При пожара на Витоша няма изгоряла жива гора, а само единични дървета

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Ами да, Дърветата правят гората.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  За тези които се чудят какво стои зад малоумното название „Югозападно държавно предприятие”:

  „Югозападно държавно предприятие” ДП е създадено на основание чл. 163 от Закона за горите, във връзка със Заповед № РД 49-106 от 13.04.2011 г. и Заповед № РД 49-210 от 04.06.2011 г. на Министъра на земеделието и храните.
  Предприятието стопанисва държавните горски територии в седем административни области – Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч. В състава му влизат 38 териториални поделения, от които 33 държавни горски стопанства и 5 – държавни ловни стопанства.
  Общата площ на горските територии, включени в обхвата на Югозападно държавно предприятие, е 934 968 ха, от които 686 310 ха са държавните горски територии (73,4%). Това е един изключително богат природен ресурс, който обуславя и голям обем от дейности в горите.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 634 Неутрално

  По думите му изгорялата дървесина няма икономическа стойност, а само научна и екологична.

  -----

  демек ако от гората няма кинти, проблем липсва... туй, че изчезва е смехория... еба.ти кухата чиновническа тиква!

 4. 4 Профил на Galina Petkova
  Galina Petkova
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Единичното дърво, разбира се, е напълно безполезно така или иначе. така че - поводи за тревоги и притеснения няма! Бойко ще го потвърди по-късно съвсем да се успокоим.

 5. 5 Профил на 8602
  8602
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой глупак написа тази статия ???
  Трева ли горя там та не можеха да локабизирот пожара ?
  До кога ще пишеме щуротиии .............

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 986 Весело

  Браво за погасяването на пожара!

  Цитат:"На мястото има денонощно екипи на пожарната и горските структури, които следят обстановката, добави той."

  Сега е важно да наблюдават пожарището още известно време, защото има много случаи когато пожара се възобновява от силен вятър.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  diegos, защо да е "кухата чиновническа тиква"? Факт е, че гниещите дървета нямат икономическа сстойност. Или ти не можа за нещо друго да се захванеш?

 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  За да гние едно дърво, то трябва да е влажно. Интересно, какво горя във Витоша? Този природен парк от паднали дървета ли се състои? Ти да не си въпросния чиновник?

 9. 9 Профил на miziec
  miziec
  Рейтинг: 8 Весело

  Пожарите съпътсват земята откакто имаме кислород в атмосферата. Той не е толкова пагубен, колкото подмладяващ. Даже и нарочно да е правен палежа - изгорена земя във Витоша не може да се приватизира законно. След 5 годинки тази земя ще е главна дестинация за отдих и пикници .

 10. 10 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 768 Весело

  "По думите му засегната е площ от около 20 хектара суха маса смърчове на по 15-20 г. - пострадали от вредители и разразилия се през 2001 г. смерч."
  Т.е. пожарът е бил... полезен?!!?
  Наистина ли е казал подобни думи този титан на мисълта или журналистите работят за мафията, както подхвърли Бойко?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 11. 11 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  При сателитните снимки на Гугъл една интересна опция - с мащабираната линийка на картата да начертаеш маршрут и да го премериш като разстояние. Петното, където е имало огън, е като обърната пирамида с върха си към Бистрица. Според линийката на Гугъл височината на пирамидата е около 3 км, основата 08-1.0. Това прави около 1.5 квадратни километъра (1500 декара). Част от този терен са храсти, треви, скали, а друга - различни видове гори. Нямам и данни къде точно са гасени отделни огнища, къде е изгоряло напълно и останала пепел. Но така или иначе тези километри правят площ към 1500 дка, в чиито рамки е била опасността. Така че със сигурност не става дума за жалки 50 дка изгоряла гора, нито за 100 дка, а освен това е възможно посочените изгорели 250 дка гора да са и повече. Моята компетентност стигаше да премеря грубо района, а истински компетентното мнение трябва да е на специалистите. Проблемът е, че такива политизирани ситуации е глупово да имаш доверие на който и да е държавен чиновник.

 12. 12 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Остава и да му поверваме на този другар чиновник

  Ето с това можеше да бъде спестено време, да има по-малко засегнати площи,да няма истерия. Бързите реакции ни липсваха и нюх за верното решение. Вместо 10 дка сега имаме изгорели 250 дка !!!
  Bombardier 415
  http://www.youtube.com/watch?v=3D-tbR4ykKw

 13. 13 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#3:"diegos"]демек ако от гората няма кинти, проблем липсва... туй, че изчезва е смехория... еба.ти кухата чиновническа тиква![/quote]

  Амиии, нещо такова . Чиновникът твърди, че тази дървесина не представлява икономически интерес и следователно няма мотив за престъпно запалване.

  Е, то има друг вариант - сега има просеки колкото двулентов път - утъпкани с верижни машини. По тях като почнат да разчистват сухите и гнили дървета, що истински здрав дървен материал може да се прокара... Особено както контролът е никакъв!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Ето как се прави опит да се успокои народонаселението:
  "По думите му изгорялата дървесина няма икономическа стойност, а само научна и екологична. "Тя не би могла да бъде изнесена, тъй като се намира на територията на биосферен резерват "Бистришко бранище", добави той.
  От началото на годината са възникнали над 280 горски пожара, като основната причина е човешка небрежност.."
  С други думи...не са запалили за да отмъкнат дървесина, а иначе те колко много човешки грешки стават всяка година.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 768 Любопитно

  50 декара.150 декара.250 декара.Пак 150 декара.Тия изобщо знаят ли къде се намират?

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "На мястото има денонощно екипи на пожарната и горските структури, които следят обстановката, добави той."

  Повечето от оставяните нощно време в гората хора са едни гюро-михайловци, които пред лицето на настъпващия пламък не могат да направят нищо друго освен да се бягайки през непознатата и трудно-проходима гора с риск да се претрепят някъде. Освен това на другия ден след подобно безсмислено дежурство са нетрудоспособни.

  Оставянето на хора през нощта в гората може да е полезно за пиара на властта, понеже внушава, че срещу пожара се работи 24/7, но дефакто носи повече вреди и опасности отколкото полза.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1543 Гневно

  Дрън Дрън. От Младост 4 в началото се виждаше само дима идващ от ниското. Днес ясно св вижда че половината било на хълма е изгоряло

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 18. 18 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#11:"pogled"]Според линийката на Гугъл височината на пирамидата е около 3 км[/quote]

  А според учбника по география за 7-ми клас височината на Черни връх е 2290 метра над морското равнище...

  Да спасим София от "Спаси София"!!!
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#11] от "pogled":

  Ти, по твоите сметки с линийката ако минеш сега и над Монако през компютъра ще изкараш, че не държава джудже, а гигант. Я се пробвай!

 20. 20 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 666 Неутрално

  [quote#5:"8602"]Трева ли горя там та не можеха да локабизирот пожара ?[/quote]

  Ти чете ли други статии по темата? Вкратце там горяха нападали от смерч и сухи прави дървета, поразени от бръмбара-корояд.

  Да спасим София от "Спаси София"!!!
 21. 21 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България ТРЯБВА да закупи 2 бр. хеликоптери МИ-26 - с възможност за товароподемност на 15 т вода и може да ги изсипе за около 40 сек. в огнището на пожара! Става все по-горещо и много други пожари могат да избухнат (случайно или не!)

  http://www.gudok.ru/transport/air/news.php?ID=435953


  относно цената намирам следното, но смятам, че Бойко би могъл да постигне много по-добра цена:

  http://www.aircraftcompare.com/helicopter-airplane/MIL-Mi-26/284

 22. 22 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 986 Весело

  [quote#21:"skiper"]България ТРЯБВА да закупи 2 бр. хеликоптери МИ-26 - с възможност за товароподемност на 15 т вода[/quote]По добре да купят Bombardier Canadair 415. http://www.aerospace-technology.com/projects/bombardier_415/
  http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&;esrc=s&source=web&cd=12&ved=0CHcQtwIwCw&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D6FI_HVLRu_E&ei=r8_1T-unNsTEsgbo882lBQ&usg=AFQjCNEvtiXNf7A5sw4nXG1Y1NFsT8QdMQ&sig2=4qbWARPdUVMSyQvtkbfI-Q

  Това е самолет който се произвежда от 1993г. и до сега са произведени 65 броя. France (13), Québec (eight), Italy (17), Croatia (4), Ontario (9), Greece (10) and Spain (1). The 415 has also been evaluated by the US National Guard.

  Той пълни 6137 л вода за 12 секунди БЕЗ да каца от произволен водоем с дължина поне 1340м.

  С едно зареждане с гориво за три часа обикновенно прави девет курса с вода при средно 10 км между водоизточника и пожара

 23. 23 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#22] от "BlueWater":

  Това добре, ама ако няма наблизо подходящ водоем? Иначе филмчето и аз го гледах по Дискавъри преди няколко години.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 24. 24 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "BlueWater":

  те ще купят каквото си решат, няма теб и мен да питат, но моля виж презентацията:

  http://www.youtube.com/watch?v=1tief3pvzBo

  както и:
  http://www.youtube.com/watch?v=9c0lCSOrIuI

  http://www.youtube.com/watch?v=D5e2jyEE128

  http://www.youtube.com/watch?v=VR7J08L-5bk

 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#24] от "skiper":

  Купуването на хеликоптери е най-лесното! Но освен основни ремонти на всеки няколко хиляди часа хеликоптерите изискват и много честа подмяна на резервни части! И кво правим ако продавачът-в твоето предложение Русия-откаже да продаде резервни части? Тогава хеликоптерите остават за музея или за скрап! А Русия дълги години отказваше да продава части за българската авиация-напр за МиГ 29 и обвързваше въпроса с други търговски спорове, с една дума ни изнудваше и извиваше ръцете! И се съгласи да продаде части за МиГ 29 едва след приемането ни в НАТО
  А заемане на хеликоптери под наем е доста по-изгодно финансово и носи много по-малко рискове-ако има кой да ти ги даде точно когато се случи пожар!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на lordbelial
  lordbelial
  Рейтинг: 388 Неутрално

  прекрасната природа беше изнасилена за пореден път от населяващото я уродливо племе не вулгарите

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 666 Весело

  Що бе, що толко минуси на моя коментар № 18? Не е ли верно? Ако не вервате на учебника, вижте в Уикито,бе: http://bg.wikipedia.org/wiki/Черни_връх !

  Да спасим София от "Спаси София"!!!




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK