Журналисти от в. "Класа" обявиха, че не получават заплати и работят без договори

Красимир Гергов

© Надежда Чипева, Капитал

Красимир ГерговЖурналисти от в. "Класа" поискаха неполучените си заплати за два месеца чрез отворено писмо, адресирано "до българските медии и общественост", съобщи Капитал Дейли. Вестникът, който е собственост на рекламния бос Красимир Гергов, престана да излиза в началото на юни. Тогава се разбра, че изданието ще продължи живота си само онлайн, а вместо 24-страничния вестник, сега се разпространява рекламна брошура от 4 страници, която препраща към сайта на изданието.


"Скъпи колеги и читатели, сигурно ще разбуним духовете в страната и ще създадем доста неприятности, но е крайно време да разкрием, какво се случва в един от най-добрите икономически и финансови вестници в България. Всички ние много съжаляваме, че се стигна до тук, но това е единствената възможност да покажем, че на този свят няма недосегаеми и всемогъщи хора", заявяват журналистите от бившия в. "Класа".


От писмото става ясно, че на 1 юни служителите на вестника са били уведомени, че предстоят съкращения поради намаляване обема на работа и са получили предизвестия. Казано им е било, че 1 юли вместо вестник ще има електронно издание, в което на работа ще останат по-малко от половината служители. "Беше наредено през месец юни никой да не излиза в отпуск и да работи максимално добре, като този, който покаже необходимите резултати, ще бъде оставен на работа", пишат журналистите от "Класа".
На 1 юли над 75% от служителите били съкратени. И досега обаче издателят на вестник "Класа" Милен Герасимов продължава да дължи на служителите по две заплати - за месеците юни и юли, както и обезщетенията за отпуските. "Хората чакат всеки ден парите си, а отговорът на "шефа" винаги е един и същ: "До края на седмицата ще има пари". Така обаче минаха три седмици и пари все още няма", заявяват журналистите на "Класа".


Служителите, които останали на работа, за да работят в електронното издание, все още не са получили своите договори и вече 10 дни работят без да имат какъвто и да било договор. Те са получили само по 500 лева на ръка. Всички съкратени обаче, все още чакат своите пари и не са получили и стотинка, става ясно от писмото.


"Искаме да завършим със следното: вестник "Класа" така или иначе спря да съществува и това изглежда необратим процес. Това се случва и никой не може да бъде винен за това, че няма пари или желание да финансира даден проект, който в един момент може да е станал непечеливш. Много важно е обаче собственикът "в сянка" Красимир Гергов и издателят Милен Герасимов да знаят, че трябва да изчистят всички задължения на своите бивши и настоящи служители, за да не се превърнат в поредните български измамници и мошеници. Срамно е, че се стига до тук, но силите на всички ни се изчерпиха", заявяват уволнените журналисти.


Отвореното писмо на журналистите от "Класа" завършва така: "Знаем, че с това писмо няма да получим възнагражденията си (тях ще ги получим по съдебен път, както си му е редът), но пък сме сигурни, че то ще стигне до много хора и определено ще разбуни духовете в страната. На гореспоменатите пък изобщо няма да им хареса, че имената им се замесват в подобни скандали, но в крайна сметка това е самата истина и както се казва "никой не може да направи на човек това, което той сам може да си причини".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK