Отчет на един доброволец от екипа при хижа "Физкултурник"

Екипът, който на 4 юли ограничи разрастването на пожара при хижа "Физкултурник"

© Андрей Ралев

Екипът, който на 4 юли ограничи разрастването на пожара при хижа "Физкултурник"По случайност на 4 юли бях един от малкото късметлии, участвали в групата, която ограничи пожара под витошката хижа "Физкултурник" над с. Железница. Бях от 25-тимата доброволци, оказали се в правилния момент на правилното място, за да помогнем огънят от изсъхналите гори да не плъзне към зелените дръвчета на цяла Витоша. Бях от доброволците, които станаха част  от екип.


Може доброволците да не сме най-важната част от екипа, но сме неизменна част. Благодарение на 12-15 горски служители от Самоков наистина се създаде Екип от доброволци, общински служители, пожарникари, армия и дори оперативни началници. Всеки с роля. Мисля си, че това стана, защото бяхме далеч от щаба на ''операцията''. Стана така, че при липсата на радио връзка с щаба дори и оперативните началници под пагон се превърнаха в хора, т.е. граждани. 


Ето я и историята за една група, далече от всички щабове
Поуката от историята е, че горските служители от Самоков и доброволците успяха, като  отказаха да приемат безсмислени и противоречащи си заповеди. Разбира се, успяха с помощта на колегите от Пожарната, нали сме екип! Съвсем сериозно - всеки си знаеше мястото. За мен доброволеца - политолог това си беше революция в "шапкарското'' мислене.


Сега - поред. Пристигнахме в Бистрица в уречения час - 5:30. След като се събрахме всички доброволци - поне сто души, ни инструктираха и ни пратиха на площада. Поеха ни униформените. От 6:30 до 7:30 ни проведоха инструктаж-беседа, докато качат пожарникарите. Оказа се, че първият камион с пожарникари е объркал пътя за хижата. Качиха първите 25 от нас с нов шофьор. Незнайно защо след нареждане ни откараха не до хижата, а на площада в Железница до получаване на нови команди от щаба.


Пристигнаха 5-6 команди за тръгване, но не тръгнахме. След три слизания - качвания в каросерията, камионът си тръгна и ни остави в Железница. Чакахме около два часа заедно с една "Чавдарка" с войници и дошлите преждевременно горски, които си тръгнаха. Явно - грешки в комуникацията. Служителите, които също като нас са граждани, се опитаха да ни успокоят, казвайки ни, че е нормално да дойдем в 5:30 и да стигнем по просеките в 12 или 13 ч. Чуваха се коментари, че "началниците на двата щаба не могат да се разберат". Доброволците започнахме да се дразним от липсата на информация, план за действие и изобщо от лошата координация между всички военизирани звена, които не разполагаха с радиостанции, а си предаваха заповедите по мобилните телефони. Мнозина се обадиха на познати да пуснат информацията в ефир. И аз се обадих в БНР.


Появиха се хора от софийската община и бързо се създаде организация. След 15 минути бяхме по джипките на оф-роуд обществото и поехме към критичното място на около 2 километра от хижа "Физкултурник". Около 10 часа пристигнахме в хижата. За щастие бройката началници беше ограничена, но и те трябваше да чакат нареждания.


Едва към 11 ч. заедно с пожарникарите се отправихме към просеките - ивиците горски път, широк 5-6 метра, пречещ на прехвърлянето на пожара. На около километър от мястото пак се почнаха едни телефонни разговори с щаба.


В условията на слаба мобилна връзка на офицерския състав се наложи да вземе гражданско решение по въпроса какво да се прави. Изпратиха трима доброволци - ветерани, които отлично познават района, като съгледвачи, да проучат положението. Решиха да пуснат и нас останалите с двама началника. Стигнахме до място, където два булдозера си проправяха път към прокараните на ръка просеки. Докато чакат връзка от преките си ръководители, началниците решиха да тръгнем през гората. Така начело с един пожарникар стигнахме до групата горски от Самоков.


Мястото беше на границата между лесно запалимата зелена гора и огнището - изсъхналата, бавно горяща местност в резервата ''Бистришко бранище''. Горските бяха печени момчета, гасили неведнъж по-големи пожари. Бяха отрязали опасните зелени дървета по наклонената надолу скалиста местност. Те отказаха на началника безсмислени упражнения или да вдигнат шум залудо, макар да се съгласиха, че във военизираните структури е полезно да се вършат безсмислени неща, за да не дойде по-голям началник и да разпореди още по-безсмислени дейности.


Докато се шегувахме, докато горските казваха, че просеката им прилича на прекрасна екопътека, а на доброволците ни напомняше по-скоро ЛОТ 4 от магистралата, пожарът пламна. Първите реакции на всички бяха: Бягайте.


Въпросът беше накъде, а изпуснехме ли само две -три дървета, огънят щеше да се пренесе в зелената гора и можеше дори да ни настигне. Мъжете от Самоков вкупом запалиха резачките и като по инстинкт започнаха да режат. Без команди, ние се втурнахме да разчистваме отрязаните дървета. Беше очевидно, че отрязаните пречат на горските да срежат нови. А пожарът се пренасяше хаотично от точка на точка на площ от около 200 метра.


За около два часа интензивен общ труд прекъснахме огъня


Булдозерът дойде съвсем навреме и се включи. С машината пристигнаха няколко началника под пагон. Веднага започнаха да критикуват булдозериста, че изкарвал от земята пречещите моренки. Издадоха ни заповед  да подравняваме пътя. А беше очевидно, че булдозерът ще го доизравни.


Ситуацията още беше критична. Беше Жега! Докато разширява просеката, по която да минат водоноските, нужни на пожарникарите, булдозерът събаряше дървета, които можеха да разпалят гората. Горските ги режеха, ние ги изнасяхме извън обсега на пламъците.


Емо - водачът на горските, ме попита какво става в критичната зона при скалата. С двама доброволци отидохме и видяхме, че са останали три опасни дръвчета. Върнах се и помолих Емо да дойде с резачката, той веднага прати двама от своите с две резачки. Едва тогава началниците разбраха, че знаем какво правим в наистина критичната ситуация и че сме по-полезни като мислещи същества, отколкото като изпълняващи команди дресирани лумпени.


Така и началниците започнаха да помагат. Станаха част от екипа. Един от офицерите се съгласи, че е полезно да продиктуваме точните координати на мястото в щаба, така че хеликоптерите да хвърлят водата на правилното място. Координатите от джи-пи-еса на доброволеца Андрей бяха съобщени два пъти в щаба.


Така дори Щабът стана част от екипа


Пожарникарите и водоноските дойдоха съвсем навреме по прокараната от нас просека, която булдозерът превърна в горски път. Започнаха да разпъват маркучите. Нас ни изтеглиха, за да не си пречим. Хеликоптерът също се появи когато трябва. Не знам дали е ползвал подадените в щаба координати, но хвърли водата толкова точно, че дори изпръска няколко пожарникара, горски и човек от Пътното. Бях се върнал за раницата си и изпръска и мен. Това беше като награда. Приятно разхлаждане, кеф!


Като се изтегляхме, трябваше да хвърляме пръст в дупките. Началникът вече знаеше, че и без разпореждания няма да подведем шофьорите на високо проходимите камиони. Така че просто се изтегляхме. Пратиха втората група доброволци да ни смени.


P.S. Оценявам усилието на премиера Борисов да благодари на доброволците. Но пък каква благодарност е да каже, че не благодари, защото им ценен трудът (Е, да у нас онова, за което не плащаш, не се цени). Бих му казал, че като граждани и шапкарите са много по-полезни, тогава става екип, общество. Няма защо да го е страх от гражданското общество, нищо че се прави отдолу нагоре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Изводът: по-малко началници, повече оперативни работници.
  Поздравления за автора!

  Вещица от Овнерог
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 982 Весело

  ++++++++++++++
  Няма какво да се каже!
  Жалко е че основно в такива трудни момента българите показваме, че можем да бъдем единни и да работим безкористно за общата кауза!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]...и че сме по-полезни като мислещи същества, отколкото като изпълняващи команди дресирани лумпени. [/quote]

  Това страшно много ми хареса. Както и цялата статия, много точно и ясно написана.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 4. 4 Профил на dancho_mancho
  dancho_mancho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-добрата статия която съм чел от години насам. Успя да ме разчуства.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  +++

  [quote#1:"caffeine"]Изводът: по-малко началници, повече оперативни работници. [/quote]
  В герберистан увреждането на управленско ниво е такова ,че се е напълнило с хора които не могат и нямат права да взимат самостоятелни решения ! Съвсем сериозно смятам ,че управляващите на общински и държавни служби имат сериозен недостиг на професионализъм и знания каква точно им е работата и как трябва да си я вършат !

  Цяло чудо е ,че пожарът не изпепели половината Витоша !
  Браво на доброволците!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  мдам, изводът който посочих и под интервюто на другаря милиционер от вчера е верен - пожара беше загасен въпреки пожарникарите от доброволци и горски рейнджъри, а не благодарение на тях.

  low riders team
 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#5] от "comandante":

  чиче, не знам на колко години си, но в МВР и МО са останали само и предимно хора, негодни за друга работа - това е от години. Сега МВР успя да яхне и държавата, щом нейни кадри са премиер и вицепремиер - това вече е управленско малоумие.

  low riders team
 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  "...отказаха да приемат безсмислени и противоречащи си заповеди..." - това е начинът, по който и мат`риала трябва да РАБОТИ - за себе си, за децата си, за държавата.

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  За послеслова - точно Боко и всички управляващи всячески се стремят да няма екип и общество... Следващият път доброволците ще бъдат изолирани...

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Поздравления за автора и хората които са помагали. Обединени можем да постигнем много повече.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 11. 11 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  Те отказаха на началника безсмислени упражнения или да вдигнат шум залудо, макар да се съгласиха, че във военизираните структури е полезно да се вършат безсмислени неща, за да не дойде по-голям началник и да разпореди още по-безсмислени дейности.

  направо се умилих, напомни ми за казармата

  low riders team
 12. 12 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 868 Неутрално

  It is great that we can act together well, to a common goal in the face of a crisis. It would be even greater if we can do so in our daily life, for the prosperity of the nation and each of us...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Поздрави за написаното! И благодаря за трудът ви да спрете огъня! Наистина статията е много добра, нещо рядко срещано в последно време.

  А тази истина ме разсмя:
  "... във военизираните структури е полезно да се вършат безсмислени неща, за да не дойде по-голям началник и да разпореди още по-безсмислени дейности."

 14. 14 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Продължава гасенето на пожара на Витоша" - пишат някои медии с днешна дата.
  Не може да бъде!
  След като първият пожарникар на Родината, Докторът по пожарникарски науки (известен сред съмафиотите си като Рапона) обави преди три дена, ЧЕ ПОЖАРЪТ ЩЕ БЪДЕ ЛИКВИДИРАН ЗА ТРИ ЧАСА.
  И че вчера "ЛИЧНО" отиде да го инспектира (както отбелязват буквално всички от продажните ни медии).
  ИЗГЛЕЖДА ЧЕ ПРИРОДАТА НИ НЕ ЧЕТЕ ВЕСТНИЦИ И НЕ ГЛЕДА ТЕЛЕВИЗИЯ.

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Чудесно е че има такива хора, както и нещи като хепи-енд.
  Остава да се надяваме (макар да е съмнително) че поуката от грешките ще бъде направена и при други случаи ще се действа по-ефктивно, с повече мисъл и по-малко шапарство!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Хеликоптерът също се появи когато трябва. Не знам дали е ползвал подадените в щаба координати, но хвърли водата толкова точно, че дори изпръска няколко пожарникара, горски и човек от Пътното. Бях се върнал за раницата си и изпръска и мен. Това беше като награда. Приятно разхлаждане, кеф!

  ето и смисъла и ползата от авиациата - само да имаше повече машини, разставени на повече летища в страната в летните месеци, можеше да се загаси и по-рано. Тук пожара беше идеален за гасене от хеликоптер заради близкото езеро, но има места, където самолети ще са по-ефективни.

  low riders team
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Хората, когато е необходимо, винаги се самоорганизират. Те по този начин са станали от маймуните хора. Което идва да покаже, че те нямат нужда нито от "партия", която да ги ръководи, нито от министри, които да "мислят и работят" за тях. Колкото по-малко правителство и държавни служители, толкова по-малко рушвети.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Великолепен материал!

 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Много добре написано и абсолютно реалистично, особено това със слизането и качването в камионите
  За мен истината е, че няма план за действие при пожари и се импровизира на момента, което неминуемо води до проба/грешка и влагане на повече усилия и ресурси, отколкото е необходимо.
  Тоя дето е писал, че доброволците изгасили пожара - да си яде ушите Участвал съм в гасенето на горски пожар като войник, виждал съм как пламва бор... без пожарникари не става

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Обективна и поучителна статия. Надявам управляващите ни да я прочетат и си направят изводите, защото ни чакат още пожари.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на registr_cenzura
  registr_cenzura
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поредното потвърждение на принципа "Българският народ винаги е печелил битките си"
  Единствените оплескващи нещата по време или след това са политици и "командири".
  Това ми напомни загубените войни, мирните договори, влизането в "блокове" (Варшавски договор/нато) и "сруктури" (Съветски/Европейски)
  Този път резултата е различен защото и проблема е инсцениран и нарочно управляван и раздухван.
  УВАЖЕНИЕ на всички трудили се за решаването на проблема.
  ПОЗОР за подпалвачите и "регулаторите" разтеглили проблема във времето. Очакваната печалба да не им стигне за г..та.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#7:"Comandante Marques"]Сега МВР успя да яхне и държавата, щом нейни кадри са премиер и вицепремиер [/quote]
  Не бих обвинил МВР управлява държава !
  Познавам много честни и не до там честни милиционери и полицай ...има много свестни хора между тях.
  Проблема е че на всички нива са с вързани ръце и не могат да взимат решения а отговорността ако вършат нещо на своя глава е твърде голяма!

  Примерно в нормална държава при положение ,че е имало сигнал в реално време ,че е запалена гората можеше района да бъде обграден и да бъдат заловени подпалвачите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  "..Благодарение на 12-15 горски служители от Самоков наистина се създаде Екип от доброволци, общински служители, пожарникари, армия и дори оперативни началници. Всеки с роля. Мисля си, че това стана, защото бяхме далеч от щаба на ''операцията''..."
  Всичко е концентрирано в последното изречение от цитата. Основният проблем - липса на обратна връзка с...щаба. Това да е като обеца на ухото на ръководилите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#22:"comandante"]Познавам много честни и не до там честни милиционери и полицай ...има много свестни хора между тях. [/quote]

  а познаваш и тотално нечестни, нали? всяка система е така - има тунеядци и хора, които вършат работа. Важно е съотношението между тях.

  low riders team
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чудесна статия!

  Много истинска и добре балансирана.

  Освен загасянето на пожара, участието на доброволците има няколко допълнителни положителни ефекта. Единият е много добре обяснен - и фуражките са хора, а могат и граждани да бъдат. Ако не им пречи началството!

  Представяте ли си, че вече тези военни и полицаи няма да са същите на работните си места? Аз се надявам поне половината от наученото за отговорното поведение да остане и... почвам да мечтая

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#23:"Храбър"]...щаба. Това да е като обеца на ухото на ръководилите.[/quote]
  В момента система е такава ,че ако си умен и можеш много трудно можеш да вървиш на горе в държавната йерархия !

  Ако си смотан с нисък коефициент на интелегентност и не можеш да взимаш решения и да поемаш отговорност и пречиш на хората под теб да се развиват си човека който те търсят и кариерата ти ще върви добре.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  [quote#12:"Tai Lung"]It would be even greater if we can do so in our daily life, for the prosperity of the nation and each of us... [/quote]
  Ето тая последната част би трябвало да се изяснява непрекъснато. Просперитета на всеки отделен гражданин минава през просперитета на нацията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#24:"Comandante Marques"]Важно е съотношението между тях.[/quote]

  То и от статията, и от коментарите се вижда: Важно е отгоре да има глава, а не кратуна! (отгоре на йерархията)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4782 Неутрално

  До коментар [#25] от "Музар":
  Съжалявам, че не мога да ти сложа повече плюсове. Последният абзац е много добър.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#10:"AModoMio"]Поздравлеия за автора и хората които са помагали. Обединени можем да постигнем много повече. [/quote]
  Присъединявам се към твоя коментар

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 31. 31 Профил на Chicho Bore
  Chicho Bore
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante": това звучи наистина плашещо, но е верно.... изключително неудобни са можещите, честните и достойните...

  Направи ми впечатление вчера по канала как се държаха.. ако не знаех какво се случи, ако гледах само телевизия, щях да си кажа Браво, държавата се справи! Прекрасни действия.... ето как се манипулира!!!!

  Гане, ако на Вуте му е добре и Ти ще си щастлив!
 32. 32 Профил на Chicho Bore
  Chicho Bore
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "Музар": ++++++

  Гане, ако на Вуте му е добре и Ти ще си щастлив!
 33. 33 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 525 Весело

  Супер сте!
  Поздравления за всички участници, чиято мисъл е била колкото се може по-бързо да се загаси пожара, а не да вземат още някой друг лев извънредни към заплатата.
  Още веднъж Браво!

 34. 34 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поздравеления на Цветослав за статията. Ето и цялата галерия от снимки от нашия екип:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.485806521433473.124252.142389899108472&type=1

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 35. 35 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Благодаря на доброволците, пожарникарите и горските дали всичко от себе си да угасят този пожар, който иначе можеше да се разрастне до ужасни размери!

  Статията е прекрасна!

 36. 36 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "Андрей Ралев":

  Страхотна галерия! Благодаря за линка!
  Това си е документален филм (почти филм).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 37. 37 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#14] от "ppopov_67":


  [quote#14:"ppopov_67"]Продължава гасенето на пожара на Витоша[/quote]

  Не само продължава, но преди малко по БНР съобщиха, че за днес не достигат доброволци и ги чакат на площада в Бистрица.

 38. 38 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво! Явно се свършили страхотна работа и то доста близо до барбекюто!

  Предполагам вашата група е тая, дето беше съставена от подгрупички - 10-те фирмаджии с бели тениски, и още 2-3 дружинки по 4-5 човека, плюс самотния ранчеро, дето се пошегува, че иска да си нагледа имота

  Може това също да е помогнало за сработването ви - че вече е имало готови ядра в групата, които са се познавали, вярвали са си и са се сговаряли по-лесно.

  На източното било работата също вървеше с голям ентусиазъм и енергия, но определено 50 свободни електрона са по-трудни за управление и координиране отколкото няколко готови групички. Разделиха ни на десетки, прикрепени към всеки 2-3 резачки, но в стихията на работата често се смесвахме със съседните работни групи и всеки вършеше, това, което му се отдаваще най-добре, или преценеше за най-важно в момента, като ту следвахме примера на униформените, ту подхващахме нещо, което ни се струва, че пропускат.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 39. 39 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И Офроудци призовават:

  Спешно! Трябват още доброволци за Бистрица!

  Ново огнище на пожара обаче се възпламени отново. За да го локализират пожарникарите започнаха да прокарват нова просека, дълга 80-100 метра.


  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 40. 40 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Прекрасна статия с много много истина вътре!
  Дали "началниците" ще я прочетат и дали имат мозъка да си направят правилните изводи!
  Поздравления за всички доброволци, горски, "фуражки" и пожарникари, които са работили в екип!
  Поздравления за написаното!

 41. 41 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#34] от "Андрей Ралев":
  Страхотна галерия с коментари!
  Започвам да искам да избеся всички началници, които е трябвало да дават заповеди! Има нещо адски гнило в целия процес на "овладяване" на пожара! Безхаберието, мудността или псата на каквато и да е координация между отделните отговорни звена (горски, мвр-ейски, пожарникарски и не знам какви още) трябва да бъде наказана жестоко! Нито един от шапките не трябва да запазва поста си! Нито един!

 42. 42 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хех! Браво за статията. Браво за организацията. Трябва да има и такива статии/новини от време на време, а не само негативизъм. Още веднъж - Браво!

 43. 43 Профил на diray
  diray
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Спешно! Трябват още доброволци за Бистрица!
  Автор: Владимир Йончев Публикувана на 6 юли 2012 ·

  Пожарникарите трябва да секат още просеки. Снимка: Мариян МариновСпешно са нужни още доброволци за гасенето на пожара на Витоша, съобщиха от щаба, който ръководи гасенето.

  След като вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че пожарът е угасен, днес сутринта пред кметството в Бистрица отидоха само 20 души.

  Ново огнище на пожара обаче се възпламени отново. За да го локализират пожарникарите започнаха да прокарват нова просека, дълга 80-100 метра.

  Кметът на Бистрица Николай Гюров се обърна към форума OFFRoad-Bulgaria.com спешно да осигури АТВ с кош, за транспортиране на товари през тесни просеки.

  Много се надявам доброволците да дойдат до 12 часа. В момента огнището не е голямо, можем бързо да го локализираме, нужна е малка, но спешна помощ. Ако успеем, нека тези, които са дошли по-късно не се сърдят, каза още кметът.

 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Кмета на Бистрица е голяма работа - въпреки леко мазното излъчване на селски хитрец, и старанието му да поласкае доброволците, за да получи добри медийни отзиви, трябва да му призная, че е доста енергичен, в час, и за селски кмет с крайно ограничен ресурс успя да направи повече отколкото големи служби с много-хилядни щатове и много-милионни бюджети.

  Можеше отдавна да се вдигнал ръце и да е казал "Да се оправят", или "Угасихме го, може пак да заспим", но той продължава да е ангажиран и деен дори след като Помпиера резна лентичката на загасяването, за което заслужава уважение и похвала!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на bojoley
  bojoley
  Рейтинг: 5 Неутрално

  сташен материал, браво на автора, браво на всички нормални и отговорни кадърни хора, помогнали да се реши проблема и загаси пожара, преди да се стигне до трагедия!!!
  в тази връзка, само искам да припомня на форума прекрасен цитат от приключенията на добрия войник швейк през световната война " Войната си вървеше нормално, докато не се намеси генералния щаб".......

 46. 46 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#5:"comandante"]В герберистан увреждането на управленско ниво е такова[/quote]

  искаш да кажеш ,че в Тройнестан е било по различно..общинските и държавни учреждения са били пълни с професионалисти .... да приемем че е било така...Къде са тези професионалисти - да не би да твърдиш ,че всички са уволнени , едва ли ...
  Та вой и сълзи от хора доброволци по отношение на една специфична дейност , която едва ли разбират е чисто субективно отношение и чак толкова да се впечатляваме от разказа му е меко казано прекалено...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#46:"too_many"]искаш да кажеш ,че в Тройнестан е било по различно..общинските и държавни учреждения са били пълни с професионалисти ....[/quote]
  не бяха, пак имаше много дървета по службите ,но сега освен дървета вече няма други

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Преди около 30-тина години американската армия установила, че в критични ситуации най-адекватни решения се вземат от хората с най-голям опит (в случая горските), а не от хората с най-висок ранг (в случая началниците от пожарната).

  Дребна подробност, която явно убягва на милата ни родина.

  По този повод американците са променили цялостното обучение на командния състав, за да може на всякакво командно ниво съставът да придобие достатъчно опит (с учения, симулации и т.н.)

  Очевидно в нашия случай горските трябва да дръпнат един спешен курс на шапкарите от пожарната как НАИСТИНА са гасят пожари в непроходима местност.

  Ама спешно. Лятото иде и се очертава да е горещо.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 49. 49 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Поздравления за статията!
  Поклон за ЕКИПИТЕ!!!
  ... кога шайката в МС ще се смени от екип????
  Само - не пожелавам пожари за да се види правилният път по който да върви държавността у нас.
  Държавниците пак доказаха своята безполезност!!!
  ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ ОБЩЕСТВО - ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ И ДЪРЖАВА ... и управници!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 50. 50 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Браво на автора на статията, браво на всички доброволци!

  [quote#49:"Georgi Yordanov"]ГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА СТАНАТ ОБЩЕСТВО - ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ И ДЪРЖАВА ... и управници![/quote]

  ++++. Гражданите трябва да станат общество час по скоро- преди да е "изгоряла" държавата ни!

 51. 51 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 810 Весело

  "Бих му казал, че като граждани и шапкарите са много по-полезни, тогава става екип, общество. Няма защо да го е страх от гражданското общество, нищо че се прави отдолу нагоре."
  Браво на всички доброволци за стореното! Браво на автора, затова, че правилно е схванал и предал към нас най-важното! Благодаря ви от името на всички планинари, кръстосвали Витоша надлъж и нашир.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 52. 52 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво!

  Ето това е истината, неволята учи...

  Само това мога да кажа, на всички участвали едно голямо Благодаря!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 53. 53 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Защо такава скромност? Нека споменем кой беше "началник щаб".
  Самият Цвъки, славен папконосец, знаменит лектор, апартаментолюбител, съдебен експерт ,физкултурник, всичколог, и... т.н.
  Някой биха добавили .. и куха лейка... ,но не ! Те грешат! Както винаги "туй" се оказа нещо още по-голямо.

 54. 54 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Статията е чудесна!
  Благодаря на тези хора!
  Не за това, че са гасили пожара/можеше и да е наводнение, е не у планината, де/, а че са ХОРА!
  Каквото е трябвало са го направили!
  Без някой да ги кара!
  Те така са решили за себе си!

  Не е лошо "Дневник", да я направите снимката ГОЛЯМА/вие знаете как/

  Тези хора заслужават уважението на всички нас!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 55. 55 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 571 Неутрално

  IT WOULD BE EVEN GREATER IF WE COULD....До коментар [#12] от "Tai Lung":

  Mt
 56. 56 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 907 Неутрално

  [quote#53:"mdaa"]Защо такава скромност? Нека споменем кой беше "началник щаб".
  Самият Цвъки...[/quote]

  Защо го плюеш човека бе? Трябва да го хвалиш. Я гледай в Калифорния колко гори изгоряха, а американците разполагат с къде-къде повече техника. Кой ли им е бил началник на щаба на американците да го...

 57. 57 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Чудесна статия, чудесен пример!
  Нека назначените от нас да я прочетат и сериозно да се замислят когато формират "кризисни щабове" за извънредни ситуации - пожар, наводнение, сняг.
  И не е нужно тези щабове да се оглавяват от министри, вицепремиери и премиери в гонитбата на висок рейтинг, а от хора с опит и умение да работят в екип а не да раздават безсмислени команди

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 58. 58 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Вчера са участвали 35 доброволци. По-голямата част от тях са били момичета. Една от тях се оплака, че пренасянето на кофи с вода им е дошло в повече. Когато предстояло да ги снимат от телевизиите, спирали да си оправят прическите и да се гримират...

 59. 59 Профил на jade
  jade
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...във военизираните структури е полезно да се вършат безсмислени неща, за да не дойде по-голям началник и да разпореди още по-безсмислени дейности."
  Изглежда смешно, но съм го изпитал и знам, че работи. Чакането и неизвестността от предстоящото изнервя и демотивира, докато ясната и конкретна задача те държи в кондиция и ти пречи да мислиш негативно (докато чакате, преместете камъните и после ги върнете обратно) Това между другото. Факт е, че като опре ножа до кокала българите се самоорганизират и не чакат началниците да се разпоредят, знаят те какво да правят и се учат в движение на това, което не знаят. Браво на всички доброволци и пожарникари. Благодарим ви от сърце!

 60. 60 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Под пагон и шапка мисъл не вирее, браво че сте ги отеахаали и сте действали !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK