Иван Станчов: Промяната ще дойде от улицата!

Иван Станчов по време на протестите във Варна срещу застрояването на Морската градина.

© Камен Николов

Иван Станчов по време на протестите във Варна срещу застрояването на Морската градина.Промяната пак ще дойде от улицата. Гражданите трябва да останат там докато не получат това, което искат. Така мисли Иван Станчов - дипломат и бивш външен министър, един от протестиращите срещу застрояването на Морската градина във Варна.


"Ти си стар човек, какво правиш тук?". С тези думи един от полицаите, които миналия вторник трябваше да разчистят блокираното от протестиращи кръстовище пред варненското кметство, се обръща към възрастен мъж , седнал на асфалта. Човекът е бившият външен министър в правителството на Ренета Инджова Иван Станчов. Заедно с още близо 1000 младежи в началото на седмицата той участва в акциите "Окупирай Варна" с искане за забрана на строителството в приморския парк на града.


Иван Станчов 


е роден на 1 април 1929 година в София. Семейството му поддържа близки контакти с царската фамилия, но през 1943г. е принудено да напусне България, заради публичните антифашистки позиции, които заема.


Станчов авършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ, а след това служи в Американската армия, като е включен в българската рота на НАТО в Германия.


След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990 г. се завръща в България за пръв път след 47 години и се включва активно в предизборната кампания на СДС. 


През 1991 г. е назначен за посланик на България във Великобритания и Ирландия.Той връчва акредитивните си писма на кралица Елизабет, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Станчов, също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924), министър на външните работи  (1906 г.) и министър-председател на България (1907 г.).
 

"Възхитен съм от младите жени, които бяха дошли там с бебетата си!, казва Станчов. Това е кураж! Чудесно е и това, че младите хора са на улицата. Те трябва да продължат, защото в живота няма лесни неща. Но най-важно от всичко е да знаят, че могат да изразяват мнението си публично".
Станчов излязъл на улицата защото е убеден, че във Варна се случват неща, които не вещаят добро бъдеще за града. "Като това, което става долу на "Алея първа". Вярно е, че протестът беше в защита на Морската градина, но "Алея Първа" е част от нея".


Става дума за 122 дка крайбрежни терени в Морската градина, върху които вече кипи мащабно строителство. През лятото на 2009 г., те бяха продадени на свързания с "Химимпорт" "Холдинг Варна" от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС) на цена от около 50 евро за кв.м. Според Станчов, част от продадените терени са наследствена собственост на семейството му, за която той вече години наред води съдебни битки.


"Сега там, в имоти на моето семейство, които са попаднали на територията на проекта, се копае, казва Станчов. Всеки ден камиони изхвърлят тонове пръст от морската градина във варненското езеро. В същото време държавата, която е представена във Варна от областния управител, позволява не само това! Тя позволява в парка безнаказано да се секат вековни дървета. На жалбите ми от общината отговарят, че не са сечени дървета, а са кастрени храсти. Това е тотален абсурд! Ето за това излязох на улицата", обяснява той.


Според потомствения дипломат през последните 25 години много неща в България не са се случили така, както ни се е искало, защото не сме реагирали като граждани. "Аз дори обвинявам гражданите за тази "нереакция", казва той.


По време на сесията си в сряда, общинските съветници във Варна отказаха да дадат думата на присъстващите представители на няколко граждански и екологични движения. Това предизвика гнева на Станчов, който също присъстваше в залата. "Цели 47 години съм живял извън България, но никъде не съм виждал подобно безобразие. Подобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма в Германия", възмути се той.


По-късно Станчов обясни, че изявлението му не е било политическо. "Казах, че мразя несправедливостта и че когато един гражданин иска думата, а тя му се отказва, намирам това за несправедливо, казва той. Ако не ти дават думата – това означава, че се връщаме отново към нацизма и комунизма и това е много жалко".


На въпроса "Кой управлява Варна?" Станчов отговаря след кратко колебание: "Във всеки случай не гражданите!". После обяснява защо е избрал да излезе заедно с протестиращите на улицата: "Ако не можеш да получиш отговор, който те удовлетворява, трябва да ползваш други системи за комуникация с властта. От историческа гледна точка има много примери, че в подобни ситуации улицата може да помогне. Точно това се случи и с протестите за защита на Морската градина във Варна от вторник и сряда. Ето, вижте! След като видя съгражданите си на улицата, на кмета Кирил Йорданов му се наложи да стане рано и да разговаря с "бунтовниците" по телевизията. Това не е малко!".


От къде да чакаме промяната?


"Вероятно пак от улицата!, отговаря Станчов. Гражданите трябва да останат там докато не получат това, което искат. Загубихме много време в годините на т.нар. преход, в които бяхме по-наивни, отколкото можехме да си позволим. Сега обаче се оказва, че неусетно с годините са се изпарили, както напразните надежди, така и наивността. И започнахме да се питаме – какво става? Какво става? Някак си, тръгнахме нелепо!".


Интервю с Иван Станчов четете във в. "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Уважение към Станчов, копои! Само уважение!

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело
 3. 3 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Евала на такива българи! Властта трябва да се притиска, да се мачка непрестанно, да не й се дава дъх и възможност да вероломства и злоупотребява с доверието на хората. Мафията може да бъде унищожена само от улицата както преди години в Италия!

 4. 4 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Уважение и поклон към този голям Българин!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 5. 5 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Възхитен съм от младите жени, които бяха дошли там с бебетата си!, казва Станчов. Това е кураж! Чудесно е и това, че младите хора са на улицата. Те трябва да продължат, защото в живота няма лесни неща. Но най-важно от всичко е да знаят, че могат да изразяват мнението си публично".
  Браво на Варна! Само така!

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Г-н Станчов, чест и почитания!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на 4itanka_vs_nsbop
  4itanka_vs_nsbop
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако всички пенсии вземеха активна гражданска позиция като Станчов, България отдавна щеше да е едно прекрасно и подредено място за живеене. Уви тяхната ангажираност се простира основно до размера на пенсиите и цената на тока и хляба. Събудете се пенсииии!

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Докато българина не осъзнае истинската си цена, ще е така. Достоинството няма цена, ако обаче се продадеш, наистина трябва да знаеш за колко!! Във всеки случей, не за капачки за буркани, тройка кебапчета, "кошница гъби" или 100 лв.

 9. 9 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Мога само да се поклоня на г-н Станчов!

  PHILIP
 10. 10 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Голям поклон за велик Българин!!!

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 11. 11 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 524 Гневно

  умен е
  кофти че в България няма алтернатива
  трябва постоянно с години да не се прибираме от улицата

  аз
 12. 12 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1515 Любопитно

  Chapeau! Варненци, дължите му едно на Станчов!

 13. 13 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#7:"4itanka_vs_nsbop"]Уви тяхната ангажираност се простира основно до размера на пенсиите и цената на тока и хляба. Събудете се пенсииии![/quote]
  И всички като един гласуват за бесипету..сякаш една майка ги разждала!

 14. 14 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "4itanka_vs_nsbop":
  Много точен коментар.
  +++++

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 15. 15 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ха даже не се крият бившите партиини другари, що не риваха при тройната ламя или при царю честити ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 16. 16 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#10] от "hristov19":

  От коя книжка със картинки извади "Велика България" ... Велико-ненормалниците на Балканите, а и в Европа, носят само проблеми, мъки и кръвопролития ... Слава богу че след Втората световна континента е кастриран перманентно, да не прави пвече бели ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4955 Неутрално

  Първото, г-н Станчов не е пенсионер той е рентиер, второто за сега едно осемдесет процента от пенсионерите са бивши комунисти и изпълняват това което им се нареди от партийният секретар по место. Другите петнайсет процента пенсионери са хора които преди преврата през 1989та 1990та година са били мачкани разкарвани по съдилища, затвори и партийни събрания от същите тези пенсионери бивши комунисти и все още ги е страх от тези пенсионери комунисти. Така че скоро няма да има пенсионери които масово да изразяват своята гражданска позиция. Така че нека да се извъртят едно две поколения пенионери, едните бивши комунисти другите уплашени от тях тогава ще се появят пенсионери с гражданско съзнание

 18. 18 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#11:"АЗ КАЗАХ"]в България няма алтернатива[/quote]
  Който търси -- намира. Алтернативата трябва да бъде открита, изстрадана, защитавана... Ботев и Левски дали са се тюхкали че "няма алтернатива"?

 19. 19 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#18] от "Vedrin Jeliazkov":

  Дааа, виж какво стана с тях ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 20. 20 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "4itanka_vs_nsbop":

  Това важи за цялата популация. Деленето на стари и млади тук не върви хич.

 21. 21 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#16:"ivanchoLA"]Слава богу че след Втората световна континента е кастриран перманентно, да не прави пвече бели ...[/quote]

  Жалко, че не са кастрирали в млада възраст баща ти, за да не успее да направи една беля...

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanchoLA":

  Кво стана с тях?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#19:"ivanchoLA"]Дааа, виж какво стана с тях ...[/quote]
  Не само с тях -- и с много други като тях, макар и по-малко известни от тях. Но какво пък -- хубаво е човек да харесва това, което прави и да го помнят с добро не само най-близките му хора, ако ще и млад да загине. Още по-хубаво е ако това за което се е борил наистина се осъществи по един или друг начин, дори и да не е жив да му се порадва.

 24. 24 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Жалко е, че хора като Н.П. Иван Станчов са много малко! Сред нарастващата безумна тимаджийска чалгия, която владее Варна е трудно да се борим! Но, човек никога не знае! Историята доказва, че всичко е преходно и досега всички групировки в България са били заличени по един или друг начин. Въпрос на време...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#22] от "Тони!":
  До коментар [#23] от "Vedrin Jeliazkov":

  Вие сериозно ли толкова не сте разбрали БГ историята, че и двамата са се борили црещу точно срещу някой друг да освобождава(сценария с Русия), щото им е било ясно какво следва ... К'во става ли предават ги и ги утепват ... По-хубаво да бяха имигрирали някъде където има смисъл и заслужава жертва ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 28. 28 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#27:"ivanchoLA"]По-хубаво да бяха имигрирали някъде където има смисъл и заслужава жертва ...[/quote]
  Това може да е било по-добре за всеки от тях индивидуално, но не и за обществото, част от което са били. Егоиста винаги печели в съревнование с алтруиста, но обществото от егоисти винаги е по-слабо от обществото от алтруисти -- има предостатъчно научни изследвания по темата, които стигат до този извод. А дали жертвата си заслужава всеки решава сам за себе си, по-късно историята евентуално потвърждава правилността на избора му.

 29. 29 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Според потомствения дипломат през последните 25 години много неща в България не са се случили така, както ни се е искало, защото не сме реагирали като граждани. "Аз дори обвинявам гражданите за тази "нереакция", казва той.

  И аз,но отново има пробуждане и надежда.

 30. 30 Профил на bobi_rz
  bobi_rz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanchoLA":


  [quote#19:"ivanchoLA"]Дааа, виж какво стана с тях ...[/quote]

  Цяла България за тях говори, а такива като теб никой не ги знае!
  Ти ще седиш и ще нагъваш хамбургер на масата, докато крадци изнасят вещите от дома ти ?

 31. 31 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3963 Неутрално

  Г-н Иван Станчов е истински родолюбец и български будител! Колегата с пост № 25 смята, че тази светла личност се бори за земите си... Защо в статията не прочетохме за "Карин дом" - фамилната къща на рода Станчови с прилежаща земя, дарена за рехабилитация на тежко болни деца. Тъй като бабата на Ив. Станчов е французойка с аристократичен произход, той използва познанства и "връзки", за да събира суми за финансиране на разл. бълг. начинания. Господ здраве да дава на г-н Станчов!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 32. 32 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Иван Станчов си предостави още през 1993 г. реституираната от нас къща в Морската градина - за детска градина за деца с дихателни затруднения - Карин дом.
  Става въпрос за възстановената с негови пари фамилна къща, която е била национализирана от комунистическата власт през 1944г.
  Става въпрос за Иван Станчов, който нито един път не дойде в община Варна да иска нещо за себе си или да лобира за някого.
  Става въпрос за Иван Станчов, който бе посланик в Англия от първите години на демокрацията 1991-94, и който поддържаше в началото посолството със собствени средства, защото му беше трън в петата на Филип и другарчетата му (сещате се по коя линия)
  от 2-ра адвокатска софийска колегия, набързо заели министерски кресла и други, напиращи за дипломатически службици.
  Чест му прави на Иван Станчов, че през целия си живот не спря битката, както с откритите червени комунисти, така и с прясно-омазалите се набързо в синьо перестройчици след 89-та.
  Опичайте си акъла ГЕРБ-ерони, махайте си варненския областен управител - послушкото – чинги Данчо Симеонов, защото ще изтървете Варна НО по трудния "Виденов" начин.
  Никакви “инвеститорски интереси” и полицейски произвол няма да ни спрат да ви пометем, барабар със здраво инвестиралите във вас ТИМ-аджии.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 33. 33 Профил на Навуходоносор
  Навуходоносор
  Рейтинг: 583 Весело

  Страхотно!

  "Стреми се и работи да бъдеш необходим за обществото." Екзарх Йосиф I
 34. 34 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Основният проблем не е застрояването на Морската градина, макар само по себе си това да е доста сериозен проблем.

  Основният проблем е, че всичко това се прави по някакви незнайни бюрократични пътеки, лъхащи на корупция и като цяло - зад гърба на обществото и в негов ущърб.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 35. 35 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  София, Варна, цялата страна - само заедно против несправедливостта!

 36. 36 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#7:"4itanka_vs_nsbop"]Ако всички пенсии вземеха активна гражданска позиция като Станчов, България отдавна щеше да е едно прекрасно и подредено място за живеене. [/quote]

  Да, бе. Чекайте вие на "пенсиите". "Пенсиите" бехме на Орлов мост когато требваше. Друг е въпроса, че ни подведоха.

  Проклета да е Русия!
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Промяната щяла да дойде от улицата... че нали онази промяна 1989г пак от улицата дойде ужким. Да вадя ли архивни снимки от митинга на Орлов мост да видите какво беше, сегашното е жалко в сравнение с онова.

  После се оказа, че улицата е само масовката в театъра. Така че и сега просто някои ще яхнат гребена на вълната, преди с лозунги за демокрация сега за екология. И като начало да ви попитам, какво знаете за тези които са лидери на сегашните протести и които пращате да преговарят от ваше име? Бас държа че нищо не знаете.

  Тогава защо сте толкова сигурни в тях и им гласувате доверие? Защото викат най-високо за екологията? Че той и Жоро Дантелата викаше най-силно "Долу БКП!" на митингите на СДС нали бях там. После се оказа че е агент на ДС и като член на Конституционният съд спря разкриването на досиетата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 860 Гневно

  До коментар [#7] от "4itanka_vs_nsbop":Пенсионерие не случайно са доведени до състояние да вегетита и с малкото, което имат да издържат неработещите си деца.Да нямат време и поглед върху нещата от глад и безперспективност. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ИМ ПИСНЕ. ОРЛОВ МОСТ ВЪВ ВСЕКИ ГРАД!!!

  apoloniy
 39. 39 Профил на papouli
  papouli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Повече такива хора и трябват не само на Варна, а и на цяла България! Радвам се, че той беше сред нас на протестите.

 40. 40 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Поклон пред г-н Станчов. Време е да се събуждаве

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 41. 41 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Да, само че и г-н Станчов има една от най-големите вили в Морската градина, която е построена с незнайно чие разрешение. По-скоро го вълнуват имотите му, защото до сега толкова безобразия ставаха във Варна, а той въобще не се е чувал.

 42. 42 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поздрави за Варна, Алея едно от София, Орлов мост:))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 43. 43 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Аз така и не разбрах - протестиращите се борят да запазят "алея първа" каквато беше до сега ли? Та тя е ужасна и каквото и друго да се направи, ще е по-добре от сега.

 44. 45 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 645 Неутрално

  [quote#18:"Vedrin Jeliazkov"]Ботев и Левски дали са се тюхкали че "няма алтернатива? [/quote]
  [quote#19:"ivanchoLA"]Дааа, виж какво стана с тях ... [/quote]
  Каза нищожеството "ivanchoLA".

  Такава нечувана, невиждана и невъобразима простотия щях да кажа, че не може да съществува, но действителността надминава всяко въображение. Факт.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 45. 46 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 638 Гневно

  ИЗГЛЕЖДА НА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ САМО СТАЧКИ И СОПА ИМ НАЛИВА АКЪЛ В КУХИТЕ ГЛАВИ.ВСЕКИ КОЙТО ЗАХАПЕ ВЛАСТТА И СИ МИСЛИ ЧЕ Е НА ОЛИМП И ЗАБРАВЯ ОТ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛ И ЗА КАКВО СА ГО ИЗБРАЛИ.

  saseff
 46. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  Гешефтарчетата Станчовци, царедворците-плужеци на Фердо по добре да си траят.... заради такива като тях станаха Първата и Втората национални катастрофи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 48 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 696 Весело

  Януари'97 г трябва да се повтори СЕГА !
  Само , че този път наистина трябва да има разбити депутатски кратуни и тикви, на всички долни еничари , които ни щавят от 2001 г. до сега !
  Няма значение дали Доган , Първан , Станишев, Борисов - пред тоягата всички са равни.

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 48. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanchoLA":

  по-големи бели от Империята никой не носи на света в момента мой човек. Е точно тия на които им слугуваш и им бачкаш като ненормалник, те си развяват коня и си правят каквото си искат по цял свят - стотици хиляди невинни жертви на водените от тях войни и войнички от ВСВ насам. Да не говорим за жертвите на глобализацията и банкстърството, разните му отворени общества, и геноцидно настроенни милиардери.

  Събуди се българино, дядоти се обръща у гроба ако знае че отрочето му е предало род и родина и сега си изкарва подтиснатите емоции на форумите като плюе по България...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 49. 50 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ГОЛЯМОТО СВЛАЧИЩНО ВДЯВАНЕ
  ОТ
  БОГОМИЛ КОСТОВ АВРАМОВ РУСЕВ – ХЕМИ

  ВСЕ ПО-РЯДКО посещавам научни форуми. (Посетени стотици!) Не вървят по-често от отминалото Време на Времената. Псевдомарксизма - руски маньовър, по имперски чистосърдечно правеше наука. Труден бе, с хомеостатическото внедряване на тази наука. Партийната калъчка вместо да помага – пречеше. Разпявайки позорна песньовка за „западно влияние“. Настоящите научни форуми по нашенско, вървят уж одемократизирани доста по на дребно. Страхът на учените, наблюдателите, журналистите и гражданите да си кажат точната дума; е неописуем. (Манекенът стар – дрехите нови – чепиците стискат!) Стиска му на някой да обяви – че утре гръм ще тресне. Че как така - кой е той – ако да не е от Властта!?! Ако не го прогонят – апартамент ще му разбият. Ако не го претрепят – кучета ще го ядат. Ако жена му е кърмачка – автомобил под прозорците му ще подпалят. Но, за сега, като на всяка подобна „конференция“, по едно кафенце - по една манджа, и - Млък Ба! Безбройните - за Народа милеещи - партии и партийки, (БСП – най-напред!), една от друга жадни ли жадни за Власт, (От това си вадят бануси и хляба!), успяха да въздигнат на каймак едва ли най-доброто от артисалия в страната общонационален интелектуален потенциал. (Искаш да си доктор на науките? Плащай!) Социализмът разглези българската интелигенция. (Жилища в престижни квартали – места по Член 4.!) Само и само, да си стои на меките части в страната. (Е, понякога под чадър – зад граница, ама провали няма!) Понастоящем – докато старее – тази остатъчна национална интел'генция, не престава да трепери от страх. (От това са всякаквите земетръси!)
  ВСИЧКО ТОВА МИ ДОЙДЕ НА УМ И ХУБАВО МЕ РАЗТРЕПЕРА, посещавайки изключително слабо разрекламираната, (Защо ли!?!), „МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ПРИСТРАНИЩНА ИНФРАСТРУКТУРА, УКРЕПВАНЕ НА БРЕГОВИ СЛАЧИЩА И ОПАЗВАНЕ НА КРАЙБРЕЖИЯ“. (20-22.06.2012 – Варна!) Изключително закъсняла инициатива. Организирана от поредната „гражданска“ организация „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ГЕОТЕХНИЧЕСКИ И ТУНЕЛНИ ГРАДЕЖИ.“ (В превод – български текст няма!) Изключително сериозно маркетингово мероприятие. Тежкарски поднесено на ниво две столични министерства, (Като как недецентрализирани!?!), и една напълно безперспективна провинциална община. (Варна - европейска столица на културата-2019!) В още по-тежкарски (външно!) хотел. Пресен резултат на висша постоталитарна наука. Генерирана в кухините на свободен университет. Под вещото (Аде Бе!) око на бивши партайгенозета. Капичнали една добре структурирана пъшкаща но работеща държава, че дано докажат Теоремата на Дейв Ричи: „ЗА НАС ВСЕ ПОВЕЧЕ – ЗА ВАС ВСЕ ПО-МАЛКО“. Обясняващо огромноите им усилия да изтърпят социализъма на Бай Тошо на ключови партийни позиции. (Друг занаят нямат, па дори в тоги да се вдяват!) Да видим, до къде ще стигнат нещата. Само с титли – безработица не се бори. Нужен е всестранен креативизъм, а такъв дори на научни форуми все по-малко се види. Кой успя – драсна от страната. Кой не успя – се самокапсулира. Останалите? О, останалите – кучета ги яли! (Официално два случая в столицата!)
  ПРОБЛЕМАТИКАТА НА ТАЗИ ДОКРАЙ ТЪЖНА КОНФЕРЕНЦИЯ, която чрез рекламиране на една-две вносни сонди за плитко сондиране по хоризонтал, основно целеше да убеди гражданството, (Не се видеше такова!), и най-вече ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД, че укрепването на свлачището на „ОФИЦЕРСКИ ПЛАЖ“- ВАРНА, от воле ще да е успешно. (Ха дано!) Укрепителните дейности по бреговата ивица „ОФИЦЕРСКИ ПЛАЖ“-ВАРНА очевидно вървят с пълен ход, а това винаги означава добри мангизи. (Защо не!?!) Събитие, спомоществувано освен от държава и община, и от около дузина тясно специализирани международно присъстващи фирми. Ключови технологически фактори при укрепване и развитие на бреговата зона по БЪЛГАРСКОТО ПРИЧЕРНОМОРИЕ. (IF!) Развитие, в по-голямата си част - хипотетическое. Затова пък представено от самопровъзгласилите се „НАЙ-ДОБРИТЕ ЕКСПЕРТИ В ОБЛАСТТА НА ПРИСТАНИЩНАТА ИНФРАСТРУКТУРА И БРЕГОУКРЕПВАНЕТО.“ (Докажете го!) Работата става повече от ясна. Щото реални успехи по брегоукрепването, от как в средата на петдесеттях години на миналият век брегът над „офицерски плаж“ пропадна и затрупа десетина човека, не се видят. Понастоящем хубаво одрисканото любимо ЧЕРНО МОРЕ, защитено от половин дузина международни документи, се е постарало да подкопае вълноломи и пристанища, да разбрица буни и молове. Оголвайки задника на европейски ориентирана всенационална безотговорност и безгрижие. От Фердинандово време насам е известен исконният мерак на черноморската природа. (Изследовател бил монархът му с монарх!) Сто години да копае ЗАПАДНИЯ БРЯГ НА ЧЕРНО МОРЕ. Следващите сто години да върши обратното с източния. И отново. Докато РУМЕЛИЙСКОТО ТЕЧЕНИЕ , прекалено добре изследвано от учените на НРБ, СССР и Румъния, че и на световният страж на християнството САЩ, не престава да върши своето.
  КОНФЕРЕНЦИЯТА ИМА БЕЗСПОРНО ДОБЪР КРАЙ. (Трескаво подпечатване на командировъчни!) На 22.06.2012. подир обед, една кръгла маса по проблеми „В СФЕРАТА НА ПРИСТАНИЩНАТА ИНФРАСТРУКТУРА“ окончателно доказа, че всякаквите кръгли маси в МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ по същество винаги са триъгълни. Един професор и някакъв заместник-кмет изтъпанени на трибуна. Управляващи онова, което следва да се чуе. Десетина присъстващи. Трима от тях граждански самоангажирани варненци. Накъде отиваме УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ!?! Като няма въпроси – как би се открила истината, че да бъдат набелязани перспективи за развитие!?! Европейска столица на банкетна култура ли? Кръгло-триъгълна, ама незабавно стана дума за пари. Никакви гражданско-правни проблеми. Пари, пари, пари. По възможност веднага. (Кръглотриъгълно!) Опитахме да запитаме. (И, продължаваме да питаме!) Кое прави да се подхожда при укрепване на брегова ивица с дължина повече от километър, в безотговорно обратен ред?
  ДОКОЛКОТО НА ГРАЖДАНСТВОТО НА ВАРНА-ГРАД е дадено да разбере, тече високотехнологично овладяване на недобре проучен приморски скат със значителна дължина и забележителна височина в ареала „МОРСКА ГРАДИНА-ОФИЦЕРСКИ ПЛАЖ“ - ВАРНА. При отсъствие на овладяни: обичаен и авариен дебит и водонапор; природно изходящи от франгенски и винишки възвишения. От там някога потръгна ГОЛЯМОТО ВАРНЕНСКО НАВОДНЕНИЕ ПРЕЗ 1953. Резултат на глобален експеримент за предизвикване на изкуствени градоносни дъждове. Заложен още от щаба на ЛОРД МАУНТБАТЪН по време на Втората Световна Война. Експериментиран по еднакво време с варненското наводнене, в не така далечна ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. (Каналите преливат - рухват замъци!)
  ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РЕГИОНА НА ВАРНА-ГРАД добре се знае, при рисково отсъствие на ефективна инфраструктура, при средна ръка дъжд, по ШОСЕТО "ВАРНА-ВИНИЦА-ВАРНА"; морално и материално остаряло пътно-транспортно съоръжение; коли и хора се давят във вода! (Документирано!) Шосе "ВАРНА-ВИНИЦА-ВАРНА" както като конструкция и изграждане, така и като концепция отдавна би следвало да бъде реконструирано. Налице са зле маркирани свлачища под шосето – в посока „ВАРНА-БРЕГОВА ИВИЦА“. Върху тях не се види – дори козметично - да се работи. (Сигнализирано е. Писано е.) Ако се извърши надлежен оглед на остатъците от някога профитабелните крайградски лозови насаждения - днес надънени с прекалено тежки частни строежи, (Надвишено проектантско кг/см.кв. ), навярно ще бъде установено как на всяко кюше все още дреме изоставена чешма! (Борисовград – 1912.!) Охраняеми по закон водоизточници. Които би следвало да бъдат надлежно картирани, изследвани, документирани. И съхранени, че Водата в Европа отдавна е кът. Струва ни се, за целта съществува определено охерметизирана държавна институция за контрол над водите. Основно честваща знаменателни годишнини и международни екологически партай-бдения. Нейн представител на конференцията – не се видя. Добре се знае, че най-доброто решение в подобни случаи е разтоварване-реконструирае на всяко диференцирано свлачище до състояние на самостабилизиране. Чрез изследване наклон на самоспиране и последващо залесяване, при абсолютна забрана за тежко строителство. Докато в региона на „ОФИЦЕРСКИ ПЛАЖ“-ВАРНА именно това се очаква.
  ПРАКТИКАТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКА ПРИРОДОЗАЩИТА НАПОМНЯ, че всяко противопоставяне на обстоятелства и природни механизми, чрез банални бюрократически хватки – води до болезнено неустойчива природна среда. Що да кажем, за узаптяване на повече от 265 свлачища върху повече от 56 000 декара площ по хаотически натъпканото с незаконосъобразни строения БЪЛГАРСКО ПРИЧЕРНОМОРИЕ? От които повече от две дузини напълно активни? Не би могло наведнъж да се узаптят, и едва ли е необходимо. Особено! Самодоволно потръгвайки в обратен реновационен ред.
  ВИЖТЕ! ОПРАВЕТЕ ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ВАРНА-ГРАД ОВРЕМЕ! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ПЛОЩАДЪТ ПРЕД ТЕАТЪРА Е ТРЪГНАЛ ПОДИР СКАТА НА ОФИЦЕРСКИ ПЛАЖ!?!!?!
  THE END
  06/23/12-10:21:44 AM

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK