Във варненската Морска градина вече няма да се строи

Във варненската Морска градина вече няма да се строи

© Георги КожухаровОбщинският съвет във Варна прие в сряда коригиран вариант на общия устройствен план (ОУП) на града, който забранява строителството на територията на целия Приморски парк и Ботаническата градина.


Според новото решение те ще бъдат със статут на зелени площи, включително тези под построените вече сгради. Евентуално искане за ствоителство от собственици на частни терени ще води до автоматичното им отчуждаване и приобщаване към територията на парка, решиха още варненските общински съветници.


Без "специфични правила"
Новият вариант на плана беше гласуван след протестната акция във вторник вечерта на повече от 1000 граждани под мотото "Окупирай Варна". Тя беше предизвикана от възможността с ОУП да влязат в действие гласуваните от Общинския съвет в края на март "специфични правила за застрояване", разрешаващи строителството в парка. Решението беше мотивирано с обяснението, че без тази поправка общият устройствен план няма как да бъде приет. Въпреки уверенията на главния архитект на Варна Петър Йорданов, че правилата в никакъв случай няма да доведат до застрояване,


бурният дебат предизвика серия от граждански протести през изминалите месеци, които във вторник вечерта ескалираха до блокирането на едно от централните кръстовища в града и сблъсъци с полцията.


Още в началото на сесията в сряд председателят на групата общински съветници на ГЕРБ в Иван Портних обяви, че след консултации с премира и експерти от Министерството на регианалното развитие и благоустройството е взето решение в ОУП да бъдат нанесени корекции, които "по категоричен начин да забраняват строителството в Приморския парк и Ботаническата градина". "Така те ще бъдат запазени в периода на действие на Общия устройствен план, който е поне 25 години", увери Портних без да даде повече разяснения по консултацията с премиера и чия е инициативата за намесата му.


Гражданите вън


Започналото веднага след това обсъждане на промените бешо прекъснато от скандал, предизвикан от желанието на присъстващи в залата членове на партия "Зелените" и на гражданското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията да вземат участие в дебата. Думата им бе


отнета от председателя на Общинския съвет Николай Апостолов с мотива, че заседанито не е публично обсъждане на плана и след гласуване от общинските съветници с два гласа "за", 7 "против" и 23 "въздържал се".


Това предизвика острата реакция на бившия министър на външните работи Иван Станчов, който също взе участие в протестите от вторник: "Цели 47 години съм живял извън България, но никъде не съм виждал подобно безобразие. Посдобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма", заяви той и напусна залата.


Изключението "Алея Първа"


Осуетеното участие на гражданските сдружения в дебата около съдбата на Морска градина остави извън него темата за проекта "Алея Първа".


Става дума за 122 дка крайбрежни терени в непосредствена близост до морето, за които вече има издадени разрешения за строеж. През лятото на 2009г., в самия край на управлението на тройната коалиция, те бяха продадени на "Холдинг Варна"от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС) на цена около 50 евро за кв.м. Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев с мотива, че през 2007 г. холдингът, който е част от групата на


"Химимпорт", е получил за проекта си сертификат за инвеститор първи клас.


През пролетта на тази година "Холдинг Варна" започна мащабни брегоукрепителни работи, които трябва да предшестват изграждането на предвидените в "Алея Първа" атракционна и курортна зона.


Сделката за продажбата в момента е обжалвана пред Европейския съз за правата на човека в Страсбург от известната с активната си позиция срещу проекта варненска архитектка Калина Павлова. Второ дело срещу продажбата е заведено и пред Варненския административен съд.


Маратон от протести


В понеделник до медиите във Варна беше изпратено електронно съобщение по повод протестите срещу строителството в морската градина, подписано от изпълнителните директори на "Холдинг Варна" Милчо Близнаков и Ивелина Шабан. В него се казва: "Проектът "Алея Първа" не е проект за изграждане на квартал за богатите. Достъпът на гражданите до плажа ще бъде изцяло свободен и безплатен. Широкият кръг от обществени услуги, които ще се предлагат са предназначени за ползване от всички социални и възрастови групи...".


В писмото се уточнява също, че при извършваното в момента укрепване на брега "освен предвиденото в проекта озеленяване ще бъде изпълнена и компесаторна програма, включваща декоративни широколистни и иглолистни видове, която ще доведе до увеличаване на зелените площи по крайбрежната алея".


Именно заради продължаващата реализация на проекта "Алея Първа" днес ще се състои втори пореден протест, организиран във "Фейсбук" под мотото "Окупиране на община Варна срещу новия ОУП на града - ден 2".


"Направихме първата крачка, сега е време за втора! Показахме, че не могат да ни пренебрегват, показахме, че сме разумни и цивилизовани - да покажем, че не се отказваме!", пише в поканата за новия протест, който трябва да се състои пред сградата на кметството.


Втора покана по същия повод, публикувана пак в социалната мрежа е озаглавена "Да спасим Морската градина - Ден 2 (Afterparty)".

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Като нищо сега ще тръгнат да променят алея Първа...

 2. 2 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 500 Любопитно

  алея първа някъв султанат ли е.град в град или кво?

  харпун
 3. 3 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 968 Разстроено

  Алея първа е сбор от долнопробни кръчми и отвратителна чалга...

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 4. 4 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 434 Неутрално

  чашата е наполовина пълна или чашата е наполовина празна.
  това победа ли е или загуба???

  разправям ви аз, че ТиМ правят каквото си поискат, ама вие ми цъкате минуси...

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Осуетеното участие на гражданските сдружения в дебата около съдбата на варненската Морска градина остави извън него темата за т.нар. "Алея Първа".
  Като как се тълкува таз двойнственост ???

  Според новия план частите от тях, които са били застроени до момента, стават зелени площи. Съществуващите сгради там ще бъдат запазени, но евентуално искане за строителство в прилежащите им терени ще води до автоматичното отчуждаване на площите, решиха още варненските общински съветници.

 6. 6 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  и сега алея първа ще се раздуе като тумор и така. ТИМ е за Варна това, което ПИБ и Цеко Минев за Витоша и Пирин - бич божи.

  low riders team
 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Герберасите ги е страх от най малкия протест
  Ако им спретнем един 4-ти февруари ще се попикаят....Не са калени в като своите учители от БКП, но пък крадат 10 пъти повече

 8. 8 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Аз съм ЗА Алея Първа, сега ме е срам като минавам от там, грозна работа.

 9. 9 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Варненци трябва да приемат, че проект "Алея Първа" ще има. Това, което трябва да се осъществи, е възможно най-строг контрол над проекта, така че да бъдат извлечени максимални ползи за града. А може да има огромни такива, предвид местоположението и мащаба на алеята.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Осуетеното участие на гражданските сдружения в дебата...
  Абе вие чувате ли се какво пишете
  Ако се съберем 100 човека и ни спрат да участваме на обсъждания в пленарна зала в парламента, това осуетено участие ли ще бъде?
  Някои хора им е прекъсната връзката между езика(пръстите) и главния мозък

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Весело

  До коментар [#9] от "framerate":
  Алея І-ва никога не е било част от Морската. До преди 35 години от зоната е съществувал само ската. След като са направили буните и дамбата е е образувала нова суша. Точно върху последната сега ще се строят хотелите. Според мен е по-добре да имаме висококатегорийни хотели и дискотеки там вместо в Морските бани. Иначе там си беше едно блато.

 12. 12 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "rat":

  И като се построи алея първа гордо ще минаваш от там, така ли да разбирам?

  rm -rf /bin/laden
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#7] от "elevation04":
  Герберасите ги е страх от най малкия протест
  -------------
  Червенотиквеничковчето ми то, викаш вместо да си говорят с хората, да млатят наред като януари 2008?
  Е нема стане мойто момиче

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "Варненски":


  Съгласен. Откровено казано, в момента там е една циганска история, като се започне от старите дискотеки до Южния, та се стигне до кръчмите до трета буна.

  Както и да е, с малко късмет цялата полемика около Морската градина ще бъде завършена успешно и, дай боже, Салтанат ще бъде присъединен към историческото ядро.

 15. 15 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Това предизвика острата реакция на бившия министър на външните работи Иван Станчов, който също взе участие в протестите от вторник.

  "Цели 47 години съм живял извън България, но никъде не съм виждал подобно безобразие, каза той. Подобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма", заяви той и напусна залата.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 16. 16 Профил на signum1111
  signum1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#4:"Pima"]чашата е наполовина пълна или чашата е наполовина празна.
  това победа ли е или загуба??? [/quote]
  Частична победа с миниатюрна жертва от страна на ТИМ. На мястото на зоопарка ще се строи, а това е доста голяма площ, предвиждат се и булеварди, които да пресичат през морската и местността "Салтанат" и да стигат до Алея 1. Такъв ще има от Акациите между зоопарка и хоризонт. Протест ще има и днес!

 17. 17 Профил на ledenotomomiche
  ledenotomomiche
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А има ли го някъде ОУП на гр.Варна?
  Имам някакъв спомен,че го пазеха в тайна.

 18. 18 Профил на signum1111
  signum1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"Варненски"]Спорд мен е по-добре да имаме висококатегорийни хотели и дискотеки там вместо в Морските бани. Иначе там си беше едно блато. [/quote]
  Предполагам се сещаш с каква е цел е оставена в това окаяно състояние?! Със същия прийом се действа и с къщи на по 80-100 години, които нарочно се оставят до срутване, а после видиш ли трябва да ги даваме на инвеститори.

  То поне да им имаш доверие, че наистина ще изградят нещо, а не просто да превърнат всичко в бетон. Само като им видиш изп. директор на Холдинга (бивша водеща на прогнозата за времето в мсат) и ти става ясно, що за пасмина са. Къде е стадион Варна? Къде са работещите заводи, които заграбиха в миналото?

 19. 19 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Виновни са тези, които продадоха Алея първа на ТИМ. Можеше държавата сега с евросубсидии да укрепи брега и да си остане алея за разходка по брега. Отидете в Ница и ще видите, че по край брега си има малки ресторантчета и хората са седнали на чаша бяло вино на открито. Няма там ВИСОКОКАТЕГОРИЙНИ заведения където ясно кои ще отидат

 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Цели 47 години съм живял извън България, но никъде не съм виждал подобно безобразие, каза той. Подобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма", заяви той и напусна залата."

  Очевидно е отсъствал по време на потъпкването на човешките права по време на комунизма.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 21. 21 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  мащабните работи не са брегоукрепителни, а подкопават скапа и го издълбават за да отворят място за хотелите. Дано природата да им осуети плановете и едни основи да не могат да излеят на 20 метра от морето, от алчност да се задавят дано.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Глей ти.. "само" на Алея Първа. Браво бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на framerate
  framerate
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#17] от "ledenotomomiche":


  http://www.tpovarna.com/

  Макар че очаквам да бъде редактиран в скоро време.

 24. 24 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#9] от "framerate":
  Сещам се за няколко въпроса към вашето мнение:
  Как ще се осъществи този най-строг контрол? Това не е ли вече
  частна собственост? Какви ползи очаквате, че ще има за гражданите?

 25. 25 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Варненски":

  Варненски, ясно от кога си варненец. НИКОГА НЕ Е ИМАЛО БЛАТО нито преди 35 нито преди 60 години. Имаше разкошен пясък и хората ходеха на плаж и на бани с едно билетче от стотинки, имаше съблекални, гардероб. Нямаше заведения по плажа, които да работят до посред нощите, нямаше кондоми по плажа, нямаше разходка и къпане на кучета в морето.
  Имаше си алея, по която се разхождахме покрай брега.

 26. 26 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#8] от "rat":
  [quote#8:"rat"]Аз съм ЗА Алея Първа,[/quote]

  А знаете ли че Алея Първа предвижда изграждането на хотели на варненския плаж? Изобщо знаете ли каква лудница е на плажа и досега?

 27. 27 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Честито на ТИМ! Те си имат подопечна държава, която добре се грижи за тях!

 28. 28 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Браво на Гражданите на Варна за извоюваната малка победа над мафията!

  А тези, които ги домързя да дойдат на протестите срещу застрояването на Морската градина нека сега повярват, че Гражданите сме по-силни от всяка мафия.

  Заедно ще се преборим варненският плаж да не бъде застроен с хотели и да остане за децата и внуците ни.

 29. 29 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Малка задачка:
  Продадена част от Морската градина.
  Има издадено разрешение за строеж, което все още е валидно.
  Въпрос:
  Как с изменение на ОУП може да се анулира издаденото строително разрешение, без това да падне автоматично в съда

  Ако варненци наистина не искат строеж там, по-добре да окупират тая Алея първа, докато изтече валидността на разрешението за строеж, все пак доколкото разбирам 3 години са минали. Като изтече , да си преместят протеста пак пред общината за нова промяна на ОУП.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 30. 30 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  [quote#25:"vnrad"]Имаше разкошен пясък и хората ходеха на плаж и на бани с едно билетче от стотинки, имаше съблекални, гардероб. [/quote]
  Ти изобщо знаеш ли на кое точно се вика Алея І-ва или само си ломотиш да не заспиш. Питай баба си (ако не е от Тутракан) какво е имало на 200 метра след Шокъровия преди 70-те. Къв плаж, кви пет лева. Водата е била ската директно в основата и затова Бай Тошо е направил буните, за да не отиде Чайка във водата. Ей, ама като пишете мислете малко бе!

 31. 31 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Браво на варненци! Планините в България не са собсвеност на мутрите и Варна не е собственостна ТИМ! Нека им го докажем. Ако искат управляващите, да си направят справка в най-близката история - съдбата на правителството на Жан Виденов.

 32. 32 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Извинявам се за правописните грешки. Исках да напиша "Планините в България не са собственост на мутрите и Варна не е собственост на ТИМ". Грешките са от бързане.

 33. 33 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ами ако след застрояването ви забранят достъпа до плажа, силно го затруднят, направят платен?
  Каква ще ви е ползата от новите хотели?
  Мислете.

 34. 34 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 701 Гневно

  На мутри не може да се вярва! Последната публична лъжа на тимаджиите беше преди кметските избори, когато обещаха да завършат градския стадион през 2012 г..

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 35. 35 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://starshel.bg/img_page.php?num=1

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Видео при Бедров:
  http://ivanbedrov.com/?p=2728

  Браво, варненци!

  Май самите мутри си запалиха пожар под партенките!
  И на Витоша, и на Алея Първа и навсякъде.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Няма да имам съседи, колко неприятно

  In debt we trust
 38. 38 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Алея 1ва е една от последните манни небесни за пране на пари в мутрохотели и молове. Не ни будалкайте с някакви градоустройсвтени планове, много добре знаем, че такива не се правят от десетилетия в България. И като открият 100 работни места за сервтитьори и продаваки на мин.раб. заплата... швейцария на черно море ли ще стане

  veni vidi fugi
 39. 39 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Осуетеното участие на гражданските сдружения в дебата около съдбата на варненската Морска градина остави извън него темата за т.нар. "Алея Първа"."
  Т.е. да разбираме, че по стар комунистически обичай бе предизвикан глупав скандал за отвличане на вниманието, така щото да бъде прокарано угодното за ТИМ решение, а разните му там еколози, зелени и прости граждани да бъдат отново прецакани.
  Страшна държава, страшен град.... Ужас!

 40. 40 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#8:"rat"]Аз съм ЗА Алея Първа, сега ме е срам като минавам от там, грозна работа. [/quote]


  И аз, който иска чукари, дупки и мръсотия да поеме към Аладжа Манастир или Кара дере.

  In debt we trust
 41. 41 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#38] от "zabejko":
  много добре знаем, че такива не се правят от десетилетия в България
  --------------------------------
  Муууууууухааааааааааааа
  Ех бедни ми бедни народе, още нещастни ми матряле

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 42. 42 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#21:"Scaramouche"]мащабните работи не са брегоукрепителни, а подкопават скапа и го издълбават за да отворят място за хотелите. [/quote]


  Това въобще не е вярно по никакъв начин.

  In debt we trust
 43. 43 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#29:"qwertqwert"]Малка задачка:
  Продадена част от Морската градина.
  Има издадено разрешение за строеж, което все още е валидно. [/quote]
  Прав си. Варненци трябваше да протестират още тогава. Въобще, като цяло варненци трудно протестират и това им (ни) е проблема.

 44. 44 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1125 Весело

  [quote#33:"bilbotorbins"]Ами ако след застрояването ви забранят достъпа до плажа, силно го затруднят, направят платен? [/quote]
  Вече се уморих да пиша едно и също, но явно трябва:
  "Ти изобщо знаеш ли на кое точно се вика Алея І-ва"? Знаеш ли какви са границите на купената земя? Ей, тия тъпи тимаджий да си бяха сложили една ограда на имота, та поне да спрат да се жалват всички как заграбили Морската или приватизирали плажа... Тяхното не влиза нито в едното, нито в другото.
  Не ме кефят но поне като ще ги атакуваме да сме си наясно с фактите. Така ще сме по-силни.

 45. 45 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#16] от "signum1111":

  Казваш зоопарка ще се застрои. Какво ще стане с животните - ще ги местят ли, ликвидират зоопарка ли. Ако е второто това е абсурд. Е вярно животните не могат да протестират! Ама да си ликвидираш зоопарка.......

 46. 46 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#45:"drago62"]Казваш зоопарка ще се застрои. Какво ще стане с животните - ще ги местят ли, ликвидират зоопарка ли. Ако е второто това е абсурд. [/quote]


  Зоопарка се мести в голям държавен парцел под Пикадили Парк.

  In debt we trust
 47. 47 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Весело

  Как пък една мтурю не прояви интересче към апетитно имотче нпр. в циганската махала,
  ами все към инсталации построени от гадните фашяги ги влече, бре.
  Идеш на "Акваруима", където са се подслонили един ресторант и 2-3 кафенета и гледаш датата над портала, аха - създаден от цар Фердунандус.
  Разходиш се из Морската, на колоните в самото начало виждаш портрет на Антон Новак, създал и проектирал този чудесен парк. Питаш се, а какво създадоха другарите? Хващаш тролей и отиваш във "Владиславово", и потъваш в бездната на една мрачна и безизходна депресия, при вида на панелното блато, а от мутри и помен няма. Мутрю бяга от панелка, както дявол от Евангелие. Мутрю е естетинъ, харесва финните неща направени с вкус и фантазия. Мутрю на плаж, на "Алея 1", понеже Мутрю работи по системата first, той е винаги номер 1.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 48. 48 Профил на signum1111
  signum1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#45:"drago62"]Казваш зоопарка ще се застрои. Какво ще стане с животните - ще ги местят ли, ликвидират зоопарка ли. Ако е второто това е абсурд. Е вярно животните не могат да протестират! Ама да си ликвидираш зоопарка....... [/quote]
  Местят го на мястото на военното поделение в Салтанат.

 49. 49 Профил на signum1111
  signum1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#44:"Варненски"]Ей, тия тъпи тимаджий да си бяха сложили една ограда на имота, та поне да спрат да се жалват всички как заграбили Морската или приватизирали плажа... Тяхното не влиза нито в едното, нито в другото.
  Не ме кефят но поне като ще ги атакуваме да сме си наясно с фактите. Така ще сме по-силни.
  [/quote]
  Съгласен съм, но ние не ги искаме и на Алея 1. Имат си вече стадион за правене.

 50. 50 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "Александър Йорданов":По-точно описание досега не съм чувал.+++++

 51. 51 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Все пак остават много диви места, по които се стига по черни пътища и на които могат да се извадят торбите със сандвичи и бурканите с компоти - Паша Дере, Кара Дере, Ракитника и пр. Нищо лошо няма Варна да има плажна ивица с развита инфраструктура, паркинги, аквапаркове и хотели и ресторанти.

  В крайна сметка, нацепените и усукани черни пътища остават непокътнати в споменатите местности, така че желаещите за безплатен плаж с тежък оффроуд могат да спят спокойно. Никой няма да им посегне на тяхното

  In debt we trust
 52. 52 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dollar Akbar":[quote#51:"Dollar Akbar"]Нищо лошо няма Варна да има плажна ивица с развита инфраструктура, паркинги, аквапаркове и хотели и ресторанти. [/quote]
  Нямам нищо против ресторантите и пр. забавления. Защо са ви ,обаче, хотели?! Не виждате ли, че и сега плажът е пренаселен?

  И освен това, като се възлага такъв мащабен проект, се прави конкурс, обществено обсъждане и накрая се избира най-добрата оферта. А да го подариш просто на близки мутри, срещу подкуп, не е в интерес на гражданите и си е направо престъпление.

 53. 53 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#52:"Whoops"]Нямам нищо против ресторантите и пр. забавления. Защо са ви ,обаче, хотели?! Не виждате ли, че и сега плажът е пренаселен?
  [/quote]  А откъде ще дойдат свежи пари във Варна???
  Какво точно ще ядете? Може би се чудите защо в Маями бийч има хотели? Може да попитате, може да има нещо общо с капитализма.

  In debt we trust
 54. 54 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#52] от "Whoops":

  Какво като има хотели? Нали от нещо трябва да се печели? Кой има изгода от бурените, чукарите и черния крайбрежен път, който беше допреди няколко години?

  http://primotravel.co.uk/top-things-to-see-in-miami-and-miami-beach-florida/

  In debt we trust
 55. 55 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dollar Akbar":
  [quote#53:"Dollar Akbar"]Какво точно ще ядете?[/quote]

  Камериерка и пиколо не са единствените възможни препитания за варненци.

  А ако, все пак, някого го привлича точно такава кариера - само на Златни Пясъци има 50000 леглова база.

  Варненският плаж е малък градски плаж - не е курорт.

 56. 56 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"]Според новото решение те ще бъдат със статут на зелени площи, включително тези под построените вече сгради. [/quote]
  Това какво е, приложена на практика идеята на Цеко - хем има сграда, хем по документи има зелена площ? Надявам се, че общината няма да забрави да отдели пари за поддръжката на тези "зелени" площи, поне да окосят бетона.

 57. 57 Профил на dnevnikeradost
  dnevnikeradost
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Хайде стига сте мрънкали колко мръсно било,какво руини имало по плажовете и как едва ли не Алея Първа щяла да "облагороди" крайбрежието!
  Истината е,че руините са в следствие на лошата грижа за плажа,баните и т.н.
  А кой е концесионер на ивицата през всички тези години?
  Фирма "Лазурен Бряг 91" ЕООД.
  И на кого е тази фирма?
  На ТИМ(чиято е и фирмата,изготвила ОУП...съвпадения...).
  Първо докрай "издоиха" всички заведения,чрез които тормозиха варненци години наред и всъщност създадоха кочината там,а после всичко се оставя на разрухата(изчистиха другите,а построиха собствено кичозно,но "лъскаво" заведение,та един ден,когато на всички им писне да се появят "спасителите" на Варна(нищо,че са пак същите,които нарочно оставиха всичко да се съсипе) и да тропнат по масата с "лъскавичкия" си проект Алея Първа.
  Да,но варненци не искат повече бетон на първа линия до морето.
  И разбира се всички обекти от мащабния проект са едва ли не с "обществено значение".
  Точно както Стадион Варна(както винаги много професионално и с чудесна презентация проведена лично от един от собствениците-вече дипломиран архитект-го направиха...),Галерия Графити(всъщност основно хотел и заведения,построени на мястото на емблематични лятно кино и изложбена зала-културен център)на много "оборотно" място в града и т.н.

 58. 58 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#54:"Dollar Akbar"]Кой има изгода от бурените, чукарите и черния крайбрежен път, който беше допреди няколко години?[/quote]
  Бурените могат да се окосят. Общината нямала пари? Айде бе! И им вярвате?! Половин милионен град няма пари да окоси бурените и да асфалтира едно пътче?!

  А нашите деди, преди сто години, са построили морските бани със сто пъти по-малко ресурси.

  Лъжат ви за да им харижете земята. Не се поддавайте така лесно.

 59. 59 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Не знам , не знам Мона Лиза от близо още не сАм я видвал.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 60. 60 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#55:"Whoops"]Камериерка и пиколо не са единствените възможни препитания за варненци.
  [/quote]


  Работните места са най-малкото предимство - по-големите са привличането на по-качествени туристи, които никога иначе не биха дошли в хубрака и чукарите, които са в момента. Тези турсисти внасят евро и долари и икономиката има нужда от валута. Само с въртене на левчета от единия в другия джоб не се прави икономика.

  In debt we trust
 61. 61 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  [quote#58:"Whoops"]Бурените могат да се окосят. Общината нямала пари? Айде бе! И им вярвате?! Половин милионен град няма пари да окоси бурените и да асфалтира едно пътче?!
  [/quote]


  И като ги окосят и ще стане Маями Бийч, ха ха...

  Чукарите няма да ги гледаме и че няма път и паркинги. Важното е, че някой щял да окоси тревата.

  In debt we trust
 62. 62 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#47] от "СДС":
  #Немам какво да кажа .
  Прав си.


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 63. 63 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Много корумпирани интересчии има в тая държава. И все гледат да минат метър и все трябва да се стига до Бойко Борисов, да се запознае с магариите дето правят и изрично да им ги забрани. Сигурно е луднал вече тоя човек.

 64. 64 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е граждани, видяхте че царят е гол! Само с гражданско неподчинение тези мафиоти, като ТИМ, Цеко от Алеко и подобните им могат да бъдат завряни там където им е мястото на плъховете- в дупките! Алея първа! Витоша ски! Надвзети и "узаконени"500-600декара над Банско! Не приятели, всичко това е наше на хората, а не на мутрите! Но и вие като софиянци с техните кметове докъде я докарахте!?! Докато станете ГРАЖДАНИ и града природата ги унищожили!!! Ще ги победим, ако сме непокорни!

 65. 65 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 472 Гневно

  Във Варна вилнеят долни мутри, няма работеща полиция и правителството реално не съществува!!! Т.нар кмет е в постоянна отпуска (имал да чисти от предните 3 мандата). Варна потъва в мутробарок, изпростели чалгари и "услужливи" милиционери!!! Милицията бие гражданите, които желаят да спасят морската градина и бреговата ивица. Бойко си трае, щото аверите му мутри от тим били инвеститори...
  Ебахти държавата!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=v7PRq_bpXUw

 66. 66 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "signum1111":
  Същото стана и с "приватизацията". диркеторите умишлено съсипваха предприятията за да ги изкупят на безценица и да ги продадат за вторични суровини. и БСП и Костов трябва да бъдат съдени и осъдени за националното си предателство и за съсипването на бълг икономика.

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 67. 67 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Какво се случва във Варна точно в тези минути: "Стотици протестиращи блокираха автомобилното движение в центъра на Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” Варна. Около 300 души протестират срещу приетия днес от Варненския общински съвет общоустройствен план на общината. В него има точка, която предвижда узаконяване на сградите в Морската градина. Според протестиращите това е незаконно. Те искат сградите, построени през последните 20 години в различни части на Морската градина, да бъдат съборени. В момента движението по булевард „Мария Луиза”, в района на сградата на Община Варна, е напълно блокирано, защото протестиращите преминават демонстративно по близката пешеходна пътека, на която няма светофар. В района има засилено полицейско присъствие. Полицаите обаче все още не се намесват, за да освободят движението. "
  Пожелавам им успех в битката с мутроолигархията....
  http://vbox7.com/play:ma4c283376

 68. 68 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Към # 67
  Протестът е и срещу това, че устройственият план не забранява строителството по Алея Първа на Холдинг "Варна" / мутро-ТИМ криминалната банда/.
  Успех млади хора....
  http://vbox7.com/play:ma4c283376

 69. 69 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 774 Неутрално

  На мен ми се чини, че се вдига врява, за да има основание общината да отчужди тези имоти и да обезщети собствениците пребогато. Работата е, че в момента и близките няколко години инвестиции в недвижими имоти няма да има. Продажбите са се свили до минимум и цените продължават да падат. Единствените по-сериозни купувачи са 2-3 000 руснаци, но те купуват по цялото крайбрежие освен това у нас идват главно средна ръка руснаци с бюджети около 50 000 евро. Българите доста обедняха. Накратко тези дето се набълбукаха с парцели в пика на имотния бум сега серат кръв. Нито могат да ги продадат, нито има полза да ги застрояват. Отделно трябва да плащат данъци. Накратко заровени милиони с доста съмнителна възможност за възвръщане на инвестицията поне в седващите 4-5 години. С тов решение ОбС откри стотици процедури за обезщетяване. И като се има впредвид клко "неподкупни" са оценителите и съда може да се предположи, че обезщетенията ще бъдат десетки пъти по-високи от пазарните нива. Крайният резултат ще бъде източвне на бюджета на Варна за години напред, а собствениците вместо празни парцели и разходи по тях, ще получат милиони кеш.

 70. 70 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1711 Весело

  [quote#46:"Dollar Akbar"]Зоопарка се мести в голям държавен парцел под Пикадили Парк.[/quote]
  Той зоопарка отдавна е в парламента

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 71. 71 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Става дума за 122 дка крайбрежни терени в непосредствена близост до морето, за които вече има издадени разрешения за строеж."

  Е джанъм какво като вече са издадени разрешения бе? Да не би да ги е издал господ, че да са неотменими... нали ги е издал накой корумпиран костюмар!

  Защо винаги се излиза с номера, че някой вече бил издал разрешение... ма какво ме е*е това бе? Както ги е издал тъй и ще ги отмени пък друг! Ей изедници я се взимайте в ръце щото ...

 72. 72 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Едно голямо "БРАВО" за упоритостта на варненци. Една малка стъпка към желанието на гражданите, а не на олигарсите. Дано се доведе работата до края.

 73. 73 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Зоопарка беше едно от малкото естествени неща-Пълен синхрон.Не се чувстваше дистанцията, всичко много компактно а голям брой от птиците се разхождаха без страх сред посетителите,оградите им бяха до глезените, но всеки си знаеше мястото..до Пикадили,а, ..на гола цементова площадка нали.Там растителност няма.Варна позор,за децат ви е!аз моите ги отгледах.

 74. 74 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Иначе на гагузите къщите подредени,гагаузин в блок няма.Къщи без едно животно, бездушници са,мдааа.Кво кучета котки,сигурно ги ядете.

 75. 75 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Браво. Наистина, само малка хапка е откъсната от мутренската трапеза. Следва отнемане на всичката храна, разбиване на софрата и изваждане на зъбите на хидрата (с керпеден). Пътят не е кратък, но щом днес мутрата Борисов се гъне в ъгъла, под силен натиск утре той ще посегне и на началниците си от ТИМ. Бой по тиквите!

 76. 76 Профил на Един Варненец
  Един Варненец
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Да подкрепим Варна и нейната морска градина.

  http://www.peticiq.com/borisov_morskata_gradina_varna

 77. 77 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дневник, не пробутвайте лъжи, вижте се какво сте изтръскали:
  "През пролетта на тази година "Холдинг Варна" започна мащабни брегоукрепителни работи, които трябва да предшестват изграждането на предвидените в "Алея Първа" атракционна и курортна зона"
  ---
  100% лъжа.
  Свлачищата и абразията на ската и Морската градина бяха стопирани от брегоокрепителните дейности и строежа на крайморския булевард (с цялата гама от дренажни съпръжения), извършени с парите - МНОГОТО ПАРИ от бюджета в края на соца т.е. с парите на всички Български граждани.
  Ако разлистите старите данни и ценови листи, ще ви настръхнат косите, ако видите колко струва само един тетрапод, и колко струва една цяла буна, благодарение на които се спаси и извоюва още бряг от морето.
  ---
  Върху всичко това НАГОТОВО местните общинско-съветнически продажници от мандатите след 95-та стъпка по стъпка набутаха първо права за строеж на корупционери-цървули, а последните два мандата общ. съветници групово и независимо от политическите цветове, полегнаха и на ТИМ.
  ---
  И всичко това първо при съдействието на Контров, който от кърваво-червен контраадмирал, скокна при СДС, когато СДС-Варна бе превзето от ДобринчоМитевите корупционери - протежета на Ив.Костов, после същия този Коннтров, от костовашко-син, вече пристанал на турците (като областен управител) директно си постави подписа.
  ---
  Тази борба за бетонирането на Морската градина бе продължена и от ГЕРБ-еронския областен - чингито Данчо Симеонов, който усулсикиджийската и до ден днешен се ослушва и се прави на недочул за първото и до днес НЕотменено решение за забрана за застрояване взето от Общинския съвет от мандат 91-95.
  ---
  Сега част от общинските червенушки (тези, които артисаха от ТИМ-аджийската хранилка, заради наместилите са там ГЕРБ-еронки) се опитват да яхнат законния протест на Варненци.
  ---
  Язък, че малко варненци обърнаха внимание на дългогодишната борба на хора, като зелените, архитект Калина Павлова (дори за общ.съветник не й стигнаха гласовете) и такъв достоен човек, като Ив.Станчов, както и останалите, които неуморно се опитваха да спрат тая свинщина, маскирана под благовидните арх. идеи за варненското крайбрежие.
  Много битки ще има още.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 78. 78 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ТИМИПОНСИК = ГЕРББСПДСПДСБСДС = Чалгария

 79. 79 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#74] от "xalikarans":

  Абе ти си наистина едно мнооого рядко нещо.
  И смърдящо.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 80. 80 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 393 Неутрално

  браво на гражданското общество във Варна! борете се докрай! не само да забранят нови строежи и алея първа, а да бутнат всичко по бай-ганьовски построено последните 20 години! частни кичозни сгради с високи огради и паркирани "тежкарски" коли посред морската! а и защо трябва да копираме маями бийч?? аз пък не искам див капитализъм и частна собственост на места, които принадлежат на всички! колкото и да са лъскави, са чужди и с комерсиална цел + нелегално построени. отблъскват. искам прост, тих, чист осветен и охраняван парк и плаж и макс 3-4 прости дървени заведения с тиха музика (не чалга!).

 81. 81 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dollar Akbar":

  Благодаря за инфото. Чудех се щото аз съм от по малък град но въпреки това си имаме зоопарк.

 82. 83 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#53:"Dollar Akbar"]Какво точно ще ядете? Може би се чудите защо в Маями бийч има хотели? Може да попитате, може да има нещо общо с капитализма.
  [/quote]

  Искаш да ми кажеш, че ЕДИНСТВЕНТО възможно място за хотели във Варна е на алеята? Или, че във Варна има малко хотели, хората все едно се избиват за места в хотелите и няма празни, особено по златните? Или, че 5 години строителство (знаеш ли как е строят 800 обекта?), в които няма достъп по плажа ще се отразят чудесно на туристическия сезон? Мисли малко! Тимаджии са доказали, че каквото са започнали, не могат да го довършат. Виж им само недстроените хотели на плажа в Аспарухово, или огромната дупка, която зее на мястото на стадион Юри Гагарин? Тимаджиите знаят само да рушат, едно свястно нещо не са свършили - цялата им работа е такава. Свестни плочки или хубав път да са направили някога? Нещо, което след тях да ОСТАНЕ? Аз не се сещам за ни едно.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 83. 84 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Варненци и техните гости не бива да се предават. Протести до дупка!

  Има и друг много лесен начин, но не знам защо той не работи у нас - пълен бойкот на тези, които зацапват пейзажа. Като си направят безумните атракциони никой да не стъпи там. По-ефективно от това няма. Проблемът е, че като подобен механизъм не е проработил досега, никой не се притеснява, че ще си похарчи парите напразно. Другият - че веднъж зацапан, пейзажът трудно се възстановява, а понякога - невъзможно, в предишното си положение. И все пак - от всички нас зависи наказването на алчността и презрението към законоустановения порядък.

 84. 85 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Коя мафия е по-нагла :"Софийска легализирана"или "Варненска законна"?

 85. 86 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 808 Любопитно

  [quote#74:"xalikarans"]Кво кучета котки,сигурно ги ядете. [/quote]
  А ти ма,овцо...л@йна ядеш!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 86. 87 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "Варненски":

  Я разкажи ходиш ли на "висококатегорийния" стадион, който мутрите щяха да строят? и какво ще правиш на "висококатегорийните" хотели на алеята? ще ходиш там на почивка или ще си от обслужващия персонал на мутрите? (какъвто си и във форума)
  Интересно ще ми е да ми отговориш.

 87. 88 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Ако не е ТИМ,бъдете сигурни ,че други щяха да са на местото им!Тия поне строят и не се набиват много на очи!Варна последните години изостава много от Бургас!Алея Първа е щанс за града да стане наистина модерен,така че откъдето и да са парите-добре дошло!Малко от дрънкащите тук са виждали проекта-много е добър,хотели ,буни,места за яхти,кръчми-всичко това ще го ползват и варненци,защото кой ще си позволи да не печели от 400 хил. души?!
  И най-важното:след Алея Първа ще направят и пътищата до Варна,което ще отпуши града за инвестиции и работни места!
  Ако 20-те години на 20 век варненци мислеха като сегашните нямаше да има луксозни бани и Морска градина!

 88. 89 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#88] от "Лодка в гората":

  Добро чувство за хумор имаш. Точно старшинките от ТИМ изгониха нормалните инвеститори от Варна и я превърнаха в село, предлагащо работа само за танцьорки, сервитьорки и бармани.
  а какво точно построиха идея си нямам. може би имаш предвид хотел, построен на пясъка на плажа въпреки забраната за това.
  или се шегуваш и говориш за варненския стадион.

 89. 90 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Не се шегувам,а така мисля!Не ти ли е приятно да има различни от твоята гледни точки?!
  ТИМ участват с 5% в новия проект за Алеята.Мислиш ли ,че не им е по изгодно да си събират наемите от чалготеките?Тяхният "Химимпорт" е на трето място по обороти в България,там им е бизнесът!Във Варна обаче плащат голяма част от данъците си!Не виждаш ли разлика мужду тях и братя Галеви,когато говорим за мутри?!

 90. 91 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 884 Весело

  [quote#49:"signum1111"]Съгласен съм, но ние не ги искаме и на Алея 1. Имат си вече стадион за правене. [/quote]
  Те и за стадиона чакат схемата на Арена Армеец, явно! Сигурно малко са им парите за пране, та не достигат....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK