Агенцията по лекарствата: Продажбата на медикаменти без рецепта е най-честото нарушение

Агенцията по лекарствата: Продажбата на медикаменти без рецепта е най-честото нарушение

© Цветелина Белутова, КапиталПродажбата на медикаменти без рецепта остава най-честото нарушение, което Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) отчита при проверките си за първото полугодие на 2012-та.


Това съобщи на пресконференция директорът на звеното Александър Янков. По думите му тази година агенцията е зачестила проверките – те са 530 (с 90 повече от 2011-та). Отчетеният брой нарушения е също по-висок – 356 или с 167 повечето от тези за същия период миналата година.


Около 30% от нарушенията са свързани с неправилно съхранение на лекарствени продукти. Най-често медикаментите са намирани в помещения, които не отговарят на температурните изисквания. Имало и такива с изтекъл срок на годност.
Десет на сто от всички несъответствия с правилата са за неправомерно осъществяване на дейност в аптеките в отсъствието на магистър-фармацевт.  По време на нощните смени там най-често работят студенти по фармация или помощник-фармацевти, уточни Янков.


Каза, че са констатирани три нарушения за търговия на дребно с лекарствени продукти без разрешение за дейността. Хванати са и 18 души без правоспособност за продажба на медикаменти.


Наложени са санкции в размер на общо 400 хил. лв.


По данни на агенцията в страната има 4010 работещи аптеки. Производителите на лекарствени продукти са 36,. търговците на едро 155 и притежават 190 склада.


Шефът на агенцията посочи още, че хората не бива да се притесняват от фалшиви лекарства. Според него България е твърде малък пазар, за да стане обект на интерес от страна на фалшификатори на лекарства. За последните две години имало само два фалшиви продукта в търговската мрежа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK