Социолози: Има съмнения, че властта упражнява скрито влияние чрез обществени поръчки

Социолозите заявиха, че дават пример с последното проучване на МБМД и изявлението на Мирослава Радева (на снимката), че протестиращите на Орлов мост са с "объркани глави", и спечелена от нея поръчка, не защото искат да окалят някого, а защото е много показателен и силен. И съвпадението, не знам случайно или не, на проучването с получаването на поръчка буди сериозно съмнение, особено при липсата на прозрачност, каза Боряна Димитрова

© Красимир Юскеселиев

Социолозите заявиха, че дават пример с последното проучване на МБМД и изявлението на Мирослава Радева (на снимката), че протестиращите на Орлов мост са с "объркани глави", и спечелена от нея поръчка, не защото искат да окалят някого, а защото е много показателен и силен. И съвпадението, не знам случайно или не, на проучването с получаването на поръчка буди сериозно съмнение, особено при липсата на прозрачност, каза Боряна ДимитроваСъздава се основателно съмнение, че властта плаща скрито и упражнява влияние на фигури с обществено значение, включително и социолози, чрез обществени поръчки и разпределение на средства от еврофондовете. Сравнително ново е едновременното влияние върху медии и социолози, така че се тиражират широко угодни за властта изследвания. Това коментираха пред "Дневник" социолозите Боряна Димитрова ("Алфа рисърч") и Кольо Колев ("Медиана")."Дневник" потърси Мирослава Радева за коментар, като тя каза, че ще може да отговори тази вечер, след като се върне от велопоход. Сутринта в Би Ти Ви тримата социолози обсъждаха темата за манипулативните изследвания и засегнаха въпроса за спечелената от МБМД поръчка. Тогава Радева заяви, че изследването за Закона за горите е коректно и изключително важно, защото показва гледната точка на една група хора. "Аз не съм от министерството и не знам защо не са предоставени протоколите. Понеже Боряна Димитрова смята, че трябва да спечели 100% от всички поръчки и затова ни атакува сега", каза още Радева.

Повод за тяхното притеснение в случая стана спечелената от МБМД поръчка от министерството на образованието, което идва няколко дни след като шефката на агенцията Мирослава Радева обяви протестиращите на Орлов мост срещу закона за горите за хора с "объркани глави".
"За мен важен е не конкретния казус, а принципът. Явно има механизми, чрез които да се стимулират едни за сметка на други. Даваме пример с последното проучване на МБМД и спечелената поръчка не защото искаме да окаляме някого, а защото е много показателен и силен. И съвпадението, не знам случайно или не, на проучването с получаването на поръчка буди сериозното съмнение. Особено при липсата на прозрачност и отказа да ни се дадат протоколи за избора", заяви Димитрова. Тя подчерта, че ако управляващите искат да докажат, че не упражняват влияние чрез поръчки и разпределение на еврофондове, би трябвало да накарат администрацията да бъде напълно прозрачна и да публикува официално основанията и протоколите за избор на един кандидат пред другите.


"Определено имаме съмнения за честността на тази поръчка. Естествено е да се усъмним, след като МБМД даде такива правителствено угодни данни и след това да получи държавна поръчка, а в същото време се отказва да ни се даде протоколът за това на базата на какво е спечелила тази фирма. Друг интересен момент е, че моята агенция досега 6 пъти е правила това изследване, може много по-лесно да направи например сравнителен анализ, има архив и база данни. И в същото време се предпочита Мира Радева", заяви и шефът на "Медиана" Кольо Колев.


И Димитрова, и Колев заявиха, че имат сериозни притеснения не само за този случай, а и по принцип за честността на редица социологически изследвания и данни. Действително има сериозен проблем с това, че се тиражират манипулативни данни, и то изключително обилно, от медиите, ние трябва ясно да го признаем, каза Димитрова. И Колев допълни, че в случая страшно е влиянието върху медиите. "Защото, ако имаш доминация върху медиите, можеш спокойно да си пускаш само тези данни и изследвания, които ти харесват, в момента забелязваме нещо подобно", каза шефът на "Медиана". И двамата отбелязаха, че има редица социологически изследвания, които не получават такава публичност, както други, които очевидно са угодни на управляващите.


"Дори само да се озърнем и да погледнем през годините социологическите агенции, близки до всяка власт. Как така се случва, че те не са близки до конкретна партия, а все до управляващия към момента", попита риторично Боряна Димитрова. Друг пример е, когато агенции, компании, които не сме ги и чували, че правят социологически изследвания, получават поръчки от държавата. Какво е това, ако не механизъм за влияние, допълни тя.


Колев пък отбеляза, че на президентските избори е имало компании, които са давали разлика между претендента на ГЕРБ Росен Плевнелиев и на левицата Ивайло Калфин от 24 на сто, а накрая разминаването с окончателните данни не е било в проценти, а в пъти. За мен е очевидно, че са изпълнявали политическа поръчка, допълни той.


Заради подобни казуси двамата социолози възразиха срещу това всички от професията да бъдат слагани под общ знаменател и да не се прави разлика между отделните компании и изкарвани данни.


Димитрова и Колев коментираха идеята на лидера на РЗС Яне Янев за публичност на финансирането на изследванията, като смятат, че това надали ще доведе до намаляване на манипулациите.


"Под въпрос дали само посочването на този, който е платил това проучване е достатъчно, за да се промени тази практика. Проблемът не е в това, че се плаща за проучване, а когато се плаща за подмяна на резултата или за манипулативни внушения.


Трябва да помислим за скритите механизми на финансиране и тези скрити механизми са най-вече у управляващите - не в момента управляващите от ГЕРБ, а по принцип", смята Димитрова. Обикновено това се решава не с указ - "няма да се лъже вече", а се решава от пазара за това на кой може да се има доверие, смята и Колев.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Само,че Боряна Димитрова и Кольо Колев не говорят за това защото смятат,че има нещо нередно или лошо,а защото те не са в далаверата Всичките ни социолози са един дол дренки и няма нито едни обективен,а всеки работи за този който му плаща и изкарва резултати за каквито му се плаща!!!

 3. 3 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Разстроено

  До коментар [#1] от "reakzioner":

  А без комисионни за видните гербери какви обществени поръчки .Всичко се прави от герб не за хората а поради комисионните за видните гербери .

 4. 4 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Това е най-доброто в управлението на Бойко. Всичко се размириса. Щото друг начин на оправяне няма. Първо трябва да се разрови л........то..

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Всичките социологически агенции са създадени от БКП/ДС. Жалкото им мнение не струва и счупен петак.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Казаха и отсекоха, двете най-червени агенции

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 7. 7 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 469 Весело

  Хи, хи - а тройната ламя правеше 100% предрешени търгове и обществени поръчки. Там нямаше натиск, а съвсем очевидно облагодетлстване на близки кръгове, обръчи и съзвездия.
  Но тези социолози мълчаха (бих добавил "като гъзове", но не изкам да ме цензурират )

 8. 8 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  може и така да е ....ама вие га ядохте кифтетата не ревахте

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Добре дошла в клуба. Не, че се заяждам, ама да попитам Мира Янова, сега ли разбра, как и от кого се печелят обществени поръчки, или просто сега и дръпнаха килимчето и разбра колко е лошо да паднеш не на дупето.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ГЕРБеругите заплащат техните лъжи с нашите пари!
  Нищо ново не са научили откак лидера и ммасаижра ушите на Тодър, нищо старо не са забравили откакто убиха Георги Марков в Лондон с рицин.
  Ясно е че ГЕРБ е една социална и политическа пирамида, една измама, една заблуда за ратаите че уж са гласували правилно и че добруване за тях ще има защото са избрали правилните лидери - мутри.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#3] от "bokko":

  Много ясно...

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Това коментираха пред "Дневник" социолозите Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч" и Кольо Колев ("Медиана".

  Тия,заедно с Галъп,не бяха ли, ведомствените соц.агенции на БСП?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Мира може да е всякаква. Ама баш Кольо и Райчев комунетата, дето откакто има ГЕРБ на всички избори пророкуват ,че ГЕРБ аха да загуби всякакви избори да я обвиняват..

 15. 15 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Еми просто нищо не се е променило ама споко - някой ден пак ще се закачите на трапезата, драги социолози.

 16. 16 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#13] от "doneva":


  Реторика или риторика (формите са дублети, тоест еднакво правилни

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 17. 17 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добре, а правил ли някой социологическо проучване за ползата от социологическите проучвания за обществото. Нямам предвид ползата за поръчителя (министерства или други обществени ведомства, които плащат с бюджетни пари да се докаже, това което искат да докажат) или бенефициента (съответна "социологическа" агенция, която с готовност доказва това, което и е поръчано). Защото се харчат огромни пари, а полза май няма.
  Специално последното проучване относно протестите на Орлов мост е класически пример за поръчково социологическо проучване, но то има едно предимство - платено е от съответна фирма, а не пряко от бюджета.

 18. 18 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "..шефката на агенцията Мирослава Радева обяви портестиращите на Орлов мост срещу закона за горите за хора с "объркани глави"."

  ++++
  Любимата ми социоложка

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#1] от "reakzioner":
  Ха дано,ама надали...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santa_Claus":

  Да не би да не е вярно, че са с объркани глави.

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  А защо Кольо и Боряна го казват сега,СЛЕД поръчката.Ми снишават се по тодорживковски,уж да мине бурята,ама не.Да вземат пример от Д.Пеевски.От виден антигербаджия,пръв ибрикчия.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#20] от "1_bulgarin":
  Това работа ли е на социологическата агенция?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#17] от "grajdanin1":

  Искаш да кажеш от спонсорите на ГЕРБ и за това после ГЕРБ ще им шътне едно законче за натрупване на пачки . По голяма лакомия за крадене на пари не имало от никое правителаство до сега . дай власт на милиционер и пожарникар и гледай сеира .. държават обран бостан а лакомията огромна ..

 24. 24 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Радева яко се е одупила на ГЕРБ.

 25. 25 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1167 Весело

  Не слядя "изследванията" на социолозите още от изборите през 2009-та, когато обявяваха, че ГЕРБ и БСП са с изравнени резултати и ще имат по равен брой депутати. Резултата бе ясен.
  Сега който и да ги купи значение няма. Аз знам какво ми е мнението по въпросите които ме интересуват и си го формиран след като се информирам. Не от телевизии и не дай Боже от вестници.

 26. 26 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "_az_":

  Ти да видиш! Благодаря и се извинявам дълбоко за забележката относно правописа на тази дума. Научих нещо ново. Мислех, че е от латинското.

 27. 27 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Войната между социолозите е като войната между КТБ и Софарма/24 часа - няма положителни герои - всички са затънали в л*йната.

 28. 28 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Другата година през юли мисля да им кажем кои са "обърканите глави" !!!

 29. 29 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#14] от "1_bulgarin":


  [quote#14:"1_bulgarin"]Ама баш Кольо и Райчев комунетата .................[/quote]

  Вероятно Колев И Райчем са комунета.Какви са обаче ГЕРБ и неговия лидер да видим?

  Др.Бойко Борисов - член на БКП предпочел да загуби работата си в МВР, за да запази "червената" партийна книжка и майор от факултета за обучение на кадри за Държавна сигурност, на др. Цветан Цветанов - попаднала в системата на МВР не защото е имал подходящо образование (напротив), а защото е син на офицер от ДС и шофьор на шефа на ДС-ген.Григор Шопов,самият той служинтел на VІІ управлени на ДС, на др.Цецка Цачева-секретар на първичната партийна организация на БКП в ОНС-Плевен, на др.Павел Димитров-член на БКП и последен шеф на Държавна сигурност-Варна, а сега депутат и шеф на ГЕРБ-Варна, на др.Росен Плевнелиев - секретар на ОК на ДКМС-Благоевград, на др.Николай Младенов - внук на активен борец против фашизма и капитализма,син на кадрови офицер от ДС и комсомолски серетар на Варненската езикова гимназия, др.Константин Гребенаров - офицер от ДС и областен управител на Бургаска обл., Марин Кавръков - областен управител на Слевенска обл и агент на ДС., Божидар Димитров -виден бесепар и комунист,двоен агент на ДС и член на инициативния комитет за издигане президентсаката кандидатура на Георги Първанов и т.н. и т.н.

  Така,че когато оговорим за комунета, нека бъдем коректни и не забравяме кой кой е от сегашните управляваши!

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#7] от "NikB":

  Е, понеже наследниците на тройната не продължиха тая традиция, нали..

  Сутринта бяха много смешни социолозите. Честно казано, не съм очаквал такива първосигнални тъпанари да са им шефове на тези агенции. 20 минути ни обясняваха как гаранциите за достоверните резултати е тяхното име, на което те държат и на което хората се доверяват, след което последваха 10 минути, в почти битова семейна драма, в която показаха пълно незачитане на собственото си име и достойнство. Трагедия.

  А Мира Радева директно се демонстрира като гербава лопата по най-малоумния начин. Всеки с избора си...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ревнаха тея дето са закъснели като са раздавали порциите Какво се правят на ощипани по цял свят медиите работят за нечии интереси, тук не е по-различно, просто няма парички Държавата и дава от еврофондовете, поне настигаме другите държави по тарикатлък

 32. 32 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#2] от "purple_rain":
  Много правилно казано.
  Когото и да изберат за държавна поръчка,другите ще скочат срещу него.

  [quote#5:"Dehumanizer"]Жалкото им мнение не струва и счупен петак. [/quote]
  Е да,така е,щом слагат Гаргамел близо до Янето значи е така.

 33. 33 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#20] от "1_bulgarin":


  [quote#20:"1_bulgarin"]Да не би да не е вярно, че са с объркани глави. [/quote]


  Хайде сега, стига с тези сталинско-тодорживковски брътвежи, че има само една правилно мислеща глава!
  Какво като ни упралява телоохранителя на Тато, трабвя всички да мислим по калъп като него ли!
  Баста на тези комунистически рефлекси!

 34. 34 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  На Любо Пъпката брато му- Юли, и той спретна веднага една агенцийка, дето дава 120 % на Боко и Цецо

 35. 35 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#9] от "442":

  Ааа , не. Но наближават изборите и е време да се засилва впечатлението за корупция , водата трябва хубаво да се размъти , за да могат другарите да хванат повечко риби-шарани , а и протежетата им също.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 36. 36 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#25] от "Варненски":


  [quote#25:"Варненски"]Не слядя "изследванията" на социолозите още от изборите през 2009-та, когато обявяваха, че ГЕРБ и БСП са с изравнени резултати[/quote]


  В това е проблема я, че същите тези социолози сега бият чела в краката на поредния бащица. 20 години се продават по най- мерзкия и унизителен начин.
  Мира Радева е сред най-отявлените натегачки.

 37. 37 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1013 Весело

  [quote#12:"lz2"]Тия,заедно с Галъп,не бяха ли, ведомствените соц.агенции на БСП? [/quote]

  За колю- 100 % сигура, а Б.Димитрова , нещо криви са и излезли сметки , че и тя се е притурила да риве!
  Виж при тройната ламя всички бяха доволни - там си имаше разпределение 3 -5-8

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#31] от "s1lv3r":

  Всъщност е доста по-различно. Има едни правила за финансирането на медиите, дето бат ти Боко упорито отказва трета година да ги въведе.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони!":

  Е да де ама те говорят за другата баница, дето не всеки може от нея да си вземе парченце Лошото е, че късно решиха да се извъртят и ги знаят, че са червени и сега докато сменят цвета, може да задуха вятъра на промяната

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#39] от "s1lv3r":

  Всъщност, най-големите 15 агенции вече от около малко над 2 години не са червени, а чисто гербави. То не че и това не е червено, просто нюанса е друг.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 395 Неутрално
 42. 42 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#31] от "s1lv3r":


  [quote#31:"s1lv3r"]по цял свят медиите работят за нечии интереси[/quote]

  Не знам къде сте ходили по света,но май не ви е ясно как работят медиите там. Ако говорим за Русия да - там е както при нас. Или поточно при нас е както в Русия.
  В цивилизованите държави, в чиито съюз за съжаление се водим само на книга, не е точна така.
  Не се опитвайтеи да ни казвате,както смешникът Борисов, че едва ли не Западна Европа трябва да су поучава от България.

 43. 43 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Радева колко местни, парламентарни и президентски избори не е познавала. И не просто не е познавала, направо се е проваляла. Във Варна беше "познала" Добрин Митев като кмет през 1999 година... цяло чудо е, че още и правят поръчки. Оп, не е чудо, обслужване му се вика

 44. 44 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":


  [quote#40:"Тони!"]То не че и това не е червено, просто нюанса е друг ..................... тъмночервен. [/quote]

 45. 45 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Андрей Рйчев има толкова много за разказване, време е да напише една книга.

 46. 46 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#42] от "bate_Ventzi":

  хахах ние си се учим от тях, не знам ти къде си ходил, но в чужбина става въпрос за много повече пари и за много по големи интереси, не случайно медията е четвъртата власт, обективността се определя от дълбочината на различните портфейли, политика се прави с медии, а тези медии трябва да получават парички, за да се промиват мозъците Германия, Франция, Англия дори, примерите са много, отвори един архив и виж, естествено не са толкова явни подлизурковци ама в нашата държава наглостта вече е стигнала неизмерими граници

 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/75439/koi-medii-vzimat-pari-ot-vlastta-i-kolko
  Кои медии вземат пари от властта и колко

  Автор: OFFNews Публикувана на 4 юли 2012 ·

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":

  Да де просто много бързо са се ориентирали от къде духа вятъра, нови ще дойдат, нов цвят ще сменят...

 49. 49 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ама това си е в реда на нещата.
  Нашите мастити социолози май откриха топлата вода.
  Ако накой си е мислил, че обществените поръчки са били чисти като момина сълза ( и преди и сега), май нуе живее в тази държава - Българиа ли беше....

  ура и да живей!!!
 50. 50 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":

  Мира яко я настъпиха по мазола.Чу ли я как крещеше?

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Наистина "Добро утро...." е га ти тъповатите социолизи, като не са разбрали още правилото на моркова и тоягата с които управлявлява всяка власт и то основно в агитационен план чрез обществените поръчки, но разбира се, не само, има си идруги "лостове" .....

  Затова всеки се натиска да е на власт, а не да "върти" кирката.... (такива като П.Пенев, дето "наливаха основите", отдавна ги няма и за цяр)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  сетих се за трайката,дето обърка правилната БАНДА,пардон банка,,И ЦЕЦО МУСТАКА МУ ВЗЕМА ГЛАВАТА,

 53. 53 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":

  ++++++++++

  Ала, бала!
 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#29] от "bate_Ventzi":

  Няма какво да завиждаш, хората просто са си дялани камъни и за всеки градеж стават...

  Просто на времето БКП и ДС се отнасяха сериозно към кадровата политика и избираха най свястното, почти винаги, както виждаш справят се прекрасно и в условията на победилиа щапитализЪм.....

  Аз не бих се доверил в практическата политика на някое фаше-рестипут, което и за сержант от пожарната не става....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  евала Дневник цитира съмнения на "социолога" Кольо Колев който е абонат на БСП и постоянно поради тази причина им надува рейтингите, що не му пуснете прогнозите на този социолог. То на всички им е ясно че който си плати получава добри резултати, а социология в България няма

  twitter.com/voxybg
 56. 56 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Някой дали се съмнява, че ГЕРБ си купува влияние по всички възможни начини.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 57. 57 Профил на marina_pkombova
  marina_pkombova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Шефът на агенция "Медиана" се казва * проф. Кольо Коев, а не Кольо Колев!!!

 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#50] от "hodounski":

  Не може да си намеря място милата, чак смешно ми стана. И накрая викат - ние заставаме с името си.. кво име бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Това което управляващите от ГЕРБ експлоатират чрез социолозите е навика на българина да няма собствено мнение. Винаги да търси мнението на победителя. Гордия българин от времето на българското възраждане вече го няма.

  Единствения чието мнение има значение е г..лизеца на властта. И очевидно много българи искат да им се казва на кого точно трябва да предоставят тази услуга. Ако може предварително и ако може с голяма преднина пред втория.

  А всеки българин формиращ мнението си под влияние на социологически проучвания би трябвало да се запита. Толкова ли много ми харесва този вкус че с такъв ентусиазъм да се насочвам към всеки който социолозите ми посочат като побудител. Толкова ли съм тъп, че да нямам собствено мнение. Толкова ли съм смотан, че да разчитам все на неясна отплата от властта, за моето запалено г....изане. Толкова ли ми е ниско самочувствието, че основното качество на което се гради е правенето на четки на властимащите, при това в повечето случай без никаква насрещна взаимност.

  Управляващите и социологическите агенции просто използват манталитета на к...ва на 50% от българите. Колкото повече някой се държи лошо с тях, толкова повече се опитват да му се харесат.

 60. 60 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Та това го правят всички властващи!

 61. 61 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#58:"Тони!"]И накрая викат - ние заставаме с името си.. кво име бе? [/quote]

  ..... общата

 62. 62 Профил на motomx
  motomx
  Рейтинг: 443 Неутрално

  герберите нали дойдоха с идеята за промяна... продажници

 63. 63 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мира е най големия комунист.

 64. 64 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "marina_pkombova":

  Струва ми се че бъркате преподавателя проф. Коев с Кольо Коев, тези хора нямат нищо общо.
  Все пак се радвам че някой повдигна въпроса за липсата професионална етика в тази гилдия като цяло (не за отделни личности, а точно в гилдията). То не че в другите професионални гилдии са цъфнали и възрали, поради което и сме на този хал- не само по отношение на проучванията. Но е крайно време на ибрикчийството във всяка професия да се спре да се гледа като на нещо безвредно и полезно за оцеляването на бизнеса.

 65. 65 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Неутрално

  *упс, сега пък аз им обърках имената, но единият е Колев и не е професор а шеф на Медиана.

 66. 66 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#54] от "boby1945":

  Абе браво сега те управлява фатмак от пожарната ще цъфнеш и завържиш нали се сещах какво направиха за 3 години приказките за тебе а пачките за тях справка Цвети потфейла на Боко .За това ти казва човека че си само "Един смотан матрял "

 67. 67 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Сериозно ли?!! Не думай!

  Missão dada é missão cumprida!
 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  Нищо ново под слънцето!Държавата/хората,оито са на власт/ дава пари,но непременно бизнеса трябва да се съобразява с "определени"/неписани/условия,защото иначе няма как да се докопа да апетитните държавни пари!

 69. 69 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":
  Пак не си в час! Не на нея са издърпали килимчето, тя си е паднала на меко. Другите рИвЪт, щото яслата вече не в техния двор. Но не това е важното. Ако се следва принципа "в спора се ражда истината", така както "в конкуренцията се ражда качеството", нека от Позитано поръчат на Кольо и Боряна аналогично проучване и накрая резултатите на двете проучвания да станат предмет на дискусионно обсъждане.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 70. 70 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  Всичко ми е ясно, откога социолозите започнаха да отчитат съмненията на хората, като предполагаеми и едва ли не действителни факти, за да спечелят едни платени им за такива манипулации пари, не ми е ясно!!! Защото и аз мога да ви напиша, че се съмнявам ,че служителите и собствениците на МБМД са от Марс, това обаче няма да ги направи марсианци!!!

 71. 71 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Дневник, виждате прашинка в окото на ГЕРБ, а видяхте ли гредата в окото на БСП? Спомняте ли си за изумително неизгодните за държавата договори, които Тройната беше сключила с "честни" частници(наши другари), преди да сдаде властта? Какъв беше размера на щетите за държавния бюджет тогава? С колко милиона беше измерен? Или това беше правилно? Защото беше извършено от правилните другари?

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Родните Социология и Политология гледат света ни , от камбанарията на своя Пазарен интерес . Общественият интерес да почака ...

 73. 73 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И ако за това има съмнение, здраве му кажи!

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#66:"bokko"]За това ти казва човека че си само "Един смотан матрял " [/quote] за това какво казва човека, не бери грижа, то не е нито обидно, нито важно ...

  МатрЯлът (Андрешко) у нас винаги е пре...ал гяволетата управляващи ... включително и не глупавият Тато "Те ни лАжат, че ни плащат, ние ги лАжем, че работим!"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#72:"dimko"]Родните Социология и Политология гледат света ни , от камбанарията на своя Пазарен интерес . Общественият интерес да почака ...
  [/quote] те нямат и от коя друга камбанария да го гледат.... "Своя рубашка ближе к телу....!"
  А и успешен Обществен интерес се базира на успешен Частен интерес .... един от основните 25 тезиса на Хитлер 1932 година (забравих му номера, но е верен, Хитлер не ебил срещу богатите хора, което работят за Райха)


  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#70] от "kimba3":
  Неграмотнико, самото съмнение е винаги социален факт! Особено когато е масово! Защото поражда колебания в действията, било поради липса на увереност, било поради липса на точна информация, било поради липса на "лидери на мнения" и т.н. За социолога не е толкова важен мотива за съмнение, още по-малко важна е достоверността на този мотив(че някой си бил на Луната), за едно проучване е най-важно да установи наличието на съмнение, както и нивото му. Съмнение по определен политически призив, съмнение по определени действия на администрацията, съмнения в качеството на една или друга стока за масова употреба и т. н. , както и обратното - да установи нивото на увереност по същата тема на проучването.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 77. 77 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#71:"Анализатор"]Споняте ли си за изумително неизгодните за държавата договори, които Тройната беше сключила с "честни" частници(наши другари[/quote]

  Спомняме си и чакаме някой да ги намери, защо досега никой не ги е показал.
  А въпросът към герб е кой краде по 4 млрд. лева на година, които преди ги крало БСП, защото нямало една жица между НАП и митниците? Къде са тези пари? Само Бойко ли ги краде или си ги делят?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 78. 78 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  А бе тия като че ли откриха топлата вода! Тези сега ни занимават с това, защото не са спечелили, ако бяха надали щаха да ни занимават. Ами че този закон за обществените поръчки е създаден за баламите, а печелят винаги тези, които трябва, естествено срещу определа сума!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 79. 79 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#46] от "s1lv3r":


  [quote#46:"s1lv3r"]хахах ние си се учим от тях, не знам ти къде си ходил, но в чужбина става въпрос за много повече пари[/quote]


  Очевидно е,че не сте ходили в други държави и няма как да си обясните защо онези народи живеят добре, а нас ни убеждават с голи думи да си мислим,че живеем добре. Очевидно вие сте от онези хора които са подвластни на ефтината пропаганда с която ни облива сегашната власт и която за жалост не само във вашата глава намира благодатна почва.Ако ние се учехме от тях,животът тук щеше да е друг.Ние обаче се учим от Русия, на която служи др.Валентин Златев и неговият подопечен др.Бойко Борисов.

 80. 80 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#77] от "др. Иванов":
  Аааа, договорите са намерени и показани, но от юридическа гледна точка са перфектно изрядни...
  В това отношение крадците от Тройната нямаха равни - след като дори преди да напуснат, си гласуваха и приеха закон, който да амнистира действията им... Народа нарече този закон "Гузен негонен бяга"...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 81. 81 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#54] от "boby1945":

  То заради това държим неотклонно последното място в Европа по ниво на заплащане и стандарт на живота, защото ни управляват пагонаджии които, преди това съсипаха от некадърност и социализма.

 82. 82 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Те като са крали къде са сега парите? Те са ги крали преди 3 години, като са се махнали сега парите трябва да са в хазната, ама не са! Къде са? Къде са 4 милиарда, дето трябваше да идват на година само от една опъната жица?
  Кой ги е показал тези договори и кой определи, че са неизгодни? Дай един пример! Или един скоростен влак между Видин и София, който ще обслужва 50 хил. човека, но ще струва колкото АЕЦ Белене е супер изгоден?

  Вие мислете за бъдещето и ремонтирайте килиите във Врачанския!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 83. 83 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#79] от "bate_Ventzi":

  Нищо лично, аз дори в момента живея в друга държава, така че очевидно сте скаран с очевидните работи Но всеки си има право на мнение, аз казвам как е от първа ръка, пък Вие си говорете каквото знаете, еВтината пропаганда май Вас е заляла

 84. 84 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 506 Неутрално


  ЦЯЛАТА СТРАНА ГОРИ .
  Цените нагоре , тоци и потоци нагоре,бензина литна.
  Живота гори от вътре , а сега и от вън.
  Интересно на какво основание Европа все ни поздравява.
  Питам дали?
  Май всичко е изплетен в лъжи.
  Вече 22 години лъжи, изцеждане от душата ни и малкото надежди,които имахме.
  Всичко вече изгоря напълно.
  Май трябва ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДА ДОЙДАТ ЗА ДА ПОТОПЯТ ЗЕМЯТА НИ.
  ТАКА ПОНЕ ЩЕ СЕ СВЪРШИ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ.

  http://vbox7.com/groups/svobodenrazum

  Мислете позитивно.

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. "Алфа рисърч" и "Медиана" вече повече от десетилетие се славят с абсолютната си некадърност да дадат едни що-годе сносни и приемливи социологични прогнози. МБМД се занимава с проучване на какво ли не, освен на реалните проблеми на нацията. Социологическите агенции, както и медиите, са огладнели до оскотяване и се надпреварват да си се.рат един друг в джобовете, за да се излъжат взаимно и да прилапат някои и друг кокал от все по-бедната трапеза, защото никой не вярва нито на едните, нито на другите и рекламодателите не са склонни да дават пари на вятъра. Не знам, кого ще обидя повече, ако напиша, че социологията в България се срина до нивото на журналистиката. Ако напиша обратното, пак ще е вярно!

 86. 86 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Не е вярно. Часнтици се облагодетелстват от обществени поръчки посредством партиите, чийто предизборни кампании са платили. Инвестицията в партия и депутат - най-добрата инвестиция в света.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 87. 87 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 912 Весело

  Има съмнения, че мястото на социолозите е на Четвърти километър...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 88. 88 Профил на ignoranceisbliss
  ignoranceisbliss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От горните коментари разбирам, че техните писачи не разбират нищичко от социология. Това не е проблем, но явно и грам не се интересуват от целия процес на правене на социология и в частност на обществени изследвания. Разбирам също, че интерес представлява само бръщолевенето и изразяването на някаква крайна гледна точка, която дори не си е и направила труда да се обмисли. Бих казал, че що се отнася до непрофесионалистите, тоест обикновените граждани, само интелигентните хора биха имали потребност от социологическо знание, а неинтелигентните такива биха имали потребност от глупави коментари, чесане на езици, откровено псуване и други подобни изрази на гневното им незнание.

 89. 89 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Весело

  До #76- Анализатор - Аз знам, че нищо не знам, но ти явно и това не знаеш за себе си!!! Най-лесно се лъжат такива самоизлъгани нещастници като тебе!!! Тях няма нужда да ги лъжеш, защото сами предварително са се излъгали!!! Язък ти за аватара!!! Да си чул някой да анализира съмнения??? Аналиизира се ИНФОРМАЦИЯ!!! И то ДОСТОВЕРНА,А НЕ СЪМНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, и на базата на този АНАЛИЗ, анализаторът , ако има достатъчно акъл , взема ВЕРНИ , ако пък е тъп - НЕВЕРНИ решения !!! Като те гледам какви глупости дращиш за да ни омоташ нас, колегите си във форума, или си платен манипулатор, или си кръгъл ГЛУПАК !!!

 90. 90 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #-88-ignoranceisblis- Колега форумец, не ни се сърди за псувните и обидите, отправени към българските "социолози" и агенциите им. Ако ти наистина разбираше от социология, щеше да се сетиш, защо съм поставил думичката социолози в кавички. Те са толкова социолози, колкото "честните" български "бизнесмени" са "честни бизнесмени". Един народ можеш да го излъжеш веднъж, можеш да го излъжеш няколко пъти, но не можеш да го лъжеш постоянно, защото той просто накрая те игнорира. Виж съдбата на дедо си Симо и неговото НДСВ. Няма нищо по-лесно от това да излъжеш веднъж честен и почтен човек, защото той е наивен. Ако се остави да бъде излъган втори път обаче, явно е глупак!!! Редовият българин не е глупак. Не случайно той гласува наказателно по време на избори, и това е въпреки лъжливите данни давани му от проституиращите социологическите агенции, и е свързано пряко с ЛЪЖЛИВИТЕ ни политици...С други думи, каквито ни политиците - такива са ни и обслужващите ги социологически агенции . Най-обикновени лъжци...

 91. 91 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Те и кокошките на баба Яна от Две могили разбраха отдавна за тая работа...па за вас има само "съмнения"

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Леле! Какво откритие! И, защо чак сега? Че, една голяма част от бизнеса, големия, печелившия бизнес, живее от такива поръчки! Държавни и общински!

  goblenka
 93. 93 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#81] от "bate_Ventzi":
  Е управляваха ни за малко и меки китки от втори адвокатски колектив, а не пагонджии, 1991-92 и кво от това да не би да цъфнахме и вързахме? Точно обратното те създадоха мутренска България, ако и да управлявяха малко, направиха много бели.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 94. 94 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Съмненията отдавна свършиха,и влянието изобщо не е скрито.Целият български народ отдавна знае че всичките ни правителства,включително и това са продажници и крадци.Социолозите късно се събудиха.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 95. 95 Профил на ignoranceisbliss
  ignoranceisbliss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "kimba3": Няма как да се съглася с коментара ти, защото познавам лично прекалено много социолози, включително и доц. Боряна Димитрова. Вярно е, че някои агенции си позволяват волности, но също е и вярно, че поръчителите на проучвания, които са закупили информация от изпълнителя, също си позволяват волности, кой е крив и кой е прав тогава? Полагането под общия негативен знаменател на една от малкото социални прослойки, които продължават да могат да мислят и да виждат е израз на крайно оскотяване на публичността и нейните агенти - хората. Псуването няма да го коментирам, не ми се иска и такива коментари да пиша, защото се смята, че сериозна медия като Дневник има и сериозни читатели, което явно е доста погрешно схващане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK