Прокурори: Съдебният съвет уволни най-активния съдия, не най-грешния

Прокурори: Съдебният съвет уволни най-активния съдия, не най-грешния

© Надежда Чипева, КапиталАсоциация на прокурорите са поредната организация, която изрази подкрепа за съдия Мирослава Тодорова, която Висшия съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно в четвъртък.


В декларация, те определят наложеното наказание като "несъразмерно тежко", а изпълнението му - "би довело до това, съдебната система да се лиши от доказан професионалист, а магистратската гилдия да бъде напусната от ярък и влиятелен свой представител."


Според прокурорите, ВСС не е изложил публично убедителни доводи в полза на решението, а и отсъстват "примери в досегашната дисциплинарна практика на ВСС, които да показват, че спрямо съдия Тодорова законът е приложен със същата строгост, с която са разглеждани други случаи на неспазване на сроковете за изготвяне на мотиви към съдебни актове".
Прокурорите заявяват, че ВСС е "уволнил дисциплинарно не един от най-грешните, а един от най-активните по отношение на съдебната реформа съдии".


Познаваме съдия Мирослава Тодорова като председател на Съюза на съдиите в България. Не винаги сме били на еднакви позиции по важни въпроси на съдебната реформа, но нейните лишени от конформизъм и убедителни изяви в защита на независимостта съдебната система и разделението на властите са заслужили отдавна нашия респект.


"Без съмнение нарушаването на правилата в работата на всеки магистрат, особено когато е довело до препятстване възможността делото да се разгледа по същество от сезираната по-висока съдебна инстанция, заслужава да бъде предмет на дисциплинарно производство. Магистратите не са недосегаеми и неподвластни на формални правила. Те дължат на обществото отчетност и спазването на най-висок стандарт на законосъобразно поведение в работата си.


От асоциацията отбелязват, че "справедливият финал на едно дисциплинарно производство обаче е този, който отчита всички релевантни обстоятелства и израз на последователна и предсказуема позиция на наказващия орган". Според тях от решението на ВСС се очаква да бъде съобразено с конкретната натовареност на магистрата и на органа на съдебна власт, "с качеството на неговата работа, с практиката на ВАС по жалби срещу наложени дисциплинарни наказания, и – преди всичко – да предлага равна мяра за всички".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK