Петък 13-и - суеверието, което носи загуби за милиарди

Не липсват спортисти и обикновени хора, който смята 13-ти за свое късметлийско число. На снимката бейзболистът от аматьорския отбор "Райс" Тейлър Хенли, с номер 13 на гърба, се поздравява със своя колега с фамилия Петък (Brian Friday)

© Associated Press

Не липсват спортисти и обикновени хора, който смята 13-ти за свое късметлийско число. На снимката бейзболистът от аматьорския отбор "Райс" Тейлър Хенли, с номер 13 на гърба, се поздравява със своя колега с фамилия Петък (Brian Friday)Днес е петък 13-и - комбинация от дата и ден, която влияе на толкова много хора, че дори има медицинско име - paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки). Тази година заразените от синдрома имат повод да се притесняват за трети път. Петък 13-и вече успешно преживяхме през януари и април.


Ако се вярва на последните проучвания, това суверие носи само на икономиката на САЩ загуби между 2.4 и 2.7 млрд. долара. Това е така, защото страх от петък 13-и изпитват поне 17 милиона американци, които на този ден не ходят на работа и много често изобщо не излизат от дома си.


Тази масова психоза е причина в повечето американски небостъргачи да няма 13-и етаж, а в самолетите да липсва 13-и ред и 13-а писта на летищата. Суеверието носи и пари, достатъчно е да посочим филмовата поредица "Петък 13-и", която има вече дванадесет части, като първата се появява в далечната 1980 г.
Въпреки многото проучвания по темата все още няма яснота защо комбинацията "петък 13-и" предизвиква такъв страх. Исторически погледнато, отговорът може би се крие в това, че в петък, 13 октомври 1307 година френският крал Филип IV и папа Климент V започват наказателна акция срещу тамплиерите, след която стотици от тях биват изтезавани и изгорени на клада по обвинения за ерес.


Не се знае и защо изобщо числото 13 предизвиква такова специално отношение. Хипотезите са много.


Според нумеролозите 12 е цяло число. Месеците в годината са 12, толкова са и зодиакалните знаци. Боговете на Олимп са 12, а също и апостолите на Иисус. Надхвърляйки 12 с 1, числото става нестабилно, тъй като "преминава отвъд границите на целостта".


Любителите на митологията пък залагат на хипотезата, че всичко идва от подлата постъпка на скандинавския бог на злото и огъня Локи. Според легендата той нахълтал неканен на празненство на боговете като 13-и гост и убил със стрела от имел бога на радостта Балдер, след което Земята потънала в мрак и траур.


Отговорът на загадката може да се търси и в древния Рим, където магьосниците също се събирали на групи от 12, като вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK