Екип от 30 български учени са участвали в откритието на Хигс бозона

Професор Генчев представи резултатите на CERN пред българска публика.

Професор Генчев представи резултатите на CERN пред българска публика.Убеден съм, че открихме Хигс бозона от Стандартния модел", заяви на семинар професор Владимир Генчев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, който е ръководител на българския екип в CERN. Той представи обявените вчера от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) и разказа за българското участие в тях. Вчера на пресконференция в Женева, учените обявиха откритието на частица, която удивително прилича на Хигс бозона, като от сега нататък започва работата по определянето на неговите свойства и дали откритата частица е същата, като предвидената в Стандартния модел или е от някоя от алтернативните теории за структурата на вселената.


"Нашият екип работи предимно в CMS детектора, а страната ни е участвала с разработката и изработката на част от техниката. 700 тона стомана са произведени в КЦМ "Гара Искър", което донесе на държавата 5 млн. долара. България участва в монтирането, поддръжката, събирането и обработката на данни от адронния калориметър и RPC камерите на детектора" разказа проф. Генчев. Той уточни, че България е сред страните съоснователи на CMS детектора и участва в неговата разработка от 1991г. насам, още преди страната ни да стане член на CERN през 1999 г.


В търсенето на Хигс бозона участват два отделни екипа, в два независими детектроа - CMS и ATLAS. Методологиите, по които работят двата експеримента са различни един от друг, за да е сигурно, че постигнатите резултати са верни и подлежат на проверка.
Екип от 30 български учени са участвали в откритието на Хигс бозона


Генчев представи откритието в БАН пред публика, съставена почти по равно от журналисти и от учени. 


"Според теорията всички частици се раждат без маса. При взаимодействието с Хигс бозона, някои от тях придобиват някаква маса. Ако не съществуваше тази частица след Големия взрив частиците нямаше да се обединят, да придобият маса и нямаше да ни има, и нас. За това е толкова голямо откритие", обясни професорът защо има такъв интерес към откритие от фундаменталната наука, чийто практически приложения са все още неизвестни.


Практическо приложение от работата на Големия адронен колайдер и експериментите в CERN вече има, заяви проф. Генчев. Той напомни, че в CERN и заради откритията на колайдера са разработени такива техники като позитронно-емисионната томография, за по-добра диагностика на тумори и адронната терапия за лечение мозъчни тумори.


"Най-голямата полза обаче е човешкия ресурс. Ние от 20 години работим в CMS, през нас са минали над 40 студента, които са направили дипломни работи, десетина са направили докторски дисертации и в момента работят в нашия институт, Физически факултет (на СУ-бел.ред.) и навсякъде по света", заяви Генчев. "Има и друга полза. В CERN работят индийци и пакистанци, рамо до рамо, иранци и афганистанци – хора от всякакви националности. И работят в разбирателство, това е практиката по целия свят", каза още той.


Генчев също беше помолен да коментира финансирането на българското участие в експериментите.


"Сегашното правителство не проявява никакъв интерес към нашите изследвания. Предишните правителства бяха против влизането ни в CMS. Министър Дянков каза, че ще се дава пари само за открития. Сега трябва да си дам банковата сметка", коментира проф. Владимир Генчев.


"България има закон за участието в CERN, според който държавата трябва да отпуска известно количество пари, за да поддържа нашите учени там. Както всички закони в България се спазва горе-долу. Страната си плаща членския внос към CERN, но на нас не е изплащала пари от две години насам", каза Генчев. Той обясни, че българските учени пътуват в чужбина и участват на място по покана и издръжка на чужди институти и държави. "В момента нашата лаборатория по високи енергийни характеристики се състои от 14 човека, 9 от които девет са в чужбина, за сметка на някоя страна, но не на България", заяви той.


*В CERN участват 39 държави, 193 научни института и над 3300 учени, от които 800 са докторанти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 470 Любопитно

  не го ли преекспонираха това откритие?

  mak1951
 2. 2 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Весело

  Проф. Генчев - Дянков щеше да ви отпусне пари само ако бяхте хванали бИзона

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  В CERN участват 39 държави, 193 научни института и над 3300 учени, от които 800 са докторанти.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#2:"toffeetwr"]Проф. Генчев - Дянков щеше да ви отпусне пари само ако бяхте хванали бИзона[/quote]

  Не, тогава пари щеше да отпусне Цвъцко за акция "Бизоните".

 5. 5 Профил на altista
  altista
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "В момента нашата лаборатория по високи енергийни характеристики се състои от 14 човека, 9 от които девет са в чужбина, за сметка на някоя страна, но не на България"
  А после защо емиграция и простотия!
  Защо толкова много цигани,помаци,травестити,трци,курви.....и тн.

 6. 6 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Що народ лапа от тези псевдо открития. След няколко месеца ще се разбере, че най-вероятно не са отркили нищо, но едва ли някой ще върне парите. Пито - платено.

 7. 7 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Почти всеки ред в тази статия провокират у мен различни отделни коментари. Затова ще се задоволя само с един: откакто заработи огромнийот адронен колайдер, започнах да отслабвам. Черните дупки, произвеждани в него, явно изсмукват енергията ми. А енергията е маса, както ни учи Айнщайн. Затова слабея. Вие как сте с теглото си?

  Мразя, следователно съществувам.
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Последното изречение се отнася до експеримента CMS, не до ЦЕРН.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Българските учени помагали според приказката за двамата братя, пратени от баща им да работят на нивата! Когато ги посетил били седнали на синора, големият брат казал, че нищо не правят, а малкият, че помага на бати!

  Та наште помагали на големия брат!

  Хигс бозата я търсят от 50 години, сега я "намериха"!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 10. 10 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 784 Неутрално

  http://science.actualno.com/news_392418.html
  Може би ще ви е интересна демо версията на филма в края на материала...

  rock n' roll is king!
 11. 11 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#9] от "Курт Деликуртев - надпартийният":

  Ти сигурно там работиш и си видял с очите си, нали?

 12. 12 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Доц. Генчев направи не хубаво впечатление, с използването на английски термини за неща, за които отдавна има установени български наименувания.

  Лекцията му не беше пригодена за разнородния състав на публиката, а изказванията му, по отношение на проблемите с финансирането на фундаменталната наука в България, макар и частично верни, бяха доста просташки, неприлягащи на един доцент.

 13. 13 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Май никой още не може да вдене сериозността на събитието. Ако се докаже, че въпросната открита частица е Хигс бозона от Стандартния модел, то се потвърждава както теорията за Стандартния модел, така и теорията, че съществува Бог. Не случайно самата въпросна частица се нарича Божията частица.

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  lordcris, Мразител, Курт Деликуртев толкова просташки коментари отговарят на определена котегория манталитет.

 15. 15 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  откритието на х - бозона е от огромно значение за ....

 16. 16 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  Делирадев,
  все си мислех че имаш нещо между ушите си...

 17. 17 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  ХАХАХАХАХА
  [quote#13:"kirsner"]то се потвърждава както теорията за Стандартния модел, така и теорията, че съществува Бог.[/quote]
  И ка точно се потвърждава теорията, че съществува Бог?
  [quote#13:"kirsner"]Не случайно самата въпросна частица се нарича Божията частица. [/quote]
  Всъщност е съвсем случайно. Така я нарича един автор в книгата си, за да подчертае важността и, не защото има нещо общо с боговете..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 18. 18 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 692 Неутрално

  На гара Искър не правят стомана, а мед и месинг, бре

 19. 19 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#17:"muncho"]Така я нарича един автор в книгата си, за да подчертае важността и, не защото има нещо общо с боговете.. [/quote]

  Напротив Мунчо!

  Те искат да си докажат Теорията за големият взрив, която лъжливо обяснява как се е бил създал светът и материята. Т.е. искат да оборят Библията и съществуването на Господ!

  Но няма да успеят! Амин!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Нарекли са образно Х-бозона частицата бог, защото според учените, той е създал материята от която е произлязла видимата и осезаема за нас Вселена и респективно самите нас, като миниатюрна прашинка от нея.А нали според религията, Бог е създал вселената??? От там и частицата-Бог.

 21. 21 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#17] от "muncho":

  ти верно си рядко парче - анти всичко традиционно. Как е офиса на Отворено Общество? Удобно ли ти е?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 22 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#19:"Курт Деликуртев - надпартийният"]Те искат да си докажат Теорията за големият взрив[/quote]
  Ами.. май си я доказахме, или поне сме още една стъпка по-близо..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Професор Владимир Генчев,притеснени сме не заради вашите научни изследвания а заради това че меоже да е "подхвърлена троха",нали знаете удавник и за сламка се хваща.

 24. 24 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добре звучи. Физиката е сред най-трудните науки. Само разбирането на базови понятия е недостъпно за по-голямата част от населението.

  До коментар [#23] от "xalikarans":
  5-те милиона ли имаш предвид или 5 сигма(дали не беше 7)? Ако е второто статистически е доста голяма троха.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 25. 25 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "xalikarans":

  Но иначе си права. Ако погледнем елементарно са участвали 3 наши учени от 3300 общо, т.е. 1%. Ние сме малко повече от 1% от населението на Европа, т.е. под средния дял сме. Дали това се дължи на трудните условия за наука у нас - сигурно.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 26. 26 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мда, още е рано да се твърди със сигурност какво са открили. Ясно е че е нова частица. Дали е Хигс бозона ще се разбере като се измерят всичките и характеристики, не само масата.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 27. 27 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "muncho":

  Ей муне, радвам се един път да мога да бъда съгласен с теб. Може би трябва да говориш по малко за дискриминация и комунизъм.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 28. 28 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#26] от "muncho":

  Мда, след колко ? 2-3-4 години? Вярно сигурно, че ще търсят в по-малък сегмент, ма де да знам като не разбирам, свойствата не са ли по-трудни за откриване от съществуването?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 29. 29 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "zrenaxby":

  По-скоро след половин до една година ще се знае със сигурност какво е

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 30. 30 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "zrenaxby":

  Това което липсва е статистика. Трябва да се съберат достатъчен брой събития. За сега грешката е твърде голяма.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 31. 31 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#29] от "muncho":

  Бе да. Сега ще падне едно масово несъответствие по формулите, нови сметки и нагласявания, добавяне на нови изрази и т.н. Ако може някой да обясни какво ни очаква и къде са предизвикателствата, ще е добре.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 32. 32 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#31] от "zrenaxby":

  Ми не. Няма нужда от това. Измерената маса - 125 GeV съответства на теорията, така че няма нужда от нагласяване. Има нужда от още опити за потвърждение.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 33. 33 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "muncho":

  Благодаря.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 34. 34 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Това откритие... ако утре бъде потвърдено, е - може би - най-сериозният научен пробив за 21-ви век. В някаква степен то е и забавно, понеже би могло да въведе сума ти - иначе качествени - мозъци в определени... и ограничени линии на разсъждение.

  "Божественият въпрос" не е е "Де'й частицата", а "Кой запали фитила"?

  Иначе, както обикновено, Западният свят проникна в познанието с около 1000 километра навътре повече, отколкото някога би успял източният

  Свобода за Надежда Савченко!
 35. 35 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  Най-сериозният научен пробив за 21 век ще бъде откритието от какво е съставена 96% от Вселената, на която Хигс бозона не дава маса (при тези му характеристики).
  Иначе както обикновено, науката не се дели на западна и източна и в ЦЕРН работят както западни, така и източни учени, за ужас и злоба на расистите..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 36. 36 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#35] от "muncho":

  За "тъмната материя" остава наистина още много, много време, докато учените установят за какво иде реч, ако изобщо успеят. Разбира се, биха могли да ускорят процеса, ако ти отворят черепната "КУХИНА"

  Свобода за Надежда Савченко!
 37. 37 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "muncho":

  Хехе, само че 96% западни и 4% източни, обаче тук масата не я дават 4-те процента източни. Ех как все натам те избива. Знаех си аз че руснаците са го открили тоя бозон още 14-та година и се казва не на Хигс ами икс-бозон.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 38. 38 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#36] от "GogoPG":

  Напълно е възможно Гошко тъмната материя да е навсякъде, включително в черепната ми кухина. Не трябва да си я представяш толкова механистично обаче. Тъмната материя не е като черната материя, от която е направено дребното ти злобно расистко сърчице..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#38] от "muncho":

  Тъмнината, любезни, е твоята стихия. Няма как да не приема за чиста и свята истина всичко, което си благоволил да споделиш по темата

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1213 Весело

  Ако бяха участвали и 'група съветски учени', вече цал чувал бозони щяха да имат

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 41. 41 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#40] от "dgd":

  И Хигзове, разбира се

  Свобода за Надежда Савченко!
 42. 42 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Aко говорим по-сериозно обаче, истинската революция и истинско голямо откритие щеше да има, за НЕ БЯХА намерили Хигс бозона, или масата муне беше в предсказаните граници. Това би означавало че Стандартният модел не е верен и трябваше да се търси нещо ново. Обаче това което стана е, че просто се потвърди Стандартният модел (94% сигурно). Малко скучно наистина. Щеше да е по-интересно иначе..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 43. 43 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 581 Весело

  Оттук нататък интересна е гравитацията и тъмните сили..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 44. 44 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1134 Весело

  На мунча му се привиждат расисти дори и сред елементарните частици. Ама така е, живота е несправедлив и учените отдавна са установили, че много голяма част от елементарните частици са подложени на тежка дискриминация. Сега вече са открили и главния виновник - Хигс бозона. На едни дава повече маса, на други по-малко.

 45. 45 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Браво, ето го доказателството за необходимостта да се влагат средства в българската наука.
  Инвестициите винаги се връщат многократно, особено вложените в образованието.

 46. 46 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мразител":

  Аз пък дебелея сериозно. Но си мисля, че не е от тая прекалено скъпа играчка. Мисля си, че е от облъчените плодове и зеленчуци, от консервантите в бирата и от другите научни продукти на тия учени, чиято цел е за ни уморят защото сме станали твърде много.

  не съм избягал
 47. 47 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Чета тук едни отвлечени рекламни коментари на разни БАН-аджии и други хрантутници, които изобщо не се замислят от къде идват парите и кой на кого трябва да служи. Нашата икономика умря. Всичко работи само ишлемета с ниска добавено стойност, която се дължи на ниската цена на труда. Най-високотехнологичният продукт, който изнасяме се оказа БОЙЛЕРЪТ и КАМИНАТА. На пазарите вече няма български семена. БАН-аджиите се занимават само с ГМО и ще ми харчат грешни народни пари по проблемите на космоса и фундаменталните научни теории. А знаете ли от къде идва електричеството за този Голям адронен колайдер? Ами от Франция разбира се и се плаща много добре. Швейцария и тя добре си е направила сметката. Тяхната икономика върви, а ние на гол тумбак чифте пищови.

  не съм избягал
 48. 48 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Ами от Франция разбира се и се плаща много добре. Швейцария и тя добре си е направила сметката. Тяхната икономика върви, а ние на гол тумбак чифте пищови.

  не съм избягал
 49. 49 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 676 Неутрално

  То това за божествената частица е много глупава история: Леон Ледерман написал една книга (популярна), която искал да назове goddamn particle, ama издателя сменил заглавието на god's particle по маркетингови съображения ....
  А самият предсказал съществуването на Хигс механизма Питър Хигс пък много мразел това "божия" понеже бил отявлен атеист.

  If you are going through hell... Keep going!
 50. 50 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#13] от "kirsner":

  По скоро се достига до момента, че Бог не е нужен!

 51. 51 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  До коментар [#49] от "dante_18":

  И аз така мисля, вид богохулство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK