Поправката "Витоша ски" би спестила хиляди на проекта "Супер Паничище"

Поправката "Витоша ски" доведе до протести в София срещу промените в Закона за горите. В резултат президентът Росен Плевнелиев му наложи вето, а по нареждане на премиера Бойко Борисов, законът бе вкаран наново в парламента без спорната поправка.

© Юлия Лазарова

Поправката "Витоша ски" доведе до протести в София срещу промените в Закона за горите. В резултат президентът Росен Плевнелиев му наложи вето, а по нареждане на премиера Бойко Борисов, законът бе вкаран наново в парламента без спорната поправка.Поправката "Витоша ски", която предвиждаше ски курорти да се строят в горите с право на строеж, без земята да се изключва от горския фонд, е щяла да облекчи разходите по ски проекта Супер Паничище над Сапарева баня. Това обясни днес шефът на фирма "Рила спорт" Славейко Стайков на пресконференция за Закона за горите, организирана от сдружение "Природата за хората" в подкрепа на спорните ски поправки.


Около 1/3 от проекта на фирмата, известен като "Супер Паничище", попада извън парк "Рила" и е в общински и частни гори, посочи Стайков. Той даде за пример как преди няколко години за да изключи 8 декара от горския фонд, макар и в частни гори, се е наложило тя да плати около 35 хиляди лева.


Ако ски строителството се допускаше без изключване от горския фонд, с право на строеж, както предвиждаше "поправката Витоша ски", фирмата би си спестила такива разходи, защото като собственик на част от терените не би имала нужда от право на строеж в тях.
Таксата за изключване на земя от горския фонд се определя с наредба на земеделското министерство и целта й е да се прави компенсаторно залесяване за отнетата гора. Според инвеститорите като "Рила спорт" в момента таксите са твърде високи.


За какво се борят Сапарева баня, Банско и Разлог?


Същевременно община Сапарева баня ще настоява и за промени в плана за управление на национален парк "Рила" с цел да се допусне строителството на нови ски курорти в него. Това стана ясно на пресконференцията. Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов за пореден път подкрепи отпадналата поправка "Витоша ски", макар че Законът за горите слабо касае основната част от Супер Паничище - той попада в национален парк "Рила", където действа специалният Закон за защитените територии.


Според Сашо Иванов, поправките в закона са щели да дадат шанс за развитието на общините с такива природни дадености и посочи, че общината му е с най-висока безработица в област Кюстендил - официално 19-20 %. По-късно бизнесменът Филип Цанов от сдружение "Природата за хората" поясни, че кметът всъщност ще настоява за промяна в плана за управление на националния парк.


За промени в плана на национален парк "Пирин" пък ще настояват общините Банско и Разлог, съобщи Цанов. Днес двете общини за втори път ще блокират пътя София – Кулата край Симитли, каза той. От думите на Цанов не стана ясно дали, както и първият път, исканията на двете общини ще са свързани с поправките в закона за горите, които всъщност не ги касаят, или с плановете за управление на защитената територия.


Общинска планина за "потребяване"?


В подкрепа на отпадналата поправка се изказаха и председателят на Съюза на архитектите в България (САБ) Георги Бакалов и Дамян Стоянов от камарата на архитектите (КАБ) . "Болеем за това да можем да потребяваме нашата природа, да можем да й се радваме" - така Бакалов обясни позицията си. "Ако на бетонното гето (София) му се даде излаз към планината, хората ще могат да й се радват екологосъобразно", каза Стоянов.


"Считаме, че Витоша е част от града", продължи шефът на САБ и заяви, че природният парк, който сега се стопанисва от земеделското министерство, трябвало да мине към Столична община. Според него, така могат да се търсят и европейски средства за проекти за благоустрояване на парка.


Природен парк "Витоша" е публична държавна собственост и заедно с останалите 10 природни парка се управлява от Изпълнителната агенция по горите към земеделското министерство. През 30-те години на миналия век, когато за първи път Витоша става защитена територия - народен парк, планината е национализирана с огромна сума златни левове.


Манипулации


Председателят на "Природата за хората" за пореден път се опита да подведе медиите, заявявайки, че последният доклад на ЮНЕСКО за ефектите от ски зона Банско върху парк Пирин, който е обект на световното наследство бил положителен. По думите му експертите на световната организация констатирали, че курортът не е навредил на защитената територия. Всъщност, докладът, публикуван преди около месец, посочва, че последните строежи в зоната не са й навредили съществено (става дума за 2 подменени лифта през 2010 г. Те трябваше да се разположат изцяло в просеките на старите съоръжения, но единият бе удължен в нарушение, за което фирма "Юлен" бе глобена с 20 000 лв. от екоминистерството.)


В доклада обаче се посочва също, че ски зоната се е разраснала неконтролирано, както и че всички нови ски проекти в Пирин биха навредили на обекта. В документа се казва още, че плановете за нови ски зони в планината (какъвто е проектът "Мега Пирин", целящ да свърже зона Банско с две нови ски зони – над Добринище и над Разлог) са инспирирани от свръхзастрояването на Банско с хотели в последните години, чиято леглова база вече далеч надхвърля капацитета на ски зоната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK