Делото за източване на Държавния резерв продължава през октомври

Делото за източване на Държавния резерв продължава през октомври

© Анелия НиколоваСофийски градски съд (СГС) продължи и днес да преразпитва свидетели по делото за източване на Държавния резерв. Подсъдими са Мирчо Петков – Циганина, бившият шеф на Държавния резерв – Станислав Копаров, бившият директор на дирекция "Държавен резерв" Васил Цоконов , както и още шестима души. Те са с повдигнати обвинения за престъпления по служба.


"С това призоваване може и да не успеем да приключим до края на годината", обясни в самото начало на заседанието председателят на съдебния състав, съдия Владимир Астраджиев. За сравнение – вчера бяха преразпитани петима свидетели, а днес двама.


Свидетелят Пепи Митракиев обясни за десетина минути пред съда, че няма каквато и да е връзка с изкарваното жито от зърнената база на Държавния резерв до Козлодуй. Неговата задача била единствено да охранява обекта.
Доста по – дълго на банката стоя вторият явил се свидетел – Марин Йорданов. Той е директор на едно от дружествата, които са сочени за близки до Мирчо Петков. "Не съм развивал дейност с тази фирма", твърдеше свидетелят. Фирмата била на Георги Георгиев, с когото Йорданов се запознал през 2002г. Дружеството имало големи задължения. Срещу 1000лв. Йорданов се съгласил Георгиев да му прехвърли фирмата.


Йорданов отрече фирмата му да се е занимавала с търговия на метали. Първоначално потвърди, че познава лицето Пешо – Наслидника от с.Самоводене, но отрече да е имал както бизнес отношения с него, така и да му е давал фактури. В края на разпита самия Йорданов си призна, че е подписвал непопълнени кочани с фактури, които е давал на Пешо – Наследника. В него стоял и касовият апарат на фирмата.


Вчера пред съда се изправи като свидетел бившият шеф на "Държавен резерв и военно – временни запаси" - Плевен Томислав Томов, Теменужка Георгиева, Мария Лалчева, Габриел Савов, служители в Териториалната дирекция на Държавния резерв в Плевен и Александър Александров, собственик на фирма "Агримекс", която търгува с пшеница. Те бяха разпитвани по въпроса, дали познават обвиняемите и по каква линия.


Бившият шеф на Дирекцията за военно-временни запаси в Плевен, Томислав Томов обясни, че взаимоотношенията му с подсъдимия Копаров са били чисто служебни. По въпроса с липсващото зърно в складовата база на една от двете частни фирми, наети да съхраняват отблокирано зърно за Държавния резерв в Плевенско през 2002 - 2004г., той обясни, че съхранителите на резерва се назначават от Държавната агенция "Държавен резерв и военно – временни запаси".


Според показанията на Мария Лалчева (държавен експерт, отговарящ за зърнените хранителни стоки на резерва в Плевенско), в складовата база на частна фирма, наета да съхранява пшеница за резерва, е имало само 450 т. Съставен е бил констативен протокол за установени липси. Той е бил съставен от Лалчева в присъствието на другия свидетел – Габриел Савов. След това е направено предписание за попълване на липсите. То не е било изпълнено.


Делото за източване на Държавния резерв се основава на факти от периода 2002 – 2004г. В обвинителния акт от 2010г., бившият директор Станислав Копаров подава до Междуведомствения съвет по въпросите за резерва молба. Тя е свързана с неговото искане, да бъдат деблокирани 60 000т. пшеница. Аргументът е, че това се прави, за да се поднови запасът.


Копаров искал отблокираната пшеница да бъде съхранявана от частни фирми. Той обявява търг, на който са избрани 22 фирми, без решението на комисията да е било готова. Между 22-те фирми 2 са били близки до Мирчо Петков – Циганина. Според държавното обвинение двете фирми са получили 18 000 т. от пшеницата, представяйки фалшиви банкови гаранции. Зърното е откарано във Варна и натоварено на кораб. Съдът така и не се напълва, заради това Копаров организира конкурс, на който са избрани фирми, 8 от които – близки до Мирчо Петков. Те получават 84 000т. пшеница.


Делото за източване на Държавния резерв започва през 2008г. През 2010г. процесът започва отначало, след като назначеният председател на съдебния състав Алексей Трифонов си прави отвод. Такъв е поискан и на новия председател Владимир Астраджиев, с обяснението, че е осъждал подсъдимия Копаров по друго дело. Следващите заседания ще бъдат на 30 и 31 октомври.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK