На вътрешни избори днес СДС избира нов председател

Четирима са кандидатите, а евентуален балотаж се очаква на 15 юли

© Георги Кожухаров

Четирима са кандидатите, а евентуален балотаж се очаква на 15 юлиНа извънредни вътрешни избори СДС избира нов председател. Кандидатите за поста са четирима - депутатите Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев, членът на националния съвет и бивш столичен зам.-кмет Иван Сотиров, както и кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Изненадващо в петък се оттегли зам.-председателят и неуспял кандидат за президент Румен Христов, който даде подкрепата си за кмета на Карлово.


Във вота могат да участват само членове на дясната партия. Изборният ден ще започне в 10.00ч. и ще приключи в 20.00ч. В около 220 избирателни секции в цялата страна 9 000 членове на Съюза на демократичните сили ще упражнят правото си на вот, съобщиха от партията.


След като през месец май беше отхвърлена "Синята коалиция" за парламентарните избори през 2013 г.,  Мартин Димитров подаде оставка. Последва избор на временен председател - шефа на изборния щаб Борис Марков.
В момента в дясната формация се борят два кръга - на противниците на съюза и на привържениците на Иван Костов. Същевременно ДСБ започна самостоятелна подготовка за парламентарните избори и отвори листите си за граждани и други организации, но не изключи възстановяване на съюза при желание след изборите за председател на СДС.


След оттеглянето на Румен Христов за основни претенденти са сочени Ваньо Шарков, който е "за" възстановяването на "Синята коалиция" и Емил Кабаиванов, който по-скоро не иска възстановяване на съюза. Иван Сотиров пък настоява за самостоятелно развитие на партията, а Лъчезар Тошев иска възстановяване диалога с избирателите, което да доведе до обединение на десницата.


Вдясно се говори за възможността на първи тур да спечели Шарков, а вотът против възстановяването на "Синята коалиция" да се разпръсне между останалите кандидати. Така до балотаж да стигне кметът на Карлово, който в крайна сметка да спечели. В подкрепа на тази теза източници на "Дневник" казаха, че  Румен Христов е подал оставка, за да е по-сигурно достигането на Кабаиванов до втория тур.


Евентуален балотаж ще се проведе на 15 юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK