Правителството прие плана за цифровата телевизия с намерение да я отложи

Симеон Дянков

© Надежда Чипева

Симеон ДянковВ момента цифровизацията не е по силите на бюджета и държавата възнамерява да поиска отлагане на прехода към ефирно цифрово излъчване пред Европейската комисия. Това каза днес вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, минути след заседанието на кабинета, на който бе приет планът за прехода към дигитално излъчване в страната.


"Средствата, които поне първоначално са ни дадени, изглеждат огромни – около 300 милиона (за такава сума настоява министерството на отбраната, за да освободи заети от нея честоти – бел. авт.) за две-три години. Отсега казвам, че такива пари държавният бюджет няма и не възнамерявам да дам", каза Дянков. Той обяви, че е възложил на министъра на транспорта Ивайло Московски да провери как стои въпросът в други страни от Европейския съюз, които също като България имат ангажимент да прекратят аналоговото излъчване до 1 септември 2013 г.


Според Дянков има и други страни, които се бавят заради свитите си в момента бюджети.
"Ако е възможно, ние трябва да искаме отлагане на тази процедура. Не е по силите на бюджета, не съм убеден че дори е смислено толкова стотици милиони да се дават за тази процедура, при положение, че междувременно технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е и смислено нещо да се направи", каза той.


Страната е поела ангажимент пред Европейската комисия да изключи аналоговия телевизионен сигнал и да премине към дигитално излъчване на 1 септември 2013 г. Преходът трябва да стане постепенно - шест месеца преди тази дата, като за периода се предвижда да има едновременно аналогово и цифрово излъчване.


Междувременно срещу България тече наказателна процедура, открита от Еврокомисията заради начина, по който са проведени търговете за цифровите мултиплекси. Една от препоръките на комисията е да се даде възможност на нов участник да навлезе на пазара. В приетия днес от правителството план за дигитализацията е записано, че ще бъде проведен конкурс за седми мултиплекс оператор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK