Парламентът гласува поправките, предложени след наводнението в с. Бисер

Парламентът гласува поправките, предложени след наводнението в с. Бисер

© Надежда ЧипеваПромените в Закона за водите, предложени след наводнението в с. Бисер в началото на годината, ще бъдат гласувани днес на първо четене в парламента.


Поправките, предложени от правителството, регламентират ясно разпределение на отговорностите за всички близо 3000 язовира в страната, както и на останалата водна инфраструктура. Те бяха предложени след катастрофата в Бисер, при която се оказа, че не авариралият яз. Иваново е с неизяснена собственост и експлоататор.


Национален Координационен съвет по водите с участието на 9 от общо 16-те министри ще координира и контролира превантивните програми и мерки срещу наводнения в страната. предвиждат промените. В съвета ще участват министрите на околната среда и водите, на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта и на образованието. Новата структура ще трябва да координира разработването, финансирането и изпълнението на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения. Тя ще отговаря и за сигурността на язовирите в страната.
Контролът върху техническото състояние на всички язовири в България, независимо от собствеността им, ще се осъществява от министъра на икономиката чрез държавното предприятие "Язовири и каскади". Мотивът за това решение беше, че предприятието, което е в структурата на НЕК и Българския енергиен холдинг, има най-богат опит в управлението на язовирни съоръжения в страната. В бъдеще за неизпълнение на предписания към собственици или ползватели на зле управлявани язовири министърът ще може да забранява използването или достъпа до тях, както и да разпорежда спиране на експлоатацията или премахване на язовири, гласят още поправките.


Министърът на регионалното развитие ще трябва да поддържа единен регистър за всички съоръжения във водния сектор в страната, гласи още законопроектът. Освен това той ще одобрява краткосрочните и средносрочни програми за проектиране и строителство на всички ВиК системи, без оглед на собствеността им. Според сега действащия закон, той може да се разпорежда само с дейностите по ВиК системите, които са публична държавна собственост.


До три месеца след влизането на промените в сила общините ще трябва да уведомят съответните областни управители за избраните от тях оператори за всички язовири публична общинска собственост, които да управляват, поддържат и експлоатират водоемите. За онези, които нямат оператор, решение ще вземе Министерският съвет по предложение на агроминистъра.


Глобите за лоша поддръжка на язовир и рисково управлениеще са от 1000 лв. до 10 000 лв., а за неспазване на предписания – от 1000 лв. до 20 000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK