Екоактивистите призоваха кмета на София да отнеме лифтовете на "Витоша ски"

Големият Симеоновски лифт бе сред продадените на "Витоша ски" с активите на общинската фирма "Въжени линии"

© Красимир Юскеселиев

Големият Симеоновски лифт бе сред продадените на "Витоша ски" с активите на общинската фирма "Въжени линии"Столичния кмет Йорданка Фандъкова да отнеме на фирма "Витоша ски" приватизираните лифтове, призоваха днес от природозащитните организации. Поводът за изявлението беше вчерашната обществена дискусия по Закона за горите, на която президентът на българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че лифтовете на Витоша отново няма да бъдат пуснати заради отпадналата от закона спорна поправка, облекчаваща ски строителството.


От името на партия Зелените Андрей Ковачев апелира Фандъкова, като принципал на лифтовете, да развали приватизациионния договор, с който фирмата придоби няколко Симеоновския и Драгалевски лифт от общината, след като фирмата отказва да го изпълнява. Не може софиянци да бъдат изнудвани и лишени от ски сезон още една година, заяви Ковачев. В приватизационния договор на общинската фирма "Въжени линии", която беше купена за 8.3 милиона лева от "Витоша ски" през 2008 г., е записано, че купувачът трябва да запази предмета на дейност на дружеството за 25 години.


Още в края на миналата година, когато "Витоша ски" обяви, че спира лифтовете над София, докато не види обнародвани исканите от нея законови поправки, от общината и от общинската агенция по приватизация обаче коментираха, че фирмата не нарушавала договора. Петър Петров от "Витоша ски" тогава коментира, че запазването на предмета на дейност не означава реално лифтовете да работят.
Екоактивистите разкритикуваха вчерашните изказвания на земеделския министър Мирослав Найденов, че с отпадането на исканите ски облекчения от закона, таксите за изключване на терени от горския фонд ще откажат всички потенциални инвеститори в ски курорти. Отпадналият текст, станал популярен като "поправката Витоша ски", предвиждаше лифтове и писти да се строят в горите без изключването им от горския фонд, с което ски курортите на хартия биха останали гора.


"Министър Найденов постоянно казва, че по действащия Закон за горите, таксите са непосилни за инвеститорите. Само че тарифата за таксите се приема с наредба с неговия подпис, с дясната му ръка. И ако на някой са му високи таксите, нека се обърне към министъра, не към парламента", коментира адвокат Свилен Овчаров.


Таксите за изключване на терени от горския фонд са големи не само за инвеститорите в ски курорти, а и за всички останали, подчерта юристът - например конна база да направиш в планината, е също доста скъпо, посочи той. И ако държавата реши да променя таксите, е редно да ги промени за всички видове инвестиции, не само за определени, каза Овчаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK