Турските студенти не остават в България

СУ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ
 ГРАД СОФИЯ

© Надежда Чипева, Капитал

СУ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ГРАД СОФИЯ
Според проучване сред имигрантите, нивото им на владеене на български език е най-високо по отношение на говоримия български – 23% от тях го оценяват като много добро, 34% като добро, 31% като задоволително и 12% като слабо. Въпреки това едва 31.5% от имигрантите заявяват, че са посещавали курс по български език у нас.


Важен показател за нивото на интегрираност на имигрантите в България е общуването и взаимоотношенията с приемащото общество. Близо 88% от имигрантите в България са ходили на гости на българско семейство, а 82% от имигрантите заявяват, че имат близки приятели българи.


Отношението на имигрантите към политическия живот в страната е показателен за тяхната интеграция. На въпроса "Доколко се интересувате/ не се интересувате от обществено-политическия живот в България?", 5.8% от имигрантите заявяват, че "изключително много се интересуват", 25.2% от тях много се интересуват, 51.7% малко се интересуват и само 17.3% не се интересуват.


Работещите имигранти в България са предимно в търговията - 31%, в сферата на услугите са 30% и около 20% в строителството.
 

Дойдох в България, защото исках да опозная българската култура и език. Да разбера как живеят хората тук. Въпреки историята, която ни дели, смятах, че ако се държа добре с хората и те ще го правят. Но не беше така, разказва Тахсън Серъфоглу, студент по психология в Софийски университет.


България е на трето място сред страните приели най-много турски студенти, след Азербайджан и САЩ, сочи справка на Министерството на образованието.
През последната учебна година у нас са приети 1 657 чужденци. От тях най-много са турските студенти - 1 173, следват ги студентите от Русия – 68, Албания – 54, САЩ – 50, Казахстан – 37 и Украйна – 24.


Студентите избират България, защото е член на ЕС и заради географската й близост с Турция. Много от тях смятат, че с българска диплома ще получат възможности в други европейски държави.


Тахсън е на 22 години, идва от Истанбул и няма български корени. Всички в семейството му са мюсюлмани и имат висше образование. Преди една година приема християнството и става протестант.


"Не познавах Христос, а Коранът не даваше отговор на въпросите ми. Реших да прочета Библията и разбрах, че това е моята религия. Тя ме направи по-добър и по-щастлив човек. Не искам да казвам на хората, в какво да вярват. Всеки има право сам да избира, но аз открих своето призвание в християнството".


"Учебникът, по който се подготвяме, за да дойдем в България, ни дава основни познания за езика. Елементарни разговори, с които да се справяме в страната. От университета обещаха, че в първи курс ще ни помогнат и няма да имаме проблем. Сега съм в трети курс и все още не мога да говоря добре български", разказва Тахсън.


Според него проблемите започват от ИЧС (Департамент за езиково обучение към Софийски университет), където е учил по време на първата си учебна година в България. Казва, че отношението на служителите е лошо, а в общежитията не е позволено българи и турци да живеят заедно.


"Много исках да науча български език и да намеря приятели, затова отидох при домакинката с молба да ме настани в стая с българин. Тя ми каза, че това никога няма да стане. Да го забравя и да не я занимавам. Държеше се много агресивно".


Тахсън обяснява, че в общежитията до 7 етаж живеят български студенти, а от 7 нагоре са турци и други чужденци. Разделението е като в затвор. Тази изолация пречи на турските студенти да се интегрират в обществото и те общуват единствено помежду си. От тук тръгват и проблемите в университета, защото усвояват много тежко учебния материал.


"Колегите ни са приятелски настроени, за разлика от хората в администрацията. Винаги ни помагат и се застъпват за нас. Благодарение на тях проблемите в университета са по-малко", разказва Ойку Йълдъръм, студентка по психология в Софийски университет.


Ойку е на 22 години и идва от Измит. Семейството й се занимава с текстил. В България е от три години, но също не говори добре български. Проблемите й са същите като на Тахсън. Тя споделя, че хората постоянно я питат дали в Турция се облича така, както й в България. "Те смятат, че там всички носим фереджета, а когато дойдем тук се обличаме различно, за да се правим на интересни. Това не е вярно. Да, има такива жени, но те са силно религиозни и необразовани".


Според нея, когато хората чуят турска реч, независимо дали е на улицата или в градския транспорт, те се променят. Гледат подозрително и намръщено. Обясняват ти, че тук е България и ти нямаш право да говориш на турски. "А как да говорим на български, след като никой не иска да ни научи? Ние общуваме само с турци, защото повечето българи странят от нас."


"Когато излизам с колеги, те ме представят на приятелите си така – "Той е турчин, но е много готин. Не се притеснявайте", допълва Тахсън.


Ойку разказва, как с нейна приятелка са били залети с вода, докато са пътували в градския транспорт. "Група млади момчета ни чуха, че говорим на турски и преди да слязат от автобуса ни заляха с вода. Никой не ги спря и не им направи забележка. Нямаше кой да ни защити".


На въпроса дали ще останат в България след завършването си и двамата отговарят еднакво. "Не можем. И приятелите ни ще се върнат в Турция. Почти никой не остава тук". Причините са главно финансови. Казват, че с отношението може да се свикне, но парите са от голямо значение. Според тях хората с висше образование в България получават прекалено малко пари. Трудът им не се оценява и така се занижава качеството на работа. Няма стимул и справедливост. Системата не работи за хората, а против тях.


"Голяма част от българите искат да заминат за чужбина, защото ще живеят по-добре. Ние също ще се върнем в Турция, не защото това е любимата ни държава, а защото заплатите са по-високи и начина на живот е по-хубав. Не може адвокати, лекари и учени да получават по-малко пари от хора, които крадат и мамят. Корупцията в България е на високо ниво", обяснява Тахсън.


Според проучване по проекта "Информационна кампания за имиграционния феномен", по отношение на икономическите индикатори, близо 45% от имигрантите в България са без работа. Активно търсещите работа са 12%. Това са хора в работоспособна възраст с добри трудови навици и дисциплина. Те могат да са част от решението на проблема в България със застаряването на нацията и дела на работещите.


Изследването установява, че 17% от имигрантите имат собствен бизнес и са разкрили работни места, предимно за други имигранти. Именно поради тази инициатива се счита, че те не трябва да бъдат възприемани като конкуренти за трудовия пазар, а по-скоро като възможност, която може да допринесе за развитието му.

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Туй да дойдеш в български университет трябва да е върха на глупостта. Дип, че нищо няма да научиш, ами ще плащаш за нищото, че и ще си мислиш, че има смисъл. Като ще идват в България, да внимават. Ако ще са на общежитие, по-добре университетите извън София, само международен скандал ни липсва след дуел с ножове. Ако пък са по-паралии си остават в София и 4 години рай ги чака с барове, алкохол, свежа плът и доволен грамаж бял прах.

 2. 2 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 409 Разстроено

  За съжаление, те са напълно прави и това е самата истина ! Необходима е генерална промяна в нашето мислене и нашият подход.....!!!!

 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  мдам, турците май са прави. Ако наистина ги изолират в общежитията, защо въобще ги приемат в университетите? Едно време така скубеха гръцките студенти. Нали целта е тези турци, освен добро образование, да получат и добри впечатления и да научат български език.
  Има го и другото - че някои турци просто са дошли да си прекарат приятно времето, да си "купят" дипломата и се държат свински по заведенията. За тях трябват мерки, за да влязат в пътя.

  low riders team
 4. 4 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#1] от "miron4o":

  ами те това не го знаят, че нищо няма да научат. скоро обаче ще се знае и там и така 1000 студента по-малко. На тяхно място не виждам кой ще дойде, а българите определено няма да запълнят вакума в родните ПУЦ-ове.

  low riders team
 5. 5 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Според проучване по проекта "Информационна кампания за имиграционния феномен", по отношение на икономическите индикатори, близо 45% от имигрантите в България са без работа. Активно търсещите работа са 12%. Това са хора в работоспособна възраст с добри трудови навици и дисциплина. Те могат да са част от решението на проблема в България със застаряването на нацията и дела на работещите.

  Изследването установява, че 17% от имигрантите имат собствен бизнес и са разкрили работни места, предимно за други имигранти. Именно поради тази инициатива се счита, че те не трябва да бъдат възприемани като конкуренти за трудовия пазар, а по-скоро като възможност, която може да допринесе за развитието му.

  това са пълни глупости и неверни изводи.

  low riders team
 6. 6 Профил на Aleksey
  Aleksey
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прави са и не мога да разбера от къде дойде тази простотия хората като чуят турски да се дразнят. Това е комплекс, защото сме били под турско робство. Бил съм много пъти в чужбина. Когато съм с българи си говорим на български. Понякога хората ни заглеждат, защото в Испания (например) български звучи също толкова екзотично, колко тук индийския. Но никой никога не се е обръщал да ни направи забележка или да бърчи вежди. Не виждам какво им пречат турците да си живеят спокойно живота. Ще ги поливат с вода и прочие. Простотия от всякъде!

 7. 7 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 543 Любопитно

  "" Преди една година приема християнството и става протестант. ""

  Това вече не се слува всеки ден! Много интересно наистина!

 8. 8 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#4] от "Comandante Marques":

  Ще научат, че са хлъзнали рано или късно. Пък българите нямат физическата възможност да запълнят десетките ВУЗ-ве. 70 000 души е един випуск, от тях една част отиват да учат в чужбина, друга част не учат висше и остават едни 50 000-55 000 души, които трябва запълнят 70 000 места. Няма как да стане. Пък и нивото е ниско. Лекторите летят на длъж и на шир и преподават в минимум 3 университета, гледайки да претупат работа на всякъде. Други въртят и частни бизнеси. На лекции почти няма смисъл да се ходи, защото си повтарят учебниците, а всеки с титла над главен асистент има поне един учебник, който трябва да е като Библия за студентите. Демек пародийка.

 9. 9 Профил на op
  op
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#6] от "Aleksey":

  Това е резултатът на дългогодишно промиване на мозъците на българите.

 10. 10 Профил на buzzard
  buzzard
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пък на мен баба все ми казваше: "Не бой са от турчин, бой са от потурчен ..."

 11. 11 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"Aleksey"]Понякога хората ни заглеждат, защото в Испания (например) български звучи също толкова екзотично, колко тук индийския. Но никой никога не се е обръщал да ни направи забележка или да бърчи вежди.[/quote]

  Да ама испанците не са били под петвековно българско робство за да ти правят забележка за езика. Я пробвай да говориш а арабски и виж какво ще ти се случи в Испания.

  Без революция сме загубени во веки веков.
 12. 12 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 658 Неутрално

  е много ясно те идват тук.Взимат европейска диплома и после бягат в запада.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 13. 13 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#12] от "In my world":

  като македонците и молдовците, които взимат БГ-паспорти. Никой не е учуден от този факт, защото и самите българи при пръв удобен случай духват в западна посока. Дори и най-големите русофили и туркофили не се колебаят много в посоката.

  low riders team
 14. 14 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#11] от "v3n0m":

  В Испания всяка година се празнува освобождението от мюсюлманско владичество и се пресъздават битки с християни побеждаващи мюсюлмани и превземащи мюсюлмански крепости. Едва ли това ще му хареса, самите мюсюлмани в Испания се оплакват..

  http://www.liveleak.com/view?i=cd1_1321536802

 15. 15 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Съвсем закономерно е, че има отлив от турски студенти у нас.
  Нивото на обучение прогресивно и бързо спада. Имаме 51 университета. В малка България 51 университета. Това е лудост, която ще ни затрие като нация. Защото прогресиращите нации са онези, които са поставили акцент в образованието, а ние го снижаваме, при което все по-ниско е нивото на завършващите висше образование. моля не ме обвинявайте в политизиране, но това се започна с нарушаването на естествения подбор и заменянето му с партиен такъв. Въвеждане на рабфак - една уродлива форма на бонус за партийно послушание. От там започна деградацията, която няма спиране.
  Така че турците са прави. В България могат да получат срещу заплащане дипломи, но не и знания. Ако искат знания - най-добре е да заминават на Запад.

  The best way out is always through Robert Frost
 16. 16 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Продължение на постинг № 15.
  Това съветвам да правят и кадърните българчета. Няма какво да си губят най-добрите 5 години тук. Да заминават на Запад. Ако нямат средства ще работят и ще учат. Това е възможно за всеки мотивиран млад човек.

  The best way out is always through Robert Frost
 17. 17 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#14:"aei"]самите мюсюлмани в Испания се оплакват.. [/quote]
  Като се оплакват да се събират багажа и към там от където са дошли.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Дежурния модератор,
  моля Ви не измествайте снимката на СУ със снимката на саудитската принцеса.
  Смятам, че проблемът за висшето образование у нас е много по-важен, отколкото съдбата на принцесата, па била тя и от Саудитска Арабия.

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Ами те не идват тук за да останат! Обикновено избират България, защото е по-евтино да се запишат в сравнение с други страни (Германия например) и е по-лесно да завършат и да си вземат изпитите!

 20. 20 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#13:"Comandante Marques"]и молдовците, които взимат БГ-паспорти[/quote]
  Българското малцинство в молдова е над 70 000 човека.Така,че са добре дошли тук.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#15:"Realistka"]В България могат да получат срещу заплащане дипломи, но не и знания. Ако искат знания - най-добре е да заминават на Запад.[/quote]

  На Запад да не би да ти сипват знанията насила?

  АКО ИСКАШ можеш и тук да получиш знания. Ако НЕ искаш и на Запад няма да получиш.

  Фактите, че на Запад се образовали повече българи по-добре се дължат най-вече на това, че човек, който родителите му (или самият той) отделя огромни суми за образование, ще се опита да го постигне и да не е напразно. Друга причина е цялостносто по-високо икономическо ниво - т.е. те знаят, че не учат "напразно", както често се случва тук (и то не заради друго, ами заради самият студент и мързелът му).

 22. 22 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#15] от "Realistka":

  В Турция миналата година дискутираха за въвеждане на приравнителни изпити за дипломиралите се в България турци - толкова е ниско нивото им? Всъщност, както и при нас, една част са дошли у нас заради хартийката наречена диплома. И да поживуркат на гърба на мама и тате. Плащат си и стават висшисти, а не научават дори на средно ниво нашия език!?....

 23. 23 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 424 Неутрално

  А как трябва да се държим с тях? Историческата обремененост винаги ще я има, макар и всички да знаем, че тези младежи с нищо не са виновни, че пра-пра-пра дядовците им с колели и бесели в България. И не е само нашата страна, където отношението към турците е такова, има още много такива в Европа, така че не виждам защо изобщо трябва да ми пука

 24. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#21] от "blaf":

  Ето един пример. Обучението по химия в СУ непосредствено след 9 септември 1944 г. беше такова, че дипломите ни се признаваха на Запад. Професорите бяха завършили в Европа и имаха огромни изисквания към всекиго. ние бяхме бедни ( с по една лятна и една зимна рокля), но пък лабораториите бяха снабдени с шкафчета пълни с иенска стъклария за провеждане на упражнения от всеки един. Сега за една група от 20 студенти, поради липса на оборудвяне, един студент прави упражнението, а другите седят и пишат каквото са видели.
  Това е истината. Нагиздени студентки с по 20 тоалета, а празни лаборатории. Това е псевдо-обучение.

  The best way out is always through Robert Frost
 25. 25 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#20] от "In my world":

  те са добре дошли, но не остават. това е фактът, който посочих. Както и братята от ФИРОМ.

  low riders team
 26. 26 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#22] от "dobrich":
  [quote#22:"dobrich"]В Турция миналата година дискутираха за въвеждане на приравнителни изпити за дипломиралите се в България турци - [/quote]
  Съвършено резонно! Всяка страна, която се грижи за нивото на своята интелигенция трябва да намери начин да контролира какви са дипломите, получени извън страната.

  The best way out is always through Robert Frost
 27. 27 Профил на velbg
  velbg
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Определено е кофти ако си чужденец в България, особено турчин. И все пак, имам достатъчно спомени от колеги от р.Турция - наистина, не всички, но мнозинството - които се държат невъзпитано по време на лекции, ходят в Университета като в Ориент 33, а на изпити, особено устни, ситуацията е трагикомична. Един симпатяга веднъж даже беше дошъл с преводач на устен изпит, смях.

 28. 28 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#1] от "miron4o":

  В един глобален свят мисля, че такива студенти са мост и шанс за нашата страна. Не ми е ясно защо трябва да постъпваме с тези хора като македонците с българи в македония. Някой печелили от това щото ние не. Тези хора са избрали България 500 годин сме били част от една империя за добро или лошо. Нека не вадим скелетите от гардероба.

 29. 29 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 648 Весело

  Това, че турците не остават в България, не е чак толкова отвратителна новина.

 30. 30 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#24:"Realistka"]Сега за една група от 20 студенти, поради липса на оборудвяне, един студент прави упражнението, а другите седят и пишат каквото са видели.
  Това е истината. Нагиздени студентки с по 20 тоалета, а празни лаборатории. Това е псевдо-обучение.[/quote]

  За нагиздените студентки съм съгласен. За практикумите не е съвсем така.. Аз уча физика (сега завършвам) и практикумите обикновено ги правехме комбинация от двама, а на някои предмети дори по един на упражнение.

  Ама това, че практикумите се правят по един човек на упражнение не гарантира абсолютно нищо

 31. 31 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Странно заглавие и странна тема. Идеята на следването в чужда страна по принцип не е ли да получиш образование и да се върнеш да го прилагаш в родината си за нейно благо?
  А колкото до качеството на обучението по български на "дискриминираните" турски студенти в ИЧС, ще им дам един пример с техни далеч не така образовани сънародници. В София на ул. "Граф Игнатиев" точно срещу църквата "Св. Седмочисленици" има турска баничарница. Въртят я мъж и жена на средна възраст - нормални и приветливи хора. Чудесно се разбират с клиентите си на съвсем сносен български. Съмнявам се някой от тях да е карал курсове в ИЧС. Как пък го научиха тоя език?!

  Една българка
 32. 32 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Напротив, женят се за българки, за да останат тук.

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#28] от "joan12":

  "Тези хора са избрали България" - Защото у нас дават дипломи на калпак, без много да се трудят!

 34. 34 Профил на philipo
  philipo
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#11] от "v3n0m
  нищо няма да ти се случи, ако говориш на арабски в Испания!

 35. 35 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#3] от "Comandante Marques":

  Турците ги приемат в БГ университетите, защото запълват голяма част от бройките в там, и защото са платено обучение!
  А турците идват у нас по 2 причини:
  както защото е по-евтино следването, така и защото
  в Турция има тежки изпити за много от специалностите! Т.е. те никога не биха били приети там в същите специалности или във ВУЗ

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#8] от "miron4o":

  Племенник на жена ми завърши "Европеистика" в УНСС без да стъпи един ден на лекции. По цяла нощ играеше в РС-то и готово. Сега чака родителите му да му намерят работа с минимум 1000 лв. заплата. Гледам го в Скайп-отново играйка

 37. 37 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#35] от "~":

  Сигурно е така. Там следването е трудно. Мой колега от България се изсели през 1991 г. в Турция. Двете му дъщери близначки завършиха кампютри със слатен медал и по 10000 долара награда. След това станаха доктори по компютърна архитектура в Корнелския университет и сега работят в лаборатория на Ай Би Ем в Барцелона

 38. 38 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  и така да е, какво от това. Бива ли да заливаш с вода човек щото говори на турски. Не коментирам качеството на образованието и избора им а отношението на хората. Не искам да се правим на по светци и от папата, но би било ХУБАВО ДА ИЗРАДИМ ЧУСТВО ЗА ЕДНИНОСТ С ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ. Споделяме една земя от векове, имаме сходна историческа съдба. Как би се почуствал ако в гърция някой те обиди заради това , че си българин.

 39. 39 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dragoslava":

  Не за българки,а за турчеещи се циганки.


  От практиката-турски студент ,4-ти курс медицина,изпит по акушерство и гинекология,на въпроса кои са детеродните органи при жената,отговори много самоуверено - бъбреците.
  И нищо не можеше да го накара да мисли,че отговорът му е повече от комичен.

 40. 40 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Нивото на тези студенти, като правило, е много,много ниско. Никъде другаде - освен в Скопие, Молдова и Украйна /последните са все пак по-далеч/ няма да ги приемат ,а още по-малко - да им дадат диплома с крайно ниво на знания не по-високо от това,с което са влезли. Тук не ги късат на изпитите, за да им вземат парите.

 41. 41 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#40] от "waterfall":

  Хора чуда ви се на начина на мислене. Не става въпрос за ниво на образование, а за начина по който едно общество се отнася с чужденци особено от тези с турски произход. Колко от вас са ходили в тази държава и какво отношение са видели. Би трябвало да е реципрочно.

 42. 42 Профил на tarka
  tarka
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Българите никога няма да забравят Баташкото клане, нали?
  Никое турско правителство не се извини или поне да съжали за историческата памет в българите за нанесената им жестока несправедливост!
  Това чакаме всички българи!

 43. 43 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#21] от "blaf":
  Особенно по икономическа специалност тук знания не можеш да получиш освен в Американския Университет в Благоевград!Като член ЕС можем да учим практически безплатно в цяла Европа.Мина времето,когато трябваше да плащаме по 8000 GBP на година в Англия.С европейска диплома можеш да работиш в целия свят.

 44. 44 Профил на alehin
  alehin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#41] от "joan12":

  Ходил съм там. Дори веднъж една седмица изкарах в Истанбул. И се убедих, че там не мога да издържа дори един месец. Или ще издържа с много мъки. Хората са добре настроени, но атмосферата ми беше тотално чужда. Разбрах, че сме много различни. И е добре, че турците си отиват в Турция. Нека сме разделени. Не понасях виковете от джамиите, масата жени със забрадки по улиците, брадясали мъже и въобщо подтискащата атмосфера.
  Има и неща доста смущаващи - през 2008 г. външния министър на Турция дойде на посещение в София и след това на връщане се срещна с кмета на Кърджали без това да е съгласувано с домакините от София. Това какво е ? Да напомня, че преди време общинските съвети в редица нащи обкини гласуваха декларации за арменския геноцид и веднага техните турски побратими прекратиха отношения си с тях. Така че нека си имаме едно на ум с тия хора. И да стоят надалеч от нас. А помните ли провокациите пред джамията в София ? Тя може да побере 700 души, но въпреки това 50 души седят на тротоара пред нея и се молят. А могат да влязат вътре. Защо го правят ? Как да се гледа на тия ?
  И съм от тези, които не понасят да слушат турски в София. Това просто ме отвращава.

 45. 45 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "joan12":

  Хубави са утопичните идеи,но за съжаление са неосъществими,а тук на Балканите още повече,защото туркието иска всички живеещи на тези земи по 5 пъти на ден да се мятат на килимчетата и да вият към Мека,а ние не щем.
  Та такива ми ти работи,драги,с единността по тези земи и твоето похвално,християнско предложение.
  Илюзии !

 46. 46 Профил на boa
  boa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#35] от "~":
  Много правилно.....и си осведомен за Турските университети....При нас в Турция има 165 университета, приемат около 700 000 студента на година и изпитите са трудни....А за отношението към турците....ами дано скоро и към българите да стане същото като дойдат в Турция....С простака, просташки, той от друг език не разбира....

 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  [quote#11:"v3n0m"]Я пробвай да говориш а арабски и виж какво ще ти се случи в Испания. [/quote]
  глупости

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на alehin
  alehin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#46] от "boa":

  Не сте в позиция да диктувате. Като стане кофти отношението към българите - бъди спокоен. С бг лична карта навсякъде в цивилизована Европа може да ходим. Бъди сигурен, че ще преживеем и без да ходим в Турция. И все някога ще дойде време да не можете да си подновявате бг личните карти.

  И още - турски университети се пише с главна буква само е ако турски е в началото на изречението.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ами които търси на баницата мекото оди в Булгаристан.... така ли да го разбираме?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 52. 52 Профил на Венета Андреева
  Венета Андреева
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Аз наистина не съм на ясно с каква стойност са нашите дипломи в чужбина? Някой ако има инфо?

 53. 53 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#44:"alehin"]А могат да влязат вътре. Защо го правят ? Как да се гледа на тия ?
  И съм от тези, които не понасят да слушат турски в София. Това просто ме отвращава. [/quote]
  Не съм турчин. Считам, че исторически повечето балкански народи имат защо да са недоволни от отоманската империя. Няма как да истрием историята обаче. А че някой вярва че има бог и този бог се нарича алах, това не го прави по - долен човек.

 54. 54 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#44:"alehin"] А помните ли провокациите пред джамията в София ? Тя може да побере 700 души, но въпреки това 50 души седят на тротоара пред нея и се молят. А могат да влязат вътре. Защо го правят ? Как да се гледа на тия ?
  И съм от тези, които не понасят да слушат турски в София. Това просто ме отвращава. [/quote]
  До колкото знам джамията побира само 700 души. В софия колко църкви има въобще някой ходи ли в тях да се моли. Ако някой вижда упование в религията защо да не може да се моли навън. Този аргумент е фобски. А и факта че се моли не те агитира да приемеш религията му по никакъв начин. Балканите са замя на кръстопът и това не е утопия. В нашата кръв и днка е от различни народи и вярвания дори само българската. Мисля че няма друго място в европа пропито от толкава история трябва да се научим да се възползваме от това и да не се чустваме ощетени. Да имало е баташко клане, имало е и балкански войни, сега вече ги няма.

 55. 55 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#45] от "valia":

  Никой не те кара да се молиш по николко пъти на ден още по - малко в българия. Това че някой го прави ще ми обясниш ли с какво те ощетява тебе лично.

 56. 56 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#42] от "tarka":
  [quote#42:"tarka"]Българите никога няма да забравят Баташкото клане, нали? [/quote]
  Точно днес Франция и Германия отбелязаха 50-тата годишнина от сключването на мирния договор между двете страни.
  Това е урок за всички народи по света!
  Така че припомнянето на кървави събития е повече от неуместно!

  The best way out is always through Robert Frost
 57. 57 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#56] от "Realistka":

  Я именно за това говорим.

 58. 58 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#52] от "Венета Андреева":

  Бълг. дипломи много вървят в белите страни - щом я видят и веднага те вземат навякъде дори ти дават 50% по-висока заплата без да се пазарят.... това се дължало на факта как българите са измислили не само киселото мляко ами и половината от Гугъла (открадната от Сергей Брийн) ....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 59. 59 Профил на boa
  boa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  *До коментар [#48] от "alehin":

  Ех ако и ти говориш 4 езика можеш да допуснеш правописна грешка...не е голям проблем....А за бълг. лична карта не си мисли че само с нея се ходи тук таме....С турския паспорт си ходя в Европа. Визата е 60 еуро /за теб може да е бая пара/ за ЕU.....Ако си соц. осигурен е безпроблем да я вземеш....Така че бълг. карта нека да е твоя размахвай я из Европата и викай булгар, булгар.....

 60. 60 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#46] от "boa":

  защо обобщаваш. Това че има хора чието отношение към турците не е добро не значи че всички българи са такива. Ако отида в кърджали навярно туската диаспора там ще се държи по същия абсурден начин цитиран в станията горе. Не съм отопист, но найстина считам, че малкото начини да излезем от дупката в която сме повечето балкански народи е имено тази. Турция се радва на икономически растеж, но навярно пътя и към европа минава в значителна степен през балканите. Колкото по толерантни общества имаме толкова по добре. Нали така КОМШИ. кАЗВАМ ГО С ТОПЛО ЧУСТВО.

 61. 61 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#52] от "Венета Андреева":
  Зависи от специалността и съответната страна.Без приравнителни изпити няма да ти признаят дипломата.

 62. 62 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Бе много стъкмена работа ми се струва това с приелия християнството турчин.

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 63. 63 Профил на tarka
  tarka
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#56] от "Realistka":

  Но жертвите в германските концлагери никой и никога няма да забрави, защото има и Нюрнбергски процес за военопрестъниците!
  А и Германия официално се извини и плаща обезщетения на пострадалите евреи!

 64. 64 Профил на boa
  boa
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#60] от "joan12":
  Ти не се засягай, разбира се че повечето българи са добри хора, аз оплювам простаците, които в последно време станаха доста много....В Турция също има простаци, но никой простак тук не хвърля вода или каквото и да е на друг който говори език извън турския.....и простащината трябва да си има мярка...

 65. 65 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А тез 50 студенти от САЩ - те какви ли са?

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 66. 66 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 422 Неутрално


  [quote#64:"boa"]простащината трябва да си има мярка... [/quote]
  Прав си.

 67. 67 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 574 Любопитно

  До коментар [#54] от "joan12":

  Да, имало е и Османска империя, която днес се възхвалява, от тях. Дори ще ти обеснят как еничарството е било престижно за гяурите,как благодарение на тях,турците, сме се запазили от асимилацията на сърби, власи и маджари. Някои като пийнат и се отпуснат и ще започнат да рецитират доктрината "Йозал", за приносът им в европйската култура. Някога съм живял и познавал студенти от много държави,но никои от тях не са имали високомерието,наглоста и арогантноста на турските."Каквото повикало ,такова се е обадило". Някой би ли си представил ако германците възхваляваха Хитлер,какво би било отношените на френските студенти към техните колеги?.

 68. 68 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 574 Гневно

  До коментар [#56] от "Realistka":

  Твойти приказки сме ги чували много пъти от туркофилите." Да забравим". Да , ама не. Те не забравят "славното " си минало. Дори се стремят да внушат на бившите си роби,че когато са ги владеели са били най-добре. Сравнението със Франция и Германия меко казано е неумесно.

 69. 69 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Най-съществената информация от статията е бройката на турските студенти, които се обучават у нас. Цифрата наистина е стряскаща защото 1173 от общо 1657 означава че почти 71% от чуждите студенти в България са турски. Обясненията които се дават за причините и оплакванията им от България са смешни. Изпращането на турски студенти в България е официална турска политика и причината е повече от прозрачна: те ще са бъдещата колониална администрация, която ще управлява вилаета Румелия в който смятат да ни превърнат. Самите студенти го казват на преподавателите си в изблик на откровеност. По времето на тройната коалиция ясно се видя липсата на подготвени инженерно-технически и икономически кадри във ДПС и именно тази липса трябва да бъде запълнена с турски студенти.
  А оплакванията как им забранявали да бъдът заедно с българи и затова не знаели езика са смешни, защото Турция иска да строи общежития в България само за турски студенти и така да ги държи под пълен контрол. Самите турци не си дават зор да учат български защото знаят че това не е пречка да си вземат диплома.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 70. 70 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добра статия. Наистина проблемите в нашето висше образование са страшно много. Едно нещо обаче има неказано - тези турци не случайно учат психология. Едва ли са дошли привлечени от "качественото" ни образование. Просто преди няколко години в Турция бе приет закон всяко предприятие с голям персонал задължително да има психолог. И сега там има голямо търсене на такива кадри.

 71. 71 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Но не беше така
  Лъжец.

 72. 72 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#68] от "gorid":

  Ти докато се пазиш от турците, руснаците се заселват у нас с пълна сила.
  Внимавай в картинката!

  The best way out is always through Robert Frost
 73. 73 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Както третират българите навън, така се третират и емигрантите тука .... процеса не е едностранен!!!

 74. 74 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#52] от "Венета Андреева": Няма проблем с нашите дипломи. Приемат ни без проблеми в магистърски програми в престижни университети, работим по добри докторантски програми, големи фирми и т.н. Най-ефективното според мен е бакалавър в България, магистратура в Холандия, а тези с по-големи финансови възможности - Великобритания, САЩ, и след това светът е твой ... Дори мои колеги ме питат ''Какво се случва с науката в България, преди години бяхте много добри.'' (биолог съм)

 75. 75 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#61] от "dimitarcho": Глупости. Никога не съм държала приравнителен изпит и не познавам човек, който да е държал. В България работи европейската кредитна система, дори не е нужно да си легализираш дипломата понякога, само превод от заклет преводач е достатъчен.

 76. 76 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#72] от "Realistka":

  Имаше един министър,който ни обесняваше,как ще има много работа ,поръчки и инвестиции като дойдат американците в нашите военни бази. Когато дойдоха всички в района останаха разочаровани. Дори водата за пиене е от техни фирми. Това,че руснаци се заселват в България може само да ни радва. Върха на своето развитие постигнахме когато бяхме с тях. Твоите дрънканици нямат нищо общо с реализма.Явно освен инструкциите които получаваш друго не знаеш. Дори за условията на труд в турско предприятие и отношението на работодателите-турци към българите не знаеш. По-възрасните си мечтаят за отношенията които имахме някога с СССР. Възможностите за реализация у нас бях неограничени. Това ,че не ги изпозвахме е наша грешка. Сега имаме рестрикции,квоти и какво ли не.Колкото за турските мераци,всеки който се интересува може да научи за тях.Отричането им от такива като теб предизвиква смях.

 77. 77 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хе, че те софиянци не понасят някой от провинцията да им говори на диалект, камо ли пък да им се говори на турски. За голяма част от софиянци, досадните провинциалисти са трудни за понасяне дори и когато заличат всяка следа от диалект. Софиянци от своя страна също се делят на касти в зависимост от това, в кой квартал живеят, като обикновено тези от т.нар. център, Лозенец и Бояна се имат за нещо като аристокрация, имат си дори собствен жаргон и рядко завързват по-близки отношения с париите от гетата Люлин, Дружба и Надежда. За хора с подобен племенно-кастов манталитет ще бъде много трудно да приемат някой различен, бил той турчин или българин.

 78. 78 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 860 Неутрално

  малко странно ми изглеждат тия чуждестранни студенти. Няма как да научиш нещо, без да знаеш перфектно езика. За турчин без български корени (както и обратното) това ще отнеме години - вероятно повече, отколкото трае ученето. Все едно аз да отида да уча в Турция, знаейки една шепа думи като комшия и туршия. В края на първата година ще разбирам 10-15% от преподаваното, а в края на последната може би 50+%. Или с други думи няма да науча абсолютно нищо.
  Иначе нямам нищо против тия хора, добре са дошли, но целта им едва ли е да получат образование.

 79. 79 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Прост е нашият народ.Гоним хора,които са дошли да учат в България и 4 години са наливали пари в икономиката.А необразованите цигани и българи си ги пазим.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 80. 80 Профил на op
  op
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#12] от "In my world":

  Без пари ли я "взимат".Проблема не е в тях,а в това ,че в България дипломата се взема по лесно.

 81. 81 Профил на The Stig
  The Stig
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Проблемът според мен не е толкова в това, че студенти дошли от чужбина, колкото да мине номера с висшето, след това се връщат в родината си. Те така или иначе са го решили предварително, откъдето дошло, там и отишло. Плащат със свои пари високите си такси и толкова.

  Въпросът е, че България гони качествените свои деца, в чието образование е инвестирала хиляди левове първо в училище, а след това и в университета. И за какво? За да създаваме кадри за чуждите икономики, които ги получават безплатно.
  Да, откакто започнахме да следваме примера на американската образователна система, нашата тотално се срина. Но дори в момента се намират умни деца, които стават хора, въпреки нея.

 82. 82 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#76] от "gorid":
  [quote#76:"gorid"]Твоите дрънканици нямат нищо общо с реализма.Явно освен инструкциите които получаваш друго не знаеш.[/quote]
  Нямам никакво желание да разговарям с човек с такова ограничено мислене. За мен е достатъчен този контакт. Ясен си ми!

  The best way out is always through Robert Frost
 83. 83 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#81] от "The Stig":
  [quote#81:"The Stig"]Да, откакто започнахме да следваме примера на американската образователна система, нашата тотално се срина.[/quote]
  Откъде са тези твои заключения. какъв опит имаш в преподаването?! питам, защото аз имам около 25 години стаж като хоноруван асистент във ВХГИ. Казвам това, за да ти обърна внимание, че разбирам от преподаване. Мога да те уверя, че нашата система никога не е приличала на американската.
  Сриването й започва непосредствено след 9 септември, когато управляващите тогава решават, че "от всяко дърво става свирка" Резултатът е повече от плачевен. Можеш да прочетеш изключително информативната по въпроса книга на Весела Чичовска "Политиката срещу просветната традиция"

  The best way out is always through Robert Frost
 84. 84 Профил на The Stig
  The Stig
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#83:"Realistka"]Сриването й започва непосредствено след 9 септември, когато управляващите тогава решават, че "от всяко дърво става свирка" Резултатът е повече от плачевен.[/quote]

  На едно мнение сме, госпожо.
  В училищата цари пълна анархия и учителите отдавна са вдигнали ръце от кретенчетата, които трябва да образоват. Има и малки оазиси от качествени училища, като 35 СОУ, например.
  Пряк свидетел съм, че повечето студенти са неграмотни и с всеки следващ випуск положението става все по-лошо. В СУ преподавателите отдавна са свикнали с граматичните грешки, за пунктуация да не говорим, при това в специалности, пряко свързани с използването на езика. Професорите отдавна спряха да очакват отговор на въпроси от сорта на "Кой е авторът на "Името на розата" или "Кой е Ницше?".

 85. 85 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#49:"ecan"]

  v bulgarıstana idvat samo tezı deto nemogat da specelat turskıte unıvırsıtetı ı da prıskat parı ı da vı ebat jenıte ı dısterıte [/quote]

  Еми да ти пожелая от сърце ей същото отношение към вашите жени и дъщери, че да ти стане хубаво и на теб, а?! Аман от мискини дето теб осират отношенията помежду ни ! Проблема е не дали си турчин или българин, а колко примитивен си, че да изречеш думи като в цитата на 49, Есан.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 86. 86 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Дипломите от СУ се признават в целия ЕС без никакви приравнителни изпити. Не е голяма беда, че чуждестранните студенти напускат България след дипломирането. По-важно е да остават качествените български специалисти. Не е хубаво да се противопоставят хората заради националност, език и религия. А лично на мен ми омръзна вечното мрънкане за некачественото образование, "лошия човешки материал", задължителната емиграция на способните. За блестящия ум, за работливия, дисциплиниран и любознателен човек - няма граници. За посредствения мързеливец - оправданията нямат край.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 87. 87 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 982 Неутрално

  85, пардон, да се чете " Аман от мискини, дето осират отношенията помежду ни"

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 88. 88 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#75] от "nadyav":
  Явно не си ме разбрала!Става въпрос дали бг дипломата се признава в Европа или не т.е ако отидеш с бг диплома някъде в Европа.Ти в България ли живееш или чужбина?

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До Реалистката.
  Щом си спомняш университета след 9 Септември излиза че годините ти са към осемдесет. Аз не знам много за рабфаковете но да се винят те за проблемите на образованието ни 80 години по-късно едва ли е оправдано. Оттогава толкова правителства и режими се смениха, всеки министър идваше с нова, собствена стратегия и нещата вървят все по-зле.

 91. 91 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  А статията е интересна. Не знам кой начаник е решил да не се смесват българи с чужденци. Мислех че това само при комунизма го има. Цялата идея за ИЧС е да се научат да говорят и общуват с българи. Обмена на студенти създава приятели на страната, в цял свят много се разчита на това.

 92. 92 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  [quote#44:"alehin"]Хората са добре настроени, но атмосферата ми беше тотално чужда. Разбрах, че сме много различни. И е добре, че турците си отиват в Турция. Нека сме разделени. Не понасях виковете от джамиите, масата жени със забрадки по улиците, брадясали мъже и въобщо подтискащата атмосфера. [/quote]
  ----
  Напълно съм съгласен! Бил съм в станбуля много пъти - нищо общо. Това си е ориента - колкото и небостъргача и моста над босфора да построят.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 93. 93 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#90] от "canuck99":
  [quote#90:"canuck99"]Аз не знам много за рабфаковете но да се винят те за проблемите на образованието ни 80 години по-късно едва ли е оправдано.[/quote]
  Образованието по своята същност е консервативна система. Важни са първите драстични промени - смяната на естествения подбор с партиен такъв. И това се случва съвсем скоро след 9 септември 1944 г.След като тези промени са направени, започва един необратим процес, едно движение по инерция надолу и все надолу и няма спиране. Така че вече няма значение колко правителства са се сменили. Ако системата остава същата и се правят само козметични промени...никакво подобрение не може да се очаква. Горещо препоръчвам изключителната книга на Весела Чичовска "Политиката срещу просветната традиция", в която тези моменти (1945 - 1950 г) са описани с изключителна прецизност. Това е сериозен труд, от който може да се научи много. На книжния пазар сега е второто издание. Първото е изчерпано.

  The best way out is always through Robert Frost
 94. 94 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#84] от "The Stig":
  [quote#84:"The Stig"]На едно мнение сме, госпожо. [/quote]
  Благодаря Ви!
  И понеже заговорихме за образованието у нас, искам да споделя с Вас и с другите участници във форума, за които проблемите на нашето образование не са празни думи, една библиографска рядкост. Това е словото на писателя Константин Константинов, четено на 5 октомври 1965 г.при честването на 75-те му години, в което става дума и за образованието.

  ОТ ИЗВОРА
  Слово-завет,

  Другари,
  Съграждани,
  Приятели,
  Моята първа дума днес е — благодаря. Мисля, че разбирате вълнението, което ме завъртя като вих¬рушка, откак се намерих отново, след толкова го¬дини в моя роден град, и ще извините липсата на официална протоколност, която е приета може би за подобни случаи. Аз не съм свикнал с шаблоните и затова ще ви говоря просто и съвсем искрено.
  Благодаря на всички държавни и местни органи¬зации, специално на Сливенския градски народен съвет, на Сливенския градски партиен и на Сливен¬ския окръжен партиен комитет, по почин на които стана това чествуване, на техните млади и енергични ръководители и първенци, на моите скъпи колеги пи¬сатели, на артистите от Сливенския театър, на от¬делни лица, познати и непознати, на младежта, коя¬то е толкова далеч от моето време, но към която са насочени всичките ми упования. Благодаря за това тържество, което, без да скромнича лицемерно, да¬леч надхвърля значителността на моята личност. Ни¬що изключително не съм направил аз: помъчих се само да извърша това, за което съм дошъл на земята. Опитах се да възвърна на живота, преобрази но в по-хубаво, онова, което той ми бе дал. Успях ли, това другите ще кажат. Човек иде на тоя свят,' за да остави нещо от себе си, материално или ду¬ховно — все едно: да бъде майстор обущар или да посади едно дръвче, да разказва хубави приказки или да прави мостове — или най-сетне, ако няма ни¬що друго, да остави спомена за един добър човек. Всеки има дълга да се отплати за онова, което му е било дадено още с рождението. Който не стори това, е тунеядец, ограбва живота и е непотребен на земята. И ако човек е изпълнил, според силите си, тоя дълг, в това няма нищо необикновено, то не е никаква особена заслуга; то е толкова редно, както и да има чисто чело.
  Ето затова така ми е стеснително днес,. затова чествуването на моето незначително литературно де¬ло добива за мен друг смисъл и аз искам да го пре¬върна в един малък празник на българската култу¬ра. Празник на всички, които от векове до вчераш¬ния ден създаваха духовния облик на тоя град, с който съдбата свърза и вашето, и моето същество¬вание. Трябва веднага да подчертая, че в моето съз¬нание това са преди всичко вдъхновените носители на българската творческа мисъл, на българското сло¬во, на българското изкуство. Политическите въпроси не" можаха да съблазнят нито на младини, нито по-късно моите духовни търсения, стопанските и техни¬ческите — тях и до днес мъчно проумявам. За тях други, по-способни, пишат и ще пишат отсега на¬татък. Онова, което от началните ми дни и до края ме обсебва изцяло, то е геният на народа ни в не¬говите най-различни духовни преображения. То ста¬на моя съдба.
  И ето, те изникват в тоя миг пред мене — дълга редица лъчезарни образи на редки мъже и жени, които тоя град роди и откърми (не бих могъл да изброя всички), някои останали тук, други тръгна¬ли из големия свят, върнали се по-късно тук, за да служат „роду си" и да станат светлини не само на един град, а на цяла нация. Ето де е истинската сла¬ва, пред която ние се стопяваме като сенки и за която няма да се уморя да повтарям, Докато СЪМ жив. Тук е гигантската фигура на д-р Селимински, комплицираният образ на Добри Чинтулов, неспо¬койните натури на Колони и Добрович, забравеният Великсин, мъдрият д-р Миркович, една от първите учителки в страната Аргира Жечкова, просветеният социолог-моралист Стефан Гидиков, големият худож¬ник и очарователен човек Йордан Кювлиев, необик¬новено одареният писател-историк. д-р Симеон Та¬баков, художникът и художествен критик Сирак Скитник, учителите Илия Гудев, Михаил Райнов, За¬хари Киров, забележителната българка, починала миналата година, Тод. Хаджи Димитрова, а в още по-голямата дълбочина на времето — потъмнелите ликове на други редки мъже — в Брашов, Браила, Петербург: Антон Иванов, Камбурооглу, Димитър Диамандиев, Мина Пашов и мнозина други. Това са богатствата само отчасти загатнати, които чакат да бъдат открити. Те се възправят, тия изключителни българи, с мълчалив укор в очите, укор не за себе си — тям вече нищо не им трябва, а за своето де¬ло. И аз си присвоявам правото (мои съграждани, простете ми тая дързост) да попитам какво напра¬вихме ние тяхното дело да бъде познато, да бъде прието като златно наследство от новите хора? Та само някои от тях имат като паметник един бюст или един портрет, или една улица. Още веднъж, про¬стете ми, но всеки нов случай на празненство като днешното трябва да ни напомня дълга, който имаме към миналото и към бъдещите хора на тоя град. И аз съжалявам, че нямам още един живот, за да го посветя за измъкването в светлина от мътния по-лузрак на годините на ония събития, на ония хора. Защото наистина Сливен, който още преди осемде¬сет години имаше три печатници и едно читалище с периодична литература като Народната библиоте¬ка в София, е един от малкото градове, които могат да се гордеят с духовни ценности, отредени им от съдбата. Спомнете си само колко от по-новите бъл¬гарски писатели са свързали, по един или друг на¬чин, името си с града: Г. П. Стаматов, Кирил Хри¬стов, П. К. Яворов, Димитър Полянов, без да из¬реждам живите.
  Моята втора дума днес е — израз на възторг и изненада. Когато тръгвах насам, знаех, че ще намеря един град почти съвсем нов, импозантен, с неве¬роятно големи материални, социални и технически успехи. Но не допусках, че културният устрем, че ду¬ховният живот върви с такъв усилен и сигурен темп, че перспективата на тоя здрав растеж е осигурена с упоритите усилия на ръководителите на града и окръга и на групата вдъхновени млади работници от всички области — литература, театър, изобразител¬ни изкуства, — особено за грижите им по опазва¬не на нашето богато духовно наследство. Ние ня¬махме възможност да видим всичко направено и онова, което е на път да се прави, но и онова, кое¬то непосредствено досегнахме, изпълва сърцата ни с радост и доверие за утрешния ден. Хвала на всички, които участвуват в тоя благороден и толкова не¬обходим за нашето време труд.
  Моето вълнение не се измерва днес с обикновен мащаб, не може да се изрази с банални слова. Аз 1 съм отново „там" — както казва Ботев -• „дето съм аз пораснал и първо мляко засукал". Аз съм отново — както казва Лилиев — „невръстно дете, което срича своята първа книга". Всяка стъпка тук разбужда и носи чувства, размисли, картини. И става нещо необикновено: всичко е друго, съвсем ново, изумително и непознато — и в същото време всичко е старото, досъщ познатото и безпределно мило на сърцето ми. Защото пред човешката памет времето се стъписва.
  Тук, на тая съща сцена на читалище „Зора", ре¬цитирах за първи път като седемгодишно дете „Хай¬дути" на Ботев. На тая съща сцена, при тържестве¬ното откриване на театралния салон, моята майка игра кралицата от „Рюи Блас". В същия тоя са¬лон дойдох да гледам нашия любим учител Йордан Кювлиев, който рисуваше театралната завеса. Ето там, до новоиздигнатия тогава паметник на Стоил войвода, друг мой незабравим учител, който ни во¬деше на разходка, сядаше и ми четеше първите раз¬кази на Алфонс Доде и Мопасан. Там, по алеята към Аязмото насаждахме дръвчета — помислете, — преди близо седемдесет години! — по почина и ръ¬ководството на Илия Гудев и д-р Захари Димитров. По-отвъд, в полите на Сините камъни, се спускахме със свещи и въжета, за да изследваме пещерите на Змейови дупки. Чувам отново сутрешния звънец от старото здание на гимназията, а по коридора на но¬вото, украсен с портрети на Левски, Хаджи Дими¬тър, Раковски, Любен Каравелов, нашите учители, почти всички свършили университети и академии на Париж, Петербург, Прага, Лайпциг и които ни го вореха на „Вие", идеха в класните стаи, за да ни открият чудесата на света. А в студените сутрини на гроздобера, още в тъмно, свити в шаранханите, които ни се струваха огромни, потегляхме, возени от биволите на слезлите от Тузлука турци, към Рамануша, Дивичково и Саръ-меше, дето вече пламтя¬ха в лозята огньове с печена пастърма за закуска¬та. И още усещам приятния мирис на черупките по земята от обрулените орехи, виждам падналите в пръстта изсъхнали дренки и чувам далечния вик на пъдаря от насрещния баир . . . Възкръсва целият он¬зи непостижим свят при „изворите на живота", как¬то казва Иван Бунин, в който ние непрестанно се възвръщаме.
  То се знае, всичко това не е днешна действител¬ност, то няма вече да се върне, но нищо не му пре¬чи да бъде в своята дълбока същина толкова значи¬телно, колкото например книгите на Вазов или пор¬третите на Станислав Доспевски.
  В моята литературна дейност не са спомените, които дават нейния пълен облик. Но за Сливен, за сливенци и особено за днешния ден, като че върху тях именно пада акцентът на чествуването. И трябва да кажа няколко думи за тоя повод. Защото дума¬та „спомени" за младите като че винаги лъха на архива, на отживели и непотребни вече неща. Понякога ме укоряват, че доста често съм обръ¬щал поглед към миналото, вместо да се занимавам с днешния и утрешния ден. Което, разбира се, е на¬пълно невярно, и за това свидетелствува втората част на „Път през годините" с есетата за Асен Разцветников, за Мария Димова, за Едуард Багрицки,
  статиите ми за Никола Вапцаров, за Антоан дьо Сент-Егзюпери и други. Но аз нямам нужда от оп¬равдание: трябва само да обясня какво всъщност е минало, настояще и бъдеще. И в обществения жи¬вот, а особено в културния, тия понятия са твърде комплицирани, за да се дефинират категорично и оп¬ростено. Приемствеността е първият закон на време¬то. Животът е огромна, несвършваща река, носи во¬дите си от памтивека, през всички столетия, режими и доктрини, оставя в дъното на всеки период от време — и тиня, и златен пясък. Няма отрязък от време, който съществува сам за себе си. Никоя епоха не виси във въздуха: епохите се преливат една в друга, секундата, която току-що е изтекла, става минало, мигът, който настъпва, се превръща в на¬стояще, не е вече бъдеще. Кой ще ни каже де свърш¬ва миналото и кога започва бъдещето, защото, по¬гледнато строго — настояще няма: то мигновено се превръща в минало и се ражда от бъдещето, за да стане след миг близко минало. Така чрез спомените ние задържаме тоя бяг назад. И нашите спомени не; са, както казваше Марсел Пруст — „търсене на загубеното време", — а откриване на значителното, на красотата, на вечното във всички времена. Защото ; всяко време, както всяка възраст, както всеки сезон е хубаво. Защото, ако беше иначе, как биха съществували нещата, които наричаме вечни? Какво биха били Омир, Шекспир, Сервантес, Данте, Пушкин, Толстой? Какво бихме казали за Рембранд, за Леонардо, за Греко, за Веласкец, за Ван Дайк, че дори за Сезан, Мане и Моне, които са почти едно столетие назад? Ако те бяха само архивно минало, как могат те да ни вълнуват и днес? Какво би бил Ботев, който живя пре¬ди един век, а и днес е по-жив от мнозина живи? ! Вярно е, че всички, които споменах, са върхове, но епохите се мерят само с върховете — не с низините си. В 1830 г. Стендал пише: „Моите читатели ще дойдат след сто години." И не се излъга. Времето на Антоан дьо Сент-Егзюпери още не е настъпило. Ето — колко сложен е тоя въпрос за минало и бъ¬деще. А чрез спомените ние правим миналото наша съвременност — и така то добива своята истинска цена. В края на краищата, когато става дума за художествена литература, няма никакво значение ка¬къв етикет ще се лепне на отделното произведение: спомени, роман, разказ, пътепис или есе — важна е същината, всичко останало е видимост, номенклату¬ра, съвсем излишна за стойността на нещата.
  И тъй като става дума за моите спомени около Сливен, позволете ми сега една малка нескромност. Когато излезе първата част на „Път през годините", много писатели ми се обадиха — с писма, по теле¬фона, на улицата, познати и непознати. Не казвам това, за да се похваля — ще видите след малко, че искам да подчертая нещо друго. Един ден в къщи дойде писателят Димитър Талев, за да ме поздрави с едно възторжено учудване. „Аз не познавам ва-шия роден град — каза ми той, — бил съм там само за един ден. Но това, което сте написали за него — то всъщност е за моя роден град Велес (или може би беше Прилеп, не си спомням). Целият бит, атмосферата, хората — то е моят град. Колко уди¬вително е това!" Няколко дни по-късно непознат мъж ме спря на улицата, за да ми каже почти съ¬щото, само че за своя град — Враца. Обади се по телефона друг непознат, за да каже същото за не¬говия град — Кюстендил. Едно младо момиче дойде в къщи и ми каза: „Аз съм родена в Панагюрище, но живея главно в София и рядко си спомням род¬ното място. Когато прочетох вашата книга, извед¬нъж си казах: ами че това е Панагюрище — и мно¬го се зарадвах." Попитах я: „Вие обичате ли род¬ния си град?". И тя ми отговори буквално: „Изглеж¬да, че съм го обичала, но не съм знаела това. Едва сега го усетих тъй силно! А след известно време един млад германец-българовед и преводач искаше да преведе цялата книга на немски (това не стана по независещи от него и от мене причини) и кога¬то му възразих, че това няма да бъде интересно за германската публика, той ми отговори: „Не е тъй, най-първо една художествена книга е интересна за всички, независимо от сюжет, тема и национален ко¬лорит, а освен това малките градчета от онази епоха, макар и в различни страни, имат нещо общо, което ги сближава, дори и да не са на общи меридиани." Така моят разказ за Сливен се превръща сега в някакъв фокус, дето се събираха характерните чер¬ти на всички български провинциални градове, т. е. — един синтез в национален и донякъде в общочовешки аспект. Това, разбира се, се отнася само до външния облик, то не включва духовните съкровища на Сливен, които са единствени. Но и в това ограниче¬но значение, ако книгата има някаква цена, тя е в голяма степен — и тук. Трябва да призная, че то беше съвсем изненадващо и за самия мен.
  Сега, приключвайки, имам няколко думи към младите. Поколението, на което принадлежа, имаше не¬лек, но в същото време щастлив жребий. То из¬търпя четири войни — две национални и две светов¬ни—и два погрома. Но епохата, в която живя, бе наситена със събития от планетарен мащаб, и ние имахме за съвременници личности, които бяха гор¬достта на два века. Тия съвременници бяха обкръжени от безпределна почит и за да бъдем поне от¬части приобщени с тях, ние се убивахме да учим, да се вглъбяваме в миналото и да търсим смисъла на съществованието си в една целомърдена жертвеност.: Може би в това имаше известна книжност и повече екзалтация — но и събитията, и хората оправдаваха тая младежка прехласнатост.
  Аз помня, когато излезе знаменитият протест „Аз не мога да мълча" на Толстой, и смъртта на гени¬алния писател. Аз гледах чудото на онова време — Сара Бернар — и нейният глас още трепти в ушите ми като звънче. Аз видях и слушах Рабиндранат Тагоре, Качалов и Германова, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Яворов, Димитър Бояджиев, бях другар на Димчо Дебелянов, Димитър Подвързачов, на Иван Милев, на Сирак Скитник и Георги Машев, на Йов¬ков, Георги Райчев, Христо Ясенов и на мнозина още други вече покойници. Излязло на жизнената сцена едва трийсетина години след Освобождението, това поколение носеше в своята глъбина патетичните на¬чала и традиции на Възраждането. Тая непрекъсваща се, дори през петте робски столетия духовна нишка, която води от нежните поетични слова в IX век на Епископ Константин, църковното име на Кирил от братята Кирил и Методий, минава през История славянобългарска, през песните на Чинтулов, през Ботев, Славейков, Яворов и Дебелянов, за да за¬върши засега до Никола Вапцаров.
  Поколението, на което принадлежа, не познаваше — за своята съкровена работа — думата занаят: то вярваше само в призвание. Но тогава смисълът на призванието не се заключаваше в притежанието на лека кола и на вила, в командировка или служба в чужбина. Ние вярвахме в първичното значение на думите — свобода, достойнство, чест, дълг и чове¬щина — и направихме от тая вяра смисъл на живота си. Това поколение не искаше от никого да му д а в а — то знаеше, че трябва да служи на тая земя и на тоя народ, за да им се отплати за щастието, че
  . са го въвели в живота. Така беше тогава. Пътят бе¬ше каменист, нозете се израняваха, но това нямаше значение: защото повече от оскъдицата и от физиче¬ските болки нас ни мъчеше духовен глад. Ние нямах¬ме учители в призванието си и трябваше сами да се сътворяваме. Но през това полустолетие поколение¬то преди нас и това, на което принадлежа, цъфнаха с такъв блясък, какъвто българската художествена реч, българските изобразителни изкуства и театрал¬но творчество не помнят. Трябва ли да изброявам от¬ново имена, които вие знаете? Поколението, на кое¬то принадлежа ... от него са останали сега само ня¬колко книги и картини и два-три тома спомени.
  Днес всичко вече е съвсем друго. Нашата нова държава, народната власт на републиката, постла, да се изразя с баналната фраза, пътя на български¬те културни работници с рози. Независимо от това ние получихме едно богато наследство. Ония, които минаха преди вас, ви оставиха, най-напред, един изу¬мителен език, готов вече за всички чудеса, начертаха пътеки за нови открития, дадоха ви отправни точки и образци в изобразителните изкуства и теа¬търа, тласнаха българската музика към невероятни завоевания. Сега е ваш ред да поемете това благо¬родно бреме, това вълшебно ковчеже, в което е скрита душата на нацията, и да го предаде на ония след вас увеличено с нови съкровища, чисто и лъ¬чезарно, както сте го получили. Ваш дълг е да се отплатите за всичко, което ви се дава с пълни шепи. И да пазите непокътнати миналото и традициите на народа. Народ без пиетет към миналото си е осъ¬ден народ.
  Някога Петко Рачов Славейков писа:
  Нас неволи надделяха.
  Вази те да не смутят
  Уморените — заспаха,
  Живите — те нека бдят.

  Не зная за кого е писал това старият поет. Но ония, с които вървях аз — о, не, те не се умориха. Неволите ги гнетяха наистина, но не можаха да ги надделеят. Те не се умориха и не измениха на своя¬та младост. Едни от тая дружина загинаха по бой¬ните полета, други — сразени от физически недъзи, трети бяха унищожени в затворите, най-сетне дру¬ги минаха през толкова преображения, че загубиха всякакъв образ. Останалите — само двама-трима — вършат още делото, на което служиха. В то¬ва е единствената нравственост и достойнство на чо¬века.
  Колкото се отнася до мене, ще повторя думите на Ботев: „Добро ли сме, зло ли вършили — потом- , ството нази ще съди." Но ако би трябвало да за¬почна един втори живот, бих избрал въпреки всич¬ко отново тая земя, тоя път и тая съдба. — Свърших."  The best way out is always through Robert Frost
 95. 95 Профил на alehin
  alehin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#54:"joan12"]Ако някой вижда упование в религията защо да не може да се моли навън. Този аргумент е фобски. [/quote]


  Защото сме в Европа. И в Европа тротоарите се ползват от пешаходците. И като се молят отвън пречат на пешаходците.
  И защо при положение, че молещите са 50 човека, а джамията побира 700 те не се молят вътре ????

 96. 96 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Баси, моите дъщери учеха в Австрия и там категорично откразваха да ги настанят в общежитието в стая ... с чужденци! Трябваше непременно да са в стая с австрийци, точно за да научат езика!

  Разбирам ги турските студенти, кофти се отнасят с тях.

  Впрочем обикновените български турци са много мили хора, ... стига да не слушат тарторите си. Живяла съм в турско село, свестни хора са, канеха ни у тях и ни носеха разни неща с повод и без повод, специално впрягаха коня в каруцата за да повозят моите деца, защото знаеха, че те обичат това, на всичките им празненства трябваше обезателно да отидем и да споделим тяхната радост, иначе се чувстваха пренебрегнати.

 97. 97 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 631 Неутрално

  За съжаление не турците,а ние сме в Анадола.Толкова сме изостанали,че направо срам мехваща.Трябва много неща да се променят в България,но най-важното е мисленето.Българите не сме по различни от останалите хора по света,за да се делим.Историята си е история,но не миже да живеем със нея.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 98. 98 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 830 Любопитно

  До 7мия етаж били българи и нагоре турци - първата лъжа. Е аз като бях на 10ти какъв съм.
  Домакинката се държала агресивно - ми с всички се държат агресивно, все пак са лелки/баби на по 60+ години и младите сме им криви по подразбиране.
  Не научавали български, ами като висите по наргиле баровете и турските сладкарници нон-стоп, как да стане.
  Нещо не видях да пише за класическата картинка в студентски град - бмв е46 със сини номера и 2ма турски студенти вътре.
  Аз имах няколко колеги турци, е единия излизаше с нас, ходеше си на работа,идваше на лекции и ползвайки редовно езика си говореше съвсем без проблем.Другите 2ма излизаха само с турска компания, беше им много удобно да не разбират въпросите на изпити и затова да им е трудно...и нали ако може да ни пишете 3 щото не разбираме добре.
  Въобще - какво целите с тая статия ?

  Accelerates Under Demonic Influence
 99. 99 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#88] от "dimitarcho": В чужбина, от 5 години, първо в Холандия (магистратура), сега в Испания (докторат), ползвам си дипломите редовно и безпроблемно. Повечето ми познати българи са също в чужбина, не съм чула някой да е държал приравнителни изпити. Само изпит по английски или някакъв език. Мисля, че съм те разбрала правилно ...

 100. 100 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#10] от "buzzard":

  Твоята баба е била мъдра жена

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах