Застъпници на Ваньо Шарков не били допуснати в райони на опонента му за лидер на СДС

ВАНЬО ШАРКОВ

© Георги Кожухаров

ВАНЬО ШАРКОВКандидатът за лидер на СДС Ваньо Шарков, който след първия тур на гласуването в синята партия води пред опонента си Емил Кабаиванов, се оплака, че негови застъпници не били допуснати да следят гласуването на балотажа тази неделя. Той изпрати писмо до комисията по избора и до членовете на СДС, в което заяви, че се подготвя безконтролно гласуване в райони, които подкрепят Кабаиванов. Текстът е разпространен в блога на Шарков.


На 10 юли той подал списък с допълнителни застъпници за предстоящия втори тур на изборите за председател на СДС. Сред общините, в които Шарков иска допълнително свои хора, които да следят за честността на гласуването, са Пазарджик, Кърджали, Бургас, Свиленград, Пловдив-град и Стамболийски.


"Подадох тези застъпници още във вторник, преди да са изготвени и изпратени по места списъците с имащите право на глас. С днешното решение три дни по късно вие отхвърляте застъпниците ми с мотива, че не са регистрирани в срок. А същевременно с решение от 7 юли, непосредствено преди първия тур на следващия ден, комисията прехвърля застъпниците на Румен Христов към Емил Кабаиванов против всякакви срокове и правила", отбелязва в писмото си до комисията по избора Шарков.
Той пита дали Кабаиванов е подавал изобщо свои застъпници в указания от правилата срок - 23 юни. Според него от решение на комисията се виждало, че опонентът му не е подавал такива. Шарков пита още на какво основание комисията прехвърля механично застъпниците на Румен Христов към Емил Кабаиванов. Още повече че комисията взима решението за прехвърляне ден преди първото гласуване, а сроковете за подаване на застъпници са били до края на юни.


Шарков отбеляза, че не се е възпротивил срещу решението, въпреки че е било извън сроковете, "защото в интерес на СДС и седесарите е всеки кандидат да има застъпници като гаранти за честни и прозрачни избори".


"С решението си от днес за недопускане на мои застъпници на втория тур комисията по избора ясно декларира, че сроковете важат само за мен, но не и за Емил Кабаиванов, че се цели безконтролно гласуване в изброените райони, които подкрепят Емил Кабаиванов", смята кандидатът за лидер на СДС. Според него комисията не е неутрална спрямо кандидатите и взима конюнктурни решения, позволявайки си недопустимо толериране на единия от двамата кандидати на балотаж.


"Оставих до момента без коментар факти, уронващи авторитета на СДС, като това, че временният председател Борис Марков, който сам декларира публично готовността си да организира честно и безпристрастно провеждане на изборите, явно се застъпва за единия от кандидатите (Емил Кабаиванов), когото развежда из местните структури на СДС. Като това, че братът на Любомир Павлов – Юлий Павлов, обяви предимство на Кабаиванов през медиите само няколко седмици, след като в публичното пространство излезе запис, от който става ясно, че Л. Павлов има пряка задкулисна намеса в решенията на Националния съвет и избора на лидер на СДС – скандален факт, който бе оставен без коментар от временното ръководство на СДС", пише Ваньо Шарков.


Но този път не искал да замълчи, защото отговорност на комисията е да осигури максимално честно и прозрачно провеждане на изборите чрез равнопоставено прилагане на правилата.


"Аз съм декларирал на срещи пред седесарите, че няма да обжалвам крайния резултат от изборите, защото  това не е в интерес на СДС. Не пуснах жалба преди, няма да пусна и сега, защото не искам да съм председател на манипулациите, процедурите и апаратните хватки, с които се опитвате да подкрепяте "мъжки"  г-н Кабаиванов. Аз искам да съм лидер на достоен и демократичен Съюз на демократичните сили и вярвам, че в СДС има достатъчно принципни и честни хора, които могат да изразяват мнението и гласа си свободно, а не под команда. Сигурен съм, че именно тези хора ще се противопоставят на подготвения от вас сценарий", завършва Шарков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK