Доброволци сигнализираха, че властите не ги пускат до пожара (допълнена)

Снимката е от понеделник

© Георги Кожухаров

Снимката е от понеделникДоброволци сигнализираха, че вече трети час не са пускани към пожара на Витоша, няма никаква организация или информация какво се случва. Мирела Заричинова, която се е включила заедно с колеги тази сутрин  разказа за "Дневник", че хората са разделени на няколко групи. "Отначало имаше заповед  да тръгнем от Бистрица към пожара. После се оказва, че има друго нареждане - да се качим до хижа Академика и да хванем пожара от горе. В крайна сметка ни качиха в един камион. Стояхме там около час, след което ни стовариха в Железница. Сега сме тук и никой нищо не ни казва. Има само няколко униформени", разказа още Заричинова.


От Столичната община им съобщили, че операцията се ръководи от вътрешния министър Цветан Цветанов. От Българския хелзинкски комитет (БХК) са уведомили заместник вътрешният министър Веселин Вучков за ситуацията.


"Имам чувството, че днес има най-много хора. По-голямата част са добре екипирани, планинари, които имат работа в София. Те са я оставили, за да дойдат тук и да гасят, а вече над три часа нищо не се случва", каза още момичето.
Във Фейсбук страницата на гражданската инициатива "За Витоша" Андрей Ралев, който е от организацията също е съобщил, че доброволците чакат и е представил хронология.


5:20 ч. всички са се събрали пред кметството на Бистрица.


6:00 ч. започва записване на доброволците, които са около 150 човека.
Не е ясно къде се дават инструкциите – едните ги изпращат на площада, а другите остават да чакат пред кметството. Трябвало е да им се да дадат маски и ръкавици, но все още не са им дадени.


След това всички отиват на площада, разделят ги по групи, правят се нови списъци и 31 доброволци са натоварени на военен ЗИЛ.


7:15 ч. тръгват от Бистрица към Железница.


8:30 ч. доброволците продължават да чакат на площада в Железница в камиона, не е ясно какво ще се прави.


Оказва се, че има двама началници , които дават две противоположни заповеди: единият - да се върнат в Бистрица и оттам да тръгнат нагоре, другият - да се качат до хижата, после камионът да слезе долу, да натовари пожарникари и общинари, да ги качи и да се започне инструктаж.


Доброволците казват, че явно се чака пожарът да направи норматив - да стане достатъчно широк за новите писти!


Операцията е под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.


Освен това във Фейсбук Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда е цитирала съобщение от  доброволците от OFFroad- Bulgaria.com от осем часа тази сутрин: "Доброволците от OFFRoad-Bulgaria.com са в Бистрица от рано тази сутрин. Георги Гатев съобщи, че все още не са тръгнали да изпълняват уговорените с оперативния щаб по гасенето на пожара задачи. Той обясни, че първоначално е било решено с джиповете си да качат вода и провизии на работещите под хижа "Физкултурник" пожарникари. Малко по-късно станало ясно, че тази задача е отпаднала. Вероятно в движение ще се решава какво да правим, коментира той. Ясен, който също е от форума, се е включил в превозването на една от помпите за гасенето на пожара."


Малко след 10.30 ч. част от доброволците са били качени до хижа "Физкултурник", но там те отново не са били допускани да помагат при огъня. По думите на Заричинова, никой не прави нищо и всички стоят. Малко по-късно тя отново описа ситуацията:


"11.43 ч. 23 доброволци и 30-40 униформени стоят и гледат багера, който прокарва път за машината. Трима отговорници си крещят какво да правят"


"Дневник" ще следи какво се случва с доброволците.

Пожарът в местността Бистришко бранище на Витоша  бушува вече четвърти ден. "Тази сутрин той остава в границите от снощи и няма разширяване", каза по ТВ7 зам.-директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Васил Василев. Според него целта днес е огънят напълно да се локализира.


Вече са изградените просеките по билото, отляво и отдясно на пожара, остава да се завърши тази под него, но там теренът е много стръмен и трудно достъпен. Според Василев до момента са направени около 3-4 километра защитни ивици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK