Поправката "Витоша ски" би спестила хиляди на проекта "Супер Паничище"

Поправката "Витоша ски" доведе до протести в София срещу промените в Закона за горите. В резултат президентът Росен Плевнелиев му наложи вето, а по нареждане на премиера Бойко Борисов, законът бе вкаран наново в парламента без спорната поправка.

© Юлия Лазарова

Поправката "Витоша ски" доведе до протести в София срещу промените в Закона за горите. В резултат президентът Росен Плевнелиев му наложи вето, а по нареждане на премиера Бойко Борисов, законът бе вкаран наново в парламента без спорната поправка.Поправката "Витоша ски", която предвиждаше ски курорти да се строят в горите с право на строеж, без земята да се изключва от горския фонд, е щяла да облекчи разходите по ски проекта Супер Паничище над Сапарева баня. Това обясни днес шефът на фирма "Рила спорт" Славейко Стайков на пресконференция за Закона за горите, организирана от сдружение "Природата за хората" в подкрепа на спорните ски поправки.


Около 1/3 от проекта на фирмата, известен като "Супер Паничище", попада извън парк "Рила" и е в общински и частни гори, посочи Стайков. Той даде за пример как преди няколко години за да изключи 8 декара от горския фонд, макар и в частни гори, се е наложило тя да плати около 35 хиляди лева.


Ако ски строителството се допускаше без изключване от горския фонд, с право на строеж, както предвиждаше "поправката Витоша ски", фирмата би си спестила такива разходи, защото като собственик на част от терените не би имала нужда от право на строеж в тях.
Таксата за изключване на земя от горския фонд се определя с наредба на земеделското министерство и целта й е да се прави компенсаторно залесяване за отнетата гора. Според инвеститорите като "Рила спорт" в момента таксите са твърде високи.


За какво се борят Сапарева баня, Банско и Разлог?


Същевременно община Сапарева баня ще настоява и за промени в плана за управление на национален парк "Рила" с цел да се допусне строителството на нови ски курорти в него. Това стана ясно на пресконференцията. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов за пореден път подкрепи отпадналата поправка "Витоша ски", макар че Законът за горите слабо касае основната част от Супер Паничище - той попада в национален парк "Рила", където действа специалният Закон за защитените територии.


Според Сашо Иванов, поправките в закона са щели да дадат шанс за развитието на общините с такива природни дадености и посочи, че общината му е с най-висока безработица в област Кюстендил - официално 19-20 %. По-късно бизнесменът Филип Цанов от сдружение "Природата за хората" поясни, че кметът всъщност ще настоява за промяна в плана за управление на националния парк.


За промени в плана на национален парк "Пирин" пък ще настояват общините Банско и Разлог, съобщи Цанов. Днес двете общини за втори път ще блокират пътя София – Кулата край Симитли, каза той. От думите на Цанов не стана ясно дали, както и първият път, исканията на двете общини ще са свързани с поправките в закона за горите, които всъщност не ги касаят, или с плановете за управление на защитената територия.


Общинска планина за "потребяване"?


В подкрепа на отпадналата поправка се изказаха и председателят на Съюза на архитектите в България (САБ) Георги Бакалов и Дамян Стоянов от камарата на архитектите (КАБ) . "Болеем за това да можем да потребяваме нашата природа, да можем да й се радваме" - така Бакалов обясни позицията си. "Ако на бетонното гето (София) му се даде излаз към планината, хората ще могат да й се радват екологосъобразно", каза Стоянов.


"Считаме, че Витоша е част от града", продължи шефът на САБ и заяви, че природният парк, който сега се стопанисва от земеделското министерство, трябвало да мине към Столична община. Според него, така могат да се търсят и европейски средства за проекти за благоустрояване на парка.


Природен парк "Витоша" е публична държавна собственост и заедно с останалите 10 природни парка се управлява от Изпълнителната агенция по горите към земеделското министерство. През 30-те години на миналия век, когато за първи път Витоша става защитена територия - народен парк, планината е национализирана с огромна сума златни левове.


Манипулации


Председателят на "Природата за хората" за пореден път се опита да подведе медиите, заявявайки, че последният доклад на ЮНЕСКО за ефектите от ски зона Банско върху парк Пирин, който е обект на световното наследство бил положителен. По думите му експертите на световната организация констатирали, че курортът не е навредил на защитената територия. Всъщност, докладът, публикуван преди около месец, посочва, че последните строежи в зоната не са й навредили съществено (става дума за 2 подменени лифта през 2010 г. Те трябваше да се разположат изцяло в просеките на старите съоръжения, но единият бе удължен в нарушение, за което фирма "Юлен" бе глобена с 20 000 лв. от екоминистерството.)


В доклада обаче се посочва също, че ски зоната се е разраснала неконтролирано, както и че всички нови ски проекти в Пирин биха навредили на обекта. В документа се казва още, че плановете за нови ски зони в планината (какъвто е проектът "Мега Пирин", целящ да свърже зона Банско с две нови ски зони – над Добринище и над Разлог) са инспирирани от свръхзастрояването на Банско с хотели в последните години, чиято леглова база вече далеч надхвърля капацитета на ски зоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселина Василева
  Веселина Василева
  Рейтинг: 442 Весело

  Днес "Супер Паничище" и "Мега Пирин", очаквайте скоро "Ултра Стара планина", "Гига Странджа" и други.
  Каква е тази грандоманщина, какви са тия проекти? Я оставете гората на мира
  тцтцтцтц

 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Тези хора са готови да унищожат двата Национални парка за да успеят да си продадат апарт хотелите долу...

 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 630 Неутрално

  А в същото време във Франция, където бях миналата година се инвестира във възстановяването на селата в автентичен вид!
  И във всякакви форми на алтернативен туризъм, който там е масов, а не алтернативен... и където приходите отиват наистина при бабите на село, а не в офшорка на Сейшелите...

 4. 4 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  На банскалии не им ли стига водата, пълни с химикали (за изкуствения сняг), която пият, та искат и още?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 630 Неутрално

  А според мене трябва да се забрани на непрозрачни капитали да се инвестират в България!
  Инвестициите от тези офшорки не са инвестиции, а спекулации с имоти и на практика унищожават възможността за какъвто и да е нормален инвестиционен проект!

 6. 6 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мисля, че големи проекти, които засягат голяма част от обществото би трябвало да бъдат дебатирани надълго и нашироко преди да се предприемат конкретни действия по изпълнението им. Т.нар. инвеститори трябва да разберат най-после, че без обществена подкрепа ще им е трудно да "работят" и да правят каквото им хрумне просто ей така водени от неподправена алчност.

 7. 7 Профил на Михаил Михов
  Михаил Михов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  не трябва да им се позволява, с всички позволени средства, да позволят рушенето на планината, без позволението на природата...

 8. 8 Профил на funny_jazzy
  funny_jazzy
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#5] от "гражданин":

  Именно - това е "the root of all evil" - МРЪСНИТЕ $$$, които се препират като хотели, апарт-комплекси, курорти, фотоволтаици и пр.
  Всяка сделка за над 50хил.лв за ФЛ и над 500хил.лв за ЮЛ трябва да бъде придружена от декларация за произход на парите. Справка - Германия.

 9. 9 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Такива "бизнесмени" направиха думата "инвеститор" мръсна дума!

  Жажда за бърза печалба на всяка цена и после местните да го .....!

  За природата да не говорим...

 10. 10 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  щяла да облекчи разходите по ски проекта Супер Паничище над Сапарева баня. Това обясни днес шефът на фирма "Рила спорт" Славейко Стайков

  Така, както е написано, се разбира, че някой насила ги кара да строят суперските си курорти!!!!

 11. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Богати сме на планински образования НО няма как да даваме Пирин на Банско и Рила на Сапарева баня ПОНЕЖЕ във Варна и Бургас се стопанисва част от Черно море .

 12. 12 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Весело

  Филип Цанов от сдружение "Природата за хората" ?!?!?

  Както казва Кръстьо Лафазанов в "Хълма на боровинките" -
  "Това не са хора бе, това са свини ... "

 13. 13 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Типичен спор по български - всеки се е заинатил като като магаре на мост и не отстъпва - едните искат нищо да не се строи - другите да строят безконтролно в националните паркове и да унищижат всичко. Има компромисни варианти, ама с тъпи мутренски капитали за пране няма да стане - те си знаят само да избичат грамада като Кемпински в Банско насред полето и после да возят до пистата. А има толкова варианти за развиване на местния туризъм в тези планини, че просто край няма. Просто малко акъл трябва, за да се използват тези дадености и без да се унищожава природата и наистина местните хора да печелят. А това, че някой с неизвестни капитали от не знам къде си ще построи хотел с 1000 легла, с работници докарани от София и след това в него ще работят хора от къде ли не няма да промени много благосъстоянието на местните.

 14. 14 Профил на ilokay
  ilokay
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В България и сега имаме ски курорти, които
  последните години са полупразни. Всеки скиор
  ще ви каже, че годините с претъпканите ски-
  съоръжения са отдавна в миналото.
  Последната зима съм чувал от ски-учителите
  в Боровец и Пампорово, че едва свързват двата
  края, поради липса на туристи. Крайно време е
  да се разбере, че ултра, мега и гигакурортите
  няма да решат никой проблем на планинските
  общини. Печеливш ще е единствено Цеко
  Минев на Витоша, защото няма да плаща на
  държавата такси за строеж в гората и ще сече
  колкото си иска.

 15. 15 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#2] от "гражданин":

  Да, на ред са огромните празни сгради на Балканстрой край Разлог - там откога напъват за курорт под Байови дупки, даже умориха 2 пожарникарчета преди 15-на години, когато запалиха гората и хеликоптера им падна. Те затова сега на Бистрица бяха толкова предпазливи с хеликоптерите.
  Та тези огромни РЗП-та си стоят непродадени и празни и това е единствения шанс на инвеститора им - колко му е да спонсорира някакви такива продажни душички и да набясва елементарните разлогчани да подскачат по асвалта...пък им и плаща, те сами си признаха.....

 16. 16 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Докараха хората до просешка тояга и сега ги залъгват, като им обещават "светло бъдеще", а всъщност действат по принципа "след мен потоп"!

 17. 17 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тия локуми вече ги разтягаха, не сме впечатлени.

  Да говорят не за това какво биха спестили мутрите с бетоновозите, а какво предлагат - какви данъци ще платят, какви работни места ще открият и т.н.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да направят анализ колко работни места са били открити примерно в Боровец, Пампорово и Банско в резултата на подобни проекти. Колко от тях са оцелели до днес? И колко от тях са заети от местни хора? Колко данъци плащат инвеститорите по тези проекти? Как проктите ще се развиват в близките 5-10 години - устойчиво, или ще са еднодневки, които ще оставят след себе си съсипана природа и разбягали се местни жители?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За какво е целият тоя шум - някакви си частни фирми щели да спестят жълти стотинки. А че държавата ще купи Windows 8 за 57 милиона лева не ни касае?

 20. 20 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Някои хора си мислят, че като направят нещо като хотелче и парите ще ги залеят отвсякъде. Това е бизнес, които не се прави просто така от типа "направи сам". Безумните примери на Банско, Созопол и морските курорти достатъчно ясно показаха, че трябва държавна политика и ясен механизъм за развитието на курортите. Това обаче не стана, защото общинските служители и архитекти по места се продаваха за 500 евро и по този начин унищожиха най-хубавите ни места. Трябва да се противопоставим на подобно бъдеще и на останалите райони, защото от това ще забогатеят единици, а природата няма да ни радва.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Аз не мога да разбера, защо да не платят право на строеж?Като искат да строят ще плащат.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#19] от "mnodulgaregforma":

  120 са милионите по целия търг. Касае ни. Но бил супер необходим за администрацията. Неам думи..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  Щото си мислят, че като инвестираха в ГЕРБ, не дължат повече не никого нищо.
  Ама нЕма да мине.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#8:"funny_jazzy"]Именно - това е "the root of all evil" - МРЪСНИТЕ $$$, [/quote]
  Ако бяха само долари....с мед да ги мажеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  [quote#5:"гражданин"]
  А според мене трябва да се забрани на непрозрачни капитали да се инвестират в България!
  Инвестициите от тези офшорки не са инвестиции, а спекулации с имоти и на практика унищожават възможността за какъвто и да е нормален инвестиционен проект![/quote]
  Всъщност у нас никой не пита от къде са им парите офшорните компании които за по няколко стотин хиляди изкупиха активи които вече са милиони и стотици милиони ...това ,че не питат ги прави съучастници в пране на милиарди.

  В същото време знам случай за една мадама българка на която данъчните са и скъсали щортите от завист ,че имат лизингов Мерцедес МЛ и ипотекеран апартамент.

  У нас има огромни колонии от араби като тези на Илиянци и ул. Симеон не съм чул да питат някой от тях да е бил санкциониран за каквото и да е било !
  Да не говорим ,че има и много криминално проявени изгнаници от Сирия които тук наричат себе си опозиция в чужбина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#17:"Pavlik Morozov"]Да говорят не за това какво биха спестили мутрите с бетоновозите, а какво предлагат - какви данъци ще платят, какви работни места ще открият и т.н.[/quote]
  Най-важното е да се запази природата и местанта флора и фауна! Точно те правят тези места уникални.
  На тези олигофрени с криминално натрупани пари не им ли е ясно, че ако няма природа и чисти вода, и въздух никой няма да дойде на тъпите им бетонвили!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#3:"гражданин"]и където приходите отиват наистина при бабите на село, а не в офшорка на Сейшелите...[/quote]

  С една малка поправка! Не приходите, а печалбите и данъците върху тях отиват на различно място.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Самоковец, сапаревец и станкевец хотелиери

 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "Храбър":

  Дори да приемем, че природата може да бъде жервата, пак трябва да се знае какво ще получи обществото насреща, и при какви гаранции.

  Общи приказки за инвестиции и работни места мога да редя и аз.

  Горчивия опит сочи, че мутрите не създават устойчив туристически климат и обекти, и постояни работни места, а гледат да получат някакви преференции от държавата, които бързо да осребрят и после да бягат, оставяйки след себе си посечена природа, корумпирани местни власти и утежнена безработица.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1561 Гневно

  Егати ненаситните мутанти?!
  Болеем за това да можем да потребяваме нашата природа, да можем да й се радваме"
  Знаем какво разбирате вие под "потребяване" - бИтон, Хасфалт, кебапчета, просеки, ерозия и....
  "Ако на бетонното гето (София) му се даде излаз към планината, хората ще могат да й се радват екологосъобразно"
  Ама хората И СЕГА и се радват, който не го мързи да си размърда задника. Пусто чукундури като вас искат да превърнат ВСИЧКО в бетонно гето!
  Морето осрахте вече, сега са на ред планините! Ай....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#5:"гражданин"]А според мене трябва да се забрани на непрозрачни капитали да се инвестират в България! [/quote]

  Трябва, ама няма да стане.

  Защото именно чрез офшорки политиците ни крият зависимостите си и тайните си договорки.

  Примерно офшорката на Болен прикрива това, че е едно кремълско мекере.

  А офшорките, дето приватизираха Булгартабак, прикриват орталъка на Боце и Доган, в който посредници са банкера Цветан Василев и медийния пропагандист Пеевски.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 444 Любопитно

  До коментар [#26] от "Соколов":

  Аз пък чувам че депутатите вече се продават съвсем евтино. Да не се окаже че са свалили тарифата на 29 сребърника...

 35. 35 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Гневно

  Хора, Рила спорт и община Сапарева баня днес прокарват ски-курорта си на парче - до 15 юли е срока за становища по екологичната оценка на плана за застрояване на село Паничище предвиждащ 5 000 легла горе в планината. Повече информация на сайта на РИОСВ Перник (виж следващия коментар)!

  Наш дълг е да опазим планините и за нашите внуци!
 36. 36 Профил на Планинар
  Планинар
  Рейтинг: 497 Гневно
 37. 37 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Болеем за това да можем да потребяваме нашата природа, да можем да й се радваме" - така Бакалов обясни позицията си.

  Всъщност "потребяването" на природата е най-голямата кражба и за това таксите трябва да са достатъчно големи, толкова големи, че да осигуряват възможност за нейното въстановяване.

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Такива хубави спомени имам от Паничище!
  Сепарева баня още от комунизма е пълна с мутри от Софето.
  Те тази далавера с Паничище няма да я изтърват.

 39. 39 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мега "инвеститорите" ... крадци по пладне сте вие - нищо повече ... ама и доста нагли сте! Природата за хората, като как да се разбира - вашите хора нали!?!?!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  [quote#27:"Храбър"]Най-важното е да се запази природата и местанта флора и фауна! Точно те правят тези места уникални. [/quote]


  На времето царят искал да си построи зимния замък на Паничище, над Сепарева баня. Ама местните големци се събрали и решили, че няма да има къде да си пасат говедата и не му продали гората и поляните си. Тогава той се насочил към Боровец и Боровец станал известен курорт, а местните големци от Сепарева баня си изджвакали цървулите от яд.

  Така че още от време оно, този край е известен с еколозите си!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И кой ще ходи по тези курорти, питам? Кой ще пълни всичките тези легла и хотели? Нито цените за чужденци са кой знае колко евтини, нито имаме инфраструктура, имиджа на страната ни в чужбина е катастрофален - дестинация за западни пенсионери или пубери. Ами да направим и планината като Черноморието и да си теглим въжето...наистина за лакомията, простотията, мутро - чалгализацията и прането на пари няма граници. Особено с такова мутренско - лобистко правителство като на Тимур и пожарната му команда.

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 42. 42 Профил на doria
  doria
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Че Витоша и така си я ползваме и й се радваме.... Не виждам как ще стане по-привлекателна след още изсечени гори, нови лифтове и писти, хотели и ресторанти. Да, като скиор ще ми е по-удобно, но пък не ми пречи да карам във вече устроените курорти (Боровец, Банско, т.н.)

 43. 43 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 585 Весело

  Фалит за всички вас, псевдоинвеститори!

 44. 44 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чакай сега че нещо не разбрах-значи кой откъдето дойде и какъвто безумен проект предложи трябва да му удовлетворяваме претенциите да си го направи по-евтин, че даже и закона да променяме...Ами другари инвеститори, вие за управление на риска не сте ли чували? За икономическа ефективност и нетна добавена стойност? да, да това не се постига с промяна на закони, ще си промените концепцията.. Значи за да може някой идиот, който не се знае каква полза ще донесе с проекта си (но пък вредите от това са очевидни и огромни) да спести два лв. ние да променяме статута на два национални парка? Моля спешно да се вземат мерки и да изпият хапчетата против слънчасване, а ако това не помогне на инвеститорите, консултацията с психолог винаги е алтернатива.

 45. 45 Профил на drita
  drita
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какъв Супер Паничище? Всеки в района знае, че там от години не може да се направи голям курорт поради една много важна причина - няма вода! Там не минава река. Да, като природа е супер, но курорт без вода - не става. Това само тъпата глава на корумпирания кмет може да го измисли.

 46. 46 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  И накрая като не идват белуваните им туристи ще си останем с унищожени природни паркове и празни бетонни хотели.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 47. 47 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Абе хора, не ви ли срам от Витоша в този кошмарен вид? Лифтове от 50-те, ламаринени бутки за кебачета, хижата Алеко е някакъв страшен куптор, непочистени пътища, каменисти писти на бабуни и лед, изгнили дървета, корояди. Нищо не е мръднало от 30 години. Отворете си очите - в този вид планината е неизползваема. И ми се струва, че много хора искат така да си остане.
  Кое е по-голяма трагедия - да се изсекат 0,5% дървета или това, че 2 000 000 души не могат да ползват планината? Какво искате - децата ви вместо да са на ски училище, да ритат топка на паважа ли? Кое точно ви харесва и искате да си остане така - боевете на 66 или приятния воаяж с Романа?

  Цеко Минев е долна комунистическа плява, но за сега е единсвения появил се инвеститор.

  Струва ми се, че никой от вас не е виждал проекта за ски зоната. Ако беше така, нямаше да говорите за хотели и унищожени хектари гора.

  Проблемът с презастрояването на Банско не е в Юлен, а в кмета и главния архитект на Банско.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 48. 48 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  тия инвестиционни проекти са пълна спекулация.

  нито нашите комунистически пачаври могат да направят един проект по западен образец, нито могат да го управляват като такъв, нито могат да поддържат високо качество и контрол... искат да построят някакъв бетонен боклук, който изглежда добре на външен вид и да го продадат на някои западни фондове, чиято цел е само и единствено да похарчат няколко десетки-стотици милиона долара...

  добрата новина е, че и западните фондове не харчат пари толкова лесно сега. и ще бъде така още 4-5-10 години...

  РЕФОРМИ !
 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#2] от "гражданин":

  е тук е заровена истината

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Гневно

  Вие първо оправете Западния и Северния паркове, пък после оправяйте парк Витоша и Рила! Стига с вашата загриженост към народа.

 51. 51 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  За лъжите на Филип Цанов, относно какво пишело в доклада на Юнеско, ето тук има извадки от въпросния доклад, текстът 1:1, четете.. Този човек лъже, нагло и откровено:
  http://www.befsa.com/forum/showpost.php?p=117538&postcount=1

 52. 52 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#47] от "lazy_and_sleepy": Витоша ски имаха план да направят още 2-3 писти и да сменят няколко лифта и влека. Грижата за общото състояние на инфраструктурата на парка е на неговия собственик - държавата! Не подвеждайте хората, че 'инвеститора' ще оправи планината, в най-идеалния случай ще 'оправи' ски зоната около Алеко...в реалния вариант ще се развихрят като на ски зоната Банско, където нарушиха разрешените им предписания за строеж на писти и лифтове и си правиха каквото намерят за добре в планината..

 53. 53 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Добре дошли на ски в природен парк Доломити, част от наследството на Юнеско"...така те посрещат в Италия.
  И това е най-нормалното нещо, хората да могат на ски да се насладят на красотата на природата.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#40] от "tribiri":

  Същия случай има и до Шумен. Тогава направил Кричим. Ама сега простаците крякат, че не било на Царя, било народно-социалистическо...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#53] от "nikione": провери кога е създадена юнеско зоната Долимити, съвсем нова-новичка е , ски курортите са се повявили преди обявяването на парка. Всъщност на Пирин е същото- направили сме ски зона Банско и Добринще, после са ни включили в Юнеско, даже преди 2 години сме извадили ски зоните от същинската територия на зоната, защото искаме там да развиваме туризъм, не да пазим природата. В Доломитеите е същото.. с тази разлика, че на дали кмета на село Доломитово сега тепърва иска да маха част от планината им от Юнеско, защото е решил да направи още един нов курорт.

 56. 56 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#10] от "veragena":
  От какъв зор да ги облекчава тези престъпници? Нима братята Галеви и те нямат пръст в Паничище с
  Милен Велчев? Затвор за всички престъпници политици, мисля че Белене ще им стигне като капацитет, само за тях.


  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 57. 57 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някой много яко сме го ощипали с тези протести!?! Ха стига сте квичали, като недоклани свине! Заради вашите лични интереси, да унищожим природата за децата ни!? Не ви ли стига Банско!? Не ви ли стига Слънчев бряг!? Онзи ден главния онбашия на републиката навикваше собственият си комсомол, че не го подкрепял срещу нас!?! А кои сме ние- гражданите, които искаме да остане природа в България, а не бетонни публични домове в които жените и дъщерите на същите тези ГРОБАРИ да практикуват най древната професия! ( За незнаещите- онбашия значи ефрейтор)

 58. 58 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Гневно

  Докато не станем пустиня като Гърция и Турция няма да се спрат тия нагли задн.ци...

  Боян Р.
 59. 59 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Болеем за това да можем да потребяваме нашата природа, да можем да й се радваме" - така Бакалов обясни позицията си. "Ако на бетонното гето (София) му се даде излаз към планината, хората ще могат да й се радват екологосъобразно".
  До съюза на рахитектите. Бетоното гето както се изрази си го направихте Вие г-н архитект. Поне имайте смелостта да назовавате нещата с истинските им имена. На българското черноморие не ви ли харесва, ако не не превръщайте Витоша в мол за да може чукаси турист да се хвали, че почива на Витоша.

 60. 60 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#9] от "гражданин":

  е че те и местните реват за повече застрояване, за да имат работа уж. Явно им се работи като камериерки, чистачи и сервитьори 3 месеца в годината.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 61. 61 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "joan12":

  Ако между града и планината няма връзка, ако природата е достъпна само след пътуване с автомобила ви, то градът се превръща в бетонно гето.

  damian
 62. 62 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичкото това е много хубаво , но има едно голямо НО....Тая проблематика се нуждаеше от обществена дискусия, която надали се състоя!? Не се състоя, защото безобразията на Банско стреснаха много хора. Опитът да се посегне на Баюви дупки - Джинджирица също е доста притеснителен. Хората с основание се страхуват за съдбата на Витоша, защото не вярват на Цеко и компания.....А същинската дискусия трябваше да е с много по-широк хоризонт и далновидност...Преди десетина години се заговори за ски курорт на Сютка, тогава РИОСВ Пазарджик поряза мераците на един Костов министър и ски курорт на Сютка няма и няма да има.ъЗа сметка на това е твърде възможно да има Дънди концесийка за добив на злато Но никой не обелва дума за това! Както ни е известно при въпросния златодобив не само гора ще отиде и никой няма да си церемони с предназначението на терените.Няма митинг на Орлов мост по темата и тя не е интересна за митингуващите. Интересно каква би била съдбата на община Ракитово ако това на Сютка се беше случило и каква ще е сега ако се сбъдне надвисналата концесия? Концесия за златодобив надвисна и над Пашалийца над Ропката - планината на изток от Хвойна и Павелско.Община Чепеларе е абсолютно самотна в протеста си.......!? Къде е подкрепата...!?И въпросът е истинските зелени да постигнат някакво прозрение и да дадат приемлива алтернатива. Предпочитам ски курорт пред концесия за златодобив , кариера и/или мегаломански ветропарк по билото на Стара планина, от едното първото има поне някаква файда за местните общности.Но това трябва да го измислят като баланс българските зелени, ако другите не могат. Защото оставят алтернативите на такива като лицето Цанов...... А Цеко трябваше да бъде турен у ред!!!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 63. 63 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "damian":

  То и с връзка се е превърнала в бетонно гето. Знаеш ли каква е историята на Лозенец, Овча купел, Красно село, Расадника. Мисля, че общинари, ивеститори, собственици на имоти и до някъде всички ние сме виновни за това бетонно недоразумение. Виж ще ти дам идеотски пример. Каквото и да се построи в софия, най - вероятно ще го има другаде, най-вероятно в пъти по - голямо и по скъпо. Вероятно шанса на софия колкото и клиширано да е е в това което я заобикаля. Планините и. Наша роля е да ги опазим. Бетон си имаме достатъчно. Може ли един въпрос. Можеш ли да убедиш чужденец, че Лозенец е престижен квартал на софия и с какво.

 64. 64 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "joan12":

  Съгласен съм Лозенец, Овча купел, Красно село, Расадника. Но не съм съгласен, че някой се кани и може да бетонира Витоша. Става въпрос за писти и лифтове.

  damian
 65. 65 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#53] от "nikione":

  само дето в обекта на световното природно наследство в Доломитите - няма нито една писта. всичките са извън парковете (те са няколко обединени в един обект на наследството) не се ловете на обикновен маркетинг - в нито един обект на световното природно наследство няма писти. последните бяха в Пирин и ги изключиха заради непоправимо увреждане на наследството. Всичко това го има на сайта на конвенцията - който му се чете и гледа може да се запознае. сайта е приличен, има и снимки и филмчета

 66. 66 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Весело

  Става въпрос за огромно недоверие към инвеститора и всичките суеци около него!Що не отговори Цековата компания защо аджеба всички съоръжения на Банско се спират на 15 април след като там снегът е най-много в началото на май и ски се караха чак до светите братя Кирил и Методий!?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 67. 67 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#65] от "toma_belev":
  Белев ,човече, Мармслада да не е в Абруцо?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 68. 68 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#62] от "graf_fonpur4evi4":

  аз пък предопочитам екотурзъм и гостуване в местни къщи за гости, където като оставя някой лев - той остава в хората. мога д ати кажа че обикновено плащам 2-3 пъти повече за храна и нощувка в сравнение с олинклузива в 4 звездните хотели в Банско дето с е предлага сега за 30 лева на ден. Въпрос на вкус.

 69. 69 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#64] от "damian":

  Намирам за нагло рекета на частна фирма, която лобира за свой закон. Тя не иска да смени лифтовете с нови, а да ги рашири. С това конкуренцията в бранша няма да се засили. Управителя на юлен е и управител на витошки ски. Кой стой зад офшорките е как се казва обществена тайна. А дали е така кой, ще ми каже. За да дигнеш лифта трябва бетон. Там гора не никне. Иначе в лифта и ските няма нищо лошо. Аз самия съм запален скиор. Ходил ли си лятото на 7те рилски. Имам чуството, че там се е изиспала половин българия. Остави боклуците и тем подобни щуротии, но екосистемата горе може ли да оцелее при толкова много хора. Трябва да си даваме ясна сметка за едно или не ни пука за природата и си строим кака дойде, както е досега или се вслушваме в гласа на еколози, билози и всякакви лози....за да остане някаква природа. Може би т извучи банално, но на витоша като малък съм виждал костенурка, елен, сърна, и т.н. Можеш ли да видиш тези животни вподножието на витоша. Ако отговора ти е не, ти искаш по дълги лифтове горе. Витоша се управлява недълновидно не само заради лифтовете, отпадни води, презастрояване, шум, липса на паркинги, незаконно строителство, БОКЛУЦИ. От центъра на софия до дендрариума са 15-20 километра. Едно уникално място е отрупано всяка неделя с камари боклуци оставени от природолюбители. До колко се замисляме за ефектите, които причиняваме от дейността си. Страно ми е, че архитект въобще горе в статията цитира тези думи. Аз не бих имал тази доблест.

 70. 70 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#68] от "toma_belev":
  Аз обичам ските обаче, но смятам че мераците по Джинджирица са абсолютна гавра с основите на природоопазването като идея. Не искам билбордовете от предела до Банско защото не се вижда огнения гребен на саварния Пирин на залез. Искам културна страна с културно отношение към природата.Не искам да гледам как Дънди ще срине Радюва планина срещу прозорците на нашата къща в Ропката и едното ,което особено искам е да може да заведа сина си да се изкъпе в р.Блато до София вместо да го водя чак на Комщица!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 71. 71 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Общинска планина за "потребяване"?
  а това е въобще без коментар.Старият Оуп забраняваше строителстовото на сгради над определена височина в подножието на Витоша именно зарад проветряването на града и естетичния ефект. Китайската стена на Хюндай с пари на ПИБ ли е строена или на емира на Катар?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 72. 72 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#69] от "joan12":

  Колко бетон има в стъпките на лифтовете? Пък и той спокойно може да се покрие и затреви. Нужни са гаранции, че няма да има мърлящина в планината. Това е постижимо. Съгласен съм, че планината не се управлява добре. Но какво - да се предаваме ли? Да си признаваме, че сме некадърни като общество и нация да правим културни, зелени обекти?

  damian
 73. 73 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#72] от "damian":
  Ако позволяваше сайта щях да публикувам малко снимки от това как изглеждаше поляната, където сега е долна станция на лифта на Банско и как изглеждаше Бъндеришка поляна. Ако долу все пак ще го прежаля, Бъндеришка поляна не мога. Абсолютно съм убеден ,че това място можеше и да не се съсипва , но уви биде!!!Дори инженерно имаше и друго решение. Дори не искам да коментирам насилствено затворения студентски хотел на Уплето.Дойде Цеко и наложи други правила. На Банско природа няма, верно има 7 сфетофара и някоя друга крава.Има и маса апарт хотели , които в момента се разпродават на цената на дробено сирене.Половината от тая инвестиция да беше отишла примерно на Шапка на Осогово щеше да е в пъти по-добре за всички.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 74. 74 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#72] от "damian":

  В нито един мой ред не съм твърдял такова нещо. Твърдя, че на Витоша има проблеми.
  [quote#72:"damian"]Колко бетон има в стъпките на лифтовете?[/quote] не е въпроса в количеството бетон а в последците от една такава стратегия. Дали след 10 години ще има сняг горе въобще. Едно дърво не става за 2-3, това не е инвестиционна програма, за да се получи нетна сума печалба, а и сметките говорят друго ако вярваме на дневник в банско има по-голяма леглова база отколкото капацитета по пистите. Защо са ни излишните. Чесно казано все по-малко познати имам, които харесват това което става на банско като мащаб на строителството.

  [quote#72:"damian"]Нужни са гаранции, че няма да има мърлящина в планината. Това е постижимо. Съгласен съм, че планината не се управлява добре. Но какво - да се предаваме ли? [/quote] Това с гаранциите вече е мираж, живея до гора на витоша, онзи ден на път за работа видях хвърлен чувал с бутилки в местната рекичка. И най-заклетия доброволец не би ги измъкнал оттам. Инак съвсем убедино твърдя, че някой ден може да се намери инвеститор (гората е заменена, а наскоро сам екс. председателя обитаваше едно апартаментче в същия този район), който ще иска да я изчисти показвайки нагледно, че освен бурени тука екосистема няма. Да така е, но преди това я разрушихме. До каква степен искаме да остане природа в българия и на каква цена, кой пребира печалбата.

 75. 75 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#74] от "joan12":
  А видял ли си какво тече в дерето под Симеоновския лифт?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 76. 76 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#75] от "graf_fonpur4evi4":

  Същото което и при нас. Бояна, бистрица, драгалевци, княжево. Разликата няма. Ето ти други бетони недомислици.

 77. 77 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#74] от "joan12":

  "За да дигнеш лифта трябва бетон "- това е писано от теб, приятелю. Ако си имал предвид станциите - те се правят почти изцяло монтажно, от метал, дърво и т.н. Споделям тревогата ти, но мисля, че нещата стават с взискателност и граждански контрол.

  damian
 78. 78 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#77] от "damian":

  Момчета , а знаете ли колко бетон има в стъпката на един от ветрогенераторите по Бедеците и Атово падало навръх Стара планина!? Бетона от единия ще му артиса дори на Цеко за всичките лифтове.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 79. 79 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#77] от "damian":

  [quote#72:"damian"]Да си признаваме, че сме некадърни като общество и нация да правим културни, зелени обекти[/quote]
  Извинявай, грешката е моя за двусмислието. Просто след като го постнах видях, че не съм се изразил правилно. Разбирай
  [quote#74:"joan12"]В нито един мой ред не съм твърдял такова нещо. Твърдя, че на Витоша има проблеми.[/quote] Не съм нихилист, но да си мислим, че всички са съзнателни едва ли. Показателно в най елитните квартали във вили за милиони буквално, няма нормална канализация и канафки. При по силни валежи (всяка година) пътищата, дворовете евентуално мазетата на хората се пълнят с вода.

  Колкото до думите ми за бетона да мой са. Живея до едни лифтове. Фута или фуса е от чест железобетон и слава богу, че е така. Нагоре са железни конструкции. Въпроса не е в лифответе, а до това до което водят според мен.

 80. 80 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#79] от "joan12":
  Не мой да се абиш, тая година посред големио снег във фоайето на супер чалгарския гранд хотел на Копитото събираха водата от тавана във фоайето в кофи и легени.И другаде тече!

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 81. 81 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#78] от "graf_fonpur4evi4":

  да това е другия проблем. който убягва някак си от. енергитици съм чувал, че зелената енергия от вятър е пълна бутафория с по-скоро спорни ефекти. Не съм енергитик за да давам становище, не разбирам колко бетон се лее за да се дигне такава конструкция. Чувал съм две неща спорен ефект, какво става ако няма вятър. Аналогично количество за произодтво на енергия някъде гори с въглища или чака да бъде запалено. Площта под вятърната централа, неизползваема, ами птиците.

 82. 82 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#81] от "joan12
  http://www.dnevnik.bg/zelen/biznes/2008/10/01/557915_171_megavatov_vetropark_shte_iznikne_v_stara_planina/
  това е от тука другото от другаде- Цеко е песен!
  Ветрогенераторите ще са марка NORDEX, модел N100/2500 HS, с мощност 2500 кW и средна продуктивност 94.2%. Турбините са с 3 перки, всяка с дължина 49 m, с общ диаметър 99.8 m.
  Оста на въртене е хоризонтална, скоростта варира от 9.6 до 16.8 rpm. Те са със специфична конфигурация, която работи при ниски и умерени ветрови условия.
  Турбините ще се монтират на стоманени кули с височина 100 m.Общата височина на съоръжението е 150 м.
  Фундаментът е цилиндричен, с диаметър 22 m и височина 4 m, което прави около 0.5 дка площ запълнена с бетон за ветрогенератор.За построяването му е нужен разчистен кръг с диаметър 100 м., или 4 дка на генератор.
  Дълбочината на изкопа при равнинен терен е 4 -5 метра , но при наклонен дълбочината откъм горния скат може да надхвърли 10 м.
  Изкопните маси на турбина ще бъдат около 1600-2000 куб. м . или общо в границите между 36 200 и 48 000 куб.метра.Част от земните маси ще се насипят по пътните връзки между турбините, а за излишните общината трябва да определи терен за депониране.
  Площта, заета от пътища и други обслужващи съоръжения и сгради, заедно с тази, заета от фундамента на ветрогенератора, се равнява грубо на около 2 дка,но трайно променената площ ще е между 280 -300 дка поради това ,че проекта изисква 11,7 дка разчистена площ около всяка турбина.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 83. 83 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#80] от "graf_fonpur4evi4":

  за какво да се хабя. Малко не те разбирам. Я ми обясни. Нали се сещаш, че Симеоново не е единствения квартал на витоша. Апропо този хотел който визираш също е незаконен. Както и колямото недоразумение под бялата вода.

 84. 84 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Някой попита за Банско, а друг даде тук линк към форума на фриирийдърите, където съвсем обстойно (ей, да не ме сбъркате с Цецката) обсъждат Парк Пирин:

  Ето още веднъж линк към е-кафенето на БАССЕС:
  http://www.befsa.com/forum/showpost.php?p=117538&postcount=1
  Както и линк към документа на UNESCO:
  http://whc.unesco.org/download.cfm?id_document=117101
  Reactive Monitoring Mission to Pirin National Park, Bulgaria, 10th to 14th October 2011 (World Heritage Centre)

  Да обърна внимание на няколко неща от този документ:

  На файлова страница 17 има ДВЕ карти:

  "Map 3. Bansko ski zone boundaries in Map 19 (Norms, regimes, conditions and recommendations for the implementation of activities – Zoning) attached to the PNP Management Plan (left) differ (red circles) from a similar seemingly official map (right) from the PMP attached to the statement provided by the Mayor of Bansko."

  Кметът на Банско е представил МОДИФИЦИРАНА КАРТА НА КОНЦЕСИЯТА!

  По отношение на легловата база, от същия документ, стр. 21:
  3.4.2. Capacity in Bansko and in the ski zone (извадки):

  "The balance between the capacity of accommodation and services in Bansko town and the capacity of the ski zone has been central from the start of the development of the TAP and the PNP management plan. This demand-supply balance is one of the major factors in the conflicts experienced and the future plans presented to the mission."

  "This has been a central issues already in the TAP, which proposed
  that the maximum number of beds in Bansko should be augmented to 6 000 – 7 800."


  ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ: 6000 до 7800 легла, за да има баланс "леглова база - писти"!


  "According to the information provided by the Municipality of Bansko, up to 800 mill € has been invested in the municipality and presently there are 17 000 hotel and apartment (about 50%) beds in Bansko, with 800 000 bed nights during high season and 200 000 during summer26. However, other sources estimate the number of beds up to 60 000 or even more, with up to 80% apartments."
  _______

  Легловият капацитет на Банско надвишава 10 ПЪТИ (!) баланса между легловата база и пистите!

  Личният ми коментар: това са силно занижени числа! Голяма част от легловата база НЕ се отчита официално. Само си представете за какво огромно и ненужно количество легла (много от тях в апарт-хаус, т.е. в комплекси тип "Младост", "Люлин", "Дружба" има в Банско. То от всеки връх и камък на Пирин да пуснат писти, пак няма да могат да задоволят предлагането "гости - места за каране на ски"!

  Това е точно БЕТОНИРАНЕ на планината, а и на красивото и самобитно НЯКОГА градче Банско (и другите наоколо).

  Същият бетонджия сега се опитва и на Витоша да се развихри! С помощта на Главния павиан.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 85. 85 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#84] от "Музар":
  Част от легловата база е предназначена за любителите на меанджийската култура, друга за чалга любителите! Има и за любителите на кални бани и спа процедури, също и на тайландски масажи. Да не приравняваме всичко към пистите! Аджеба, кога ке го демонтират църномогилскиот лифт?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 86. 86 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#85] от "graf_fonpur4evi4":

  Аааа, вярно е! Има хора, които отиват на планински курорт, но така и не излизат от сауна, спа-дивотии и като цяло - от сградата, където спят! Не ги разбирам, но кой съм аз, че да давам тон?

  А кръчмите в Банско си заслужаваха, навремето! И все пак - някога имаше едно невероятно спокойствие в Банско, не само зимата. Сега - не знам, не смея да отида и... да се отчаям...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 87. 87 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#86] от "Музар":

  Друже, аз съм прокарал ски на Банско, но сега с топ не можеш ме закара там.Гади ми се! Ако искаш "прана" или "ци" каквото имаше на Тодора и Ечмища навремето отиваш на Ком , стига да няма идиоти с бъгита.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 88. 88 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2419 Разстроено

  До коментар [#20] от "soave": Лошото е, че архитектите подкрепят тези безумия. Скоро пътувах от Бургас до Свети Влас през Помирие. Картината е страшна. У архитектите обаче не е останало грам професионално достойнство.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 89. 89 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#40] от "tribiri":Вероятно тогава управниците на Сапарева Баня наистина са били големци. И не са си яли цървулите, а мляко, сирене и телешко. А цървулите ще си ядат онези софиянци на Боровец, ако не са големците на Сапарева Баня. Та ако тази история е вярна, значи там са имали и умни управници.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 90. 90 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Явно четете само заглавието и първия абзац. Човека казва, че не би се качил на лифта имайки наблюдение как се стопанисва. Нали не всички от Вас са автомонтьори, ама в някои коли не се качвате. Човека говори основно за пожара, за парка и за фауната в него. И да той може да има изискване да не се разширява лифта. Едва ли няма на света инжинер, който да не реши задачата при такак поставените условия. Просто ще са нужни повече пари, повече отговорност и повече законност.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 91. 91 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2742 Разстроено

  До коментар [#69] от "joan12":

  "Едно уникално място е отрупано всяка неделя с камари боклуци оставени от природолюбители..." - е, лифтовете, пистите или инвеститорите са ВИНОВНИ?!? ОГРАМОТЯВАНЕ трябва - на "природолюбители", на инвеститори, на знайни и незнайни мераклии за "приключения" сред ПРИРОДАТА... Жалкото е, че планините вече не възпитават, а се използват за "превъзпитаване" в някакъв привнесен "модерен" стил на показност, грандоманщина, печалбарство - от "туристи", "бизнесмени", "политици"... Щастливеца Алеко, Дънов едва ли са допускали, че помислите и заръките им няма да оставят и следа сред "новите" българи...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 92. 92 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Спрете с тези поръкови мишоци, много Ви моля! Самото допускане на подобен казус е нонсенс! Не може да имаш писта и да се води гора! Не може да не плащаш и да папаш баница, а другите да си плащат за смяна на предназначение! Като нямаш пари - вкарай държавата с апортни вноски от земята! Така правят в Европа. Стига сте лъгали и мазали, продажни копелета долни)))

 93. 93 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#92:"aron25"]Самото допускане на подобен казус е нонсенс! Не може да имаш писта и да се води гора![/quote]

  то Е гора с учредено право ....
  това е същото да кажеш не може ТАКСИ да се нарича лека кола ...защото леката кола има лиценз за такси и работи като ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ ...ще запиташ с малкото си мозъче къде е приликата - ами и двете са права с определен срок... По този начин КОНТРОЛА от държавата е по категоричен....
  та принципно не си прав...
  защо не станеш дописник на в-к Дума бе арончо....а забравих - ти си от мбсп с ресор в-к Дневник , пардон .

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 94. 94 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#57:"Гражданин"]че не го подкрепял срещу нас!?! А кои сме ние- гражданите[/quote]
  царвулите му на врата висят , мирише още на оборска тор , но гордо рИве - аз съм гражданин...що ве защото плащаш наем в Люлин ли ?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 95. 95 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Здравейте колеги,
  Пак офф-топик за акцията за подпомагане на съ-форумеца Чардо.
  Накратко за тези, които не знаят за какво става въпрос:
  Чардо е пенсионер с инвалидна пенсия, живее в Дома за стари хора- Сливен. Получил е електрическа количка от социални грижи, но за съжаление акумулаторите се подменят на 3 години, а издържат година и половина. В момента са (почти) напълно изтощени, което означава, че ще е прикован на легло.
  С удоволствие ви съобщавам, че към вчерашна дата от необходите 530 лв. са събрани 180 лв. Само още 350 лева и проблемът е решен
  Моля тези, които имат желание и възможност да помогнат, да пуснат ЛС до мен или до Чардо, за да получат данни за банковата му сметка.
  Въздържам се да я публикувам директно, защото все пак има и лична информация и не знам как ще се приеме.
  Периодично ще ви информирам за събраните суми и Дай Боже за успешния край на акцията

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 96. 96 Профил на nikione
  nikione
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#87] от "graf_fonpur4evi4":
  И аз друже като теб там подкарах ски и сега също ако отида заради някоя компания случайно или не си вземам ските изобщо или карам ей така, без кеф.
  НО, ако се замислиш ще разбереш че Цеко с нищо не е виновен това да е така. Самата ски зона си е перфектна, обработени писти, бързи нови лифтове, никакви хотели в планината. Проблемът е с презастрояването на самото Банско, а там Цеко Минев няма никакво отношение. Той нито прави градоустройствени планове, нито издава строителни разрешения. И не разбирам защо е цялото недоверие към него как щял да бетонира Витоша.

 97. 97 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#96] от "nikione":
  Зависи сир, кой как го разбира!...Доколкото си спомням лифта на Църна могила трябваше да бъде демонтиран примерно...Но е ли !? С колко е надхвърлена концесионната площ? Защо трябваше да се затвори студентския комплекс? Интересно на какъв хал е в момента сградата? И ако слизащите от Ечмища писти може да се приемат, кому беше нужно прокарването на Томба? Подходи ли се хичнически към Бъндеришка поляна - Подходи се!!! Затварят ли съоръженията в средата на април ? - Затварят!! Пролетния сняг е тежък , но който има крака за него не му е проблем.Какво правят сите хотелиери като спрат лифтовете по никое време!?-Трупат дългове предимно към Цеко.Веселба!!!Подходът е всякаш планината е абсолютна частна собственост! Как ще го приемат простосмърните зелени!? Не става така. Кой ще ги убеди,че Витоша не я грози същото- нема такъв.Да не би Ф.Цанов или Бижева!? Разбира се ,че ако се подменят съоръженията стъпките трябва да са на други места - но двете страни са толкова затънали в спора ,че чуваемостта клони към абсолютната нула. Разбираемост също липсва. Мераците към Баюви дупки - Джинджирица въобще не мисля и да коментирам дори.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 98. 98 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#96] от "nikione": поинтересувай се от историята на реализацията на ски зоната 'горе'. В периода на строежите през 2000-2002 и при последните разширения и модернизации са се извършили куп нарушения на предписаните планове, на правилата в НП Пирин... горе на места все още е лунен пейзаж, 10 години след строежите.. от това се притесняваме, че на Витоша ще се случи същото. Цековците зададоха сами тона за такива очаквания, като почнаха незаконно да взривяват каменни реки за една писта пред 2008 година.

 99. 99 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е и майка си ще продадат за един пробит лев ! Кога изпростяхме толкова, че да ни манипулират така лесно? Обикновените хора от Банско, Разлог и другите населени места в околността няма една стотинка да видят, тези проекти са чиста спекулация за да вдигнат цените на пустеещите си хотели и да могат да се отърват от тях без загуби. Единственото богатство което местните хора винаги са имали е чистата природа и здравето си, ако са умни няма да позволят да им отнемат и него .

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 100. 100 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  Много обичат да се изхвърлят някои..." .... През 30-те години на миналия век, когато за първи път Витоша става защитена територия - народен парк, планината е национализирана с огромна сума златни левове. ..."
  "Златни" левове в България няма таман от 23 октомври 1912 г. година, началото на първата национална катастрофа, сега да не питатае защо?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK