Съдия Тодорова до Ковачева: Дебатът за дисциплинарната практика на ВСС изисква експертни познания

Съдия Мирослава Тодорова

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Мирослава ТодороваДебатът за дисциплинарната практика на ВСС … не може да се извършва "на площада" по инициатива на представител на изпълнителната власт не само заради основните принципи на правовата държава, но и защото той изисква експертно познание на проблемите, за да не се превърне дискусията в перфидна привидност на отчаяна саморазправа с конкретен магистрат.


Това е част от писмото на съдия Мирослава Тодорова до правосъдния министър Диана Ковачева. В четвъртък Тодорова беше уволнена от  Висшия съдебен съвет (ВСС) заради забавяне на три дела.


Повод за писмото й е включването на Ковачева по БНР по-рано днес., когато тя съобщи, че свиква в първия работен ден от седмицата - 16 юли, извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане той да направи преглед на своята дисциплинарна практика по забавени дела.
В петък Ковачева заяви, че ВСС трябва да преосмисли решението за уволнението на Тодорова.


В писмото си съдия Тодорова, която е и председател на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите, пише, че приветства инициатива на правосъдния министър "да започнете дългоочакваната от магистратите дискусия за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт... От думите ви, разпространени в медиите днес, оставам с впечатление, че има опасност дебатът да бъде сведен единствено до мен и предмета на воденото срещу мен дисциплинарно производство", пише Тодорова.


Според нея "съсредоточаването само в един конкретен случай, без изследването на цялостната практика на ВСС и ВАС, както и на международните стандарти за наказване на съдии, и то преди евентуално конкретно съдебно производство за контрол на правилността на решението на ВСС, би могло да компрометира още повече и без това компрометирания дотук дисциплинарен процес".


Тодорова смята, че утрешната среща "би могла да се превърне във втора незаконна фаза на дисциплинарния процес пред ВСС. След постановяване на решението си ВСС би могъл единствено да го оттегли, без възможност за преразглеждане на делото".


Пред БНР Ковачева обоснова извънредното заседание с това, че не било станало достатъчно ясно за какви точно нарушения е санкционирана Тодорова. Министърът уточни, че всъщност наказанието е свързано с тежки и системни нарушения, включително и за погасяване по давност на дело за отвличане.


В писмото Тодорова уточнява, че "в конкретния случай, ако действително сте убедена, че по силата на ЗСВ можете да решите, че сама сте установили истината по моето дисциплинарно производство и можете да се наемете да я оповестявате публично, то тогава трябва да се запознаете с гледната точка и на другата страна, както става в справедливия процес – т.е. да сте прочели всички материали по делото и стотиците страници съдебни актове, представени по него като доказателства".


Председателят на съюза на съдиите също така уточнява, че делата, за които е говорила са приключени с присъди "...в период, в който съм била с целодневна трудова заетост на друга длъжност и според ЗСВ не е следвало изобщо да разглеждам дела".


Тодорова пише, че не се е възползвала от тази възможност, а е настоявала пред ръководството на Софийския градски съд (СГС) "да разглеждам и приключа всички започнати от мен дела. И не само защото не исках да натоварвам и без друго претоварените си колеги от СГС – основната ми цел беше да се спести провеждането на съдебните заседания от друг съдия с ново призоваване на страните и свидетелите".


"Деянията по тези дела са от 1996 г., 1997 г., 1998 г., т.е. досъдебните производства са продължили около 7 години – факт, който очевидно не е интересен за Висшия съдебен съвет", пише още Тодорова.
Според нея, за да се говори по конкретно дело, трябва да се познава капацитетно както практиката на ВАС за дисциплинарните нарушения и наказания на съдията, така и за давността за дисциплинарно преследване.


ВСС не е обвинител, трябва да помага


"По всички международни стандарти всеки кадрови орган на съдебната власт трябва да обслужва нуждите на системата от съдилища и прокуратури. Това означава, че дейността му трябва да е насочена към създаване на подходящи условия и среда за спокойна и съсредоточена работа на магистратите, защото това е първата гаранция за качествено и срочно раздаване на справедливост по всяко дело в рамките на закона", пише още председателя на Съюза на съдиите. Според нея ВСС преди да накаже, "който и да било съдия, прокурор или следовател, дължи съобразно законните си функции да се е уверил, че е направил всичко възможно, за да помогне на съдията, прокурора или следователя да изпълни служебните си задължения, да анализира дали има проблеми в работата му и какви са те и едва когато е изчерпал всички мерки на доброто управление на кадрите и те не са довели до полезен ефект, да премине към санкциониране".


Тя се аргументира с това, че "ВСС не може да се ползва от неизпълнението на собствените задължения, за да утежнява положението другиму. Само по себе си санкционирането на магистрата не решава нито един проблем на гражданите по делата."


Според Тодорова идеята на съдебния съвет не е да бъде обвинител – "работата му е да диагностицира и да предлага мерки за подобряване, за оздравяване на организацията на всеки съд и прокуратура, на системата като цяло, включително чрез предлагане на възможности за равномерно разпределение на делата сред всички съдии в страната", пише Тодорова.  Тя цитира няколко становища на Консултативния съвет на европейските съдии и други, в които е заявено, че "използването на статистически данни и системи за инспекция на съдилищата не следва да застрашават независимостта на съдиите", а самите системи за инспектиране на съдилищата не бива да водят съдиите към "предпочитане на продуктивността пред правилното изпълнение на ролята им да достигнат до внимателно обмислено решение, при защита на интересите на тези, които търсят правосъдие".


В цитираните становища е записано още, че "качеството" на правосъдието не е синоним на "производителност" на съдебната система.


Писмото си Тодорова завършва с това, "че утрешната среща с ВСС би могла да бъде изключително полезна за преосмисляне на цялостната концепция за целта на дисциплинарното производство срещу съдии и прокурори за забавено изготвяне на актове. Не защото могат да бъдат взети окончателни решения, а защото най-сетне ще се демонстрира воля да бъдат разпознати проблеми на съдебната власт, които досега бяха неглижирани в ущърб на независимостта на съда".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK