Обновеният учебник по история оценява ГЕРБ като "важен елемент"

Обновеният учебник по история оценява ГЕРБ като "важен елемент"

© Надежда Чипева



Важен елемент в развитието на партийно-политическата структура е учредяването на 3 декември 2006 г. на партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), регистрирана няколко месеца по-рано като гражданско сдружение." Тази оценка на все още неприключила първия си мандат управляваща партия вече е дадена в учебника по история за 11 клас, по който ще учат децата от следващата учебна година.


Актуализацията на учебния план и на учебниците с включването на премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и др. действащи в момента политици от управлението вече предизвика сериозни дебати и спорове. "Дневник" видя подготвения нов учебник. В него доста накратко и хронологично се описват правителствата от последните мандати. Но въпреки уверенията на просветното министерство, поискало актуализацията, в образователната материя все пак се прокрадва елемент на оценка и за ГЕРБ.


Обновеният учебник по история оценява ГЕРБ като "важен елемент"




За сформираните от бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Иван Костов нови партии например не се дава становище дали са важен елемент от новата история. Макар че НДСВ например беше два мандата във властта и се яви на три последователни парламентарни избори, а на ГЕРБ все още да предстои за втори път да участват в гласуване за Народно събрание.


Впечатление също прави, че за разлика от победата на парламентарните избори на ОДС през 1997 г. (с 57.1%), оценена като убедителна, и на НДСВ през 2001 г. (с 42.74%), която изобщо не е оценена, резултатът на ГЕРБ на последните избори (от 39.7%) е определен като "внушителна победа". Според учебника обществената подкрепа на политиката на ГЕРБ е намерила израз в президентските избори с победата на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.


Повече оценки за правителството на ГЕРБ не са дадени. За това на ОДС се казва, че е довело до икономическа и политическа стабилност. Но се отбелязва и, че "с разнопосочни нагласи" са посрещнати реформите в образованието, здравеопазването и т.н., както и че има критично отношение към социалната политика заради висока безработица и ниски заплати и пенсии. Припомня се и отливът на подкрепа, което се дължало на реформите, както и на ниския жизнен стандарт.


В учебника се посочва, че през 2001 г. Симеон Сакскобургготски (описан като "бившия български цар Симеон ІІ) се връща в България и заявява намерения за участие в политическия живот. Тук, умишлено или не, е допусната и една неточност, залегнала в основата на дългогодишни спорове по време на управлението на НДСВ. Авторите смятат, че Сакскобургготски обещава, "че за 800 дни може да подобри живота на българите", нещо, което бившият премиер и лидер на НДСВ вече многократно отрече да е поемал като обещание. Не са цитирани точните думи на Сакскобургготски, който заяви: "Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви." А според бившия премиер той не е обещавал сам да оправи държавата, без в това да се включат всички хора.


Победата на НДСВ пък изобщо не е оценена, само е споменато, че печели 42.74% от гласовете. В едно изречение се дава положителна оценка на управлението, което "осигурява значителен икономически растеж, намалява безработицата... увеличава финансовия резерв". Оценява се положително дори и замяната на външния дълг от тогавашния министър Милен Велчев, за което все още се водят политически спорове, а дори и в този парламент имаше комисия по въпроса, която излезе с критики по сделката. Учениците в 11 клас обаче научават, че правителството на НДСВ и ДПС намалява външния дълг. Отбелязва се, че това управление не се е справило с бедността, престъпността и корупцията. Подобна оценка (положителна в икономическата сфера и негативна за вътрешния ред и реформите) се дава и за тройната коалиция.


Ако се съди по съдържанието на учебника, децата в 11 клас ще трябва да заучат десетки проценти и числа, тъй като са изброени всички резултати на партиите през последните години след демократичните промени.


В края на миналата седмица се разбра, че от следващата учебна година  учениците в 11-и клас ще изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята. Това провокира остра дискусия доколко при незавършил мандат премиерът следва да попада в образователния материал. И доколко е редно да се оценява неговата роля от историческа гледна точка, което само по себе си става с попадането в учебника. Просветният министър Сергей Игнатов реагира остро, заяви, че коментарите го засягат като историк, а целта на промяната е учебниците да бъдат актуализирани, тъй като сега свършвали с 2001 г. "Вие си изберете дали децата ви да учат на учебници до 2001 г. или да учат по актуализирана учебна програма. Най-важното е, че тук не става въпрос само за история и география, а за гражданското образование", обяви той.


В същото време бивши министри и зам.-министри на образованието, които в момента са народни представители, коментираха пред "Дневник", че действително е редно децата да са запознати с актуалните политически и икономически въпроси, но това не трябва да става по време на образованието по история. Историята е наука, която дава оценки след анализ, а това не може да стане при незавършен период, смятат те.

Коментари (221)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Елемент...арни частици се лутат хаотично в главите на написалите това похвално слово за НВ Слънцето и Въздуха.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  Не е важно какво пишат сега подлогите! Важно е какво ще пише в учебниците след 50г.?

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  И сбъдна се мечтата на идиота....сега очаквам "родолюбиви"общински съвети да започват да кръщават улици и площади на Боко, Плевню и Цецо.....а Веждю може и паметник да изчука, има основа- онова грозилище пред НДК , пък и златните топки в шадарвана...( топките на Боко)

 4. 4 Профил на dblajev
  dblajev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Че са важен важен са успешно успяват да разрушат и малкото направено през прехода, единственото което сътвориха са няколко километра път.

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В учебник по зоология ги сложете тия актуализирани данни. И за Главния Мултак пишете.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Естествено. А след 50 години подлогите отдавна ще са забравени. И ще пише, че ГЕРБ е измъкнал България от тинята на режисирания ни преход. А вие си лайте

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  "..За сформираните от бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Иван Костов нови партии например не се дава становище дали са важен елемент от новата история.."
  По какво Борисов се отличава от Т. Живков!? Вече по нищо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Важен елемент в развитието на партийно-политическата структура е учредяването на 3 декември 2006 г. на партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България)...

  Петия елемент? Или х-бозон-а?

  И тия станаха за смях!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 9. 9 Профил на dblajev
  dblajev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Имам чувството че живея в анимационен филм, всичко е толкова измислено и нереално !!!

 10. 10 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Обновеният учебник по история оценява ГЕРБ като "важен елемент"
  Важен, важен ама дано да е по кратък!

 11. 11 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  А дали ще бъде задължително окачването на портрет на Б.Б. в учителските стаи или в кабинетите на директорите? По Бай-Тошово време беше така, а за оценката на БКП по него време да не говорим...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Едно събитие се превръща в История когато всички участници в него и техните наследници не са между живите! В обратния случай говорим за публицистика , която както на всички е ясни си е обикновена политическа пропаганда!

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  "Впечатление също прави, че за разлика от победата на парламентарните избори на ОДС през 1997 г. (с 57.1%), оценена като убедителна, и на НДСВ през 2001 г. (с 42.74%), която изобщо не е оценена, резултатът на ГЕРБ на последните избори (от 39.7%) е определен като "внушителна победа". "
  Елементарен пропаганден милиционерски цирк..

 14. 14 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално


  "ГЛАД - гарантирано от ГЕРБ!" Ето този саморъчно написан плакат на една жена вероятно майка ме покърти изключително при протестите срещу повишението на цените на ток вода парно газ и общо взето всичко.
  Безумието на герберската мафия няма край. Тъй като нямат интелект качествата и акъл да направят смислена и тежка здравна реформа почнаха през просото с милиционерски методи да се гяврят с народа. Нищо както каза един блогър неко увеличат тока и парното още малко та барем тогава всички ще се вдигнем и ще ги измитем с камъни ама така както и комунистите не сме ги гонили.

 15. 15 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Госпожо Юлиана Колева защо не написахте в кой точно учебник по история за 11 клас го има всичко това?!

  Вие би трябвало да знаете, че учебника НЕ е само ЕДИН а няколко, написани от различни автори. В тях може да има сериозни разлики. За сега УЧИТЕЛИТЕ избират по кой точно учебник да преподават.

 16. 16 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лелка":++++++Внушително е невежеството и простотията на настоящите кандидати за герои спечелили изборите с
  "внушителните" 39%.

 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  "Това провокира остра дискусия доколко при незавършил мандат премиерът следва да попада в образователния материал."

  Най малко заради това!
  Ами ако на есен или през пролетта има предсрочни избори! Кво праим?
  Ами ако пак решим да разпердушиним парламента!

  Пак ли ще е ГЕРБ ще е елемент/егати и тъпото определение/!

  То бива слагачество ама тия минаха всички граница!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  За сведение на набедените историци! Точно пък ГЕРБ не са изиграли каквато и да е роля в развитието на родината ни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#12:"SSmart"]Едно събитие се превръща в История когато всички участници в него и техните наследници не са между живите![/quote]Искате да кажете, че втората световна война още НЕ е част от историята, защото има много живи ветерани?!

  Настоящето е само един МИГ между миналото и бъдещето. :0

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Да минат поне 20 години преди да влиза нещо в учебниците по история! А в показания случай имаме жалки тоталитарни рефлекси, но ... това избраха ората

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1065 Весело

  [quote#20:"~"]Да минат поне 20 години преди да влиза нещо в учебниците по история![/quote]Не съм съгласен!

  Младите не знаят почти нищо за съвременната история на България след 1989г. Нима искате децата ви да не знаят за хиперинфлацията през 1996 и 1997 по времето на правителството на БСП с премиер Жан Виденов?!

 22. 22 Профил на dnp_m
  dnp_m
  Рейтинг: 395 Неутрално

  великани са герберчетата. по велики от тях не са се раждали от 2000 години

 23. 23 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueWater":
  Ако ще и от Светия синод да избират, все тая!
  Мястото на сегашния кабинет още не е в историята!
  Макар, че както я карат, натам са се запътили!

  За тоя кабинет трябва да пишат МЕДИИТЕ! Историята ще си каже думата след време.
  Нямат никаква работа в учебниците и то за 11 клас!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Обновеният учебник по история оценява ГЕРБ като "важен елемент"..................
  ............................
  Е , как да не е важен "елемент" , от 'развитието ни ???
  Едни кримита , заедно с фуражки , ДС- агенти и милиционери - със и без фирми ,
  ВЗЕХА властта в България !!! Страна , членка на ЕС !! Страна в Европа , а не в ..Африка , например :)
  По- големи "елементи" от рапоните има ли ???
  Няма спор , за елементите ..)) и за ЦЯЛОТО , и за елементите - все Рапони са ...)) със самочувствие и ..рапони :)))

  BIG AL
 25. 25 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#13] от "Лелка":

  Този абзац е направо и за нов учебник по математика

 26. 26 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Не само в историята влизат ГЕРБ ами и в учебниците по пеене ще влязат;

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IY1l47tGjrw#

  А каката дето пее песента ще стане професУрка в Музикалната академя.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  Е! До колкото ГЕРБ успяха да отклонят избирателите от Синята коалиция, все пак може да се каже че са изиграли полезна роля за червените олигарси и ДС-БСП... За благосъстоянието на нормалните българи тази роля даже е отрицателна.
  Ама те затова и бяха създадени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Ивайло Кръстев
  Ивайло Кръстев
  Рейтинг: 229 Гневно

  Кошмарният сън ...става реалност..

  Не всичко с две бузи е лице.
 29. 29 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1209 Весело

  Идиотия без граници..Тоя с едната книга не си е завърщил мандата още и е в учебника по история..Явно прецениха че няма да кръстят и улица на негово име , та поне го вкараха в учебника..След време ще добавят ,че за пръв път виден деятел на подземният свят заема премиерски пост и ще съжалят че не сме кандидатствали в Гинес за това..Не всеки ден се вижда такова чудо - мутра , търговец и трафикант на метаанфетамини, производител на фалщиви цигари.перач на пари/заедно с Цветка/ да стане премиер..Пак сме с принос в световната история.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 30. 30 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Учебникът по история трябва да започва с цитат от Р.Ралин:

  "Край реката на полянка прабългарин и славянка.
  Вади тури, вади тури, народили чукундури." ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 31. 31 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Нещо в учебниците по физика и химия няма ли да напишат за ГРОБ ?

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 32. 32 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1209 Весело

  Идиотия без граници..Тоя с едната книга не си е завърщил мандата още и е в учебника по история..Явно прецениха че няма да кръстят и улица на негово име , та поне го вкараха в учебника..След време ще добавят ,че за пръв път виден деятел на подземният свят заема премиерски пост и ще съжалят че не сме кандидатствали в Гинес за това..Не всеки ден се вижда такова чудо - мутра , търговец и трафикант на метаанфетамини, производител на фалщиви цигари.перач на пари/заедно с Цветка/ да стане премиер..Пак сме с принос в световната история.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Весело

  До коментар [#9] от "dblajev":

  Както беше писал Й.Попов от в "Стършел": живеем като в тъп виц

 34. 34 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Виц (или не) от шоуто на слави:

  В Египет партията Граждани за Европейско Развитие на Египет предложиха фараонът да влезе в учебниците по история.

  http://www.slavishow.com/%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-11-%d1%8e%d0%bb%d0%b8-2012-%d0%b3/

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Весело

  До коментар [#30] от "zong":

  ++++++++++

 36. 36 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#31] от "zmii4e":

  Със сигурност сме за учебниците по финанси - 0+0=00

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Весело

  До коментар [#30] от "zong":
  Това не го знаех!Жестоко е!

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Весело

  До коментар [#26] от "Дива селянка":

  А Веско Маринов?Ще ти се обиди!

 39. 39 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#31] от "zmii4e":

  Не знам...
  Може би по рисуване...Предговора ще бъде от Вежди! А и по музика...там ще има клип на Веско Маринов и снимка на ББ как свири на китара...По биология, как хвърля пържоли на кучетата си. По физ. възпитание, как вкарва гол за "Бистришките тигри"

  Нещо изпуснах ли....?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 40. 40 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#15] от "BlueWater":

  В който и да е от учебниците да го има е страшно!!!

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 41. 41 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "drakar65":

  По Физика, Химия, Математика, Биология... - Дянков и феодалните/синодалните старци...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 42. 42 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  Очакват се нови правила в учебниците по шах в България - премиера започва с три поредни хода (компютъра се изключва да не полудее) .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 43. 43 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#38] от "hodounski":

  Той пее за МВР ,демек Цецо да си го успокоява. А каката топли сърцата на всички гербери...но посвети песента на Бойко Борисов и тя е една от жените, забелязвана често да посещава дома на родния премиер. Той дори бил инвестирал в нейната музикална кариера.... мдаааа

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 44. 44 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "drakar65":
  Химия - амфетамини и премиера слънце .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 45. 45 Профил на psjordanov
  psjordanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Обаче какви абсурди се случват напоследък, мисля си какъв срам ги чака децата на герберските активисти. Има да се червят като някой разбере, че родителите им са били гербери, повече отколкото децата на комунистите сега.

 46. 46 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  Чудя се тъп ли си,или ти плащат.Как комунистите от ГЕРБ ще ни извадят от прехода?Ще ни върнат в 1980г. ?

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 47. 47 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Вместо държавата да използува всички ресурси-политически, натиск от европейски инстанции да си върнем заграбените архиви и с това да оправим незнанието на българите за близката ни история, те се впрегнали приживе да се увековечават. Вече не само ми се иска, вече съм убеден че това управление рано или късно ще завърши с тотално сгромолясване. Толкова тщеславие, крайна самовлюбеност не сме имали.

 48. 48 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#45] от "psjordanov":
  Те и на седесарите не им е много комфортно - ама позабравиха ги!

 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Това, за "важният елемент" не трябва ли историята да го докаже? Примерно, ако след 50-100 години още се помнят делата на ГЕРБ, то чак тогава да влязат в учебниците?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А така се доближаваме до комунистическия режим,при който ком. партията е велика,има "бляскави победи",а Слънцето грее по-силно и от това н небето.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 51. 51 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Леко с кръста, Игнатов...
  Да не се сецнеш - от поклони...
  И какво са виновни децата ни, та ще ги зомбирате...

 52. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#39] от "drakar65":

  Изпусна химията с амфетамините и икономиката с фалшивите цигари

 53. 53 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#49] от "VеnRus 2008":

  Бойковите магистрали ще напомнят колко е велик... Опа.По-скоро до 10 години ще пропаднат.
  [quote#49:"VеnRus 2008"]Това, за "важният елемент" не трябва ли историята да го докаже?[/quote]
  Е,сега.Ти се изказа.Той Бойко построи демокрацията!След 100 години ще пише по учебниците,че не древните гърци,а Борисов я е измислил.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.
 54. 54 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#45] от "psjordanov":

  Дано! Ако се червят децата им, значи има надежда за идващите поколения...

 55. 55 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  За тези дето са забравили невероятният дебют на премиера слънце http://www.cska.sportal.bg/sportal_tv.php?category=152&video_page=405&video=14422

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 56. 56 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  [quote#6:"donchoquihote"]И ще пише, че ГЕРБ е измъкнал България от тинята на режисирания ни преход. А вие си лайте[/quote]
  още малко и ще заплачеш недей де

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 57. 57 Профил на профилиран
  профилиран
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Както е тръгнало след 50 години няма да има кой да чете историята на България...камо ли за ББ !

 58. 58 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Неутрално

  В потрес съм!
  Не желая детето ми да учи подобни глупости, не желая!!!!
  Трябва да изнеса децата си час по-скоро от тук, докато още не са въвели задължителното "другарю/другарко"!

 59. 59 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мисля, че министър Игнатов съвсем незаслужено изостава по популярност от колегите си в земеделието и вътрешните работи.

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  Герберите що си правят такъв отрицателен ПР? ... Или надценявам нас българите?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#55] от "zmii4e":
  "Бойко Борисов блокира компютъра на "М-Тел Мастърс 2009" с невероятни ходове"

  Верно!?
  Абе Encyclopædia Britannica, Guinness/за рекордите, не за бирата/, абе къде дремете?

  Пропускате най-значимите факти от историята! В България историята се пише и печата СЕГА!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 62. 62 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ех как искам да съм в 11 клас, няма да ми се налага да уча по История, защото ще съм съвременник на събитията и ще съм ги гледал по НОВИНИТЕ!!!!

 63. 63 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  не ми харесва написаното ако е вярно , но ти вече знаеш ,че след 50 г. в учебниците ще пише ,че ГЕРБ е най-мракобесната и фашистка партия в България... ..

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 64. 64 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  И ще пише, че ГЕРБ е измъкнал България от тинята на режисирания ни преход. А вие си лайте ..
  ........................
  А от ТИНЯТА изплуваха едни самодиви в бели премени - калинки, Цветита , петиславови, фидоски и лилянки- внучки..В бели одежди, изгладени и блестящо чисти - излетяха от тинята -и ИПОН и тимаджиите , златевчо от Правец и Цвъ. от 7-мо , и над 2000 бивши от ДС_ от министерствата и Парламента , доста фуражки и МВР- милиционери , дянковчета и нефелни министри и министърки ..и летяха , летяха ...)
  А всички НИЕ - нормалните - си ОСТАНАХМЕ ПАК в тинята ..Не бяхме членове на герб и "честни" милионери ..
  Там ни беше мястото - в тинята ..
  За КРИМИНАЛНИТЕ -бяха белите премени :))

  BIG AL
 65. 65 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#58] от "Orchid":

  бегом...щом едно изречение в един учебник те кара да се чувстваш предаден/а..наистина захвърляш чука на една страна , сърпа на друга , обличаш се в червеното знаме и бягаш на запад.. там чакат и тебе и децата ти с отворени обятия...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4597 Неутрално

  Мога само да кажа, че не са важни, но са много елементарни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Това е пълна комплексарщина. Би трябвало да се реформират и учебниците по психология и да се наблегне на симптомите на комплекса за малоценност и неговото проявяване като комплекс за превъзходство.

 68. 68 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  оди се прегледай ще те приемат на 4 ти километър .За 3 години 7 милярда опукани и откраднати от ГЕРБ .Но не четете следващата страница след ГЕРБ къде ще зимуват раците

 69. 69 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Е ма как, то ся се пише историята дето ще я учат след 2 месеца хахахахха

 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Това е поредното доказателство докъде може да пропаднат хората,които се подмазват на властимащите/ у нас ....и не само/!Самите историци са казали ,че трябва да мине поне две поколения,за да се даде една правилна/а не обслужваща нечии интереси/оценка за дадено историческо събитие!

 71. 71 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Абе тия дотам ли изпаднаха, че сами да се рекламират и то в детските учебници??????!!!!!!! Срам Борисов, срам!!! Малко достойнство, ако обичате!

 72. 72 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Неутрално

  СЕВЕРНА КОРЕЙО....
  Твоите учебници сигурно по-свенливо превъзнасят тамошния ГЕРБеризъм.

 73. 73 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Нека да се направя за момент на гербер. какво би казал един запален гербер за успехите на ГЕРБ и Бойко.

  -Герб изрита триглавата ламя
  -Герб наказа Доган
  -Герб направи 50 км магистрала
  -Герб запази финансовата стабилност.

  Да разгледаме тези примери от историческа гледна точка.
  т1 - звучи като взето от детска приказка. сигурен съм че отговаря прекрасно на потенциала и възможностите за усмисляне на редовия гербер, ама би трябвало да се учи в учебниците по литература за първи клас.
  т2 - звучи неразбираемо от историческа гледна точка. Кой е този доган и защо това е такъв успех. И как по точно са го наказали.
  т.3 звучи смешно.
  т4 изглежда все едно че казва това - ние сме толкова некадърни че всъщност можеше да се очаква че тотално ще осерем нещата, но незнайно как, неразбираемо и за нас честно казано не постигнахме този очакван резултат



 74. 74 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  АХАХАХААААААААААхахахаааааааааааааааа дано поне хАртията да е мека !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 75. 75 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Дедо Тодор сигурно в гроба се обръща, защото по негово време не го вкараха в учебниците

  Сега остава самчо паметника да го издигнат.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 76. 76 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В учебниците по история е допустимо да се изучават всички правителства, но в историята остават само тези, за които преценят бъдещите поколения.

 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5306 Любопитно

  Дали ХИТЛЕР ПРИЖИВЕ Е БИЛ ИЗУЧАВАН в тогавашните учебници по история ?!?!?!

 78. 78 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#75] от "Вени Г.":

  Абсолютно! Ха-ха-ха..........Ученикът задмина Учителя си.........

 79. 79 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Интересно ми е какво ще представлява наистина този учебник, ще имам съмнителната чест да бъда първото поколение, което ще учи по него. Мисля, че каквото и да учим обаче по най-нова история на България, ще е оскъдно и с минимални оттенъци, за да може авторите да си спестят критики. Тоест - нищо няма да научим, но реално аз поне не очаквам друго от нашите учебници по история (с изключение на един учебник от годината на раждането ми, много интересен и добре направен). Който се интересува от модерното развитие на България, чете новини и следи тенденциите. Повечето ми съученици не искат да знаят.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Да не стане така че след 5 години в следващото издание на учебника по история да пише - Бойко Борисов - първия български премиер издирван с червена бюлетина от интерпол поради участие наркотрафик. Смята се че се крие в Южна Африка.

 82. 82 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ето това, дами и господа са последиците от рекордните горещини, заляли България в последните дни: ГЕРБ изтрещеха......
  Първо си съчиниха песен за силния гербер, после се вкараха в учебниците по история, а за капак си е...а ма...та на рейтинга с малоумното и безпринципно уволнение на съдия Тодорова....

 83. 83 Профил на gadnio
  gadnio
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе хора, какво толкова се тормозите.
  Нека изберем ГЕРБ още един път. Тогава има реална възможност всички имена в историята да се заменят с Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и тук-таме някоя Цецка Цачева за да не става прекалено очебийно.

  А, да, и по математика ще се учи за теоремата на Бойко Борисов за правоъгълния триъгълник, над която си блъскали главата в търсене на оригинално доказателство древните гърци, дълго преди да ги изядат кредиторите.

  Бойко(а)мин!

 84. 84 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  До коментар [#63] от "too_many":

  Може би ще пише,че официално мафията е управлявала?

 85. 85 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#73:"kai"]т2 - звучи неразбираемо от историческа гледна точка. Кой е този доган и защо това е такъв успех. И как по точно са го наказали. [/quote]
  Крали Марка и Муса Кеседжия. Само дето Мусата бил ортак с Марка, и преди и сега (както и във вашият пример)

 86. 86 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#75] от "Вени Г.":

  А, нека не идеализираме Живков, дори на майтап. Разбира се, че си беше в учебниците.

 87. 87 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#85] от "ръмжо":

  Аз май не съм чел много приказки. До колкото знам Крали Марко е бил васал на турците, но очевидно ПР му е работил на 100% че е останал в народните рпиказки като борец против турците.

 88. 88 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#86] от "doneva":

  А да го демонизираме може?!

 89. 89 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#87] от "kai":

  Баш!

 90. 90 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#6:"donchoquihote"] ще пише, че ГЕРБ е измъкнал България от тинята на режисирания ни преход.[/quote]

  Това ли целта на ГЕРБ, ама кажете го открито. Бойко иска да закрие демокрацията и да сложи край на този експеримент наречен европейско бъдеще на България.

  Тя тази цел е всъщност съвсем разумна от гледна точка на Бойко, ГЕРБ повече по демократичен път ще види власт точно като цъфнат налъмите. Пък властта е сладка. И дава обилни плодове.

 91. 91 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  прави впечатление на учениците...внушителна...immpressive...gravitierque..imponerende,такива неща

 92. 92 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Каква оценка може да се даде на управлението на ГЕРБ, като мандатът му не е свършил. Не е лиредно да се опише периода на управление и плюсовете и минусите му. Ами че той утре може да падне от власт и тогава? Ама че слагачество и чудесии! Пълен срам!

 93. 93 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 876 Весело

  Чух, че ще бутат паметника пред НДК. Дали да не организираме подписка там да се направи паметник на Борисов. Малко по-висок от НДК, за да изпъква. Ако случайно някой от по-лошите ученици не прочете урока в учебника по история, поне ще види паметника.

 94. 94 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#86:"doneva"]А, нека не идеализираме Живков, дори на майтап. Разбира се, че си беше в учебниците.
  [/quote]
  Не го идеализирам. Управлението му бе провал - неизбежен в условията тотален съветски диктат. Щом се е съгласил да управлява като съветска марионетка, да си носи последствията.
  Но за учебниците не си прав. В учебниците за училище и университетите имаше за БКП - за 9-тия, 10-тия, 11-тия конгес - оттам им загубих бройката, може би защото междувременно завърших и не ебавах Но думичка персонално за Живков нямаше.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 95. 95 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#93] от "teridan":

  От злато, с карачанска овчарка в краката. Да символизира отношението на Бойко към българския народ. Ще пратим скулптура в туркменистан да получи опит от Туркменбаши.

 96. 96 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Разстроено

  Учредяването на ГЕРБ = Априлския Пленум.
  Пехливанинът Бойко = др. Тодор Ж.

  Толкова "могат" тези херои, те друг модус операнди не познават.
  Кога е реда на Боривосите съботници, абонирането (доброволно!) за вестника на Гьонсурати и изграждането за развитото мутренско об6тество?

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 97. 97 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Страната ни вече е Мутроландия, с типични характеристики на Венецуела и Куба.Питам се, ако народът реши да изрита некадърния Първи, дали няма да сме балканска Сирия, където превратът от 1989 ще ни се стори като първомайска манифестация.

 98. 98 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#97] от "krasimirboevski":

  Че то си беше манифестация бе! Богатите се освободиха от бедните!

 99. 99 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Проблемът не е в това че има самозабравили се мутанти... както и достатъчно 6утове, които се веселят на глупостите им и ги веселят с каламбури!
  Проблемът е че е на лице повече от критична маса на подлизурковци, слуги и поданници, на хора които мислят с главата си и които не са готови да преглътнат всичко което им се сервира от "големците".
  Ако всички видят че "Пожарникарят е гол" и излезат на Орлов мост (и други места по страната!) всеки ден за 2 седмици конструкцията която крепи тези бездарници 6те се срути.
  Да, ама не. И така - до края на Света!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 100. 100 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#80] от "devdimi":


  [quote#80:"devdimi"]доста (зле платени) драскачи из форумите [/quote]
  Дам.Вече и тъпи като теб наемат.Нямам думи.

  НЯМА ПО-ПРОСТ НАРОД ОТ БЪЛГАРСКИЯ.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK