези хора заслужават малко патетика за това което са направили!
  Още повече, че са доброволно там!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 8. 8 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Хвала на доброволците! Желая им успех и дано никой не пострада!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 9. 9 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Браво на доброволците. Да са живи и здрави!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "На дежурния журналистически въпрос по каква причина се е включил в протестите срещу Закона за горите, той отвръща: "Защото държавата ни се управлява от шибани мутри. Така го напиши!".

  Браво младежо.

  Сто пъти браво. И за "Царят е гол!" И за Орлов мост и за гасенето.
  Името "Орлета" си го заслужихте с чест и слава.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Да!
  Ама от е другата страна на огъня, ако ме разбираш

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Точно тоя коментар Дневник не биха го публикували преди година когато Чехльо още не беше президент, а тепърва му предстоеше. Когато бяха плътно зад ГЕРБ и триеха коментари. Сега след като са плътно зад Кунева този коментар все ще бъде намерен от кой да се даде. Не че ние не сме го повтаряли стотици пъти във форума(дори и днес), но нека не сме шарани.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 14. 14 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Весело

  И все пак да попитам - от всичките виртуални мераклии „да остане природа в България“ колко ще тръгнат тази вечер към Бистрица? Питам и отговор не (ще) дочакам.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 15. 15 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Чудесно е че има хора и то младежи които милеят за природата,браво на тези доброволци.

 16. 16 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "№55":

  Що питаш?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 17. 17 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това и е арното на Витоша, че е пред прозорците и на всички заинтересовани страни.Кеф ти телевизия, кеф ти журналисти, кеф ти всевъзможни "каузъри" едни еко , други за природата и регионите, трети архитекти,четвърти инвеститори, пети загрижени политици и всичките прави и кахърни. Нисък логистичен разход за пропагандата на каузите...Миналата година в началото на ноември/6-ти/ изгоря четвърт от Берковския балкан под Камара и Момина могила и нямаше ни един пущиняк от иже изброените, добре ,че на втория или третия ден се намеси Дедо Боже.

 18. 18
  BGman1
  Рейтинг: 672 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "№55":

  [quote#16:"zrenaxby"]Що питаш?[/quote]

  И децата и майките, тръгнаха да гасят пожара. И пенсионерите. И не само за да изгасят пожара на Витоша, но и да изгасят пожара в душата ти. Само Цеко Минев стои и гледа сеир.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 20. 20 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  То се видя, че властта мисли само за спонсорите си, така че браво на доброволците.

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Поздравление за доброволците и за оф-роуд обществото. Статията е добра, нещо много станахме критиците. Дано завали дъжд.

 22. 22 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мечките обаче са бегали според видеото!!!

 23. 23 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Любопитно

  До коментар [#17] от "tolev":
  Ей за това говоря! Бас държа, че никой от уеб мишоците или от т.н. еколози от Орлов мост не е и чувал за това. Пък и вероятно даже не ги интересува, защото не е нещо „дето ще го дават по телевизията“.
  Все пак, аз ще гледам сеира, колко от иначе стотиците пишещи под статиите с протестите, ще хване лопатата за Бистрица. Респективно, колко са уеб мишките.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 24. 24 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Бях доброволец. Ето какво ще кажа, от "легионите" останахме само 5-6 накрая. Сред тях 2 са участвали и в екопротестите. Много малко от протестиралите се появиха, за да защитят убежденията си с ръкавици и лопати. По-лесно е със знаменце. Хвала на тези, които го направиха.
  Медиите изманипулираха ужасяващо всичко, нека Дневник не взимат пример.

 25. 25 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#21] от "stoiank":
  Дъжд със сигурност няма да завали. Остана да се надяваме, уеб кибиците да хванат лопатите. Може би, ама надали...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 26. 26 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#23] от "№55":

  Хехехе. Аз няма да я хвана - гарантирано. Ама не съм ходил и на Орлов Мост. Е и не получавам парички да пиша ползу Минева и ГЕРБъва. Абе въобще аз нищо не правя - само си пиша тук без пари.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 27. 27 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Гневно

  [quote#24:"tibaramov"]Бях доброволец. Ето какво ще кажа, от "легионите" останахме само 5-6 накрая. Сред тях 2 са участвали и в екопротестите. Много малко от протестиралите се появиха, за да защитят убежденията си с ръкавици и лопати. По-лесно е със знаменце. Хвала на тези, които го направиха. [/quote]
  На тези, които ми цъкат минуси, искам да покажа с горното, какво имам предвид. Всички са много силни във форума (вкл. и в 23ч. вечерта) и във Фейсбук на дигнатите палци, ама кога дойде време за работа, де сте бе, мишлета?
  Иначе, поздравления за tibaramov!!! Комай, единствен той има право да пише тук.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 28. 28 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "№55":

  Не само уеб мишоците, а всичките споменати пущиняци! При споменатия от мен масов пожар миналата година из Берковско, гореше не само под Камара, но и на 5 места из котловината, единият пожар беше само на 150 м от Е -79 и най -странното е, че имаше полицейска кола с радар за лов на нарушители. Ако им напече повече ще се преместят малко.

 29. 29 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "tibaramov":

  Ние на бях доброволец не вярваме много - щото тук е пълно с всякакви тролове - цеко-гербавски. Та нещо на снимка да те има. Ще ме прощаваш, ама такова е положението. След телевизиите, властта нападна и нета.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#25] от "№55":
  На този терен и с нашата техника ще има да си гори цяла седмица, така че не бъди много сигурен за дъжда. Другият вариант е да намерят още въртолети, но не ми е ясно откъде.

 31. 31 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "№55"

  това платените мекерета сте много зле, спор няма.

 32. 32 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Дано да не стане детска градина и професионалистите вместо да гасят пожара да трябва да спасяват разни доброволци...

  Romanes eunt domus!
 33. 33 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "stoiank":

  Има и вариант да се използва руски самолет, който да изсипе едно огромно количество вода и както се изрази един доброволец "че ще остане и да полее на Самоков картофите". Но това е въпрос на ниво Министрески съвет. Друг въпрос е къде спи Селскостопанската авиация.

 34. 34 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#24] от "tibaramov":

  Баръмов, ще бъде много интересно да разкажете по-подробно лични впечатления. Поздравления за акцията!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 35. 35 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#29] от "zrenaxby":

  Утре, в 5:30, пред сградата на община Бистрица. Ще поговорим, ще си помогнем. На това ще повярвате ли?

 36. 36 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#31] от "buran":
  Ти участва ли в гасенето или имаш намерение утре рано сутринта да тръгнеш?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 37. 37 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "Югозомби":

  Пратих своите впечатления в рубриката "Новини от вас", там ще можете да прочетете.

 38. 38 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гербераската пропаганда издиша, властта е в паника.

  Мислеше, че гражданите няма да излязат по улиците в защита на природата и на протест срешу мутрокрацията.

  Излязоха!

  Мислеше, че няма да идат да гасят пожара.

  Отидоха!

  Ами че те утре може да потърсят сметка на Помпиера къде е бил той, когато те се бореха с лакомията на мафиоти и олигарси, и със огнената стихия ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 39. 39 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#35] от "tibaramov":
  Ще ви повярва... вероятно. Направете му една страница във Фейсбук за събитието, че да я лайкне и да се чувства съпричастен и той, завалията.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 40. 40 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  До коментар [#37] от "tibaramov":

  Значи ще чакаме.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 41. 41 Профил на Пак съм аз
  Пак съм аз
  Рейтинг: 395 Неутрално

  на това място трябваше да има заглавие съдържащо цифрата 950 млн. вместо легион лъжи

  lara_croft, но ме бамнаха.
 42. 42 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "№55":

  Много повече отколкото безработни гербераси ще идат да строят магистрали.

  А и някой трябва да плаща бензина на хеликоптерите, нали?

  Явно мат'ряла дето излезе на "контра-протест" не може да си плати даже транспорта до София, та пак "еколозите" ще трябва да го платим.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 43. 43 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#35] от "tibaramov":

  Не. Защото няма да бъда там. Не ми е работа да се занимавам с гасене на пожари, нито съм безкрайно загрижен за планината. Просто познавам манипулациите на властта. И в подобни ситуации вярвам само на неопровержими факти. Ето докъде са се докарали ГЕРБ - дори това което казвате да е вярно, аз няма да повярвам. Просто мнението ви е в подкрепа на лъжливото овчарче. Съдба.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 44. 44 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Весело

  На едно място в татковината има паметна плоча, сочеща мястото откъдето Г.Мимитров, Г.Генов и Хр.Михайлов са бегали у Сърбию след като 23 година са падпалиле мазния , див северозапад, като услужливо им е бил подпален половината Балкан та да им свети.Стои си до днеска.Имаме класика в жанра, не се църкайте и не се абете бадева.

 45. 45 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "|":

  Точно това целят със заяжданията си герберасите - да накарат по-впечатлителните да се юрнат към пожара с голи ръце и да се изпогубят из планината.

  И после ще пуснат другата плоча:

  "Цецо щеше да угаси пожара, ама трябваше да спасява доброволците! "

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 46. 46 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво, имало българи-ентусиасти, дето не се ръчкат само да изкарат по някой лев!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 47. 47 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Уф, помислих, че доброволците са станали курбан! Много тъпо заглавие!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 48. 48 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#33] от "tibaramov":
  Да, не се сетих за тях.
  Доброволците и пожарникарите могат да ограничат пожара, но в тази жега е абсурдно да могат да го загасят на този терен. Искрено им желая успех и дано никой не пострада.

 49. 49 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Изключително манипулативна статия, още от самото заглавие с използването на думата легион. В цялата статия се натъртва колко са зле огнеборците, а доброволците се изкарват едва ли не факири.

 50. 50 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#38:"Pavlik Morozov"]Гербераската пропаганда издиша, властта е в паника.[/quote]

  Тя и вашата е доста зле, щом се принуждавате да карате Дневник да цитира герои ненавиждащи властта.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 51. 51 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Почитания на всички, които са отделили от времето си за тази благородна кауза!

  Не съм магаре;-)
 52. 52 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Утре ще си проличи, кои са хората, които наистина искат да остане природа в България и кои са обикновени кибици и виртуални безделници.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 53. 53 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#49] от "normandy":

  Всъщност поради ужасна (абе направо липсваща) организация голяма част от хората (огнеборци и доброволци) бездействаха. Престъпно разхищение на човешки ресурс беше днешният ден.

 54. 54 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#52] от "№55":

  Мда Борисов - не иска. Пожарникар е, а днес се покри като мишка. (и не ми излизай сега с номера, че в момента бил премиер, щото не е работа да прави и куп други глупости с които се занимава - той с друго не се занимава(да рита мачлета, да урежда отбори и т.н.))

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 55. 55 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#50] от "zrenaxby":

  Tozi агитира за пръмовица, да не мислиш, че толкова му пука за гората. За него всички са герберасти, дори в съседната статия изкара др. Иванов гербераст, защото бяха на различно мнение, което е ъпсурдно, но това е нивото на симпатизантите на пръмовица.

 56. 56 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#53] от "tibaramov":

  Нормално. Затова в САЩ има 3-4 екипа професионалисти, които са обучени как да се справят с такива пожари и биват командировани да командват потушаването на горски пожари където и да се случат в страната. Ако се чака на локалните пожарникари/полицаи и т.н. да се организират, докато стане пожарът ще е угаснал сам поради липса на гориво.

  Romanes eunt domus!
 57. 57 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#55:"normandy"]Tozi агитира за пръмовица, да не мислиш, че толкова му пука за гората.[/quote]

  Айде остави ме сам да си правя сметките. Твоята вече е сметната.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 58. 58 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "№55":
  Ако просто трябва да бъдем крайно цинични, възникналият по някаква причина пожар ще бъде в крайна сметка полезен за развитието на биоценозата.Наторяване с калиеви соли и други минерални съставки от пепелта и спиране на настъплението на бръмбарите , на които нормативните актове осигуряват предимство в еко системата. Разбира се трябва да бъде потушен в най - кратък срок. Разбира се би било добре и некой представител на Витоша ски да се явне там. Може в суматохата да изчезне някоя друга морена на неправилно място.

 59. 59 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#53] от "tibaramov":

  Не съм бил там, но ти вярвам, обикновено е така с организацията, по изненадващо би било , ако имаше добра организация. Аз друго отбелязвам, че статията е манипулативна, поне според мен.

 60. 60 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 666 Неутрално

  айде Витоша ски като не могат да си изпълняват приватизационния договор да ги връщат на Общината и чао ...

  ...след това Столична община кандидатства по еврофондовете за нови лифтове, отпускат й парите, подмяната се наблюдава строго и се изпълнява добре защото е с европари и това е ...софиянци се сдобиват с евтини лифтове от които печели общината и си живеем живота

  а не някакви нискочели да ни занимават с импотентността си вече 2-3 години !!!

 61. 61 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#58] от "tolev":

  що бе - Витоша ски сигурно искат да платят за хеликоптерите - нали много милеят за Витоша !!!

 62. 62 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#60] от "dun":
  Не е техен обаче!

 63. 63 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#38] от "Pavlik Morozov":

  Твоя човек Курумбашев и екипа на Слави защо не отидоха да гасят ?

  Или те са само по приказките и знаменцата ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 64. 64 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#53] от "tibaramov":

  Кажете какво точно може да помогне доброволец. Какво да носи? Какво да прави?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 65. 65 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Браво! Хубаво е че има доброволци! Дано има и кой да създаде подходяща организация! Иначе усилията може да отидат на халост.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 66. 66 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "№55":

  Ако и утре Цецоолу и Бочоолу не мобилизират достатъчно хора, техника и материали да угасят пожара ще хвана лопатата.

  За разлика от платената гербераска сволоч няма нужда властта да ми плаща дневни и да ми урежда транспорт и полицейска охрана, за да ида някъде да си отстоявам идеите.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 67. 67 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#63] от "Six feet over":

  Сигурно не са могли да се вредят от Цеко, Цанов, и баш-помпиера - Бочоолу.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 68. 68 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#64] от "Pavlik Morozov":

  1. Не симпатизирам на ГЕРБ, не знам защо го решихте. Планината е многоцветна и не съм забелязал да се мени при смяната на властта.

  2. Може да участва в спомагателни действия и най-малкото да отстои на дело своята гражданска позиция. Че едно е от стола, а друго е по прашните и каменисти пътеки на Витоша.

 69. 69 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#67] от "Pavlik Morozov":

  Тебе няма да те пуснат, няма да рискуват с Кунева: Ние от гражданите за България дадохме съществен принос за потушаването на пожара на Витоша.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 70. 70 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  нещо не сте ги снимали тези "легиони" малко лекичко сте преувеличили май уж сте били там, а никакви снимки странно

  twitter.com/voxybg
 71. 71 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За сметка на това, в т.нар. "Бип" като водеща новина стои текстът:

  500 000 литра бира е изпита във фен зоната в Киев по време на #euro2012 от над 1.5 милиона посетители. Феновете са изяли и 100 000 хотдога

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 72. 72 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#67] от "Pavlik Morozov":

  Покани и Сула малко да поснима, да поразкаже как сте зажужали като работни пчелички и за нула време сте свършили работата на ГЕРБ.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 73. 73 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 558 Любопитно

  [quote#66:"Pavlik Morozov"]Ако и утре Цецоолу и Бочоолу не мобилизират достатъчно хора, техника и материали да угасят пожара ще хвана лопатата. [/quote]
  Тъй като предполагам, че „Цецоолу и Бочоолу няма да мобилизират достатъчно хора“, към колко часа да те проверя, дали си се включил? Преди или след обяд?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 74. 74 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#56] от "|":
  Айде посмали малко. В САЩ реакцията при кризи е под всякаква критика и много далече от нивото което е в ЕС.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 75. 75 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#68] от "tibaramov":
  Сир, проблемът с пожара,който така или иначе ще бъде угасен, я от хората , я от момчетата свише е несравним примерно с проблема на хората в гара Орешец примерно , където Попа води миряните с хоругви срещу багерите в кариерата....Това също е в България и също липсва консенсус....Опомнете се!

 76. 76 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#74] от "Десен":

  Псевдодесни, за разлика от твоите дрънканици наизуст, аз имам личен опит как се действа при подобни кризи.

  Фактът, че си идвал на екскурзия в САЩ не означава, че имаш някакви знания за страната

  Romanes eunt domus!
 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"dun"]айде Витоша ски като не могат да си изпълняват приватизационния договор да ги връщат на Общината и чао ...[/quote]
  Общината за да не е казала чао досега значи ВС имат основание да си искат сервитута под лифта. Общината не може да им го даде, защото Диков дето сега клечи пред пожара като кон на празни ясли разписа разрешението за строителство на комплекс от затворен тип, където президента си купи къщичка и то след като самия той прокара изобщо възможността докато беше министър още да може изобщо да се правят комплекси от затворен тип. Другия такъв е на Доган и на алексей петров. Други съвети?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 78. 78 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#75] от "tolev":

  Аз да съм го отричал? Просто не смятам, че начинът е от компа, мятайки кал срещу ГЕРБ, БСП, ДСБ, МВФ, папата, Далай Лама, папагалите какаду и още Бог знае какви неща. Колко по-просто и по-силно се заявява позиция с действие?

 79. 79 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#76:"|"]аз имам личен опит как се действа при подобни кризи.[/quote]
  Еми сподели, ценен американски опит. Нека видят маймунките. Аз ще си трая - няма проблем, ефира е твой.
  Само дето реалността казва нещо съвсем друго:
  http://www.huffingtonpost.com/2012/06/29/wildfires-2012-pictures-fires-colorado_n_1637049.html

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 80. 80 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#79] от "Десен":

  Вече споделих каквото исках да споделя. Има федерални групи от професионалисти, които имат опит и биват командировани да управляват местните ресурси при големи инциденти.

  А да сравняваш Витоша и пожарчето с пожарите в югозападните щати (където реално не е имало валежи от месеци) е твърде малоумно и за пореден път показва, че говориш наизуст.

  Romanes eunt domus!
 81. 81 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#78] от "tibaramov":
  Да ме простиш, но аз лично мисля ,че каквито ни инвеститорите, такива ни и зелените ,и моравите, и пембените.
  Пожарът е проблем наистина,но отива много пара в свирката , а малко в колелата. И ако си прочел какво бях написал по долу, бях смаян ,че миналата година като минавах през Берковско и всичко гореше околовръс имаше и такива с детэ събираха такси.
  И ни телевизор, НИ ДНЕВНИК с по-големи букви,ни телеграф, ни 24...........нееееема.Ни информация за Помози бог, ни за ПР на представителите народни , нито помощ, нито идея за такава, и така, и така, и така!!!!

 82. 82 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  +
  за съжаление. уместно прилича на кръст, който трябва да се сложи върху гроба на честната журналистика.

 83. 83 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#73] от "№55":

  Утре след 18:00, или сряда в 06:00. Надявам се утре всичко да приключи, но ако не ще трябва да се помага.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 84. 84 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#80] от "|":

  Мой познат, дето живее в Колорадо разправя тука по другия канал, че координацията при тях била на щатско ниво, не на федерално.

  Федералните и военните били помагали, но решенията се били взимали по места - на кое место в йерархията зависело от размера на пожара.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 85. 85 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#79] от "Десен":

  Та, като спомена Колорадо Спрингс, да видим какво е положението там. Влажност на въздуха 16%, в София 64%. Тази година досега валежите в Колорадо Спрингс са 5 см. Колко са в София?

  Ще ми сравнява Витоша със Скалистите планини, малоумника.

  Romanes eunt domus!
 86. 86 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#84] от "jubal harshaw":

  Да, зависи от размера на пожара. Преди някоко години като имаше пожар наблизо, федералните поеха командването.

  Romanes eunt domus!
 87. 87 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Затова питам - какво точно може да помага доброволец?

  Да носи вода - добре. В Бистрица има ли бутилки и туби вода, или трябва да се донесат от града?

  Да гаси - добре. Лопати има ли? Маски?

  Колко време трябва да чака, за да се включи в някоя "смяна" ?

  (Може да съм "еколог", и да ми плащат Зеления октопод и Кунева, обаче си имам и работа, от където не мога да изчезна за цял ден. )

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 88. 88 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Из Алпите тук там завиряват с противопожарна цел, а също и за снежните оръдия.

  damian
 89. 89 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ето мнението ми за събитията, понеже от Дневник нещо се бавят. Извинете грешките ми, направени неволно.

  Като начало, бях на пожара в Бистришкото бранище днес. Не го казвам като хвалба, не правихме нищо (защо - по-нататък), а за да избегна всякакви спекулации.
  Няколко думи за самия терен. Той е едно дере, което е много трудно проходимо, но любителите на силни усещания не е невъзможно. Дерето в единия си край преминава в поляна, която наполовина е покрита със суха трева и хвойна. В другата половина - със зелена трева и хвойна, но при всички случаи смолистият храст преобладава. На склона, на който е и пожара има каменист хълм, а зад него е хижата на НСА "Физкултурник" или "Брезите". Към 19:00 ч. огънят не застрашаваше нито поляната, нито хижата. Самото дере е гъсто залесено от борове, една част от които - съвършено сухи. Те играят ролята на подпалки и покрай сухото изгаря и суровото. Поради това димът често сменя цвета си в бял, черен, жълтеникав. Пожарът е по единия склон. По другия дерето е покрито с трупи суха дървесина, изкоренени преди няколко години от смерч. Попадане на искра върху тях би означавало ново лумване на огъня и то в още по-големи размери.
  Спори се и за причините.. Причините могат да бъдат много, но сред доброволците и пожарникарите витаеха основно две - че пожарът е предизвикан със зла умисъл предвид екопротестите и че е дело на небрежни туристи. Сред пожарникарите, предвид дългогодишен опит, преобладава втората възможност. Бил е направен опис на всички туристи, идващи от планината. Напълно е възможно посрещайки July morning туристите да са пренебрегнали елементарните правила за безопасност. Що се отнася до първата теория, тя е твърде нападателна и ще се въздържа от преки обвинения преди да се произнесе следствието. Най-вероятно обаче ще бъде заведено дело срещу неизвестен извършител.
  Средствата за гасене, както и предлаганите такива, също са най-разнообразни. От началото на пожара хеликоптери загребват вода от Панчаревското езеро и я изливат върху пожара, като невинаги улучват. Общо взето, стараят се по метода проба-грешка да изливат възможно най-много и възможно най-точно водата (куриози като загребани водолази още няма).
  Направен е бент в реката в дъното на дерето, който да осигури нужната вода за помпите. В този смисъл, твърдението на медиите, че помпите за това са пренесени от мулета е ненужна романтика. Да, наистина се появиха два катъра с тази идея, но задачата беше изпълнена от клуб "OFFroad-Bulgaria" и техните машини. Самите помпи, както и целият инвентар като лопати, маркучи, помпи и т.н. не беше използван.
  Много вероятна е идеята да бъдат прокарани просеки, понеже направените бяха преградени от нови пламъци.
  Редно е да споменем и за най-потресаващото в цялата работа, а именно организацията. Накратко - в голяма степен такава липсваше. Сформираният щаб начело с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова не даваше изглед да има някакъв план, освен изливащия вода хеликоптер. Пожарникарите, отлични специалисти, и доброволците, наистина желаещи да помогнат, бяха изолирани заедно с цялата си техника и ентусиазъм от бюрократичната машина. Не беше използвана дори част от потенциала (показателно е, че при наличието на джипове и УАЗ някой беше измислил да доведе катъри!). На опасенията на доброволците началството на пожарникарите отговаряше обикновено с "няма, едва ли". Може би звуча пристрастно, но когато човек гледа, че планината гори, а 30 пожарникари и 20 доброволци лежат бездействени, той не може да звучи другояче. Прави впечатление от разкази на очевидци, че самият щаб е доминиран от един "еколог" (в лошия смисъл), чийто основен похват е безмилостно да удря с юмрук масата.
  Впрочем, за еколозите, направи ми впечатление, че сред тези, които са били на протестите твърде малко се появиха днес с лопата в ръка. Та използвам случая да попитам, не е ли редно човек, изричайки думи, да ги подкрепи с дела? И какво става с думите ти, когато бягаш от тях? Впрочем, проблемите на чуждите съвести не ни интересуват, няма и да се занимаваме с тях.
  Същото се отнася и за медиите, които твърдяха, че пожарът е потушен, техниката е донесена от мулета (всъщност катъри), а доброволците са били разпуснати, когато Нищо от това не е вярно. Откровената лъжа не е най-добрият начин за печелене на доверието и ако медиите са се надявали, че нещата се разминават просто така за тях, щастлив съм да ги изоблича.
  И за финал, пожарът още си гори, доброволци още се търсят, сборният пункт е община Бистрица в 5:30, който има желание и време. И както казва поговорката, "Сговорна дружина планина повдига.".

 90. 90 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#72] от "zrenaxby":

  Другарю, изоставаш с един ход - Кунева вече не ме вълнува.

  Нейната каруца тръгна, и вътре наскачаха бая от вашите. С наближаването на изборите лавината ще расте и расте.

  Затова вече съм спокоен, че има "най-малко зло", за което ще мога да гласувам, па ако ще и с отвращение.

  Но сега почва истинска борба - за автентична дясна или еко партия, която окончателно да обърка сметките на мутро-политическите кукловоди.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 91. 91 Профил на Пиндрак
  Пиндрак
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#89] от "tibaramov":
  Бингооо, пич! Евала!

 92. 92 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#86] от "|":

  Проблемът не е там кой координира, проблемът е, че у нас въобще посоката е друга. В наше село (предполагам и по щатите) посоката е да има служби, които да следят какво става и да се занимават с планиране на мерките в случай на извънредни обстоятелства.

  Съответно като стане нещо, на всяко ниво има план за действие, включително и за това как да се използват доброволци.

  В Бг-то се импровизира след като стане инфекцията, с плачевни резултати.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 93. 93 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Нулева организация

  В крайна сметка прокараната просека, по която трябваше да мине техника, осигурена от доброволци, организирани чрез онлайн изданието OFFnews.bg, отново се запали, а екипите бяха отзовани. По тази причина дигата, изградена в близката река, за да се вземе оттам вода за помпите, остана неизползвана.

  "Хаосът е пълен. Нулева организация. Раздодоха респиратори пред камерите, после ги събраха", написа в социалната мрежа "Туитър" Генов малко преди групата му да тръгне към пожара.

  По думите му с голямо закъснение отишлите на място доброволци са се отправиликъм резервата "Бистришко бранище", въпреки че са успели да се съберат в 5.30 часа пред кметството на с. Бистрица. Повече от два часа обаче никой не дошъл да им даде инструкции.

  Около 350 души се включиха в гасенето на пожара, неекипираните доброволци обаче са били върнати."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 94. 94 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#92:"jubal harshaw"] че у нас въобще посоката е друга. В наше село[/quote]

  Не съм си пил кайвето още - "у нас" да се разбира в България, "в наше село" - да се разбира друга държава.

  Сори за конфюзията.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 95. 95 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  цеко минев се изкашля: "днес ще изгорим, а от утре ще строим! "

 96. 96 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#92] от "jubal harshaw":

  И тук е така. Разбира се, има проблеми. При предпоследния голям пожар (преди 10+ години) в района се оказало, че има проблеми в координацията на местните, щатските и федералните сили (различни честоти на радиостанции и т.н.). Съответно се направиха много усилия да ги отстранят. При последния пожар всичко беше перфектно.

  Romanes eunt domus!
 97. 97 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#90] от "Pavlik Morozov":

  Другар ще викаш на гаджето си Съжалявам, ама си го просиш. Бе тя както не те интересува и се коментари в ущърб на противниците и, и в нейна полза. То такава незаинтересованост е доста интересна.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 98. 98 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#89:"tibaramov"]Впрочем, за еколозите, направи ми впечатление, че сред тези, които са били на протестите твърде малко се появиха днес с лопата в ръка. [/quote]

  Щях да те питам откъде знаеш колко от доброволците са били на Орлов мост. И защо мислиш, че всеобщата заинтересованост и настояване властта да предприеме сериозни мерки са безполезни, след като сам каза, че много от хората отишли днес с лопата накрая са били блокирани от бюрократизъм и некадърност.

  Но самия факт, че призоваваш за помощ протестиращите, а не цекоминевците и казионните анти-протестиращи, е достатъчно красноречив.

  Вярвам, че те ще си зададат въпроса, който си поставил, и ще оправдаят доверието, дали с лопата в ръка, или по друг начин.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 99. 99 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пък гледам и нагъл си станал - комикси при Иво Инджев ще си публикуваме. И там се намърдахте от ГЕРБ-Пръмова.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 100. 100 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#97] от "zrenaxby":

  На теб ли да обяснявам, че "не харесвам балкански мутро-милиционери" не е тъждествено с "обичам евро-хербарии" ?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK