Законът за горите влиза за ново обсъждане без ски поправката

Законът за горите влиза за ново обсъждане без ски поправката

© Красимир ЮскеселиевИзбори 2022

Спорещите страни по Закона за горите, върнат с президентско вето, днес отново не успяха да се споразумеят по най-обсъжданите поправки – за облекченията за ски строителство. На дискусия, организирана от парламентарната комисия по земеделие екоактивистите и инвеститорите проведоха пореден кръг спорове по поправката "Витоша ски" без нови аргументи. Поради това текстът няма да влезе в новия законопроект, чието обсъждане предстои.


Първото му четене ще започне в четвъртък в комисията по земеделие.


На днешната дискусия присъстваше и президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев, който се смята за главен инициатор на част от големите проекти за ски зони в страната.
Минев заяви, че заради отпадането на поправката инвестициите в ски курорти стават невъзможни. В това число според него оставала и невъзможността лифтовете на Витоша да работят. Съоръженията бяха спрени в края на миналата година от собственика им "Витоша ски" с ултиматум, че няма да бъдат пуснати, преди исканите от фирмата поправки в закона за горите да влязат в сила. Искането на фирмата, станало известно като "поправката Витоша ски", беше ски писти и лифтове да се строят в горския фонд без промяна на предназначението на терените.


"Ако искат в Закона за горите да вкарат и точка "забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев", коментира той.


Зам.-председателят на агенцията по горите (към земеделското министерство) Красимир Каменов обаче за пореден път посочи, че и в момента законът дава право земята под съоръженията да се дава под наем за срок от една до десет години за действащите ски писти и лифтове – както на Витоша, така и в други природни паркове.


Запитан след дискусията дали в крайна сметка "Витоша ски" могат законно да пуснат лифтовете, земеделският министър Мирослав Найденов ядосано отвърна "аз лифтове нямам, така че не знам".


На дискусията в защита на поправката се изказа и изпълнителният директор на фирма "Рила спорт" Славейко Стайков. "Рила спорт" е собственик на лифта до рилските езера и инициатор на проекта "Супер Паничище". Тъй като е в национален парк "Рила", Законът за горите не я засяга пряко, в тях действа специалният Закон за защитените територии.


Филип Цанов от сдружението "Природата за хората", подкрепящо облекченията за ски инвестиции, за пореден път заяви, че горските терени, нужни за всички планирани ски зони в България - общо 120 км писти и 40 лифта, представляват под 1 % от горите на страната. Красимир Каракачанов от Зелената партия (различна от Зелените) го репликира: "Във вашето тяло има много части, които се равняват на 0,68%, кои от тях да ви резнем?"


В отговор към Каракачанов Славейко Стайков сравни необходимата сеч с подстригване. Според бизнесмена, процентът гори, нужни за планираните ски зони, съотнесен към човешката анатомия, щял да бъде косата: "Защо се подстригвате и бръснете? За да сте красив и да се харесате на обществото".


В новия проектозакон влиза идеята за старите лифтове на Витоша


В законопроекта, чието четене ще започне отново в четвъртък, ще залегне предложението на екоорганизациите за уреждане на проблема със старите лифтове на Витоша. Това потвърди след дискусията председателката на земеделската комисия Десислава Танева.


Аргументът на "Витоша ски" за вече отхвърлената поправка - ски строителството да става без изключване на терените от горския фонд, беше че само така тя може да експлоатира законно лифтовете и пистите на Витоша. Действащият закон за горите изисква за строителство на ски писти и лифтове земята да се изключва от горския фонд (т.е. да се продаде на съответния частник), но в конкретния случай това не е възможно, защото земята в природен парк "Витоша" е публична държавна собственост, т.е. не подлежи на продажба. Така, според фирмата, и действащите писти и лифтове попадали в "обективна законова невъзможност" да работят, защото земята за тях не е изключена от горския фонд. "Витоша ски" не приемат уверенията на агенцията по горите, че могат да работят с наем.


Екоорганизациите предложиха проблемът с действащите лифтове да се уреди, като фирмата, както и други собственици на заварени стари лифтове в страната, придобият право на строеж за тях за определен срок. Според природозащитниците, така "Витоша ски" ще може да подмени някои от амортизираните съоръжения, най-старите от които са от 50-те години на миналия век - като лифта "Романски". Те твърдят, че в годините фирмата е купила съоръженията без отстъпено право на строеж - както изрично е записано в приватизационните документи на "Романски" например. Тоест, със статут на материали, не на сгради, поради което и по-евтино.


Петър Петров от "Витоша ски", който е и в ръководството на "Юлен" в Банско обаче днес за пореден път заяви, че това не е решение, защото фирмата "има право на строеж за всичко". Според Петров, с приватизацията им държавата е прехвърлила автоматично и правото на строеж.


Петров изтъква и още един аргумент срещу идеята на еколозите - ако старите лифтове придобият право на строеж, това няма да позволи да се подменят, защото за новите съоръжения ще трябват фундаменти на съвсем различни места. Миналата седмица фирмата обяви, че ще внесе свои предложения, които да прецизират идеята, така че лифтовете да могат да се сменят, но не го направи.


"Фирмата не внесе свои текстове, които да прецизират предложението на еколозите, така че ще гледаме него", каза Десислава Танева.


Оправдания за пожара на Витоша


Във връзка с пожара на Витоша министър Мирослав Найденов е издал разпореждане служителите на държавното горско стопанство в София да направят 4 метрови противопожарни просеки около бедствието, за да се ограничат пламъците. Това съобщи той след дискусията. Найденов имал съгласието на екоминистъра Нона Караджова.


Пожарът е в резерват "Бистришко бранище" и по тази причина контролът в него е отговорност на екоминистерството. Той е в местност със стотици сухи дървета, паднали заради смерч преди 11 години и после нападнати от корояд. Кметът на Бистрица Николай Гюров вчера обяви, че през годините оттогава кметството е настоявало сухата дървесина да се изнесе, но му било отказано, защото територията е резерват.


Днес министърът за пореден път намекна, че вина за пожара имали и екоактивистите, които били срещу човешката намеса в защитените територии.


Всъщност, забраната за редица дейности в резерватите е записана в Закона за защитените територии и контролен орган по този закон е министерството на околната среда. В резерватите обаче е позволени противопожарните действия и санитарната сеч на увредена от бедствия гора.


Очаквайте репортаж от демонстрацията на Орлов мост тази вечер, където граждани ще изразят своята солидарност към доброволците и огнеборците на Витоша, както и към днешните протести за "Морската градина" на Варна и за парк "Бедечка" в Стара Загора.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK