Опозицията поиска от ГЕРБ концепция за ски туризма вместо "лобистки" законопроекти

В екопротестите в София срещу спорните ски поправки в Закона за горите се включиха стотици скиори и сноубордисти

© Надежда Чипева

В екопротестите в София срещу спорните ски поправки в Закона за горите се включиха стотици скиори и сноубордистиДайте си концепцията за развитието на ски спорта да ви я гласуваме и така да отправим послание към целия свят, не само към нашите инвеститори. Този призив отправи към управляващото мнозинство Юнал Тасим от ДПС при днешните дебати по първото четене на ревизирания законопроекта за горите.


Тасим върна дискусията около най-спорния текст - поправката "Витоша ски", облекчаваща ски строителството, въпреки че засега по решение на премиера Бойко Борисов тя не е включена в новия законопроект. "Осем месеца занимаваме цялото общество с тази тема. Има текстове, които облсужват много тесен кръг хора. Стана ясно, че много малък брой хора могат дави поръчват (на ГЕРБ – бел. ред.) законопроекти, както и е 2 – 3 хиляди души могат да ви докарат до усещането, че си отивате от власт", коментира той.


Депутатът разкритикува тезата, лансирана от инвеститори и управляващи, че спорната поправка, макар и поискана от една – единствена фирма, би била в услуга на целия зимен туризъм в България.
"Да се подменя темата за лобизма с въпроса дали искаме ски спорт или не, е обидно", каза Тасим. По думите му, сравненията на българските ски -курорти, по-специално Витоша, с швейцарските, са измамни, защото "там големите ски писти са на много по-голяма надморска височина, където не се налага и да се изсича гора".


Георги Божинов от левицата запита от какво се е отказала партия ГЕРБ с отхвърлянето на спорната ски поправка – просто от един законопроект или от изпълнението на политическа поръчка. "Който не си задава този върпос, си затваря очите за нищетата и нивото, на което се решават важни за България въпроси".


След днешните дебати депутатите гласуваха 3 законопроекта за горите. Старият, който бе върнат с президентско вето заради екопротестите в София, отново беше отхвърлен с 0 гласа "за", 37 "против" законопроекта и 62 "въздържал" се. "Слава богу, че не ви осени гениалната идея да го приемете, след като вече го отхвърлихте", коментира Михаил Миков. Новият законопроект, който изключва поправката "Витоша ски" и включва предложените от екоорганизациите регламенти, улесняващи модернизацията на старите лифтове в страната, беше приет със 76 гласа "за", "40" против, без въздържали се.


Депутатите приеха на първо четене и предложената от Христо Бисеров от ДПС поправка, която цели премахване на необжалваемите глоби от закона. Сега действа правило, че глобите до 100 лева не подлежат на обжалване. През пролетта, когато Бисеров внесе законопроекта си, аналогична поправка беше направена и в закона за движение по пътищата за глобите на шофьори. В този дух беше и промяната, приета вчера на първо четене в Закона за административните актове.Привържениците на ски облекченията искат среща с премиера


От сдружение "Природата за хората" и няколко други организации, подкрепящи облекченията за ски строителството, поискаха среща с премиера Бойко Борисов преди второто четене на новия законопроект за горите. Уверяваме Ви, че ще бъде в интерес на цялото българско общество да ни дадете възможност за лична среща с вас, между първо и второ четене на закона в Парламента, за да защитим експертните позиции на организациите и общините, които представляваме за да се намерят добрите норми", написа в отворено писмо до министър председателя сдружението, председателствано от бизнесмена Филип Цанов, който е консултант на "Витоша ски".


"Истината е, че екоактивисти, без да притежават необходимите познания и противно на всякаква логика, налагат антиекологични норми в закона за горите: те настояват горски територии да се урбанизират и така да се застроят, като се промени статутът им завинаги! ", се казва още в писмото на организацията. Обвинението й се базира на факта, че екоактивистите настояха да отпадне поисканото от "Витоша ски" правило лифтове и писти да се правят, без земята под тях да се вади от горския фонд (т.е. да се урбанизира), с право на строеж. То е доста пресилено, предвид факта, че по сега действащото законодателство в природните паркове като Витоша не може да се строи извън изрично посочените за ски площи по действащите планове за управление на парковете. Земята на практика не може да се изключва от горския фонд, защото това би означавало да се продаде на частници, а в парковете тя е публична държавна собственост и не може да се продава, заменя или прехвърля.


"На следващо място, твърдо настояваме да се разпишат ясни правила в Закона за горите относно подмяната на съществуващи стари ски съоръжения и изграждането на нови лифтове и влекове в горските територии", продължават застъпниците на спорните поправки, "Това е повече от логично и наложително предвид амортизацията на тези съоръжения, което рано или късно ще ги превърне в опасни за ползване от гражданите. С нескрито съжаление и изненада отбелязваме, че такива правила в предложените текстове няма".


Всъщност, в новия закон такива правила има и те бяха предложени от екоорганизациите – построените преди 1987 г. лифтове (каквито са всички на Витоша) да получат 20-годишно срочно право на строеж, за да могат да се подменят. От "Витоша ски" обаче твърдят, че това не урежда проблема им със старите лифтове. Въпреки твърденията, че в годините част от съоръженията в планината са били приватизирани без отстъпено право на строеж, адв. Петър Петров от ръководството на фирмата, заяви, че това право се прехвърляло автоматично при приватизацията.


В заключение, от "Природата за хората" заявяват, че ако премиерът не ги изслуша, ще сигнализират за "абсурдния казус със Закона за горите" еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1171 Весело

  Само като чуя думата КОНЦЕПЦИЯ и хващам морска болест!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1476 Весело

  Концепция искали, за ски спорта !!! Смяяяяххх смяяях. Концепцията е - даване на концесия на олигарсите. Нещо друго не искате ли ???

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  сравненията на българските ски -курорти, по-специално Витоша, с швейцарските, са измамни, защото "там големите ски писти са на много по-голяма надморска височина, където не се налага и да се изсича гора".

 4. 4 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Думата МОНИТОРИНГ допълва "морското вълнение".

 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  И аз искам да чуя такава концепция и да развиваме малки и екологични ски курорти,а не такива бетонни чудовища в каквото се превърна Банско!

 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1397 Весело

  Сезонът къс, планините ниски, някакви гори се пречкат... Швейцария на Балканите се отлага пак.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на JR Ewing
  JR Ewing
  Рейтинг: 448 Весело

  Едните са лобито на скиорите, другите са лобито на яхтсмените.

 8. 8 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Но БСП ги е страх да отворят уста за ВСС, щото ще изкочат и техните скелети от гардероба.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  „Демократи за силна България“ предлагаме норми в Закона за горите и Закона за защитените територии, които да защитят обществения интерес, като гарантират масовия достъп до туризъм и спорт на открито. С предлаганите промени ние възлагаме на собствениците, концесионерите и наемателите задължението да поддържат транспортните съоръжения в изправност и експлоатация, а на общините – отговорността да осигурят достъп на гражданите при неспазване на тези задължения.

  Предложение
  За изменение и допълнение на Закона за горите
  Нов чл. 29А:
  Собствениците, концесионерите и наемателите на съоръжения по чл. 73 ал.1 т. 2 и 6, осигуряващи обществен достъп до специални горски територии по чл. 5 ал.3 – защитени територии, 200-метрова зона около хижи и територии с рекреационни функции, са длъжни да изпълняват ефективно предмета си на дейност.
  (2) При неизпълнение на задълженията на собственик, концесионер или наемател по предходната алинея, общината, на чиято територия е съоръжението, поема временно управлението му, с цел осигуряване на обществен достъп до специалните горски територии.
  (3) Редът за прилагане на настоящия член се урежда с наредба на МС.
  ПЗР към ЗИД ЗГ:
  §1: В Закона за защитените територии се изменят:

  чл. 11, както следва „След думите ' ... и водни площи' се добавя 'както и лицата по чл. 29А от Закона за горите'“.

  чл. 14 ал.1, както следва „Собствениците и ползвателите на гори и земи в защитени територии, както и лицата по чл. 29А от Закона за горите, не могат да ограничават движението по пътищата и маркираните пътеки, минаващи през имотите им и достъпа до транспортните съоръжения, доколкото в специален закон не е предвидено друго“.

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 867 Весело

  Щом опозицията е поискала "концепция" значи работото отива на "заспиване"......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лелка":
  чл. 14 ал.1 определено ми допада.Дали Цековите хора ще махнат бариерите в Пирин!?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 12. 12 Профил на ili4o
  ili4o
  Рейтинг: 229 Неутрално

  до лелка
  и от всяко билетче отчисление за другаря Костов до 20 %

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1431 Весело

  [quote#9:"Лелка"]чл. 14 ал.1, както следва „Собствениците и ползвателите на гори и земи в защитени територии, както и лицата по чл. 29А от Закона за горите, не могат да ограничават движението по пътищата и маркираните пътеки, минаващи през имотите им и достъпа до транспортните съоръжения, доколкото в специален закон не е предвидено друго“. [/quote]
  До коментар [#11] от "graf_fonpur4evi4":Е нали най-тържествено обещаха да манат бариерите по морето,значи първо морските,после горските.Мечти..

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Концепция!Комунетата си остават комунета,независимо на какви демократи се правят!Дай им да пишат планове,мероприятия,концепции,които нито някой чете,нито някой спазва!Галоши!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лелка":
  Ке видиме!

  А иначе по същество държавата може да помисли за облекчаване на инвестициите в такива съоръжения в планинските райони в някакви допустими граници и мащаби. Това може да подпомогне туристическото предлагане в редица по-малки населени места . Българския опит показа ,че инвестициите в мегапроектите се израждат неимоверно, а и ползите за територията и местното население са доста условни. Аз съм твърде по склонен да приема ски курорт на Сютка примерно отколкото да приема ,че поредната чуждестранна фирма ще започне опустошителен златодобив в района.Защото знам ,че Банско е втората след Несебър по богатство община в страната, но не съм чул третата да е Челопеч.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 16. 16 Профил на darth vader
  darth vader
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Концепцията на ГЕРБ си я знаем ... те ти МОЙ ЧОВЕК на теб това ... на ОНЗИ НАШИЯ онова ... да напишем законче за това и онова ........

  kostasss
 17. 17 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "purple_rain":
  И аз искам същото.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 18. 18 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  И двете страни явно разглеждат планините, като спортни съоръжения, за цоцане на туристи от чужбина. Всички заповтаряли като папагали: ски, ски, ски, ски...
  А бе в тая планина лятос хора не ходят ли? Ей тъй, на туризъм. Лифтове не се правят само за скиори, за писти. Има по света толкова лифтове за туристи. Там не се сече широка просека, а и няма сеч заради писта.
  Аре и тия със ските да ги включим. Там също има една работа, дето не ми е ясна. Да кажем пистата за спускане е широка 40 м. В единия и край има лифт. Той използва същата просека, не се сече отделна за него, а под него също се пързалят. Най-много някой да ви наплюе отгоре. Помноте ли как др. Станишев заседна в един лифт при откриването му? Токът май спря. След малко разкараха журналистите. Явно на чилякът му се е допикало, а е терсене премиер да се облекчи пред хората или в панталона, без да го вади. И се е изпикал отгоре. Ама беше лятос и под него нямаше скиори.

 19. 19 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Хич не ги харесвам БСП и ДПС по прлинципни причини, но в случая говорят съвършената истина - за гербавата далавера.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "onufrij":
  Нещата трябва да се разглеждат комплексно. Едно малко населено място трябва да може да предложи нещо на туристите ако иска да развива селски туризъм. Ако гората ти е осечена от поредните приближени на всяка нова власт айдуци, реката вкарана в тръба за МВЕЦ и няма нито един вир, съседния баир го копа я тоя я другия олигарх, а горе във високото са ти набучили 150 метрови витла все стратегически инвеститори ще развиваш туризъм като поминък друг път.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3183 Любопитно

  До коментар [#9] от "Лелка":
  Това за което вчера говори И.Иванов ли е?Внесено ли е в парламента?

 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":
  Не знам дали вече е внесено.
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3322

 23. 23 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лелка":
  А ти лельо от къде се сдоби с това текстче?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1431 Весело

  До коментар [#23] от "graf_fonpur4evi4":
  Ма виж най-отдолу колко картинки има - фейс,туитър и други разни,дет лелка ги не знай,ама по-учЕните и младите ша ги фатяте тез гяволии по-лесно..Шегичка,ама ДСБ имат странице и връзки към доста мрежи и който иска,ще ге намери.

 25. 25 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#20] от "graf_fonpur4evi4":

  Съгласен съм, но вносителите точно обратното твърдят. Че хасъл такива места щели били да живнат, щото досега там нямало нищо направено. Не следя проблема много отблизо, чувам смислени доводи и от двете стани и си признавам, че не мога да си съставя мнение.
  Ските, скиорите и приходите от тях, не ме интересуват никак. Но много ми се ще, да има лифтове за туристи до високите части на планината. Само за туристи, не за скиори, дето се използват лятото. Причини:
  - Някои живеем много далеч от планините. Ако за един софиянец те са на 1 час път, за варненец са на един ден. При нищожните отпуски на частници и самонаети, аз трябва да издухам 5 дена, за да стоя половин на рилските езера. Ако няма лифт.Държавните имат по 32+ р. дни отпуск, те могат.
  - Не всички сме млади и в добро здраве, да катерим по цял ден планината с раници.
  - При липсата на лифтове, високите части пустеят и са практически недостъпни.
  - Сблъсквал съм се във форума с крайни и маргинални мнения, че видите ли, тва пренаселване цапа природата. Туй е тъпня. Откъде накъде някой ще ме обявява за писур, щото съм се качил с лифт?

 26. 26 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "graf_fonpur4evi4":и според теб къде ще доидат повече туристи- да карат ски или да гледат на баба Пенка доматите?

 27. 27 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "Лелка":
  Аха аз пък се надявах да си по вътрешна.Щото много ме гризе едно любопитство по повод слава богу несъстоялия се ветропарк в Берковския балкан над Дълги дел ?... Един от сегашните им депутати беше нещо като "гид" на инвеститора из засегнатите територии и общини. Даже съм се дзверил на бившия берковски кмет Доцов какъв ски курорт сънува под Ком при положени е че гигантки ветрогенератори от по 150 метра надничат над ски зоната. От ДСБ явно знаят как се съчетават несъчетаемости.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 28. 28 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "prokopi":
  Според мене пролетта, лятото и есента ски не се карат поне при нашите условия, а зимъска не се гледат домати, така че за всеки сезон по нещо и с мярка.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 29. 29 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1431 Весело

  [quote#27:"graf_fonpur4evi4"]От ДСБ явно знаят как се съчетават несъчетаемости. [/quote]
  На това му викат "държавническо мислене" - да допуснеш в максимална степен интересите на едните,но до степен НЕзастрашаваща интересите на другите.Важи за всичко.

 30. 30 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "Лелка":
  Ох, не е истина ще ме умориш от смях.

  Нельзь обнять необнятного цитат от Кузма Прутков

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ЗАЩО ОТ 2 ГОД. КАРАМ САМО В АВСТРИЯ И ИТАЛИЯ:
  1. за една седмица през март има хижи за по 20 евро на нощ със закуска. културата на обслужване е зничетелно по-висока от квартирите по нашите курорти в този ценови клас.
  2. взимаш си карта за лифта за една седмица - идва по 25-30 евро на ден - съпоставимо с цените тук, НО срещу тях получавам 5-10 пъти повече писти, съоръжения, много по-добро обслужване.
  3. бг планините са красиви, но дали защото вече ги познавам, съм на мнение че Алпите са неземно красиво място и си заслужават всяка минута прекарана там.
  4. няма необработени писти
  5. няма и сянка от съмнение за изправността на съоръженията
  6. дори и парите, похарчени там, да отиват в някой немско-италиански цеко минев, то той със съг не е такъв наглец, че да затвори писта, щом нне му дават да копе в планината както му харесва.
  ЗАКЛЮЧЕНИЕ : да го духа ски туризмът в бг!

 33. 33 Профил на hlapaka1987
  hlapaka1987
  Рейтинг: 395 Неутрално

  През последните 3 години в България няма демокрация, а е чиста диктатура. Правителството взе толкова много спорни решения, които ще се отразят адски негативно на Българската икономика и ние стоим и не правим нищо по въпроса. Една атомна централа като АЕЦ ''Белене'', която ще допринесе толкова много за нашата държава, беше спряна само заради обслужването на интереси на американците. И това беше решено от 5 души на кръст. Ясно е че всичко ще се постигне само с активни действия, както винаги нищо лесно не се случва в тази държава.

 34. 34 Профил на aravind
  aravind
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Те си мислят управляващите, че могат тихо мълком да приемат закона за горите, така както тихо мълком отказаха строежа на АЕЦ Белене, ама са си правили сметката без кръчмаря!

 35. 35 Профил на assyta
  assyta
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Каква стратегия, какви 5 лева-при тези е кеш&кери, като целта е да се изчезне за 60 секунди. Ако ги хванат-виновна е тройнат коалиция. Но, както се каза и по-горе-с проекта за АЕЦ "Белене" не мина номера

 36. 36 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Дегизираният позитановец на снимката сигурно е пуснат в отпуск от лудницата. Няма вид на психически здрав човек.

 37. 37 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако предположим, че най-добрите прависти работят на частно, то не е чудно, че за общественици остават една банда посредствени люде, но с високо самочувствие и мания за самопоказване. От такива хора не е редно да очакваме да надскочат себе си и да измислят закони, които да са в интерес на обществото, те не могат, а само чакат да им се пусне нещо отгоре (от по-добрите прависти-частници). А законите тогава няма как да не са лобистки, след като се правят от лобисти.

  Изходът е да си избираме съзнателни експерти, а не сладкодумни псевдо-личности, без капка морал.

 38. 38 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  В държавата ни цари тотална анархия. Опозицията в лицето на ДПС, правителство, концесионер и еколози, не могат да подсигурят нещо съвсем елементарно, ефективната работа на един единствен основен лифт на Витоша - Романски. Всичко останало е даденост. Има терен, който се ползва за писти, ще има и сняг.
  Безпределни некадърници и нещастници!
  В тази обстановка на анархия има само една възможност - хората да се организират сами и да си построят нов лифт. До като това не се случи, ските в планината ще са спомен от миналото.

 39. 39 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 520 Гневно

  Най-накрая пак ще стане някоя беля с лифтовете и после какво?!? Инвеститорите виновни? Айде, сега като няма нищо да се прави, ще стоим на едно и също дередже...

 40. 40 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Тройната опозиция прави забележки за лобизъм. Егати вица.

 41. 41 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  Много се излагаш с такива твърдения. Ако не си ходил/а дотам, поне виж в мрежата. Например виж Целамзее, Австрия. Надморска височина 750м. Слиза се със ските до градчето (при съответна поддръжка на пистите).

  damian
 42. 42 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лелка":

  сравненията на българските ски -курорти, по-специално Витоша, с швейцарските, са измамни, защото "там големите ски писти са на много по-голяма надморска височина, където не се налага и да се изсича гора".

  Вижте каква простотия твърди "Лелка". Доста хора се изказват неподготвени по форумите...

  damian
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK