Борисов не ходатайствал за Мишо Бирата, но сгрешил, като се обадил на Танов (видео)

БОЙКО БОРИСОВ

© Надежда Чипева

БОЙКО БОРИСОВПремиерът Бойко Борисов окачестви като грешка обаждането си до шефа на митниците Ваньо Танов за бившия шеф на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов-Мишо Бирата. Пред блогърите, създатели на сайта Politikat.net и "Бойкометъра" за обещанията на министър-председателя, Борисов заявява, че е звънял на Танов в отговор на обаждане на предишния президент Георги Първанов. Разговорът обаче бил манипулиран и той изобщо не бил ходатайствал за Мишо Бирата и изтегляне на митничари от "Леденика".


С няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер, заявява премиерът. Но в същото време обяснява, че изобщо не е трябвало да се меси и да предприема нищо след обаждането на Първанов, така че в случая бил сгрешил.

Вчера Бойко Борисов прие двамата блогъри, мерещи обещанията на политиците. В разговора участваха още министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Делян Добрев, които също разясняваха за изпълнените ангажименти. Срещата беше предшествана от размяна на писма между пресцентъра на ГЕРБ и блогърите, като от управляващата партия поискаха да разберат кое бива окачествявано като обещание и как се мери съответното му изпълнение. Блогърите отбелязаха, че са уверени, че "премиерът би трябвало да се отнася към всяко свое публично изявление със съответната доза сериозност и отговорност, произтичащи от заеманата от него позиция, независимо къде и пред кого говори". И поискаха разговора.


Ден по-късно Борисов прие блогърите, които призова да не спират да го следят, защото това го мотивирало. "Никога не сте имали и няма да имате по-демократичен премиер от мен, при когото да идвате по всяко време и да му поставяте въпроси като на ученик", заявява премиерът. Видеозаписи от срещата бяха качени снощи и днес в Youtube.Въпросите минаха през целия спектър на политики и обещания. Блогърите повдигнаха и темата за разпространените записи на подслушвани разговори между премиера и Ваньо Танов. В тях се намекваше за покровителство от страна на премиера при проверка в бирената фабрика "Леденика" и бившия й шеф Михаил Михов-Мишо Бирата (който беше намерен мъртъв в хотелска стая в Правец в края на май).


Досега Борисов обявяваше разговорите за манипулирани. И днес той каза, че контекстът е бил различен, а и липсва част от разговора. "Аз примерно си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Помня го като ден-днешен. Това беше свързано с това, че президентът (Георги Първанов – бел.ред.) ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия. И с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президент...а, която я нямаше в записа", каза министър-председателят.


"Защото от това става ясно, че той ми се е обадил, и всъщност… аз този Мишо Бирата не го познавам. Точно обратното - той дава на БСП масите, столовете по бирфестите на Бузлуджа. Това всички го знаят. Той си беше приятел на Първанов, на Румен Петков. Вътре няма още няколко реплики, които вече не си спомням", допълни Борисов.


По думите му по-важният факт е, че няма нито едно последвало обстоятелство – неизвършена проверка или прикрито, или каквото и да било. "Проверката си е направена, протоколирана. Няма никакво последствие освен за мен – шамарът, публично, който получих заради това, че съм се намесил в нещо, което нямаше как да не реагирам, като президентът ми се обади. Не е правилно, не е трябвало да го правя, но Първанов ме помоли и аз съм си такъв – всеки човек си има своите грешки, аз реагирах и се обадих на Танов, прекрасно знаейки, че телефонът на Танов е под контрол", заяви още Бойко Борисов.


В началото на тази година прокуратурата спря разследването за изтичането на записи от разговорите между директора на митниците, бившия му заместник Антони Странджев, министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов. От постановлението на Софийската градска прокуратура става ясно, че спирането на разследването е заради това, че не е открит извършител.


След скандалите около използването на СРС управляващите започнаха дискусии и обещаха промени при подслушването и следенето. Днес нищо от идеите им още не е осъществено. А пред блогърите премиерът дори заяви, че идеята му главният секретар на МВР да разпорежда използването на СРС като жив популизъм. "Ако се издават от главния секретар, образно казано, ще сложим главен секретар вместо министъра, той ще ги подписва и ще идва да ни казва. Така че това си е жив популизъм", обясни Борисов.


В същото време той даде да се разбере, че има съмнения към независимостта на сегашния главен секретар Калин Георгиев. "Изхождал съм, когато съм го казвал, от позицията, като бях главен секретар. Тогава не допусках да ми се меси министърът и правих каквото аз съм решил. Но като знам с какво разполагат МВР в момент,а нямат такъв главен секретар като мен, който да каже "не" или "да", винаги може да го манипулираш, ако искаш", заяви Борисов.


Министър-председателят говори и за свободата на медиите и обяви, че проблемът не е, че им влияе правителството, а че им влияят собствениците. "Има медии, които ме оплюват мен и министрите ми от сутрин до вечер, даже в националния ни ефир... Има медии, които хвалят постоянно госпожа Кунева, и плюят нас, но те са демократични, така ли - защото плюят правителството", ядоса се Борисов.


В отговор на въпрос каква мафия могат да обслужват медиите премиерът отговори, че тя може да е енергийна, криминална, земеделска, фармацевтична, финансова или друга.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK