Стари лифтове ще получават право на строеж за 20 г., според ремонтирания проектозакон за горите

Големият Симеоновски лифт на Витоша. От края на миналата година той е спрян от фирмата заедно с всички останали съоръжения

© Красимир Юскеселиев

Големият Симеоновски лифт на Витоша. От края на миналата година той е спрян от фирмата заедно с всички останали съоръженияЧаст от съществуващите лифтове в страната ще получат 20-годишно право на строеж, без земята под фундаментите им да се изключват от горския фонд. Това е записано в новия проектозакон за горите, който днес беше одобрен на първо четене в парламентарната комисия по земеделие. Става дума за онези лифтове и влекове, които са строени преди 1987 г. и са обявени за "търпими" по Закона за устройство на територията.


Преди 1987 г. са строени всички лифтове на Витоша, заради които беше предложена поправката. Идеята за нея дойде от екоорганизациите, а целта й еше да се уреди проблемът с подмяната на лифтовете над София, много от които са амортизирани. Ако нямат право на строеж, съоръженията могат само да се ремонтират, не и да се подменят.


Собственикът на лифтовете над столицата, фирма "Витоша ски" заяви, че такъв текст няма да уреди проблема й, защото проблем нямало - макар да не е записано в договорите й, правото на строеж й било прехвърлено автоматично от държавата, твърди Петър Петров от ръководството на фирмата. В някои от приватизационните документи – като този за лифта "Романски" например, е изрично записано, че лифтът се прехвърля "без отстъпено право на строеж".
Освен това, според Петров, ако реши да смени лифтовете с нови, стъпките им ще са на съвсем различни места от настоящите, а правото на строеж се дава тъкмо за стъпките на лифта.


Миналата седмица, преди оспорваният законопроект, върнат с вето на президента, да бъде внесен отново за първо четене, от "Витоша ски" обявиха, че ще внесат свои текстове, които да прецизират предложеното от еколозите. Фирмата обаче не го направи и на обществена дискусия по закона във вторник продължи да настоява за запазването на най-спорната поправка, която предизвика протестите срещу закона – правото на строеж, без изключване на парцелите от горския фонд, да се дава по принцип за ски строителството, в това число новото. Фирмата персонално поиска тази поправка, с ултиматум, че докато не я види обнародвана, няма да пусне лифтовете на Витоша и поради това тя бе кръстена "поправката Витоша ски".


В малките частни гори до 20 декара, както във всички останали, дървесина ще се добива с горскостопански планове, но те ще се плащат от държавата. Това гласи друг текст от новия законопроект. В отменения законопроект бе предвидено горите под 2 ха да се секат без такива планове с мотив, че те са твърде скъпи за малките собственици. По настояване на екоактивистите обаче текстът отпадна. Аргументът срещу поправката бе, че тя би довела до безразборна наднормена сеч и горовладелците ще могат формално да парцелират горите си, за да могат да ги секат без план.


Ремонтираният законопроект бе приет от комисията с 12 гласа "за" и 5 "против". Против бяха депутатите от левицата, които по-рано настояваха поправката "Витоша ски", лансирана от ГЕРБ, да падне. Георги Божинов от Коалиция за България обясни позицията си с обръщение към депутатите от мнозинството, че не е добра парламентарна практика да отхвърлят единодушно нещо, което преди това безрезервно са подкрепяли (с техните гласове законът мина с поправката "Витоша ски", но след гражданските протести и наложеното президентско вето лидерът им Бойко Борисов разпореди да си отменят закона и парламентарната група, с изключение на един депутат, се съобрази).


"Видяхте с каква охота днес те отхвърлиха законопроекта на Министерски съвет, който до вчера защитаваха яростно и безалтернативно. Това е управление без фундамент – те приемат безкритично задания, които получават отвън, били те от финансови, олигархични кръгове или от други фактори на световната сцена. Когато решенията им бъдат оспорени от обществото – махалото заминава в друга посока. Стратегията на управляващите е една - да оцелеят на всяка цена", каза Божинов.


След гласуването Емил Димитров от ГЕРБ, който беше главният поддръжник на отпадналата от закона поправка заяви: "Няма да развиваме ски туризъм. Бабичките ще носят тенджери за селски туризъм".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK