След труса ще бъдат съборени 3-4 сгради в Перник

Росица Янакиева

© Анелия Николова

Росица ЯнакиеваСлед земетресението от 4.5 по Рихтер в събота ще се наложи да бъдат съборени 3-4 сгради край Перник, защото създават опасност за хората, които живеят в близост до тях, съобщи кметът на града Росица Янакиева, цитирана от "Дарик". Това са къщи в Дивотино, Марина бара и Рудничар, които са имали частични разрушения от земетресението от 5.8 по Рихтер през месец май.


Три екипа с конструктори от вчера работят и обикалят местата, за които са подадени сигнали в общината. Общо 11 са сигналите за сгради с щети. "Със специална техника се свалят създаващите опасност керемиди и предмети от покривите на сградите", каза още Янакиева. 


По думите й, ако хората имат нужда от настаняване, има готовност да им се предложи временен подслон. "В кризисния център на Българския червен кръст има 13 легла, има и палатки, които можем да предоставим. Към момента няма заявки за настаняване", каза още кметът.
Екипите обикалят и оглеждат покриви и комини, които са пострадали от труса.


В  В 15.52 часа вчера беше усетено земетресение от 4.5 по Рихтер край Перник и София. Трусът е бил вертикален и е усетен най-силно от жителите на селата селата Мещица и Витановци. През месец май в същия район имаше земетресение от 5.8 по Рихтер, като вторичните трусове продължиха и през юни. Директорът на Геофизическия институт към БАН проф. Николай Милошев съобщи, че земетресението е вторично и е напълно вероятно през идните месеци да има още.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK