България е изпратила запитване до няколко държави за помощ за пожара

България е изпратила запитване до няколко държави за помощ за пожара

© Георги КожухаровБългария е изпратила запитване до няколко държави за помощ при гасенето на пожара. Получен е отговор от няколко страни, но офертата на Израел е била най-добра. В последния момент обаче, помощта е отказана заради преценка, че "можем да се справим със собствени сили". Това стана известно от думите на говорителя на пожарната Валентин Кръстев.


През последните дни няколко пъти беше обяснено, че от ЕС не можем да искаме помощ, защото няма как тя да бъде обоснована, при положение, че в други държави горят далеч по-големи площи. Земеделският министър Мирослав Найденов посочи, че няма нужда от такава помощ, защото сами можем да се справим. Във вторник следобед премиерът посочи, че може самолети да дойдат на помощ от Израел. Вечерта както Министерството на външните работи, така и на вътрешните работи обявиха, че два самолета от Израел даже вече летят към България. 


"Ние се допитахме до всички партньори по европейския механизъм за гражданска защита. Отговориха ни много държави, но офертата на Израел беше най-изгодна. Но впоследствие решихме, че ще мине прекалено много време, докато текат процедурите по доставянето на тази помощ - официални писма и ноти и се прецени, че със собствени сили ще можем да се справим", обясни Кръстев пред "Дневник".

Вчера съобщение на сайта на МВР оповести пристигането на два три тонна самолета от Израел, които да помогнат гасенето. Беше съобщено, че те ще кацнат около 2 часа през нощта. Няколко часа след това министърът на вътрешнитв работи Цветан Цветанов съобщи, че България ще откаже предложената от Израел помощ.


"Няма драма, това е нормално. И не вреди по никакъв начин на отношенията между държавите", обясни Кръстев.


Междувременно тази вечер премиерът Бойко Борисов обяви, че хеликоптерите вършат много по-добра работа, отколкото самолети, тъй като предлаганите от Израел самолети събирали по 3 тона вода, а хеликоптерите по три тона и половина. 


Той обясни, че самолетите се движат бързо, а хеликоптерите по-лесно уцелват мястото на пожара. Той решил да се е довери на своите експерти, които не са препоръчали гасенето със самолети. "Два самолета и сега стоят на аерогара София и могат да бъдат използвани при необходимост и ако експертите се произнесат за това", заяви още Борисов.


Пожарът е динамична ситуация. Има някаква истерия сред доброволците, а така може да се стигне до неефективни маневри. За да не бъдат допуснати да помагат при гасенето, значи това се е налагало от ситуацията.


Така Кръстев коментира сигналите на доброволците от тази сутрин, че близо пет часа е нямало никаква организация или информация и хората не са били допускани да помагат за пожара.


"Учудвам се на мрънкането - така да го нарека - на доброволците. Забравили са годините в казармата или не знам, но щом не са участвали, значи така е били преценено", обясни Кръстев. По думите му в оперативния щаб водеща роля имат местната и изпълнителната власт в лицето на МВР и Главна дирекция "Пожарна безопасност". "Чуда се думата на министерството на отбраната, на околната среда и водите, на ръководството на природен парк "Витоша‘" и министерството на земеделието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  ще откаже предложената от Израел помощ.
  ...
  Сигурно не съм.."в час", ама на Русия правено ли е предложение?Спомням си, че доста успещно се справиха преди няколко години с горски пожари в Гърция.
  п.п.не мога да разбера добре, какви са тези бизнес съображения за обещана помощ.
  "България ще откаже предложената от Израел помощ."

 2. 2 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Аз пък се чудя..... можем ли да се справим сами? В статията има думи за истерия и мрънкане на доброволците. Щом са доброволци - значи знаят къде отиват? Опасно е, ясно! Цели 4 дни вече?

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Докато текат тия пазарлъци Витоша изгоря. Пъпеша и Мършата да подават оставки веднага и да отиват на съд.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Русия ще трябва да помогне.Преди години в региони около москва наши пожарникари гасяха там пожари.Сега е ред жестът да бъде върнат.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 5. 5 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Израелските самолети са тук и чакат ние да се накумим или да прецени тайния мозък,че достатъчно гора вече изгоря и може вече да се спира пожара!Самолетите ще го загасят до два часа време...
  За мен това е дирижиран и нарочно оставен пожар за добро или за зло ще разберем тепърва!

 6. 6 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пожарът е малко като финансовата криза в България. Първо няма криза, после е минала кризата, която я е нямало, после не сме се справили с криза, която не я е имало и накрая сме успели да удържим на криза, която не я е имало, докато другите държави не са могли.

  Governments never learn. Only people learn.
 7. 7 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 524 Неутрално

  дори един първолак ще си направи съответните изводи

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 8. 8 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Номерът е като пожарът свърши - а това е ясно, че рано или късно ще стане - да се организират НПО-та, спонсори от "зеления" октопод и т.н., които да финансират закупуване и засаждане на фиданки на мястото на изгорените дървета.

  Сигурен съм, че за това ще има много желаещи. И така ще бъде натрит носа на животните, които умишлено са причинили и удължили пожара!

 9. 9 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Какво правят тези хора!? Ако огънят влезе в свежата гора, пропитите със смола дървета ще пламнат и мястото ще заприлича на ад. Температурите ще са страшни ...
  Вече започва да се мръква - какви самолети!? Нали след като самолета пусне водата, след него веднага трябва да влязат гасачи от наземните екипи и да овладеят остатъците от огъня ...
  Това се прави в светлата част на деня.

 10. 10 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "newmind":

  Не можем да се справим сами с проблема, но отказваме и чуждата помощ. Въпреки многото обещания, Витоша още гори. И децата сежсещат, че има нещо гнило.

 11. 11 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1988 Весело

  "...при положение, че в други държави горят далеч по-големи площи." - колко непринудено и успокояващо!?!

  Коментиране на анализираното, вече...
 12. 12 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#5] от "newmind":


  [quote#5:"newmind"]За мен това е дирижиран и нарочно оставен пожар за добро или за зло ще разберем тепърва![/quote]

  Не си само ти така. 90% от Дневник са на същото мнение.

 13. 13 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 479 Неутрално

  лъсва им лицемерието на европейците

  къде пък горят площи, някой може ли да ме информира?

 14. 14 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  О, Витоша!
  Три деня младите дружини,
  как огиня гАсят!... и т.н.

 15. 15 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 426 Неутрално

  „През нощта остават само дежурните...“

  Сигурно хвърлят по някоя съчка от време не време, да не загасне!?

 16. 16 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#10] от "kuku032":


  [quote#10:"kuku032"] И децата сежсещат, че има нещо гнило.[/quote]

  Има, нема 50 декара.

 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#13] от "commenting___":

  Испания. Там дори се разбиха хеликоптери...

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това изказване за "мрънкането на доброволците" звучи обидно. Все пак те отиват там по собствена воля, като не чакат възнаграждение. Такова поведение трябва да бъде уважавано. Работа на службите е да ги организират за да използват техният поненциал.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 19. 19 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И изведнъж...
  Генерал Кофпомпоф пристига със гръм!!

 20. 20 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#13] от "commenting___":

  Spanish forest fires rage out of control near Valencia

  MADRID | Sun Jul 1, 2012 1:27pm EDT

  (Reuters) - At least two thousand people have been evacuated from Spain's popular tourist region of Valencia as the worst forest fires in more than a decade raged out of control, causing a huge cloud of ash to pour into the country's third-largest city.
  Media reports on Sunday said between 20,000 and 45,000 hectares (49,400 to 111,200 acres) of land had been destroyed in two forest fires around 30 kilometers (18 miles) to the west of Valencia on Spain's eastern coast.

  No official estimates have been given of how much land has been destroyed by the fires, but NASA images show smoke covering a vast area of the region famous for its beaches.

  The majority of people in the Valencia region were not at risk, according to emergency services. The city's airport was still operating and it was not known how many tourists were affected by the fires.

  Spain's tourism sector represents around 10 percent of the country's economic output, and has been one of the few drivers of growth as the economy slides back into a heavy recession.

  Authorities in the Valencia region told Reuters that in the three days since the fires started around 2,000 people have been forced to leave their homes, though many have since been able to return.

  The fires, which are still not under control, began after a week in which temperatures in many parts of Spain soared to close to 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit), leading authorities to raise to maximum the level of forest fire risk in the Valencia region.

  Authorities said preliminary investigations showed one of the fires had been accidentally started by workers in the hillsides around Valencia, and the other by agricultural burning that could not be controlled.

  The country has seen 10 big forest fires this year, and around 50,000 hectares of land destroyed in the first five months of 2012, the worst since 2002, according to data from the Environment Ministry.

  (Reporting by Emma Pinedo; Writing by Nigel Davies; Editing by Sophie Hares)

  http://www.reuters.com/article/2012/07/01/us-spain-fires-idUSBRE8600DJ20120701

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 21. 21 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А Тиквошенко си мълчи!

  Позор и оставка!!

  Останалото в подписа ми.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  [quote#1:"тулса"]ама на Русия правено ли е предложение?[/quote]
  На руснаците не трябва да им се предлага да ни помагат. Че те като тръгнат да помагат......не се знае колко века може да откарат. Имаме опит в тая работа с руските помощи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ясно-пак на нас се пада честта да...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  ""Учудвам се на мрънкането - така да го нарека - на доброволците. Забравили са годините в казармата или не знам, но щом не са участвали, значи така е били преценено", обясни Кръстев. "
  Тоя за какъв се мисли бе!? Хората съвсем безкористно си зарязали своите работи и дошли да му помагат, а той не стига че не си свършил работата, се прави на велик!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1002 Разстроено

  [quote#18:"legio"] Работа на службите е да ги организират за да използват техният поненциал. [/quote]Вие имате ли и бегла представа как се организират БЕЗОПАСНО хора, които НИКОГА не са гасили пожар в планината. Дори една лека кола да се запали много малко хора знаят какво точно да направят за да я изгасят.

  Тези доброволци БЕЗ ОПИТ ако бяха хвърлени набързо където падне да гасят пожара и някой беше пострадал, тогава какво щяхте да пишете?!

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1453 Разстроено

  Не разбирам защо пък доброволците да са им виновни за нещо. Хората са жертвали времето си и доброволно са предоставили труда си, можеха да им обяснят по-добре защо не са ги допуснали в гасенето, а не да ги навикват.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Най-сетне да кажат дали пистите вече са готови като трасета и да изгасят останалото.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jessika":

  ДОБРОВОЛЦИТЕ СА ОСНОВНИТЕ МЕСТНИ ГРУПИ ПРИ ПОДОБНИ ПОЖАРИ, А НЕ БЮРОКРАТИ УЖ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, ЗАНИМАВАЩИ СЕ С ДРУГИ НЕСВОЙСТВЕНИ ДЕЙНОСТИ И ЗАГУБИЛИ ПРОФЕСИОНАЛЕН УСЕТ И ПРАВА.

 29. 29 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Да си ПОЖАРНИКАР е професия, а кмет и министър ако ще и председател - НЕ Е!

 30. 30 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 374 Неутрално

  #25 Bluewater, въздсъщите служби можеха от самото начало да обявят, че няма нужда от доброволци, ако бяха анализирали ситуацията. Доброволчеството винаги е съществувало и риска е персонален; това е смисъла. Именно службите са тези, които биха могли да организират хората и да използват мотивацията им, а не да се подиграват и неглижират.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 31. 31 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  [quote#17:"Югозомби"]Испаня. Там дори се разбиха хеликоптери... [/quote]
  Ст клипчето което гледах и нашите летят доста опасно, дано не стане гаф...

 32. 32 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#30] от "legio":

  На практика е доста по-сложно. Дори група туристи в трудна планинска обстановка може да се окаже неподатлива за рационални внушения... Бил съм свидетел. Има много рискове. Как да се прецени дали доброволците са в добро здраве, каква е психическата им устойчивост, познават ли планината, имат ли опит при движението в такъв терен, способни ли са да действат координирано и в група и така нататък. Падналата гора е особено трудно място, няма видимост до почвата, обраснало е с малини и други храсти до кръста или гърдите, затъва се, пропада се и се препъва, през няколко метра има дървесни стволове, които се прескачат или под които се пропълзява... В големи неформални групи организацията не е лесна, особено в такива условия. Коя институция би поела отговорността за инцидент с доброволец, пострадал докато е бил под нейно разпореждане? Какъв социален и политически отзвук ще има това? Освен това вече се видя, че част от аудиторията в интернет, а може би и от доброволците са склонни към прибързани крайни оценки и доста остри изразни средства. Логично е да има известна институционална дистанцираност.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 33. 33 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  Дори и при това положение доброволците могат да бъдат използвани доста ефективно. Пожарът гори на труднодостъпна местност, достъп до която има почти само пеша. Толкова ли е далеч от акъла тия хора да се използват за доставка на припаси (храна, вода, гориво за помпите, инструменти, оборудване и каквото там е нужно) на обучените пожарникари, които вече пряко да се занимават с овладяването на стихията?

 34. 34 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Гневно

  А сега си подайте оставките като не можете "да прецените" така, че да се прувърши с този пожар, а не да става все по-голям и тежък! Жалки некадърници братче...
  Самолетите не улучвали, и затова седят закотвени два на летището... и ТОВА изказване, на фона на разширяващ се пожар... ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ ДА ОПИША КАКВИ НЕКАДЪРНИЦИ СТЕ!!!
  Плюс това, онези хора като ви изпращат самолети, не ви ли хрумна на вас и на "експертите" ви - задръстеняци такива - че може би тези самолети са оборудвани със специализирана техника/апаратура/софтуер, който да прави гасенето не много по лошо отколкото с хеликоптер!?!?
  Е...си и ши...ците прости дето сте!!!!!?!?!?!?
  От 20 мин проучвам онлайн и намерих маса изключително ефективни самолети които могат да се борят с пожари и са използвани в почти всяка държава която има или е имала подобни проблеми!!!!
  Тъпата, ши...на, мръ....на проста мутра да си подава оставката, заедно с останалите си колеги-престъпници, некадърни, ВРЕДНИ, УЖАСНО ВРЕДНИ фигуранти.

 35. 35 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  До коментар [#34] от "Hristo'o":

  20 минути проучване и вече имаш експертна позиция?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 36. 36 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Четвърти ден авиацията се бори с пожарите на Витоша

  Написано от Списание АЕРО

  СРЯДА, 04 ЮЛИ 2012 19:40

  За четвърти пореден ден продължават усилията да се погаси възникналия горски пожар в местността „Бистришко бранище”. За пореден ден се гаси с три вертолета – два Ми-17 на ВВС и един Ми-8 на „Хели ер”. Трите машини са хвърлили малко над 300 тона вода над пожара.

  Двата вертолета Ми-17 (бордове 421 и 417) са направили общо 88 захода по пожара и са хвърлили 264 тона вода. Налятяното време и днес е малко над 8 часа. Екипажът на двете машини е в състав: командири бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов и бордни техници майорите Ангел Нонин и Стефан Вълчанов и офицерските кандидати Георги Петров и Рангел Рабаджиев.

  Ми-8П (LZ-CAY) на авиационния оператор „Хели ер” също е продължил дейното си участие. Машината оперира от предна площадка на стадиона на село Кокаляне. Днес при едно от излитанията е получен технически отказ, който е остранен на място в кратки срокове. За деня машината е направила 25 захода по пожара и е хвърлила около 38 тона вода. Пилоти в машината на „Хели ер” са Васил Вилков и Ангело Димитров, а борден техник Константин Димитров.

  AW109 Power (борд 515) на Гранична полиция продължава периодично да облита района на пожара и да наблюдава неговото състояние чрез мощната си инфрачервена обзорна система.

  Гасенето от въдуха ще продължи и утре, но вече има нагласа, че това може би ще е последният ден от активни продивопожарни действия, след като в късния следобед бе обявено, че пожарът е поставен под контрол и са прокарани противопожарни просеки почти по всичките му граници.

  Интервю с бригаден генерал Златев ще намерите тук.

  Галерия със снимки от днешните действия на авиацията ще намерите тук.

  http://aeropress-bg.com/novini/36-news/1061-chetvarti-den-aviaciata-se-bori-s-pojarite-vav-vitosha.html

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 37. 37 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#31] от ".":

  Дано... Вече сме губили хеликоптер в пожар край Разлог преди няколко години.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 38. 38 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Гневно

  И не ВИ Е СРАМ, мамка му... ДОБРОВОЛЦИТЕ ви били виновни. Виновни са ви, че сте прости и сте неподготвени да използвате ВСЕКИ ЕДИН РЕСУРС, включително доброволци, когато ситуацията го налага.
  Доброволците са ви виновни, че "експертите" ви са задръстеняци и отказахте помощ, която можеше досега да е приключила с пожара?!?!
  Нагли, долни копелета сте, и не заслужавате други квалификации или каквато и да било толерантност на престъпленията ви, простотията и задръстенията ви. Заслужавате як бой, кой където ви хване и после справедлив съд и затвор. Всъщност боя може и да е неуместен ако имахме честна и справедлива съдебна система - боя щеше да дойде като влезете в затвора, мръсни, долни, корумпирани двойкаджии.

 39. 39 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#32:"Югозомби"]Логичо е да има известна институционална дистанцираност[/quote]

  Неволно си синтезирал отношението на казионните органи към пожара. "Институционална дистанцираност." Точно това е.

  Няма никакво оправдание за липсата на организация и за това да наричаш доброволците мрънкалници и да ги изкарваш едва ли не че самите са проблемът. Като два-три дни преди това си сипал благодарности към тях.

 40. 40 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Генерал Златев: Ефектът от вертолетите е много голям

  Написано от Списание АЕРО

  СРЯДА, 04 ЮЛИ 2012 18:58

  Екипът на АЕРО се срещна за бързо интервю с бригаден генерал Златко Златев, командир на 24 авиобаза, който вече четвърти ден лети над огнената стихия във Витоша.

  - Как върви гасенето?
  - Бих казал, че днес пожарът е почти овладян. Неделя следобед пожарът още се разпалваше, в понеделник гореше доста. В неделя привечер почти го бяхме потушили, но през нощта се разпали. Понеделник преди обед също го бяхме понатиснали, но следобеда пак се разпали. Обаче смятам, че вече нещата отиват на приключване.

  - Кога беше най-трудно?
  - Понеделник следобед и във вторник беше доста тежко.

  - Как се гаси пожар във високопланински условия?
  - Наслагват се няколко фактора. Гасим на надморска височина от 1300 до 1600 метра. Второ заходът по пожара е такъв, че се тръгва от долу нагоре към билото. През цялото време в главата на екипажа трябва да е картинката от къде се тръгва, как се прави захода към огъня, как да се мине точно над огнището и накрая да се излезе от захода така, че да си на курса за зареждане с вода.

  - Как се координира пускането на вода на точното място и време?
  - Екипажите ни са петчленни – двама пилоти, един борден техник, който изпълнява стандартните си задачи, един борден техник, който наблюдава „бамби бакета” и един представител на пожарната. Още миналата година направихме една програма заедно с генерал Попов, където изчистихме въпроса за подготовката на пожарникари, които да се използват точно за такива задачи. Ние сме им направили теоретичната подготовка и идеята е тези подготвени пожарникари да знаят какво става във въздуха и какво можем да направим ние. Така той поддържа връзка с наземното командване на пожарната и казва къде и как да съсредоточим усилията си. Така работим най-ефективно.

  - Какви са най-важните мерки за безопасност?
  - Те са няколко. На първо място не трябва да се превишава максималното полетно тегло на съответната височина и температура. Което не е лесно, защото сутрин е 18 градуса, а през деня вече става 35. Това води до промяна в полезния товар от порядъка на няколкостотин килограма. Това влияе на зарядката с керосин, но ние сме близо до летището и това не ни притеснява. Гледаме да не променяме водата, която носим на всеки заход, а тя е три тона. Другото е да не се влиза в дим и най-важното да не снижаваме прекалено ниско, което е сложно, предвид, че дърветата в района са високи по 40 – 50 метра, а товара виси на въже от 15 метра. Така хем трябва да сме ниско, за да има ефект от водата, хем трябва да сме високо, за да имаме запас от височина при маневрирането. Обикновено летим на около 80 метра от терена. И последната от мерките за безопасност е да не се допуска слизане под минималната разрешена скорост от 60 – 80 km/h, при която си гарантираме възможност за маневриране.

  - Как се държи Ми-17 с три тона товар на външно окачване?
  - Ми-17 е мощен вертолет и това не е непостижим товар за него. Опасността е да не се получи ефект на махалото, тъй като „бамби бакета” виси на 15-метрово въже.

  - Това явно е трудно, защото видяхме, че пускате вода и от завой.
  - Да, използваме този прийом за да не влизаме в пушека на пожара и в същото време да пуснем водата точно в огнището.

  - Как става точно пускането на вода?
  - Водата се пуска от пилота с натискането на бойната кнопка, което принципно служи за стреляне с НУРС. Бутона е вързан с „бамби бакета” и при натискането му той се отваря. А бордният, който следи кофата дава точния момент, в който сме над пожара и дава последни насоки за движението на машината.

  - Нямаше ли възможност за пренасяне по въздуха на техника и персонал до пожара?
  - Възможно е на теория, но на практика няма площадка, където да кацнем. Боровете са много високи и ще трябва да носим всичко на външен товар и да го пускаме в дадена зона, а там трябва да има хора на земята, които да посрещат товара. А пренасянето на хора ще е практически невъзможно, защото те трябва да се спускат с въжета. Нито пожарната, нито доброволците са обучени за това.

  - С колко техника за гасене на пожари разполага ВВС?
  - Имаме две кофи за външно окачване от типа „бамби бакет”, които са предназначени за вертолетите Ми-17. Имаме и три подготвени екипажа. За пръв път гасим горски пожар с две машини и се вижда, че ефектът е много голям.

  - Как ще се развива тази дейност в бъдеще?
  - Имаме идеята да придобием още две кофи, за да станат четири – по една за всеки Ми-17. Мисли се и за използване на вертолетите Cougar в бъдеще. Той има същите възможности за носене на товар на външен товар. Мислим най-вече за обучение на още екипажи за тази задача, но това ще е трудно. Задачата е много тежка и самите екипажи трябва да имат много висока подготовка, а след това да изпълняват и поддържат целенасочена подготовка. Личното ми мнение е, че Ми-17 трябва да продължат да се използват и за в бъдеще, защото в тези напрегнати дни те се държат по познатия надежден начин.

  http://aeropress-bg.com/novini/36-news/1059-general-zlatev-efektt-ot-vertoletite-e-mnogo-golqm.html

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 41. До коментар [#39] от "doneva":

  Неволно било.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 42. 42 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#35] от "Югозомби":

  Кой е казал че имам експертна позиция?! Нещо не четеш, а би следвало..
  За двадесет минути обаче - или за няколко часа ако не си толкова добър в търсенето и не разполагаш с такива възможности с които разполагам аз - можеш доста добре да схвашен каква техника, с какво оборудване и какви технологии се използват при гасене на горски пожари. Също помага и ако има крос-рийдинг софтуер и можеш да работиш на 5-6 езика..
  Така че, извинявай много, но се изказваш се абсолютно неподготвен по отношение на коментара ми.

 43. 43 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#42] от "Hristo'o":

  Там е проблемът, че не можеш да схванеш много добре, не и ако не си авиоспециалист. Лесно можеш да откриеш списъци със специализирана авиотехника и да видиш основните й технически характеристики, но това не е достатъчно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 44. 44 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "Югозомби":

  И ... извинявай ама малко е смешно вече т'ва със списание АЕРО. Разбирам, че това трябва да е единствения истински "авторитет" (и може би някое руско списание което имаш под ръка) но вече аре стига с тия цитати, че става доста... смешно

 45. 45 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#43] от "Югозомби":

  Пич ... колосално се излагаш. Първо, нямаш си и идея дали не съм авиоспециалист, а ти очевидно не си. И после ..к'ъв авиоспециалист може да даде мнение ако не е трениран/обучаван в нещо съвсем различно, което се нарича ГАСЕНЕ НА ПОЖАРИ! При това горски. При това със специализирана техника и оборудване.
  Аре хои се скрии вече със списанието ти..

 46. 46 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hristo'o":

  Ген. Златев, който четири дни лети и гаси, казва какви са идеите за развитие на гасенето на пожари с хеликоптер, това е добре да се знае:

  - Как ще се развива тази дейност в бъдеще?
  - Имаме идеята да придобием още две кофи, за да станат четири – по една за всеки Ми-17. Мисли се и за използване на вертолетите Cougar в бъдеще. Той има същите възможности за носене на товар на външен товар. Мислим най-вече за обучение на още екипажи за тази задача, но това ще е трудно. Задачата е много тежка и самите екипажи трябва да имат много висока подготовка, а след това да изпълняват и поддържат целенасочена подготовка. Личното ми мнение е, че Ми-17 трябва да продължат да се използват и за в бъдеще, защото в тези напрегнати дни те се държат по познатия надежден начин.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 47. 47 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 374 Неутрално

  #32 Югозомби, имам известен опит на терен, ако доводите ви бяха известни на службите, сигурно щяха да имат по-ясна представа как да постъпят с добровлците. Един от начините е това, което написа #33 Даниел Панев.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 48. 48 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "Югозомби":

  Пич.. сериозно... скрий се. Стига с тоя генерал Златев и списание АЕРО ( )))))
  Наш'те сега ще се учат, това е ясно. Можеше обаче да се направи далеч повече от правителството и гражданска защита, ако не бяха абсолютно некадърни и неподготвени за такива дейности.
  С генерала и с АЕРО обаче предлагам до тук. Сериозно. )))))))

 49. 49 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#47] от "legio":

  Това, което казва г-н Панев, е задача, която може да се реши с авиация. Един пешеходен турист трудно може да носи над 25-30 килограма на гръб в такъв терен. Впрочем повечето обикновени раници не биха издържали по-тежък товар. Хеликоптерът може да стовари няколко тона с един курс. Както казва обаче ген. Златев, не е имало подготвена площадка за снабдяване на огнеборците по въздуха. Това със сигурност е забавило гасенето. Съгласен съм, че има проблеми в организацията, но се съмнявам, че организацията на доброволците е най-големият проблем, който трябва да бъде решен приоритетно. И тъй като и аз не съм специалист в тази тема, бих предпочел да прочета интервюта и анализи на професионалисти, вместо да пиша възбудено и да давам крайни оценки.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  "Междувременно тази вечер премиерът Бойко Борисов обяви, че хеликоптерите вършат много по-добра работа, отколкото самолети, тъй като предлаганите от Израел самолети събирали по 3 тона вода, а хеликоптерите по три тона и половина. "
  -------------------------------------------------------------------------------
  Ето това е изказване на "професионалист". Дори и да е вярно това което казва самолетите са специализирани и при всички случаи ще извършат повече полети и ще хвърлят повече вода за единица време, още повече че днес до 14.30 хеликоптерите не летяха.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#32] от "Югозомби":

  Съгласна съм, обаче защо снощи някакъв пожарникарски фактор апелираше по ТВ-то (не помня по коя програма): който иска да помага, да се яви в 5.30 сутринта на площада в Бистрица?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 52. 52 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#50] от "Julian Mall":

  По-високата скорост на самолетите ги прави по-неточни.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 53. 53 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#51] от "Jessika":

  Главен комисар Николай Николов: Към момента не са необходими повече доброволци за гасенето на пожара на Витоша
  03 юли 2012 | 07:40 | Агенция "Фокус"

  http://www.focus-news.net/?id=n1671447

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#52] от "Югозомби":
  Самолетите са специализирани, а нашите хеликоптери са приспособени а и в случая не става въпрос да се изстрелва ракета с лазерно насочване към мишена с размерите на танк.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Най смисления коментар относно "добоволците", моите почитания, г. Панев.Почитания също на всички доброволции специално на "off road'' участниците за хамалогията
  [quote#33:"Даниел Панев"]Дори и при това положение доброволците могат да бъдат използвани доста ефективно. Пожарът гори на труднодостъпна местност, достъп до която има почти само пеша. Толкова ли е далеч от акъла тия хора да се използват за доставка на припаси (храна, вода, гориво за помпите, инструменти, оборудване и каквото там е нужно) на обучените пожарникари, които вече пряко да се занимават с овладяването на стихията? [/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 56. 56 Профил на mila34
  mila34
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Преди около минутка гледах новините и това, което е казал министър Найденов е, че нашите сили в момента са по- ефикасни и начинът, по който се борим, е по-адекватен за ситуацията. Действията му не са въпрос на самонадияност, а на поглед върху нещата.

 57. 57 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 374 Неутрално

  #49 Югозомби, съгласен съм, че не е имало площадка за снабдяване. Ето още един начин за използване на доброволците. В случая няма крайни оценки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 58. 58 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  Именно понеже не става въпрос за ракети с лазерно насочване по-ниската скорост позволява по-точно хвърляне върху определено място. Видимостта от хеликоптерите е по-добра, съобразяването с конкретната обстановка, с движението на дима и прицелването също... А Bambi bucket, носени от транспортни машини, са специализирани средства за борба с пожари, ако трябва да отвърна на софистиката ти.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 59. 59 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#57] от "legio":

  Да, разбира се, в нашия диалог няма крайности. Аз лично бях разочарован да науча, че например тежките помпи са били изнасяни на ръка, вместо да бъдат спуснати по въдуха. При организиране на площадки за въздушен десант е могло и хора да бъдат спускани. Как и защо това не е станало обаче не мога да кажа, а няма смисъл да говоря общи приказки.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 60. 60 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 374 Неутрално

  #57 Югозомби, пак достигаме до професионализма на службите в такива ситуации. В този случай няма как да очакваме адекватно поведение спрямо доброволците, след като "подготвените" не са успяли да организират дори база.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#58] от "Югозомби":
  Ти изобщо вникваш ли в това което пиша или си го тълкуваш както ти отърва. Специализирани хеликоптери са тези които носят поне 5т вода нашите са приспособени. Самолетитете се зареждат по-бързо с вода и ще извършат повече курсове изливайки много по-голямо количество вода. Хеликоптерите не летят над самия пожар защото е опасно и няма видимост, така че за каква точност ми говориш.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Mall":

  Упорито пишеш общи приказки. Имаш ли представа какво представлява израелския Air Tractor AT-802FB? Това е селскостопански самолет, приспособен за гасене на пожари. Един пилот, тесен фанар, висока скорост (работна 200, минимална не под 170 км/ч), не особено добра видимост напред и надолу. Ми-17 има остъкляване отпред в краката на пилотите, видимост и през страничните (отворени при нужда) врати и люка на Bambi bucket, скоростта е ниска (минимална маневрена 80-60 км/ч), екипажът е от няколко души и прочие... Също така не разбирам защо си мислиш, че пълненето на Bambi bucket е много бавен процес.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Хеликоптерите изхвърлят голяма маса вода на ограничена площ, а това може да е опасно за хората отдолу и това също може да е причина че не са работили днес до 14.30. Няма проблем преди обед да работят самолетите когато на терена са пожарникарите и доброволците, а следобед да се включват и хеликоптерите.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 801 Любопитно

  "Междувременно тази вечер премиерът Бойко Борисов обяви, че хеликоптерите вършат много по-добра работа, отколкото самолети, тъй като предлаганите от Израел самолети събирали по 3 тона вода, а хеликоптерите по три тона и половина. "
  Е аз не съм пожарникар като премиера дето разбира от пожари, ама не мога да проумея какво пречат самолетите на хеликоптерите. Ами едните да хвърлят 3 тона след тях другите още 3.5 тона.
  6.5 не е ли по-добре и от 3 и от 3.5 , господин главен пожарникар?!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 65. 65 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#25] от "BlueWater":

  Отикъл си там 5 30 ч воден от добри чуства, стоял си близ 3 часа, накрая те разкарват нагоре надолу. Не чух:
  -няме нужда от доброволци
  -доброволците не са подготвени затова ги връщаме
  -част от доброволците просто след картък инстроктаж просто не стават за тая работа.

  http://www.cross.bg/1312260

  иначе за другото си прав...слушах и думите на началника, вярно, че не ги избират по тест за интелигентност, но този човек ако ми беше ръководител щях да НАПУСНА.

 66. 66 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#6] от "vladimirkarolev":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 67. 67 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Според мен някой си разчиства терен за нови ски писти и затова е запалил пожара.

 68. 68 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#56] от "mila34":

  Миличка , действията му са в резултат от потресаваща некадърност и отчайваща неадекватност.

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 69. 69 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 740 Гневно

  Бахти смешниците!Както винаги първо казват едно,след 2 часа си променят мнението,а след ден - два отново казват друго.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 70. 70 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ОСТАВКА!Тия боклуци за нищо не стават и не знаят нито какво правят,нито какво се случва.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 71. 71 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ъъъъ аааа оферта за помощ ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 72. 72 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В момент, когато се разисква промяната в закона за горите, избухва пожар.Това естествено не е случайност, всичко е планомерно. После ще разберем какви са били намеренията на мафията и какво е искала да постигне с това. Вчера чухме разни идиотски обяснения как някой бракониер си е запалил цигара и после я хвърлил незагасена. Пожарът е умишлен, но за съжаление едва ли ще разберем кой го е предизвикал.

 73. 73 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#62:"Югозомби"]Упорио пишеш общи приказки. Имаш ли представа какво представлява израелския Air Tractor AT-802FB?[/quote]

  Що бе нали бяха хубави тракторчетата Иначе си имати двуместна версия. Явно нашите експерти, които не са кръчмари, решиха да ги откажат, т.к. тоя селскостопански самолет докато дойде от Израел, ще се окаже ненужен.

  Хайде сега виж този линк: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/07/04/1859790_ekoekspertite_durjavata_e_nepodgotvena_za_gorski_pojari/

  "още през първия ден пожарникарите на място са се убедили, че огънят може да се спре с много вода от въздуха, а наземните екипи, които гасят с лопати, могат да свършат само довършителната работа." Такива пожари с хеликоптерчета и селскостопански духалки не се гасят, при положение че сухопътните части са с вързани ръце.

 74. 74 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 618 Неутрално

  В следващите дни да очакваме нови пожари. Еколозите мечтаят да си отмъстят. Колко му е - една клечка и после седмица приказки срещу пожарникарите, ББ, партийни намеци, биене в гърдите, каква неотменима и решителна помощ сме оказали и без нас пожарът нямало да угасне...
  За справка: Сега ПК "Екогласност" се оглавява от агент Станислав, известен в цивилния живот като Емил Ценов Георгиев.

 75. 75 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Решението за всякакви горски пожари в България са 2бр. хелокоптери МИ 26 с 15тона вода с изсипване за 40 сек.

  Това е !
  Иначе че изгори не само Витоша!
  Лятото едва сега започва!

 76. 76 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Междувременно тази вечер премиерът Бойко Борисов обяви, че хеликоптерите вършат много по-добра работа, отколкото самолети, тъй като предлаганите от Израел самолети събирали по 3 тона вода, а хеликоптерите по три тона и половина.
  ---
  по мои изчисления 3 бг хеликоптера с вместимост от 3.5 тона е по-малко от 3 бг хеликоптера от 3.5 т, 2 самолета от Израел от 3 т и 1 хеликоптер от Румъния (независимо с каква вместимост), но явно пожарникарчето освен да разпъва маркуча други специалности не е учил, а именно проста математика тип начално училище (щеше да е смешно, ако не е тъжно)

 77. 77 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  с приемането на разпоредбата за доброволците и всички действия, с които се опитват активно да им пречат, както и искането на помощ и после отказа й, Гербаджиите реално доказаха чии интереси защитават, оставяйки пожари да горят... над София?!?

 78. 78 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#75:"skiper"]Решението за всякакви горски пожари в България са 2бр. хелокоптери МИ 26 с 15тона вода с изсипване за 40 сек. [/quote]

  Репението на проблемите не винаги е толкова просто, т.к. летните пожари в Израел през 2010 г. бяха много тежки и се наложи Ил-76П (с над 40 тона вода), Бе-200 (с 12 тона вода) и един Ми-26 да гасят пожарите заедно и пак видяха зор.

  Иначе хубавото на Ми-26 или Ил-76П е че могат да се използват, когато няма горски пожари за транспорт/превоз.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално
 81. 81 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#79] от "bette":

  Трагично равнище на коментиране.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 82. 82 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#81] от "Югозомби":

  виждам, експерте, че ти дежуриш в темата, мога ли да знам след като си такъв експерт по гасене на горски пожари защо не си горе на Витоша да гасиш? да не си някоя пенсийка?

 83. 83 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#73] от "Finland":

  Вече съм дал мнение за текст, но в "Дневник". От коментарите ти е очевидно, че изпитваш маниакална страст по руското, което прави позициите ти за техниката нерационални. Единственото, което правиш, е да повтаряш на какво били способни няколко руски машини. Извини ме, но твоите лични увлечения едва ли заслужават да бъдат обсъждани в една публична дискусия за по-сериозни теми.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 84. 84 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Снимка на почти изгасения пожар, направена вчера в 19:28 малко след последното хвърляне на вода от българските хеликоптери:

  http://balakchiev.com/files/media/files/592c08c941e9cf72e4eae6db0d6f955e/IMG_9422-2c.jpg

  Източник: http://forum.aeropress-bg.com/viewtopic.php?f=1&t=824&start=40

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 85. 85 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 721 Неутрално

  [quote#83:"Югозомби"]Вече съм дал мнение за текст, но в "Дневник". От коментарите ти е очевидно, че изпитваш маниакална страст по руското, което прави позициите ти за техниката нерационални. [/quote]

  Въобще не съм фен на руското. Руска кола не бих си купил. Много пъти съм си изказвал мнението против АЕЦ Белене. Също така не знам, какво прави все още морално остарял изтребител като Миг-21 в БА. Много от новите им неща като Ка-52 разочароват.

  Колкото до противопожарната авиация, почти не мога да се сетя за конкурент на Ил-76 при самолетите, или Ми-26 при хеликоптерите при хвърлянето на вода, а могат да се използват и за други мисии, когато няма пожари.

 86. 86 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#85] от "Finland":

  Всъщност пазарът на противопожарна авиотехника по света е доминиран от неруски производители, което е в пълно пртиворечие с тезата за липсата на конкуренция. За пореден път ще кажа, че позициите ти нямат убедителни аргументи.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 87. 87 Профил на spiridon
  spiridon
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Като го загасят - медали и почести за военните летци! Вижда се, че без тях няма кой да се справи с огъня.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK