Опозицията поиска от ГЕРБ концепция за ски туризма вместо "лобистки" законопроекти

В екопротестите в София срещу спорните ски поправки в Закона за горите се включиха стотици скиори и сноубордисти

© Надежда Чипева

В екопротестите в София срещу спорните ски поправки в Закона за горите се включиха стотици скиори и сноубордистиДайте си концепцията за развитието на ски спорта да ви я гласуваме и така да отправим послание към целия свят, не само към нашите инвеститори. Този призив отправи към управляващото мнозинство Юнал Тасим от ДПС при днешните дебати по първото четене на ревизирания законопроекта за горите.


Тасим върна дискусията около най-спорния текст - поправката "Витоша ски", облекчаваща ски строителството, въпреки че засега по решение на премиера Бойко Борисов тя не е включена в новия законопроект. "Осем месеца занимаваме цялото общество с тази тема. Има текстове, които облсужват много тесен кръг хора. Стана ясно, че много малък брой хора могат дави поръчват (на ГЕРБ – бел. ред.) законопроекти, както и е 2 – 3 хиляди души могат да ви докарат до усещането, че си отивате от власт", коментира той.


Депутатът разкритикува тезата, лансирана от инвеститори и управляващи, че спорната поправка, макар и поискана от една – единствена фирма, би била в услуга на целия зимен туризъм в България.
"Да се подменя темата за лобизма с въпроса дали искаме ски спорт или не, е обидно", каза Тасим. По думите му, сравненията на българските ски -курорти, по-специално Витоша, с швейцарските, са измамни, защото "там големите ски писти са на много по-голяма надморска височина, където не се налага и да се изсича гора".


Георги Божинов от левицата запита от какво се е отказала партия ГЕРБ с отхвърлянето на спорната ски поправка – просто от един законопроект или от изпълнението на политическа поръчка. "Който не си задава този върпос, си затваря очите за нищетата и нивото, на което се решават важни за България въпроси".


След днешните дебати депутатите гласуваха 3 законопроекта за горите. Старият, който бе върнат с президентско вето заради екопротестите в София, отново беше отхвърлен с 0 гласа "за", 37 "против" законопроекта и 62 "въздържал" се. "Слава богу, че не ви осени гениалната идея да го приемете, след като вече го отхвърлихте", коментира Михаил Миков. Новият законопроект, който изключва поправката "Витоша ски" и включва предложените от екоорганизациите регламенти, улесняващи модернизацията на старите лифтове в страната, беше приет със 76 гласа "за", "40" против, без въздържали се.


Депутатите приеха на първо четене и предложената от Христо Бисеров от ДПС поправка, която цели премахване на необжалваемите глоби от закона. Сега действа правило, че глобите до 100 лева не подлежат на обжалване. През пролетта, когато Бисеров внесе законопроекта си, аналогична поправка беше направена и в закона за движение по пътищата за глобите на шофьори. В този дух беше и промяната, приета вчера на първо четене в Закона за административните актове.Привържениците на ски облекченията искат среща с премиера


От сдружение "Природата за хората" и няколко други организации, подкрепящи облекченията за ски строителството, поискаха среща с премиера Бойко Борисов преди второто четене на новия законопроект за горите. Уверяваме Ви, че ще бъде в интерес на цялото българско общество да ни дадете възможност за лична среща с вас, между първо и второ четене на закона в Парламента, за да защитим експертните позиции на организациите и общините, които представляваме за да се намерят добрите норми", написа в отворено писмо до министър председателя сдружението, председателствано от бизнесмена Филип Цанов, който е консултант на "Витоша ски".


"Истината е, че екоактивисти, без да притежават необходимите познания и противно на всякаква логика, налагат антиекологични норми в закона за горите: те настояват горски територии да се урбанизират и така да се застроят, като се промени статутът им завинаги! ", се казва още в писмото на организацията. Обвинението й се базира на факта, че екоактивистите настояха да отпадне поисканото от "Витоша ски" правило лифтове и писти да се правят, без земята под тях да се вади от горския фонд (т.е. да се урбанизира), с право на строеж. То е доста пресилено, предвид факта, че по сега действащото законодателство в природните паркове като Витоша не може да се строи извън изрично посочените за ски площи по действащите планове за управление на парковете. Земята на практика не може да се изключва от горския фонд, защото това би означавало да се продаде на частници, а в парковете тя е публична държавна собственост и не може да се продава, заменя или прехвърля.


"На следващо място, твърдо настояваме да се разпишат ясни правила в Закона за горите относно подмяната на съществуващи стари ски съоръжения и изграждането на нови лифтове и влекове в горските територии", продължават застъпниците на спорните поправки, "Това е повече от логично и наложително предвид амортизацията на тези съоръжения, което рано или късно ще ги превърне в опасни за ползване от гражданите. С нескрито съжаление и изненада отбелязваме, че такива правила в предложените текстове няма".


Всъщност, в новия закон такива правила има и те бяха предложени от екоорганизациите – построените преди 1987 г. лифтове (каквито са всички на Витоша) да получат 20-годишно срочно право на строеж, за да могат да се подменят. От "Витоша ски" обаче твърдят, че това не урежда проблема им със старите лифтове. Въпреки твърденията, че в годините част от съоръженията в планината са били приватизирани без отстъпено право на строеж, адв. Петър Петров от ръководството на фирмата, заяви, че това право се прехвърляло автоматично при приватизацията.


В заключение, от "Природата за хората" заявяват, че ако премиерът не ги изслуша, ще сигнализират за "абсурдния казус със Закона за горите" еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK