Експерти очакват един от най-критичните доклади на ЕК

Иванка Иванова

© Красимир Юскеселиев

Иванка ИвановаПредстоящият мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на  правораздавателната система в България ще бъде един от най-критичните. Това прогнозира директорът на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова в интервю за БНР. Очакване за силно негативен доклад за състоянието на съдебната система в България изказа и юристът Йонко Грозев.


Трябва да се настроим за един от най-критичните доклади от ЕК, които сме получавали досега. Вероятно не толкова критичен, колкото доклада през 2008 г., но си оставаме на същата кота, обясни Иванова.


Според нея един от основните проблеми на страната е, че не е осъществила структурни промени в съдебната система и така е достигнала максималният ефект, който може да се постигне с механизма за партньорски контрол. При сегашната структура на нашите власти ВСС ще продължава да произвежда такива скандални решения, ако не бъдат взети мерки, обясни Иванова и допълни, че трябва съдиите да са разделени от политическото влияние и прокурори не бива да се произнасят за кадровото развитие на съдиите.
Нужна е промяна на констутицията, за да отговорим на евростандартите, обясни Иванова. Тя уточни, че членовете на гилдията във ВСС трябва да са поне половината, а сегашният състав на съвета до голяма степен обяснява цялата слабост в кариерните въпроси на магистратурата. Това, което виждаме през 2011 и 2012 е, че постигнатият напредък се оценява от комисията като крайно недостатъчен през 2010-2011 г. Мисля, че и комисията, и доминиращите фактори в страната осъзнават, че сме стигнали до ръба на това, което може да се постигне като напредък в сегашната конституционна рамка, заяви Иванова.


Според нея правителство, което се крепи на подкрепа на независими депутати, трудно може да прави структурни промени, смята Иванова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK