Комисар Георги Гатев: Само отвън изглеждаше, че никой нищо не прави

Комисар Георги Гатев

© Николай Николов

Комисар Георги ГатевКомисар Георги Гатев е началник на отдел "Оперативни дейности" към Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От няколко дни той координира работата по потушаването на пожара на Витоша. Разговаряме с него за проблемите при справянето с бедствието и версиите за възникването на пожара. На петия ден пожарът вече е локализиран


Има ли някаква яснота какви са причините за пожара?
- Каква е причината за пожара е работа на следствените органи. Ние, пожарникарите, като експерти в областта на горенето, можем да дадем нашите становища. Има център, който може да изследва някакви материали. Дали причината е от някакви горивни материали или нещо друго... Ние можем  версии да изказваме и мнения.


Какви са версиите към този момент?
- Версията е ясна на всички. Огнището на пожара е в центъра на резервата. Това е много труднодостъпна местност, дори ако човек тръгне само на разходка. Причината е човешка дейност - дали е небрежност или умисъл - ще докажат следствените органи. Но трудно ще бъде установено.
Как може да се определи големината на този пожар?
- Много е трудно да се определи на око. Ние сме го смятали по данни, подадени от пилотите на хеликоптерите по километри. Много е трудно да се определи от разстояние територията. Не е съществено важно колко е голям. А и реално този пожар не е голям. Виждате по телевизиите какво представляват горските пожари. Това е резерват и не е в точния смисъл горски пожар. Не е правено разчистване от десетки години - много труднодостъпна местност, дори за ходене на човек без никакъв багаж. Какво остава за пожарникар с техника? Доброволците го видяха с очите си и го изпитаха.


Проблемите при гасенето?
- Основният проблем беше, че мястото беше много недостъпно за техниката. На първо място - теренът - много трудно достъпен. При такива пожари се използват самолети или хеликоптери, които изсипват вода върху огъня, така че той да спадне. След това се "атакува" по земя. Но на тази височина и с толкова много дървета беше много трудно да се качат хора. Още повече и с техника.


Проблем се оказа и това, че е резерват. Трябваше ни разрешение от министерството на околната среда и водите, за да направим просеки, през които да се прекара техника и хора. Чак след като имахме разрешението, реално можеше да започне работата. И виждате - вчера след като бяха направени просеките, успяхме да стигнем до пожара и го потушаваме.


Проблем имахме за отцепването на язовир Панчарево, откъдето се черпеше вода за гасенето с хеликоптерите. Имаше много хора, които плуваха, ловяха риба. Не може докато са там просто да дойдат и с перките... - хората ще изпопадат, ще се издавят. Трябва да вземем мерки и за тяхната безопасност и това много хора не го съобразяват - не може ей така хоп и да стане. Ние искаме също.


Как оценявате помощта на доброволците? Помогнаха или...?
- Със сигурност много помогнаха. Но и това отнемаше време, защото ние трябва да ги подготвим, да се убедим, че ще са в безопасност и че могат да се справят преди да ги пуснем да помагат. Когато се работи, без да се знае как, това може да доведе до проблеми.


Затова всички доброволци, които участваха, бяха предварително инструктирани какво да правят, бяха им раздадени маски, екипировка. Не може всичките 100 доброволци изведнъж да започнат да помагат. На човек, който не е вътре в нещата, му се струва, че времето е спряло и никой нищо не прави.


Защо беше отказана помощта от Израел?
- Към Европейската комисия има център за наблюдения и информация, в който всяка държава подава данни за бедствени ситуации и инциденти. Когато се наложи и държава има нужда от помощ, подава искане. След това държавите, които могат да помогнат, се обозначават и изпращат заявка с какво могат да ни помогнат. Ние виждаме дали това, което ни се предлага, е ефективно и може да се използва.


Приемането на поканата не означава, че помощта веднага ще дойде. Трябва време и една много сериозна организация. Ако става въпрос за самолети, трябва да се свържем с летищните власти, с военно-въздушните сили, с гранична полиция. Трябва да им осигурим място за кацане, място за черпене на вода.


Като дойдат самолетите, трябва да им осигурим гориво, трябва да ги запознаем с обстановката... Ние бяхме направили тази подготовка - отне ни няколко часа. Докато правихме тази организация, ни беше разрешено да влизаме с тежка техника в резервата и да прокараме с нея пътищата, така че да стигнем до пожара и да го оградим и потушим.


Вече имахме път, по който може да се занесат помпите, да мине техниката. И като видяхме, че самолетите на Израел могат да пренесат три тона вода, колкото и хеликоптерите, взе се решение да откажем помощта.


Кой взе това решение?
- Оперативният щаб на място. Това беше правилното решение, защото енергията, която щяхме да отделим по посрещането, щеше да разконцентрира нашите сили. А и при пресечен терен е много трудно да се гаси със самолет. Той трябва да набере височина, а така няма да може да уцели огнището. Най-добре би се отразил един канадер. Държавите, които имат много често горски пожари - Испания, Италия, Гърция ги използват. Те зареждат от движение - плъзгат се по водата, загребват и после я изсипват. При тях има различна организация на земята.


В потушаването на пожара се включи активно и министерството на отбраната. Те имат обучени хора за справяне с горски пожари. И много помогнаха при правенето на тези просеки, с които отцепихме пожара. Виждате колко министерства и ведомства се включиха. Много е трудно да се управляват толкова различни интереси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  "Най-добре би се отразил един канадер."

  Има се предвид ето този самолет:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Canadair_CL-215

  Неговото последно развитие има името Bombardier 415:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bombardier_415

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 2. 2 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  според участници в гасенето (доброволци) войската и милицията горе са правели просеки наляво-надясно, без много мисъил. След продължилото три часа качване, половината шкембелии заптиета били физически негодни да гасят и седнали да люпят семки на сянка и гледали работата на доброволците. Имало и снимки на пародията, наречена "гасене на горски пожар отМВР".

  low riders team
 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#1] от "Югозомби":

  не един, а шест, като в Хърватска и Гърция. Още през 2000-ната беше ясно

  low riders team
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#1] от "Югозомби":Такива самолети можем да си позволим само бартер сделка или ако ни ги подарят

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Като за обикновен човек (като мене), който нищо не разбира от гасене на пожари, изказването звучи добре, но как да му вярва човек след като "държавния чиновник" в България със своето поведение си е увредил напълно доброто име. Тя приказката за лъжливото овчарче не ни идва до ума току-тъй.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Евала на пожарникарите и военните за добрата организация!

  Срам за еко талибаните и ръководителите им, които тайно се надяваха прожарът да унищожи Витоша за да извадят политически ползи!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#1] от "Югозомби":

  Слабичко... е такова требе

  http://www.youtube.com/watch?v=HW0xIiTPrZQ&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=CxN5CG94Q5Q&feature=related

  може и да му стигне Панчерево

 8. 8 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#7] от "diegos":

  "Требе" форумните многознайковци да млъкнат и да оставят професионалистите да определят какво им е нужно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#3:"Comandante Marques"]не един, а шест, като в Хърватска и Гърция. [/quote]

  Най-добре 12 или 20! За да има след това обвинения за уредени поръчки. Айде моля, не мерси.

  [quote#5:"simval"]зказването звучи добре, но как да му вярва човек след като "държавния чиновник" в България със своето поведение си е увредил напълно доброто име.[/quote]

  Не вярвай на чиновника, а на очите си. Удасен ли е пожарът? Угасен е.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#4] от "xalikarans":

  такива самолети струват по 25-30 млн. долара парчето. Шест парчета = 150-180 млн. долара, които директно могат да се вземат от бюджета на МВР за СРС-та - там бяха около 100 млн. лева годишно. Една такава машина ще лети до 2040-та ако се поддържа добре и колко пожари ще изгаси дотогава, един Господ знае...

  low riders team
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#2] от "Comandante Marques":
  Виждал съм горски пожар при същите условия и смея да твърдя , че гасенето му няма нищо общо с филмите ,които създават представата на наблюдаващите отстрани. Правехме просеки, поливахме и ни поливаха от самолети и хеликоптери, тупахме и ринехме с лопати и в крайна сметка той изгасна когато природата си реши- заваля след две седмици!

 12. 12 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аааа, по клипчетата се виждаха и доста затормозени пожарникари с шкембенца... Както и много стегнати и Оправни. Но измежду доброволците нямаше ни един, който да е разпуснат телесно .

  Освен на организацията, трябва да наблегнат и на физическата форма на пожарникарите. Например като ги задължат да правят всяка седмица излет по подобен маршрут. Поне край София има къде да се упражняват. И същевременно могат и да пазят

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 13. 13 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  ходи носи тогава вода на ръце, глупендер. Дай да не се купуват и линейки, за да няма уредени поръчки

  low riders team
 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#8] от "Югозомби":

  Не бива така строго да се съдиш.

 15. 15 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#10:"Comandante Marques"]Шест парчета = 150-180 млн. долара, които директно могат да се вземат от бюджета[/quote]

  Ми да, нищо пари са това! Много даже са ни на сметка. Кой ще е посредника? Прокопиев или пак той през някой от еко гурутата?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 16. 16 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#11:"SSmart"]Правехме просеки, поливахме и ни поливаха от самолети и хеликоптери, тупахме и ринехме с лопати и в крайна сметка той изгасна когато природата си реши- заваля след две седмици! [/quote]

  А българските пожарникари го загасиха дори без да завали. Можело значи и то само за 4 дни! Юнаци!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#14] от "diegos":

  И ти не бива цял вол за мезе да поръчваш.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#11] от "SSmart":

  аз предадох впечатленията на наблюдатели и участници в гасенето - виждал съм катаджии да люпят семки, ама не очаквах и от пожарникарите подобен навик. Имало и дами в униформи, които пазели униформите и лакираните си пръстета, и като ги питал един доброволец "мацки вие защо сте тук" - те му казали "ти си доброволец, нас ни докараха по задължение".

  low riders team
 19. 19 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#2:"Comandante Marques"]

  според участници в гасенето (доброволци) войската и милицията горе са правели просеки наляво-надясно, без много мисъил.[/quote]

  Брей да се чудиш тогава как успяха да го изгасят този пожар само за 4 дни? И без дъжд. Пу, пу некадърни пожарникари, как не са дошли във форумите да ги информираме как да си свършат работите. Гледай тук какви разбирачи има ... Маркес, Команданте, Команданте Маркес и други ... специалист до специалиста.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#16] от "Български патриот":

  ПОжарът е изгасен когато огнищата( в гората остават много тлеещи дънери и въглени) за него угаснат! Дано всичко да са изгасили!

 21. 21 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "Български патриот":

  ти бе, ти ще ги врътнеш през ЕТ-то, после и солунската митница

  low riders team
 22. 22 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#7] от "diegos":

  Сериозна машина... и както казва един от коментаторите там "самолёт красавец, видно конструктор работал от души"

 23. 23 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#19] от "Български патриот":

  загасиха го горските и доброволците, глупендер, заптиетата внасяха смут

  low riders team
 24. 24 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Доброволците ясно и точно го казаха, че са чакали повече от 5 часа команда какво да се прави.Не са ги обучавали 5 часа.
  Отделно след като са извършили заедно със самите пожарникари целенасочена подготовка, за гасенето на пожарите са били спрени.
  Другарят от статията би трябвало да знае, че не е политик и че хората ще оценят пожарникарите по тяхната подготовка и адекватни действия, не по говоренето пред медиите.

 25. 25 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#24:"radoslavivanov"]Добровлците ясно и точно го казаха, че са чакали повече от 5 часа команда какво да се прави.[/quote]

  Тия доброволци какво са можели да правят? Това да не ти е Орлов мост да се тръшнеш на платното с биричка в ръка.

  На пожарникарите не им е стигало да гасят пожара, а трябвало и да дундуркат "доброволците", които след това разочаровани от малкото обгрижване ги плюят в Интернет и по медиите.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 26. 26 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  [quote#24:"radoslavivanov"]хората ще оценят пожарникарите по тяхната подготовка и адекватни действия, не по говоренето пред медиите.[/quote]
  Хората ще оценят действията на пожарникарите по това, което се говори по медиите и по интернет. А там само плюят как пожарът е можело да се загаси за броени минути, как е трябвало да се приеме помощта на еди-кой-си, как доброволците щяха много работа да свършат и т.н. и т.н.

 27. 27 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "Български идиот":

  абе, и вие ли от МВР започнахте да пишете по форумите? А и окак помпозно си се озаглавил

  low riders team
 28. 28 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Стана вече досадно, но на внимание на следователите, ако случайно не са видели това:
  http://www.dnes.bg/sofia/2012/07/04/kak-trygva-pojaryt-na-vitosha-unikalni-snimki.162926

 29. 29 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Ако наистина е загасен (дето се казва - не сме го чули от достоверни източници, дано да е!), по-добре щеше да е, ако г-н Гатев благодари на доброволците и замълчи. Защото без тях нямаше да знаем каква е организацията "отвътре" и щяхме да си мислим, че наистина са знаели как да се справят с пожара.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 30. 30 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#26:"Yard"]Хората ще оценят действията на пожарникарите по това, което се говори по медиите и по интернет.[/quote]

  Едва ли. Няма сериозен човек, работил нещо през живота си да вярва на празнодумците по форуми и медии.

  Може ли да има такъв идиот, който наистина да мисли, че пожарът е загасен от доброволците?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 31. 31 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И малко по думите на г-н комсаря:
  "Ние, пожарникарите, като експерти в областта на горенето",

  Ясно е, че "на горенето", а не на гасенето

  "Ние сме го смятали по данни, подадени от пилотите на хеликоптерите по километри. "

  Как измериха 25 декара в километри?!

  "А и реално този пожар не е голям."

  ... и затова отне толкова време да бъде загасен. Можем да си представим какво чака бедна България, ако се случи голям пожар!

  "Проблем се оказа и това, че е резерват. Трябваше ни разрешение от министерството на околната среда и водите, за да направим просеки, през които да се прекара техника и хора."

  Независимо, че това не е вярно, на вас ви трябваха 3 (три!) дни, за да вземете такова разрешение? И Бойко ви търпя толкова време!?

  "Когато се работи, без да се знае как, това може да доведе до проблеми."

  Това го видяхме по видео-клиповете на доброволците и по разказите на очевидците. Наистина сте работили така, сякаш не сте знаели как.

  ...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#30] от "Български патриот":

  Чети форума - много хора го вярват.

 33. 33 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#24:"radoslavivanov"]хората ще оценят пожарникарите по тяхната подготовка и адекватни действия, не по говоренето пред медиите. [/quote]

  Да бе , надявай се ти! Не четеш ли форума?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 34. 34 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#30] от "Български патриот":

  Въобще никой от плювачите не се интересува от пожара и неговите последици , просто им е удобен повод да мразят. Утре ще мразят по друг повод.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 35. 35 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#34:"Karla Kaas XIII"]Въобще никой от плювачите не се интересува от пожара и неговите последици , просто им е удобен повод да мразят. [/quote]

  Да, но има и други и те са мълчаливото мнозинство. А на хейтърите не трябва да се обръща голямо внимание, жалки празни хора.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 36. 36 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#31] от "Вени Марковски":

  В една съседна тема ви написаха, че сте трол, г-н Марковски. И този ваш коментар е класическо потвърждение на понятието, спрямо хубавата статия в Уикипедиа за Интернет_Трол, която сте написал (изхождайки от подписа ви тук).
  Би желал само да припомня също, че там сте писал и статия за:
  - себе си(!!),
  - брат си (Игор Марковски, с нищо непознат журналист и търговец на произведения на изкуството, който е бил арестуван за незаконна търговия - абсолютно безмислена статия, освен ако не става дума за публичен нарцисизъм),
  - баща си (Миле Марковски),
  - дядо си (Венко Марковски - пределно оспорвана личност, за която статията е като от "Работническо Дело".

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 37. 37 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "Wornoxmaniak":

  Само да те осведомя, че човекът, направил снимките, вече ги е пратил на МВР.

  И понеже ще го оцениш: малко предположения от форума на фриирийдърите (зимните офпистаци ) за причината за пожара:

  Автор: bobber
  (http://www.befsa.com/forum/showpost.php?p=117829&postcount=1203)

  След снощи с Алтъна имаме още няколко съмнения:
  1. Светулка пръснала се от яд
  2. Зайци са правили секс, от триенето се е запалил сух горски мъх.
  3. Два гущера са били на разходка. Първият е пръднал, а вторият от миризмата е изкърцал с зъби и хоп искра, метан...
  4. Витоша става Вулкан и на мястото на пожара за първи път е излязла магма
  5. Малък сателит е паднал след като пиян руски космонавт го е блъснал

  6. Някой се ебава жестоко с всичко.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  [quote#19:"Български патриот"]Брей да се чудиш тогава как успяха да го изгасят този пожар само за 4 дни?[/quote]
  Добре че бяха доброволците. Иначе на тия дебели зад...и от полицията изобщо не може да се разчита.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Във връзка с безумното оправдание за чакането за разрешение за просеките, привеждам два текста от НК и Закона за административните нарушения и наказания.

  НК:

  Чл. 13. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено от някого при крайна необходимост - за да спаси държавни или обществени интереси, както и свои или на другиго лични или имотни блага от непосредствена опасност, която деецът не е могъл да избегне по друг начин, ако причинените от деянието вреди са по-малко значителни от предотвратените.

  ЗАНН:

  Чл. 8. Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.

  Видно от горното, дори и направата на просеки без разрешение от министерството да представлява престъпление или по-леко административно нарушение, то очевидно направата им за загасяне на пожара ще е извършено при крайна необходимост да се предотврати разрастването на пожара! Никой нямаше да понесе наказание за това! Нещо ни взеха хептен за балъци!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 40. 40 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#39] от "Thermobee":

  Интересно, благодаря!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Вярвам, че младите участници-доброволци са си направили изводите как "работи" и "организира" държавата като цяло. Надявам се, че ще им стигнат силите и ината да променят нещо. (ако искат де)

 42. 42 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 465 Неутрално

  За сведение на ТРОЛА Марковски.
  Г-н Комисаря има медал и дарствена грамота от гърците за изключителната помощ, оказана от ръководената от него група български пожарникари при погасяване на ГОРСКИ ПОЖАРИ в Гърция.
  Някакси и без /да им се пречкат/ доброволците се справиха перфектно /чудна работа/

 43. 43 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И това интервю показва 2 неща:
  1. необходимост от закупуване на хеликоптери
  2. МИ26 с товароподемност 15т!

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Разстроено

  По въпроса защо сме отказали помощта от Израел след като вече сме я приели се чуха всякакви версии. Вчера ББ си призна че решението е негово, а не на някакви експерти както твърдеше преди. Причината може да е само една забрана по телефона от Ердоган, който го държи с верига както циганин мечка.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Много е трудно да се управляват толкова различни интереси."

  Мислех, че интересът е един - час по-скоро да бъде загасен този пожар.

 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Проблем се оказа и това, че е резерват. Трябваше ни разрешение от министерството на околната среда и водите, за да направим просеки, през които да се прекара техника и хора. Чак след като имахме разрешението, реално можеше да започне работата. И виждате - вчера след като бяха направени просеките, успяхме да стигнем до пожара и го потушаваме."

  Ето това е един от въпросите към кабинета - защо разрешението да се прокарват просеки се забави 2 дни?! Само някой да не каже "еколозите не даваха".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Много е трудно да се управляват толкова различни интереси."

  Изключително вярно!

  Един от пожарникарите отбеляза "Армията има много хубава тахника, но я изкарва само да я показва". Така си беше - аскера дойде в нови камиони, нови бусове, в нови униформи и с нови инструменти, всичко това беше разходено из гората, но не беше употребено - войниците просто лежаха на сянка докато се даде вечерта "отбой". Интереса на армията беше някой да им плати за това да извадят техниката от гаражите и да я покажат на камерите, не да гаси пожари.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 48. 48 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Затова всички доброволци, които участваха, бяха предварително инструктирани какво да правят, бяха им раздадени маски, екипировка. Не може всичките 100 доброволци изведнъж да започнат да помагат. На човек, който не е вътре в нещата, му се струва, че времето е спряло и никой нищо не прави."

  Това не е съвсем вярно.

  Първо - на четвъртия ден имаше известен брой кофи и лопати, но не и маски и ръкавици.

  Второ - недоволство от мудността в организацията, и понякога противоречащите си и безсмислени заповеди, изразяваха дори пожарникари и лесничеи, така че критиката за нивото на органзията не е субективно мнение на доброволците - просто те не бяха задължени от чинопочитанието да премълчат възмущението и учудването си, и ги изразиха по-явно от униформените.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 49. 49 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Весело

  Не батка, не само отвън, и отвътре така е изглеждало, поне според доброволците.

  Ама така стана - роднина - милиционер, роднина - милиционер, а накрая се оказва, че никой от роднините не знае какво да прави, а мильовците не смеят да поемат отговорност.

  Я прочети какво пише в интернет за вас, пък тогава разправяй кой е работил и кой не.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 50. 50 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Миналата година в Стара планина се бяха запалили 2500 хектара гора ( 25 000 декара ) а тук за 150 декара се вдигна 100 пъти повече шум. Очевидно е, че има умишлен пожар само дето е много възможно това да са зелените мафиоти, които сега ще изнудват още пари уж да опазват природата. Заради тези бандити сега плащаме най-скъпия ток в Европа с техните зелени енергии.

 51. 51 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Еколозите са като дините - зелени отвън, червени отвътре.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 52. 52 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 479 Гневно

  Каква е причината за пожара на Витоша ли?
  Както винаги пожарникари и полицаи след много проучвания и анализи ще заключат - "късо съединение в ел.инсталацията".
  Ей дотам им стига акъла като разследват пожари, палежи и инциденти.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 53. 53 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А отвътре си беше точно така...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на investor
  investor
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз бях доброволец на Витоша в сряда, наистина нещата се случиха с леко забавяне, но кординацията между толкова много отделни служби със сигурност не е лесна. Мисля че свършихме много добра работа. Пожарникари, гражданска защита, полиция, горски и доброволци работихме с огромно желание и постигнахме това за което отидохме там. Пристигането на огромните булдозери на горските беше повратен момент в борбата с пожара. Всички(с изключение на военните) работихме страхотно!
  П.П. Такива плужеци като военните не бях виждал досега!!!

 56. 56 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  "....Комисар Георги Гатев: Само отвън изглеждаше, че никой нищо не прави...."

  Тъй, тъй. А отвътре се виждаше, че всички нищо не правят. Нъл тъй...

 57. 57 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ако нещо изглежда като патка и се държи като патка значи е патка.

 58. 58 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#19:"Български патриот"]Гледай тук какви разбирачи има ... Маркес, Команданте, Команданте Маркес и други ... специалист до специалиста. [/quote]

  ... и тук-таме някой заблуден балък като тебе

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 59. 59 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Сигурно и на няколкостотин доброволци само им се е привидяло, че операцията протича хаотично и безмозъчно, на границата на умишленото бездействие и саботажа.
  Веднага всички тези клеветници да бъдат обявени за слуги на мафията, хвърлящи кал по безпогрешното МВР начело с Цв Цв, който ще остане в историята(като супер-най-якия министър на милиционерските работи)!

 60. 60 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#50] от "sqrt":

  Ти правиш ли разлика между природозащитници и приближени до властта спекуланти, източващи НЕК под формата на инвеститори в зелени технологии?

  Очевидно - не.
  Оттам и кретенския извод, че едва ли не протестиращите са ти вдигнали сметките за "ток".

 61. 61 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#60] от "fireball":

  ОК и защо нямаше никакви протести когато издигнаха стотици ветрогенератори на Калиакра, която е зона за защита на птиците. Тези приридизащитници скачат само ако им дадат пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK