ВСС ще обсъжда дали да уволни съдия Мирослава Тодорова

Мирослава Тодорова, която като председател на Съюза на съдиите получава наградата на Българския хелзински комитет (БХК) Човек на година.

© Анелия Николова

Мирослава Тодорова, която като председател на Съюза на съдиите получава наградата на Българския хелзински комитет (БХК) Човек на година.Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъжда дали да уволни съдията от Софийския градски съд (СГС) Мирослава Тодорова. Дисциплинарният състав е предложил най-тежкото наказание за Тодорова заради забавено с близо пет години написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност.


Тодорова е председател на най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите в България, която е и най-големият критик на този състав на съвета. Миналата година именно те поискаха ВСС да си подаде оставката, за да се преодолее безпрецедентната криза на обществено доверие.


В България няма стандарти за средна продължителност на процеса, както и критерии за натовареност на магистратите. ВСС не прави анализ на дисциплинарната практика и не е ясно при какви критерии налага наказанията си. Съветът не прави и нищо за да облекчи работата на съдиите в най-натоварените съдилища - софийските, поради което поради съвсем обективни причини те забавят решенията си. Това дава възможност на ВСС да използва дисциплинарните производства за саморазправа с тези магистрати, които го критикуват.
По времето когато е станало забавянето с делото, съдия Тодорова е била преподавател в Националния институт по правосъдието. Не е имала собствен кабинет, но е продължила да гледа дела. Освен това според юристи давността по дисциплинарното производство срещу нея е изтекла отдавна, защото нарушението е било установено при предходна проверка, но тя не е предложена за наказание.


Това е второто дисциплинарно дело за по-малко от година, което ВСС образува на Тодорова. Предложението е на членовете Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. В дисциплинарния състав, предложил уволнението, са членовете на съвета Божидар Сукнаров, Димитър Фикиин и Светла Данова. За нея преди време в. "Капитал" писа, че  е помогнала в опит за имотна измама. Това се е случило, докато тя все още е била съдия в Софийския градски съд.


Според Сукнаров съставът е нямал проблем с предложеното наказание и то е взето единодушно. Сукнаров заявява още, цитиран от "Правен свят", че това становище няма значение, защото то е само подпомагащо ВСС да вземе решение.


Процесът, заради който Тодорова е предложена за наказание, е по дело за отвличане и изнудване, чиито мотиви Тодорова е забавила с пет години. Тя оправдава двама от подсъдимите, а за третия постановява година и половина затвор условно.  Мотивите към присъдата са обявени на 25 март 2011 г. (решението е произнесено през 2006 г.), 20 дни по-късно изтича абсолютната давност за наказване на отвличането, която е 15 години. Апелативният съд констатира изтичането на давността и прекратяват делото.


ВСС почти не е пропуснал заседание, за да образува проверки срещу Тодорова. В края на февруари  Пламен Стоилов, председател на комисията за наблюдение на обществено значимите дела към съвета, поиска от Инспектората към ВСС да провери две дела на Тодорова и обяви, че с това трябва да се заеме и съветът.

Едното дело е срещу обявения от МВР за наркобос Васил Маникатов, който бе осъден от съдия Тодорова на осем години затвор, и за дело за грабеж, което първоначално е било гледано от Тодорова, но впоследствие се оказва, че е трябвало да бъде внесено във Военния съд, защото един от подсъдимите е полицай. Прокуратурата е изпуснала тази подробност в обвинителния акт и така от 2007 г. делото влиза във военния съд, който пък оправда подсъдимите, след като стана ясно, че има фрапиращи пропуски в рамките на разследването.


Двата случая бяха  използвани от вътрешния министър Цветан Цветанов за нападки към съдебната система и конкретно за обвинения към съдия Тодорова за "обвързаност" с организираната престъпност. По този повод тя заведе дело за клевета срещу Цветанов. По казуса с Васил Маникатов стана ясно, че докато е бил в затвора по друго дело, той всячески е бих "ухажаван" от затворническата администрация. Така например, въпреки че е бил хванат да организира трафик на хероин от килията си, режимът му е сменен с по-лек. В мотивите си по делото съдия Тодорова разкрива данни за много повече престъпления от тези, за които прокуратурата е повдигнала обвинение. Така например от тях става ясно, че синът на Маникатов също има роля в групата за разпространение на хероин. Пет години по-късно МВР се сети да задържи Маникатов-син за притежание на кокаин и метамфетамини.


За първия случай съветът беше сигнализиран от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Именно Тодорова първа повдигна въпроса за непрозрачния избор на Веселин Пенгезов за председател на САС. Неговото назначение е посочвано като пример за непрозрачната кадрова политика на съвета от ЕК.


Мирослава Тодорова и колегите й от наказателното отделение на СГС бяха проверени от Инспектората към ВСС през лятото на 2011 г. Повод стана дело към онзи момент на току-що избрания председател на съда и семейна приятелка на вътрешният министър Цветан Цветанов - Владимира Янева. Делото, заради което Тодорова ще бъде предложена за уволнение, не беше включено в заключенията от проверката тогава.


За забавени дела от този период съдия Тодорова беше наказана в началото на годината с 15% намаляване на заплатата за срок от две години заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателят на съда Владимира Янева.


Делото по жалба на Мирослава Тодорова пред Върховния административен съд (ВАС) срещу наложеното й наказание е обявено за решаване на 7 май и все още решение няма. Срокът е едномесечен. По сходни случай с този на Тодорова съдът се произнесе доста по-бързо.


Две от дисциплинарните наказания, наложени на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев, бяха отменени от тричленен състав на ВАС като първа инстанция заради нарушено право на защита – съдиите не са били поканени на заседанието на ВСС при обсъждане на дисциплинарните производства срещу тях, за да се защитят, докато там е бил представител на инспектората като вносител. Със същия аргумент е отменено и наказанието на съдия Пламен Колев от СГС за забавени над 290 дела в срок, което е потвърдено от петчленен състав.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално  Предлагам за "неграмотност"

  ... писане на мотиви към присъда ....... няколко години ........ тая съвсем го е ударила през просото !!!

  Иначе умно-говоренето и е покъртително ..... е и ??!!?

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Гневно


  Ама то и било прекратено делото .... заради тая лелка .... ??!!


  "..... най-тежкото наказание за Тодорова заради забавено с близо пет години написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност."

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  " ..... дело за отвличане и изнудване, чийто мотиви Тодорова е забавила с пет години ".


  ЕТО ТАКА СЪДИЯ
  СТАНА МРЪСНА МУТРЕНСКА ДУМА !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно  ЗНАЧИ ЦЕЦО


  Е БИЛ АБСОЛЮТНО ПРАВ

  ..... дори бих казал - дипломатичен ..... !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 916 Любопитно

  И какво викаш? 5 години си е клатила.... с коктейлче и цигарка?

 7. 7 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ясно ВСС притиснат до стената от Лектора, нали точно тази съдийка го съди е пуснал де що има като възможност. Дано от 25 магистрата има достатъчно (13, или 50%+1), които да не са продажници.

  Успех на г-жа Тодорова!

  Когато едната власт (изпълнителната) подчини другите 2, за нас като граждани ще стане страшно. А след това идват грозни неща като въоръжени протести, бунтове, съд от тълпата...

  Мислете ГЕРБерасти!!!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 8. 8 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 958 Любопитно

  Трябва да има строги правила, които да се следват стриктно! Това би решило огромна част от проблемите, и то не само в съдебната система и не би се стигало до такива полемики!
  В момента кой е пра или крив много трудно се разбира - всеки дърпа към себе си и търси вратички от които да излезе от ситуацията!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 9. 9
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 916 Весело

  [quote#7:"capricornicus"]Успех на г-жа Тодорова! [/quote]

  То май наближава делото на М.Тодорова срещу Цв.Цв.
  Вярно, до 18 септември има време, ама пък кофти е за герберската репутацийка министъра на МВР-то да го осъдят, че е клеветник
  Затуй я първо таковата ))

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1030 Любопитно

  Защо Все Същите Съдии (ВСС) не са наложили наказание още преди да изтече ПЪРВАТА година от НЕ обявяването на мотивите по дело водено от Мирослава Тодорова?

  НЕ обявяване на мотивите по дело е равносилно на ОТКАЗ от ПРАВОСЪДИЕ!

 12. 12 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#3] от "barcelonski":

  И какво казваш? ВСС е безпристрастен? Оня ден твърдеше обратното. Колко ровене по нейните дела и накрая намериха едно съмнително и веднъж я наказаха като и намалиха заплатата наполовина и сега по същото "нарушение" ново наказание. Не виждам логика два пъти да те наказват за едно и също нарушение.

 13. 13 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няма как цялата работа да не замирише силно на политическа вендета. Дори и г-жа съдиата да е укорима, предисторията и ролята на Цецко в нея са известни на всички.

  Свобода за Надежда Савченко!
 14. 14 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1030 Весело

  [quote#7:"capricornicus"]Успех на г-жа Тодорова! [/quote]В кое?!

  В не обявяване мотиви и по други дела и отказ от правосъдие?

  В преместване на съдии от един район в друг БЕЗ конкурс?

  В опитите за имотни измами?

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1030 Весело

  [quote#12:"noxs"]Не виждам логика два пъти да те наказват за едно и също нарушение.[/quote]Логиката е че въпреки наказанието, нарушението НЕ е ПРЕКРАТЕНО и нахално продължава!

 16. 16 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 540 Разстроено

  Формализъмът в случая не може да е единствен критерий. Забавянето на дела е неизбежно при свръхнатоварени съдии (случайно или не)и се превръща в начин да бъдат притискани.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#14:"BlueWater"]В преместване на съдии от един район в друг БЕЗ конкурс?[/quote]

  Това го прави Владимирчето Янева (Приятелката на Лектора Въртикъщник) Тодорова, няма как да го направи, не е шеф на съд!!!

  Лъжеш нали? Подменяш истината... ееех тева ДС и неговата школа. Кажи си ГЕРБерастю, ще ти олекне. А, чорапките зелени ли са?

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 19. 19 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Разстроено

  Мдаммм... събира се партийния комитет да изключи от партията другарката дето си е позволила да оплюе партията.

  Има ли капчица съмнение в това какво ще решат?

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 20. 20 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#14:"BlueWater"]В преместване на съдии от един район в друг БЕЗ конкурс?

  В опитите за имотни измами? [/quote]

  Пич, бъркаш съдиите. Има такава съдия за която има такива съмнения. Другия вариант е да и припишеш нещо, което е само в твоята глава.

  [quote#15:"BlueWater"]Логиката е че въпреки наказанието, нарушението НЕ е ПРЕКРАТЕНО и нахално продължава! [/quote]
  Продължава? Факти нещо? Много са въпросителните и съвпаденията около тази съдия.

 21. 21 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#7] от "capricornicus":

  Той Лектора след една година ще го няма - ние няма да го забравим, но със сигурност повече от всичките му импотентни напъни ще помним тази съдийка и това, че в очите му каза, че е некомпетентен.

  Жената е покана за щастие
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  С този "Правен сват" изкъртихте и мифките!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всъщност като се замисля има много логика в издаването на "Правен сват"!
  Нашите магистрати си кумуват с мафията, а и са се навързали помежду си като свински черва!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#16:"red.mary"]Забавянет на дела е неизбежно при свръхнатоварени съдии [/quote]

  Като я гледам на снимката, направо са и се скинали жилите от свръх натоварване!
  Нали не става въпрос за ден или два, а за забавяне от 5 години.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ха-ха-ха! Е, да, искат да я уволняват, щото малко била забавила някои дела - само с няколко години.
  Обаче пък каква е млада, хубава и интелигентна! Че даже и принципна. Ами да!
  Във форума на Правен свят я пише тая работа. Идете вижте, ако не вярвате.

 27. 27
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 28. 28 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Много субективизъм, много прекланяне на съдебни главички. Май и за тях някой къта някоя папка някъде и аха са гъкнали, аха са се разделили с облагите на мястото си в съдебната система. Но нека не забравят, че нищо не е забравено, че миналото се връща в настоящето с по-голяма сила и тежест. А нощите им как са?

  apoloniy
 29. 29 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Закон трябва да разпореди: при подобен случай на умишлено забавяне на мотивите за издадена присъда - виновния съдия да излежава половината от забавената присъда на ниновния....

 30. 30 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#26] от "Красимир Кабакчиев":

  Мислех, че няма да се обадиш, но уви! Я ти ми кажи, защо един съдия, който също има забавяне на дела, съмнения за конфликт на интереси и малък стаж става председател на съд и отказ от ВСС за разследване, а друг съдия, който има конфликт с една личност и едно единствено нарушение е предложен за уволнение? А умнико?

 31. 31 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Скандалната съдийка Владимира Янева е направила нарушения по 74 дела – основно свързани със забавянето им. Това показва проверката назначена от ВСС, след избора на Янева за председател на Софийски градски съд. Съдийката вероятно ще бъде наказана с порицание, но едва ли ще се стигне до по- драстични мерки. "
  И неочаквано след тези нарушения - става шеф на СГС.

  А тази жена, дръзнала да се опълчи на министъра на вътрешните работи, за да защити името си, какво я очаква - уволнение!

 32. 32 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#9] от "SorryLol":

  На този на какво му плащат: на пост ли, на прост ли или на злост?
  Не ми прилича на Ицето , но пък "пиздонима" му е такъв един....?

  apoloniy
 33. 33 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То да е само тя половината работят за криминалният контингент.

 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":


  [quote#1:"barcelonski"]Би било справедливо,

  Мутреси като тази
  да бъдат уволнявани по-рано !!!
  [/quote]

  Да всички знаем, високият морал на ВСС и е ясно като бял ден, че щом ВСС твърди нещо, то е повече от истина, та нали точно ВСС управлява съдебната система толкова честно и прозрачно, та нли ВСС назначава на ръководни постове най-достойните и кадърни магистрати, които няма как да не са такива след като са приближени на самият г-н Цветан Цветанов!

 35. 35 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  добре де нали същите неща ги казваха за шефката на СГС и забавени дела и имотни измами -нея дали ще я наказват.

 36. 36 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Мирослава Тодорова, която като председател на Съюза на съдиите получава наградата на Българския хелзински комитет (БХК)" .... снимка ....
  Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Организация, номинално защищаваща права на определени типове индивиди, награждава съдия?!?!? Ха-ха-ха! (Макар че не е много смешно.) Утре и съюзът на адвокатите на изнасилвачите ще награди някой съдия!
  Ебаааааати държавата! Ебаааааати съдебната система!

 37. 37 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 728 Неутрално

  това, да не е прототипа на прокурор Стоева от "7 часа разлика"
  Големи филми в тая наш`та държава бееейй ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 38. 38 Профил на top_13
  top_13
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Поредния "лов на вещици"?

 39. 39 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Тук е пълно с костозомбосподвижници. Ха-ха-ха!
  Цирк! Цирк! Цирк! Български!

 40. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#31:"danakoplatec"]"Сканалната съдийка Владимира Янева е направила нарушения по 74 дела – основно свързани със забавянето им. Това показва проверката назначена от ВСС, след избора на Янева за председател на Софийски градски съд. Съдийката вероятно ще бъде наказана с порицание, но едва ли ще се стигне до по- драстични мерки. "
  И неочаквано след тези нарушения - става шеф на СГС.

  А тази жена, дръзнала да се опълчи на министъра на вътрешните работи, за да защити името си, какво я очаква - уволнение![/quote]

  Написали сте самата истина ++++++++++++++++++
  Успех на съдия Мирослава Тодорова и като осъди Туй да го пусне навсякъде по медийте.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Адски са натоварени съдиите! Ама адски ви казвам. Заради това няма кой да осъди пернишката съдийка, която премаза човек шофирайки пияна джипа си.

  От друга страна пък от Капитал разбираме, че в рекордно кратък срок съдията Асен Воденичаров, е успял да осъди вестник Уйкенд, защото нарекли Пенгезов съдия на мафията.

  Та милия малък Асенчо седял криво, ама съдил право и осъдил в полза на началника си.

  Същия този Асенчо от малък се е научил да слушка и да папка и се е издигнал за рекордно кратк срок благодарение на това, че няма никакви роднински връзки с баща си, който е бил член ВСС, когато той е започвал карерата си.

  Ей за такива "натоварени" съдий става дума. "Натоварени" ама неясно с какво и ясно от кого.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Всички с висши постове в правораздаването през последните две десетилетия трябва да се подменят ако питате мене !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ха-ха-ха! Некви зомбокостоасоциати ме питат ама що така били наказвали Тодорова, сиа, верно, тя позабавила некои дела, ама то и други имало с нарушения, пък тях не ги наказвали. Ха-ха-ха! Ами, ако става дума лично за мен, аз съм определил много отдавна ВСС за укривател на престъпленията в съдебната система (пише го точно и ясно в блога ми) и съм го казал на тях самите. А по отношение на компетентността и морала на лицата Янева и Крънчева също така съм се изказвал нееднократно. Щото за разлика от зомбокостотиквите аз виждам нещата и съм обективен в преценките си.

 44. 44
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 45. 45
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 46. 46 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Любопитно

  "Тя оправдава двама от подсъдимите, а за третия постановява година и половина затвор условно. Мотивите към присъдата са обявени на 25 март 2011 г. (решението е произнесено през 2006 г.), 20 дни по-късно изтича абсолютната давност за наказване на отвличането, която е 15 години. Апелативният съд констатира изтичането на давността и прекратяват делото."

  Дневник, ама я по-подробно. Кой е обжалвал така светкавично след пет години. Чичко Велчевите прокурори са се сетили, че бандюгите са неправилно оправдани /с меки присъди/, осъдения на година и половина условно иска да си изчисти името или някой от оправданите иска да влезе в затвора? Напишете, та да добием по-ясна представа.


 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Цецко не прощава, обаче мисля че тоя път ще се задави

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  все повече признаци има че ГЕРБ се гласят за изборна загуба и правят превенция на съда та да получат по малки присъди после

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#45] от "Тони!":

  Знам, че желаеш успех на мафията/октопода и ще защитаваш пипалата му, но все тая.

  В България повече власт за цоциалисти и покровителство на политическо ниво на убийци, контрбандисти, мошеници и всякакъв род престъпници вече няма !

  С избора на нов ВСС тясно ще стане в България на цоциалист/мафиоти .

  А ти ще останеш без парички и ще трябва да работиш !
  Истински ужас за цоциалист !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 50. 50 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пъпеша разчиства терена за нови семейни приятели! Спред мен това е причината.

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 51. 51 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1188 Весело

  Каквото и да говорим ГЕРБ са първата партия след 89-та година, които се опитват да сложат ръка на съдебната власт у нас. Това може да бъде много страшно, защото контролирайки я те ще имат пълна сила да правят безнаказано каквото си поискат. Добра или лоша независимата от партии съдебна власт бе един от плюсовете ни. Сега това е на път да се промени. Не случайно от Европа ни следят под лупа. Но малко българи го осъзнават!

 52. 52 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "dolna4erti4ka":

  ..цъ цъ цъ... тя е приятелка на Туй... няма как!

  ГЕРБерастията=шуробаджанаина с кафеви усти.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 53. 53 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#51] от "Варненски":

  Не си прав, Антон Станков и Тройната бяха тези, които отвориха кутията на пандора, подчинявайки следователите (търсят обективната истина) на Прокуратурата (страна в обвинението)... ГЕРБерастите просто продължават, това, което Костов опита, ЦарОт също но успя, Тройната...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#51:"Варненски"]Това може да бъде много страшно, защото контролирайки я те ще имат пълна сила да правят безнаказано каквото си поискат. [/quote]

  Хайде стига бе! Нали от догодина ще са в опозиция. Кога се е случвало в България една партия да изкара два мандата начело на властта?!

  Точно никога ако не броим времето преди 89-та.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Няма да се оправим скоро.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#53:"capricornicus"]следователите (търсят обективната истина)[/quote]

  Следователите търсят обвиняеми и доказателства за наличие на престъпление.

  Обективната истина я търси съдията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#49] от "ironhorse":

  Малко е цинично партията на комунистите и ченгетата да говори за цоциалисти, ама то това е гербавината.
  Всъщност, ако се замислиш, подсъдимия, който е бил с година и половина условна присъда, е отлежал 5 години по арестите, докато тече следствието. Ако беше написала веднага мотивите щеше да си е бил шута и да е забравил, че е водено дело срещу него. Но затова е необходима малко повече мисъл от гербавото ниво.

  А избора на новия ВСС ще бъде нищо повече от прекрасното оправдание на комунистите от следващия мандат, че съдиите са гербави - точно както сега гербавите се оправдават, че съдиите са комунисти. И така ще си прехвърлят топката с години защото и комунисти и герберасти са напълно доволни от сегашната ситуация в съдебната система и затова няма да я променят. А една шепа балъци си мислят, че са си опоненти..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri":


  [quote#56:"tribiri"]доказателства за наличие на престъпление[/quote]

  Обективната истина, както изпълняват прокурорски, така и адвокатски, така и съдийски поръчки...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 59. 59 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#57] от "Тони!":

  Нали включваш към комунистите и СДС, ДСБ и останалите от "политическия елит"?  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#59] от "capricornicus":

  Към комунисти включвам всички партии, в които има ченгета. Бива ли

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 972 Весело

  До коментар [#51] от "Варненски":Голям си смешко!!!!Тройната банда и агент Гоце назначихо всички важни съдии и прокурори,а те своите/техните/лакеи.Само ГЕРБ въвежда демократизация и откритост на назначенията.За първи път от създаването на България!!Костов бе същият като тройната мафия.Всички бяха негови и УМИШЛЕНО НИЩО не направи с банковите обирджии.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 63. 63 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Извън емоционалните (по-точно първосигнални) реакции "за" и "против" уволнението на този съдия, би трябвало да се събере информация по няколко важни факта, за да има може да се каже нещо смислено:

  1) Присъдата се обявява публично в открито съдебно заседание. Всеки (подсъдим, прокурор, адвокати, пострадали) с ушите си чува оправдан ли е подсъдимият, осъден ли е и на какво. Това е задължително.

  2) От този момент (на произнасяне на присъдъта, която всеки чува с ушите си) започва да тече 15-дневен срок за подаване на протест (от прокуратурата) или жалба (от подсъдимия, пострадалия и т.н.). Този срок е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И КЪМ НЕГО НЯМА НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ НАПИСВАНЕТО НА МОТИВИТЕ КЪМ ПРИСЪДАТА.

  3) Ако в конкретния случай е имало протест от прокуратурата срещу присъдата (което е много вероятно при положение, че е имало двама оправдани), то тогава забавянето на мотивите и с това приближаването на абсолютната давност, Е ИМАЛО ЗНАЧЕНИЕ (т.е. нарушението на съдията съществено е повлияло на изхода на делото).

  4) Ако в конкретния случай е нямало протест от прокуратурата, то забавянето на мотивите е имало значение само за отговорността на третия, който е бил осъден условно, но не и за двамата опрадвани. Ако условно осъденият е обжалвал, то апелативният съд е можел да потвърди присъдата му, с което той да се води "осъждан" - има значение при последващи престъпления и т.н. В този случай абсолютната давност, свързана със забавяне на мотивите към присъдата, му е помогнала...

  Във всички случаи не може да се говори "изобщо и по принцип", докато не се види поне част от нещата, споменати по-горе...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  É, какво сега?
  Според яростните минуси на коментарите против "съдийката", да разбирам, че тя е пример за подражание ли?!
  Я се земете у ръце!
  Невероятен народ сме!
  Пфуййййййййй!!!

 66. 66 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Успех на г-жа Тодорова!Мразя Цецо,защото подмени с удобни за него хора всички важни постове в съд.с-ма!

  4itatel
 67. 67 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  е има ли какво да се обсъжда ?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 69. 69 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#34] от "svoboden":

  Трябва да добавим, че членовете на този съвет са в пряка връзка с Черничкия!

  pastor
 70. 70 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  ВСЕКИ съдия, които се обади за НАЗНАЧЕНИЯТА на ЦВ.-от 7-мо на ДС - в Съдебната система- да бъде "изритан" от нея /системата/:
  Всеки , който оспори "ПРАВНИТЕ" знания на Цв., от 7-мо на ДС- да бъде публично оплют и "уволнен" от системата ..
  ВСЕКИ който напомни за миналото на Боко- да бъде съден и хвърлен на съответната 'преса" - за назидание ..
  Всеки , който се съмнява в глупостите , издрънкани от ВИФ- "експерта", недоразумение, станало "министър" в България , - да бъде ....в тухларните ..)
  ВСЕКИ който си въобрази, че може да СЪДИ 'светилата" Боко и Цвъ.-от 7 -мо на ДС, син на верен шофьор от ДС - да бъде "санкциониран "- с изгонване от системата ..
  ВСЕКИ , който предложи МЕРКИ , срещу мафията "ЛУК" или ТИМ - да му бъде напомнено, на някое място , че такива мафии - НЯМА :))
  Всеки , който не се възхищава от Политбюрото и неговите членове- ежедневно, ежечастно и възторжено - да бъде включен за подслушпване със СРС-етата и по нататъшни 'законни" мерки ..))))

  BIG AL
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#61] от "Тони!":

  ДА! Но прибави и гравитиращите около номенклатурчиците, примерно Монката Паси и Мавъра


  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 73. 73 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем", както е казал Анатолий Рибаков в "Децата на Арбат".
  Предложението е на членовете Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев... Празни мисли на не един празен човек.

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#62] от "Аксел":

  Затова ли само Герб получи шамар от ЕК, или и те са лоши?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#72] от "capricornicus":

  Не мисля да прибавям никого - основния ни проблем към момента са ченгетата, а след него и тези, на които те се отчитат. Всичко останало си е горе-долу на мястото.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#71] от "be_google":

  Ще ги информираме... с протести...


  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 77. 77 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  “Васил Маникатов, който е емблематична фигура за трафика на наркотици в цяла Европа, съдия Тодорова точно за него и за още 50 дела е забавила мотивите си с над 2 години и половина и 3 години и няколко месеца.“- без коментар

 78. 78 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#49:"ironhorse"]А ти ще останеш без парички и ще трябва да работиш ! [/quote]
  горкото платено герберче, обяснили са му че трябва да громи социалистите а са забравили да му кажат че това е защото те са просто друг клон(фракция) на същата партия и сипе тук комунистическите си заклинания и си мисли че се намира в форума на днес бг или нещо такова, е приятелю сбъркал си мястото нивото е друго и не минават

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 79. 79 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Дисциплинарният състав е предложил най-тежкото наказание за Тодорова заради забавено с близо пет години написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност."

  Дето се вика - нека невинния хвърли първия камък ....

  Предвид колко дела се прекратяват по този начин ежегодно всичките ни съдии са не за увлонение, а направо за затвора.

  Да се осъждат един друг, и в колона по един - напред!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 80. 80 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Далеч съм от мисълта, че съдия Тодорова е чиста вода ненапита.

  Обаче тоя "дружески съд" намирисва на мръсни пари и подмолни мотиви, и въобще не е сигурно дали мястото на самите ВСС-ари не е на истинска подсъдима скамейка.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 81. 81 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тая е за затвор,не само за увилнение.Кво толкова ще ми обсъждате.Ама накрая ще я покриете,ще протакате и вие и ще я оневините.Мръсна съдийска сган.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 82. 82 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#54] от "tribiri":

  "Кога се е случвало в България една партия да изкара два мандата начело на властта?!"

  Никога, но Царот даде много вярна формула за замитане на следи.
  В твоя мандат си правиш каквото си искаш, а в следващия не си начело, а в коалицийка се правиш на бит котак. По времето на третия - я камилата, я камиларя, я емира.

  pastor
 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#78] от "stg":

  Гербавия свят е лесен - те знаят - ние от нашето крило (гербавите), и ония от отсрещното крило (комунистите). Па тва че са в един отдел не го осъзнават. А това, че извън тяхната си ДС структура има и нормален свят навън пък им е съвсем чуждо - никога не са излизали от коридора на душевната си простота, в който алтернативите са или боце или гоце.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#81] от "saseff":

  Викаш, щом Туй, така е рекло... значи е виновна, дори да се докаже противното...

  Изобщо ГЕРБераст-демократ... оксиморон!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 85. 85 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Време е, време е, да се създаде коректив на съдебната с-ма и предлагам да се нарече " Народа срещу съдебната с-ма ", без участия на партии, НС, само организации с НЕстопанска цел. Сега всеки се е заврял в дупка и си мисли "Аз не съм" отвлечен, не съм магистрат, не ме интересува,това е и двигателя на съвременното общество, нарича се " индивиндуализъм", аз съм си добре, другите да му мислят, ама не е така, затова и ни грабят ЧЕЗ, "Топлофикация" и кой ли не. И не съм съгласен че масовата необразованост и простотия са виновни, вината е в предложеният и приет масово егоизъм, А с него скоро няма да се свърши. Природа на човека експлоатирана и възпитавана за да бъде експлоатирана.

 86. 86 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  [quote#13:"GogoPG"]Няма как цялата работа да не замирише силно на политическа вендета. Дори и г-жа съдиата да е укорима, предисторията и ролята на Цецко в нея са известни на всички. [/quote]
  Може и да има някакво отклонение от идеалното състояние.
  НО
  Трагичното и стра6ното е прилагането на ДВОЕН СТАНДАРТ и явната САМОРАЗПРАВА е инакомисле6тите, тези които имаха доблестта да посочат че ВСС е заприличал на една кочина, а Физкултурникът освен че е правно неграмотен е и закононару6ител!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 87. 87 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#65] от "péro":

  Ами не, че обичат съдийката. Тука никой не е обичан. Тука има само мразени, по-мразени и най-мразени. Разбира се има и малки изключения, както пееше Висоцки в Протопи тьй мне банку хазяюшка!

  Сколько веры и лесу повалено,
  Сколь изведано горя и драм,
  А на левой груди - профиль Сталина,
  А на правой - Маринка анфас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 88. 88 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#17:"capricornicus"]Гледам експерт си по право, гледам и по финанси,[/quote]

  и по шистов газ, там е много силен. Може и докторат да е защитил ))

  Път без препятствия не води до никъде.
 89. 89 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  Ето как за 23 години "демокрация", думата съдия стана синоним на думата проститутка!!!Да беше само тази, на ръце да я носиш!!! Явно цялото нагло, подкупно и продажно съдийско племе се е събрало да хака минуси във форума.Да беше само тази изгубила съвестта си юристка, на ръце да я носиш!!!Ако колегите 'и бяха свестни, отдавна щяха да са я изхвърлили, като тяло, чуждо на организма наречен "съдебна система". Но нали е част от тях си я пазят, като зеницата на очите си...Единствения шанс е рязане от дъно. Анулиране на правото юристи с българки дипломи да практикуват у нас!!! Като са големи капацитети, да практикуват в ЕС и по света. Да се проведе референдум, в който българския народ да реши , желае ли правните му проблеми да се решават от юристи с небългарски дипломи и след 99%-ното му приемане, да се назначават на съдийски, прокурорски , следователски, а дори и дознателски длъжноси, само чужденци!!!

 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  "Ако аз бях кадрувал в съдебната система, сега нещата щяха да са много по-добри", заяви убедено вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/06/18/1849187_cvetanov_ako_az_kadruvah_sudebnata_vlast_neshtata/
  ВСС ще обсъжда дали да уволни съдия Мирослава Тодорова - сега нещата са много по-добри...

 91. 91 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#17:"capricornicus"] как те насра графа вчера[/quote]

  дай линкче, моля!

  Път без препятствия не води до никъде.
 92. 92 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Позрав за barcelonski и другите шатни агитатори

  "Да бъдеш цвете никак не е лесно, поникваш и внезапно разцъфтяваш, а после трябва да се бориш честно, със зноя, със студът, да не избягаш. Така и герберът след битка неуморна цвят разтваря. Преборил се със бури, с вятър леден, на всички красотата си раздава"

  http://www.dnes.bg/video-music/2012/07/12/mlada-pevica-butna-vesko-marinov-zapisa-nov-hit-na-vlastta.163602

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 93. 93 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#72:"capricornicus"]Но прибави и гравитиращите около номенклатурчиците, примерно Монката Паси и Мавъра [/quote]

  Монката си беше такъв още в Университета. Тогава носеше торбата с кецовете на Илия Божинов (бог да го прости), защото баща му беше по ЦК на БКП.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 94. 94 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 458 Весело

  Съдия Тодорова е ясна...

  А с АСЕН ВОДЕНИЧАРОВ к'во прай'м???

 95. 95 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#91] от "ecolog":

  http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2012/07/10/1863092_diankov_blagodari_na_vsichki_v_parlamenta_za/

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 96. 96 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#94] от "bladezone":

  Ами със съдия Виолета Личева дето прегази човека в Перник, какво правим?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 97. 97 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Злодеянието

  Бруталното нападение е извършено на 31 януари 1998 г. Към 18,45 ч банда грабители нахлува в къщата на семейството край София. Докато търсят пари, грабителите пребиват мъжа, намушкват го с нож на две места и той изпада в безсъзнание. Съпругата му е подложена на физически и психически тормоз.

  Главорезите се гаврят с нея. Карат я да се съблече гола до кръста, а един от тях прокарва нож между гърдите . Подлагат на ужасяващи сексуални гаври дъщерите на семейството, които тогава са на 12 и 16 години.

  След извращенията изчезват с плячка от над 90 000 лева, злато и други вещи.
  Заради преживяното по-малкото момиче и майката изпадат в тежка депресия.

  "Тежестта да се докаже обвинението лежи върху прокурора и разследващите органи, а обвиняемият не е длъжен да доказва, че е невинен. Присъдата не може да почива на предположения, виновният се признава за такъв, когато обвинението е доказано по несъмнен начин."

  Това е написал в мотивите си съдебният състав, преди да подхване анализа на несъстоятелната според него прокурорска теза.

  Свидетел 001

  Обвинението, че автори на престъпленията са подсъдимите, се гради единствено на показанията на защитения свидетел 001, дадени пред следствието.

  През 2001 г. той посочва кръга от лица, извършили грабежа и изнасилването на момичетата. Тайният свидетел разказва, че участвал в нападението с още десетина души. Твърди, че грабежът бил замислен и планиран от Христо Върбанов-Папата. Пред следовател свидетел 001 подробно разказал кой от участниците в коя стая е бил, кой какво е правил, кои са изнасилвачите и какви вещи са изнесли.

  Самоличността му обаче става известна още в хода на разследването - зад номер 001 се крие лицето Ангел Велков.

  Дали от страх, или от други подбуди, но в съдебно заседание свидетелят се отрича от твърденията си. Пред съда Велков заявява, че само е чувал за грабежа от служители на МВР. Ченгетата го накарали да лъжесвидетелства и му дали списък с имена, които да посочи за извършители. Той се съгласил, тъй като му обещали ниски присъди по други дела.

  Военният съд възприема версията на Велков, която той излага в съдебната зала. Така неговите твърдения пред следствието са изключени като доказателства.

  Магистратите сочат още, че при огледа в къщата на семейството били открити дактилоскопни следи на шест места, човешки косми, фас от цигара "Виктори", петна върху дюшек, леген с урина, одорологически следи. Нито едно от веществените доказателства не било от подсъдимите. ДНК анализ показал също, че петната от сперма и космите не са на нито един от 6-имата уличени.

  Според съдиите обвинението е разколебано и от съмнителни обстоятелства, като например разпитите на потърпевшото семейство и извършените от тях разпознавания.

  Пред съда жертвите разпознават някои от подсъдимите. Преди това в различни етапи от разследването били правени разпознавания, като пострадалите посочвали различна конфигурация от лица. Магистратите обръщат внимание на факта, че непосредствено след злодеянието, когато впечатленията и спомените им били най-пресни, те заявили, че не познават, не могат да разпознаят, както и да опишат бандитите.

  Извършените в хода на следствието разпознавания били и в нарушение на закона. Преди посоченото следствено действие разследващите трябвало да изискат от жертвите да съставят словесен портрет на обвиняемите, за да посочат по какви особености ще ги разпознават. Това не е направено и сведенията са изключени като доказателства.

  Полицай внушавал на жертвите

  Военните магистрати коментират и друго нарушение на правните норми. А именно: участието на полицая от Второ РПУ Валентин Драганов в някои следствени действия, които е извършвал на своя глава, без това да му е разпоредено от прокурор.

  Драганов бил близък приятел на сестрата на пострадалата при грабежа жена, сочи в мотивите съдът. Този оперативен работник разпитал семейството след грабежа.

  "Мотивът на пострадалите да "разпознаят" подсъдимите като автори на престъпленията е "предоверяването им на оперативната информация на Драганов", пишат магистратите, правейки намек за влиянието, което им е оказал служителят на реда. Интересното е, че съдът възприема тезата на подсъдимите, които на делото споделиха с репортери, че са набедени от полицая Драганов.

  "С оглед на тези доказателства съдът счита за недопустимо да осъди подсъдимите при недоказаност на обвинението по несъмнен начин", казват в заключение магистратите.

  Пострадалите: Познахме извършителите

  "Никога не сме твърдели, че не можем да разпознаем извършителите. Казвали сме, че не ги познаваме, а това е съвсем различно." Това заявиха по-рано пред "Труд" пострадалите съпрузи.

  Жената успяла да посочи и шестимата обвиняеми. Съпругът пък разпознал трима. Дъщерите им почти никого не успели да познаят. Лицето на голямото момиче било затиснато с дюшек, а малкото изпаднало в тотален шок.

  Семейството се усъмни и в изследваните ДНК проби от подсъдимите, тъй като в хода на разследването някои от веществените доказателства изчезнали.

  Макар съдът да не вярва на анонимния свидетел, семейството е на друго мнение. Този мъж първо се отрича от думите си не в прокуратурата или в съда, а пред адвокат на един от обвиняемите.

  От неговия разказ семейството разбира много неща. Например, че от къщата им са изчезнали пушка, въдици и пуловер, които в суматохата те не разбрали, че липсват.

  Какъв ли щеше да бъде изходът от делото, ако не бяха изчезнали улики, човек от разследващия екип не бе издал самоличността на анонимния свидетел, разпознаванията бяха направени по закон, а полицай от Второ РПУ не се бе включвал самоволно в разследването?

  Ако пък е вярно, че МВР служители са вербували свидетел 001 да излъже, ще отговарят ли сега за това? Защото, ако бяха стегнали коланите да работят при толкова много доказателства, можеха и да стигнат до истинските извършители.

  Въпросите без отговори по това дело станаха много. Изстрадалото семейство още се надява на справедливост.

 98. 98 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело  Д'Ебата свърши !

  Не искаме повече д'ебатиране !!

  Шутове до дупка !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 99. 99 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#93] от "tribiri":

  Мдааа, а при Дедо направо си седнаха на онаа работа.

 100. 100 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 676 Весело

  Абе, кой ми удари минус на хронологията?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK