Правосъдният министър свика извънредно заседание на съдебния съвет по казуса "Тодорова"

Правосъдният министър свика извънредно заседание на съдебния съвет по казуса "Тодорова"

© Надежда ЧипеваПровосъдният министър Диана Ковачева свика извънредно заседание на Висшия съдебен съвет на 16 юли с искането съветът да направи преглед на своята дисциплинарна практика по забавени дела.


Ковачева поиска включване по програма "Хоризонт" на БНР,  за да направи съобщението си, и обясни, че решението й е предизвикано от отзвука от уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Затова министърът настоя ВСС да осветли своята мотивация по този казус.


Според Ковачева е важно да се разбере дали решението на ВСС да уволни Тодорова е адекватно на извършените от съдията нарушения. Този дебат не се състоя, за него трябва да се говори открито, за да не се манупилура общественото мнение, обясни Ковачева.
Според нея не е станало достатъчно ясно за какви точно нарушения е санкционирана Тодорова. Ковачева уточни, че всъщност наказанието е свързано с тежки и системни нарушения, включително и за погасяване по давност на дело за отвличане. Ако наистина се докаже, че съдия Тодорова е бавила мотивите за присъдите по 3, 4 или 5 години, в този случай става въпрос за отказ от правораздаване, а това е много тежко нарушаване на професионални и етични стандарти, обясни министърът.


Затова според нея дисциплинарната практика на ВСС трябва да бъде последователна и да има ясни критерии кога какво наказание се налага. Ако стане ясно, че няма такива критерии, ще започна консултации за изработването им в най-кратки срокове, заяви още Диана Ковачева.


Според нея е важно да се уточни и колко натоварена е била съдия Тодорова. Ковачева заяви, че този дебат вече не може да остане закрит, в противен случай няма да има ясно послание към всички останали съдии, които въпреки че са били натоварени, са намерили време да напишат мотивите си. Ако закрием този дебат, какво ще е посланието към гражданите, които очакват правосъдие и правораздаване, попита Ковачева и заяви, че иска да бъде коректна и към обществото, и към магистратите.


Затова продължавам да твърдя, че ВСС трябва много ясно да осветли своите мотиви, още повече че никой не оспорва, че направените от Мирослава Тодорова нарушения наистина са тежки, обясни министърът на правосъдието.


На 12 юли ВСС реши да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е председател на съюза на съдиите, но представители на съвета с неохота разкриха само част от мотивите за решението. Санкцията предизвика остра реакция сред съдиите и гражданските организации, чиито представители протестираха на следващия ден пред ВСС. Причината е, че Тодорова неведнъж е критикувала работата на ВСС.


Уволнението на Тодорова предизвика реакции и сред членовете на правителството, тъй като уволнената води дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Премиерът Борисов пък определи решението на ВСС по казуса като "провокация", тъй като е направено дни преди оповестяването на поредния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правораздавателната система в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK