Стари лифтове ще получават право на строеж за 20 г., според ремонтирания проектозакон за горите

Големият Симеоновски лифт на Витоша. От края на миналата година той е спрян от фирмата заедно с всички останали съоръжения

© Красимир Юскеселиев

Големият Симеоновски лифт на Витоша. От края на миналата година той е спрян от фирмата заедно с всички останали съоръженияЧаст от съществуващите лифтове в страната ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под фундаментите им да се изключват от горския фонд. Това е записано в новия проектозакон за горите, който днес беше одобрен на първо четене в парламентарната комисия по земеделие. Става дума за онези лифтове и влекове, които са строени преди 1987 г. и са обявени за "търпими" по Закона за устройство на територията.


Преди 1987 г. са строени всички лифтове на Витоша, заради които беше предложена поправката. Идеята за нея дойде от екоорганизациите, а целта й еше да се уреди проблемът с подмяната на лифтовете над София, много от които са амортизирани. Ако нямат право на строеж, съоръженията могат само да се ремонтират, не и да се подменят.


Собственикът на лифтовете над столицата, фирма "Витоша ски" заяви, че такъв текст няма да уреди проблема й, защото проблем нямало - макар да не е записано в договорите й, правото на строеж й било прехвърлено автоматично от държавата, твърди Петър Петров от ръководството на фирмата. В някои от приватизационните документи – като този за лифта "Романски" например, е изрично записано, че лифтът се прехвърля "без отстъпено право на строеж".
Освен това, според Петров, ако реши да смени лифтовете с нови, стъпките им ще са на съвсем различни места от настоящите, а правото на строеж се дава тъкмо за стъпките на лифта.


Миналата седмица, преди оспорваният законопроект, върнат с вето на президента, да бъде внесен отново за първо четене, от "Витоша ски" обявиха, че ще внесат свои текстове, които да прецизират предложеното от еколозите. Фирмата обаче не го направи и на обществена дискусия по закона във вторник продължи да настоява за запазването на най-спорната поправка, която предизвика протестите срещу закона – правото на строеж, без изключване на парцелите от горския фонд, да се дава по принцип за ски строителството, в това число новото. Фирмата персонално поиска тази поправка, с ултиматум, че докато не я види обнародвана, няма да пусне лифтовете на Витоша и поради това тя бе кръстена "поправката Витоша ски".


В малките частни гори до 20 декара, както във всички останали, дървесина ще се добива с горскостопански планове, но те ще се плащат от държавата. Това гласи друг текст от новия законопроект. В отменения законопроект бе предвидено горите под 2 ха да се секат без такива планове с мотив, че те са твърде скъпи за малките собственици. По настояване на екоактивистите обаче текстът отпадна. Аргументът срещу поправката бе, че тя би довела до безразборна наднормена сеч и горовладелците ще могат формално да парцелират горите си, за да могат да ги секат без план.


Ремонтираният законопроект бе приет от комисията с 12 гласа "за" и 5 "против". Против бяха депутатите от левицата, които по-рано настояваха поправката "Витоша ски", лансирана от ГЕРБ, да падне. Георги Божинов от Коалиция за България обясни позицията си с обръщение към депутатите от мнозинството, че не е добра парламентарна практика да отхвърлят единодушно нещо, което преди това безрезервно са подкрепяли (с техните гласове законът мина с поправката "Витоша ски", но след гражданските протести и наложеното президентско вето лидерът им Бойко Борисов разпореди да си отменят закона и парламентарната група, с изключение на един депутат, се съобрази).


"Видяхте с каква охота днес те отхвърлиха законопроекта на Министерски съвет, който до вчера защитаваха яростно и безалтернативно. Това е управление без фундамент – те приемат безкритично задания, които получават отвън, били те от финансови, олигархични кръгове или от други фактори на световната сцена. Когато решенията им бъдат оспорени от обществото – махалото заминава в друга посока. Стратегията на управляващите е една - да оцелеят на всяка цена", каза Божинов.


След гласуването Емил Димитров от ГЕРБ, който беше главният поддръжник на отпадналата от закона поправка заяви: "Няма да развиваме ски туризъм. Бабичките ще носят тенджери за селски туризъм".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  "Собственикът на лифтовете над столицата, фирма "Витоша ски" заяви, че такъв текст няма да уреди проблема й, защото проблем нямало"

  Е като няма проблем, поради що е тоя рекет?

  "Освен това, според Петров, ако реши да смени лифтовете с нови, стъпките им ще са на съвсем различни места от настоящите, а правото на строеж се дава тъкмо за стъпките на лифта."

  Да ама ще са на същата просека, нали? Или на вас ви се иска да са на 50-100-150 метра в страни от нея?
  Айде без номера ор селски вечеринки, молим...

  "Фирмата персонално поиска тази поправка, с ултиматум, че докато не я види обнародвана, няма да пусне лифтовете на Витоша"

  И акто не ги пусне, да ѝ е отнеме концесията поради неспазване на задълженията по нея.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Написано в статията :.."Ако нямат право на строеж, съоръженията могат само да се подменят, не и да се ремонтират...."
  Вероятно трябва да е ->могат да се ремонтират, но не и подменят

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Фирмата персонално поиска тази поправка, с ултиматум, че докато не я види обнародвана, няма да пусне лифтовете на Витоша и поради това тя бе кръстена "поправката Витоша ски".
  _______

  Такова нагло изнудване! И цялото правителство мижи (и примлясква). А Парлемента (парламата) гласува каквото му наредят!

  Боже, Боже!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#1:"rapidfire"]И акто не ги пусне, да ѝ се отнеме концесията поради неспазване на задълженията по нея. [/quote]
  Така би станало в нормална държава.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 5. 5
  Free person
  Рейтинг: 701 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всъщност аз не виждам никаква причина, освен корупцията, разбира се, лифтовете да бъдат не бъдат отнети от "Витоша ски". Национализацията не винаги е мръсна дума.

  Ама както споменах, смърди на корупция, че не се трае...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Бе какъв е тоя зор с тоя ски туризъм....Като имат бол пари да инвестиратв иновационни технологии и производства.
  Не ни трябва нация от камериерки и влекаджии

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Весело

  [quote#1:"rapidfire"]
  И акто не ги пусне, да ѝ е отнеме концесията поради неспазване на задълженията по нея. [/quote]

  Ха, ха! Да видим как?

 10. 10
  hodounski
  Рейтинг: 3790 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#8] от "elevation04":

  Не забравяй и хиляди ски и сноуборд инструктори

 12. 12 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Няма да развиваме ски туризъм. Бабичките ще носят тенджери за селски туризъм".

  Ето отношението на герберасите към мат'ряла дето ги подкрепя - презрение, раздразнение, гавра.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 13. 13 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#7:"Гилгамеш"]Национализацията не винаги е мръсна дума. [/quote]

  За каква "национализация" говориш? Развалянето на договорите, които не се изпълняват, е белег точно на работеща пазарна икономика.

  Нерегламентираната помощ на държавата към определени фирми - тъкмо наопаки - лъха на планова икономика и мафия.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"Петров"]правото на строеж се дава тъкмо за стъпките на лифта."[/quote]
  Няма такова нещо посред скапания зут.
  Право на строеж се дава и с сервитутите. Като тоя в чийто граници Плевню си е построил къщето в комплекс от затворен тип.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  "Това е управление без фундамент..." - ами то вече 23 години вечните партии само рият към дъното, какви основи?!? За деКорация поне да предлагат, иначе за парсата, която им идва от всяко ОПравление има повече от фундамент.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]След гласуването Емил Димитров от ГЕРБ, който беше главният поддръжник на отпадналата от закона поправка заяви: "Няма да развиваме ски туризъм. Бабичките ще носят тенджери за селски туризъм".[/quote] Странно как Швейцария и Австрия развиват ски туризъм, без да имат Витоша ски, Цеко Минев и Емил Димитров?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ОФФ ТОПИК!

  Дневник, блокирайте някак си този 5стрике.цом, че вече ми иде да го намеря и разпарчетосам! Какво като си сменя регистрацията - блокирайте името на сайта! Знам, че може - щом за ы ми пуската капча, значи и за точно определен израз също ще може.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Pavlik Morozov":

  И мен това най-много ме подразни от цялата статия...
  Да не говорим, че това беше едно от положителните неща, които се опитваха да се случат в туризма през последните 20 години, защото беше дадена сметка, че от 2-3 месеца лятна рекреация и 2-3 месеца зимна (ски такава) туризмът в България няма как да се развива. Друг е въпросът, че хубавите неща, които се направиха в т.нар. селски туризъм, на практика са трудно достъпни, но всъщност.... нали сега развиваме автомобилния транспорт...

 20. 20 Профил на Андрей
  Андрей
  Рейтинг: 541 Гневно

  Какво значи да си продадеш зад*ика и после собственика му да те изнудва за условия за ползването му...

  "Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама" – Джордж Оруел
 21. 21 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ай стига бе. Държава няма ли ? Има ли понятие "обществен интерес" ? Некадърници ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK