Орлов мост след дискусията за горите: Това не е краят, нащрек сме

Около сто граждани се събраха на днешния протест на Орлов мост

© Николай Николов

Около сто граждани се събраха на днешния протест на Орлов мостОколо 100 души се събраха на пл. Орлов мост в София на днешната демонстрация във връзка със Закона за горите. В знак на солидарност с екипите от пожарникари и доброволци, които участват в гасенето на пожара на Витоша, голямото шествие срещу оспорваните законови поправки бе отложено за четвъртък.


Представителите на екоорганизациите бяха на място, за да информират гражданите за проведената днес в парламента обществена дискусия за Закона за горите. Паралелно със скромния софийски протест обаче във Варна течеше далеч по-многолюдна демонстрация - граждани са блокирали кръстовището пред община Варна в знак на протест срещу застрояването на Морската градина. Това обяви пред събралите се Петко Цветков от българска фондация "Биоразнообразие". Плакати срещу проекта за застрояване на част от варненската градина имаше и на софийския площад.


Целта е "да не се допуска застрояването на Морската градина и такива като компанията ТИМ да определеят бъдещето на Варна и на България", каза Цветков.
След минути темата се пренесе върху продължаващия трети ден пожар във витошкия резерват "Бистришко бранище". "Казахме, че сме готови да се включим като доброволци. Защо властта не е готова да ни организира", каза един от протестиращите и продължи "така както организира контрапротеста (протеста в защита на спорните поправки, за който в София бяха докарани около 1500 жители на планинските общини като Разлог, Банско, Добринище и Сапарева баня - бел. авт.)"


Владимир Йончев от форума "Офроуд България", чиито членове помагат на екипите по гасенето с АТВ-та и мотоциклети, коментира вчерашното "фиаско" по овладяването на пожара. Той разясни, че част от доброволците не са били допуснати заради опасността за тях - екипите се нуждаят от ограничен брой хора, разясни Йончев.


Блогърът Асен Генов, който вчера участваше в един от екипите на Витоша, разказа, че гасенето е започнало с дезорганизация - с тройно по-малко противогазови маски от необходимите, както и с решението до пожара да се качват водни помпи на коне през места, които са непроходими за животните.


След което представителите на екоорганизациите върнаха вниманието към основния проблем - днешната дискусия за закона за горите. На поредната среща за закона за пръв път присъства и президентът на федерацията по ски Цеко Минев, който е най-често споменаваното име от протестиращите срещу закона. "С присъствието си Минев ясно показа, че стои зад офшорната фирма "Витоша ски". Пред медиите говореше като истинския собственик. Стана ясно, че фирмата не желае да изпълнява договора си (приватизационния договор, с който фирмата придоби през 2008 от Столична община големия Симеоновски лифт, сега ултимативно спрян от "Витоша ски" с искане да бъдат приети облекчаващи ски строителството законови поправки - бел. авт.)". Събралите се отвърнаха с възгласи "Долу Цеко от Алеко".


Константин Иванов от WWF (Световен фонд за дивата природа) предупреди демонстрантите, че наближаващият отпускарски сезон може да бъде използван за прокарване на непопулярните поправки, макар че днес официално те отпаднаха от законопроекта за горите, тъй като спорещите страни не се споразумяха. "Бъдете нащрек, това не е краят", каза активистът.Старозагорската градина - като Морската


На протеста имаше и старозагорци, които споделиха за друг наболял проблем. Паркът "Бедечка" е на път да бъде премахнат и застроен с частни жилища, съобщи Първан Симеонов от Стара Загора. Две трети от втория по големина парк в града (след Аязмото) са били реституирани в последните години и предстои да бъдат застроени с луксозен жилищен квартал. "Ситуацията е аналогична на случая с морската градина", каза младежът. В края на миналата година общинският съвет на Стара Загора с новия общ устройствен план вече е отредил мястото за квартал, а миналата седмица е бил одобрен и подробният устройствен план за мястото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK