Българските учебници възпитавали децата на безучастност към живота

Българските учебници възпитавали децата на безучастност към живота

© Надежда Чипева, КапиталБългарските учебници създават аутсайдери, не възпитават децата да работят в екип, внушават отчуждение, учат ги на безучастност към собствения им живот. Това показва анализ на съдържанието на 21 учебника по български език и литература, история и география в 4 и 7 клас, пише днес в."24 часа".


Според изследването делът на миналото в учебниците е между 61 и 86%, те карат децата да живеят в миналото, а не в настоящето. А най-масовото състояние, което се описва в тях, е пасивното пребиваване в света. Описани са и много малко примери за общуване, мислене, преживявания и чувства.


Според социоложката Елена Стойкова от СУ в учебниците като философия няма промяна в сравнение със 70-те години. Тогавашните млади казват: "Аз съм само една тухла в стената", а днес:"Аз съм само един пиксел на екрана".


Съдържанието на учебниците по история предизвика нова полемика, след като преди два дни стана ясно, че от следващата учебна година  в 11 клас ще се изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята. Вчера просветният министър Сергей Игнатов уточни, че това е така, защото старите учебници по история са актуализирани, като е добавен периодът от 2001 до 2012 година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK