Просеките ще дадат лесен достъп за бракониери, смята служител на парк "Витоша"

Това е танкът-пожарна, който помогна в прокопаването на просеки

© Николай Николов

Това е танкът-пожарна, който помогна в прокопаването на просекиСъздадените просеки за потушаването на пожара на Витоша вече ще дават по-лесен достъп до изгорелия участък, включително и на бракониери. Такива опасения изрази пред "Дневник" Симеон Арангелов, който е експерт по фауната на Природен парк "Витоша".


По думите му в по-голямата част от изгорелия участък от планината не е стъпвал човешки крак. За да бъде овладяна стихията, бяха изградени общо над 8 км просеки, които са с широчина 3-4 м. Използвани бяха булдозери и танк-пожарна. След две-три седмици, като си тръгнат пожарникарите, остава път, по който спокойно може да преминават и АТВ-та, и камиони, което е предпоставка за бракониерство, смята служителят на парка.


След пожара трябва да се оцени и какво се случва с животните и растенията в резервата "Бистришко бранище". По думите му в засегнатия район са живеели около половината от мечките на Витоша. Има и много редки видове растения, добави Арангелов. Тепърва ще бъдат направени оценки на щетите върху гората.
Няма и регламентирани официални пътеки, защото теренът е трудно проходим, а дърветата бяха паднали на земята, обясни още Арангелов. Досега придвижването в района е ставало по падналите дънери с приблизителна скорост 100-150 метра в час. Според Рангелов трябва напълно да се изключи версията, че пожарът е възникнал след пикник, празнуване на Джулай морнинг или каквото и да е друго случайно предизвикване. Това ме навежда на мисълта, че всичко е започнало умишлено, добави той.


Тази сутрин властите обявиха, че напълно са овладели пожара. Лично премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов посетиха с журналисти засегнатия район.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK